Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bukłak na szosę ?

85 odpowiedzi w tym temacie

#81 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 08 październik 2013 - 16:53

mikroos, dnia 24 Lip 2013 - 18:52, napisał:

Inna sprawa, że z bukłaka

...

a do tego wszystkiego ogrzewasz napój własnym ciałem - chyba nie o to chodzi...

kolego mylisz się - plecaki to konstrukcje typu termos - czyli w lato wlejesz zimne to będziesz miał zimne dość długo

w zimę wlejesz ciepłe to będziesz miał ciepłe dość długo

oczywiście poza fragmentem napoju, który wypijesz z rurki bo ta jest zwykła - nie termiczna

chociaż rurkę też można zmienić na taką z izolacją - sam tego nie próbowałem

np. w turcji przy 46 st C mnie to ratowało bo oprócz nawadniania miałem "chłodzenie wewnętrzne" :)

wodę lałem przed wyjazdem naprawdę zimną z lodówki i trzymało spokojnie 4-5 h - mam 3 l bukłak MULE a wcześniej LOBO

każdy lepszy bukłak ma izolacje termiczną

osobiście na szosie nie używam [jednak wolę tankować po drodze jak mi z 2 bidonów zabraknie] ale w mtb bez tego się nie ruszam - mam już 3 plecak

na szosie jak jadę na więcej czasu to biorę tubkę power tabs isostara w kieszeń i kupuje tylko wodę 

tym samym mam korzystny cenowo izotonik w porównaniu do kupowanych w sklepie typu powarade itd

#82 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8663 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 październik 2013 - 17:55

Wszystko zależy oczywiście od tego, jaki model wybierzesz. Ale jeżeli masz plecak z dobrą izolacją, to z kolei ograniczasz wtedy oddawanie ciepła przez plecy do otoczenia (albo ogrzewasz własnym ciepłem napój, co również jest mało przyjemne). Praw fizyki nie oszukasz.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#83 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 08 październik 2013 - 17:57

mikroos, dnia 08 Paź 2013 - 16:55, napisał:

Wszystko zależy oczywiście od tego, jaki model wybierzesz. Ale jeżeli masz plecak z dobrą izolacją, to z kolei ograniczasz wtedy oddawanie ciepła przez plecy do otoczenia (albo ogrzewasz własnym ciepłem napój, co również jest mało przyjemne). Praw fizyki nie oszukasz.

jeździłeś kiedyś z dobrym plecakiem ? - jest coś takiego jak kanały wentylacyjne - one naprawdę działają i plecy się nie pocą a napój nie ogrzewa i to naprawdę działa

#84 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8663 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 październik 2013 - 18:03

Tak, jeździłem.

Jak masz kanały wentylacyjne i powietrze swobodnie przepływa, to wtedy z kolei nie ma opcji, żeby napój Ciebie chłodził bezpośrednio, a powierzchnia styku termosu z ciałem nigdy nie jest zerowa ;)

Albo rybki, albo akwarium - zasada zachowania energii nie śpi. Chociaż oczywiście co kto lubi, mnie nic do tego.

rowerplus-logo-2.png

#85 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 08 październik 2013 - 18:07

napój nie chłodzi pleców tylko żołądek po napiciu - myślałem, że to zrozumiałeś :D

dlatego pisałem o fragmencie napoju z rurki, który ma temp otoczenia bo standardowa rurka nie jest termiczna

#86 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8663 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 październik 2013 - 18:09

Szczerze mówiąc, tak właśnie Ciebie zrozumiałem - że u Ciebie napój bezpośrednio chłodził ciało ;)

Pozdro!

rowerplus-logo-2.png

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy