Pytanie o naukę jazdy z blokami.
Napisano 13 maj 2012 - 19:26
Napisano 13 maj 2012 - 21:29
Napisano 13 czerwiec 2012 - 09:24
- friend lubi to
Napisano 13 czerwiec 2012 - 11:06
Na początku może i tak, ale nie jest to najlepszy pomysł. Najlepiej umieć się wypinać obydwiema nogami, a nie tylko jedną, bo są sytuacje, w których możesz nie potrafić się wypiąć drugą i walniesz np. głową czy ręką w samochód obok.Co jest dla mnie ważne i co uważam warto ćwiczyć jak ktoś myśli o jeździe w SPD to stawanie zawsze, na tą samą nogę, później będzie łatwiej.
Na początek najważniejsze jest wypinanie się odpowiednio wcześniej i w określonej pozycji korby, a nie jak popadnie.
Napisano 13 czerwiec 2012 - 11:20
Najlepiej umieć się wypinać obydwiema nogami
Zgadzam się, dlatego ja jak jadę rozjazd to robię sobie ćwiczenia na wpinanie i wypinanie i 1 i drugiej nogi. Ale początek to wiadomo wypięcie i podparcie jedną nogą.
jeszcze Ci się ze dwa razy zdarzy glebnąć
Napisano 13 czerwiec 2012 - 13:23
jano_3, spoko, jeszcze Ci się ze dwa razy zdarzy glebnąć - zawsze dzieje się to przy prawie zerowej prędkości ;]
Na początku może i tak, ale nie jest to najlepszy pomysł. Najlepiej umieć się wypinać obydwiema nogami, a nie tylko jedną, bo są sytuacje, w których możesz nie potrafić się wypiąć drugą i walniesz np. głową czy ręką w samochód obok.Co jest dla mnie ważne i co uważam warto ćwiczyć jak ktoś myśli o jeździe w SPD to stawanie zawsze, na tą samą nogę, później będzie łatwiej.
Na początek najważniejsze jest wypinanie się odpowiednio wcześniej i w określonej pozycji korby, a nie jak popadnie.
^hehe tak jest właśnie
Już kilka tygodni jeżdżę w spd i jest bajka. Problemów przy skrzyżowaniach nie ma, gleby 3 zaliczyłem do tej pory, raz jak cofałem i jakoś tak zrobiłem, że ciężar ciała przeniosłem na wpiętą nogę, i dwa razy na podjazdach: raz na ściance mnie zaczęło odcinać to głowa w dół i morduje podjazd, nagle widzę, że wjechałem w trawę, od razu mnie zatrzymało i bum na bok
Tak więc radzę poćwiczyć wypinanie na podjazdach bo mnie to zaskoczyło :mrgreen:
Napisano 24 sierpień 2013 - 12:28
Witam wszystkich serdecznie, zakupilem kilka dni temu to coś http://allegro.pl/sh...item=3422157580 i jak chyba każdy ma starcha...jeżdżę rowerem od ho ho prawie od urodzenia ale zawsze na platformach....i właśnie....starch jest !
Może jakie porady czy opinie o tym czymś co kupiłem ?
:-P
Napisano 24 sierpień 2013 - 14:05
friend ustaw sprężynę na minimum, ten system (SPD) jest tak skonstruowany, że nawet jak mocniej szarpniesz to wyrwiesz nogę z pedału (przećwiczone w krytycznych sytuacjach na góralu). Podobnie z wpinaniem, o wile łatwiej niż w szosowych blokach i pedałach - pedał SPD dwustronny, jak nie postawisz nogi tak się wepniesz. Poczytaj, poćwicz na sucho i w trasę. Parę jazd i bez SPD nigdzie nie pojedziesz
a wpinanie i wypinanie będzie automatyczne. Po jakimś czasie możesz zrobić sobie doświadczenie i pojechać na rowerze ze zwykłymi platformami i przed zatrzymaniem pięta będzie szła na zewnątrz
. A wręcz mój kolega kiedyś zaliczył glebę (od zawsze w SPD wsiadł na rower ze zwykłymi platformami podjechać do sklepu), chciał pojechać w stójce i pociągnąć do góry noga zleciała z pedału
.
Aha jako, że minął ponad rok napiszę zero gleby na szosie
.
Ma góralu zdarzało się w na maska trudnym terenie typu piach, czy lód.
- friend lubi to