Jump to content

Photo

Maraton Pętla Beskidzka 07.07.2012

• This topic is locked This topic is locked
241 replies to this topic

#101 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 posts
  • SkądZabrze

Posted 02 July 2012 - 13:26

A może tak zmienić nazwę z GIGA na MEGA i z MEGA na STANDARD lub MINI , z tego co pamiętam w dawnych latach MEGA miały 160 km a teraz GIGA ma 132 km ;-).
Ach te dawne czasy ;-)

#102 Gosc_pejotl_*

Gosc_pejotl_*
  • Gość

Posted 02 July 2012 - 14:05

Z racji tegorocznego gospodarza Miasta Wisły - postanowiliśmy wspólnie, aby dystans GIGA był dodatkowa pętlą pokonywaną 2 razy słynnym "Zameczkiem" na Kubalonkę
http://www.gpsies.co...rzmigvaejdaglfs

Słynnego Zameczka nie miałem jeszcze możliwości podjeżdżać. Z wykresów wyczytałem, że podjazd ma około 5,5 km (3,4 mi) i 300 metrów różnicy wzniesień (1000 ft) co daje około 5,5% średniego nachylenia. Czy ktoś mógłby podać jakąś charakterystykę tego podjazu? Jakie jest maksymalne nachylenie i jak długo trzyma?

Bucz te 5.5km to będzie razem z dojazdem od Wisły gdzie jest lekko pod góre, sam zameczek ma 2.3 km tu jest profil
http://cyclingclimbs...emid=25&lang=pl

#103 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądKobiernice

Posted 02 July 2012 - 14:16

W kwestii nazewnictwa popieram ślimaka. Projekt trasy pozostawię natomiast bez komentarza :-/

#104 gres

gres
  • Użytkownik
  • 640 posts
  • Skądkraków

Posted 02 July 2012 - 14:52

Z racji tegorocznego gospodarza Miasta Wisły - postanowiliśmy wspólnie, aby dystans GIGA był dodatkowa pętlą pokonywaną 2 razy słynnym "Zameczkiem" na Kubalonkę
http://www.gpsies.co...rzmigvaejdaglfs

Słynnego Zameczka nie miałem jeszcze możliwości podjeżdżać. Z wykresów wyczytałem, że podjazd ma około 5,5 km (3,4 mi) i 300 metrów różnicy wzniesień (1000 ft) co daje około 5,5% średniego nachylenia. Czy ktoś mógłby podać jakąś charakterystykę tego podjazu? Jakie jest maksymalne nachylenie i jak długo trzyma?

a żałuj :P Podjazd bardzo urokliwy - droga o idealnej nawierzchni ciągnąca się przez las. Są serpentyny, są odcinki długiej stromej ściany działającej kiepsko na psychikę. Magicznym momentem jest wjazd na teren "zameczków". Gdy jechałem pierwszy raz pomyślałem sobie " gdzie ja kurna jestem".
Podjazd ciężki. Nie ekstremalnie stromy, nie ma tu przepychania, ale każdy wrzuca to co ma najlżejszego i mozolnie pnie się w górę. Uwaga - nie odpuszcza praktycznie nigdzie na całej swej długości. Wspomniane 5% to chyba mało, nie mam wysokościomierza ale jak na moje nogi to trzyma cały czas 8-10% max myślę z 15%

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#105 gres

gres
  • Użytkownik
  • 640 posts
  • Skądkraków

Posted 02 July 2012 - 14:54

O , to oko mi się nie myli :) Swojego posta pisałem zanim pejot dał swojego :)

Bucz te 5.5km to będzie razem z dojazdem od Wisły gdzie jest lekko pod góre, sam zameczek ma 2.3 km tu jest profil

edit
chociaż jak tak przeglądam tą strone to chyba nie jest do konca wiarygodna - wychodzi na to że salmopol ma większe średnie nachylenie od zameczków a to napewno prawdą nie jest.
Przegibek od bielska ma chyba więcej km , ochodzita też jakoś mało

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#106 pit_

pit_
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądKraków

Posted 02 July 2012 - 15:04

No wiecie co :shock:.
Tydzień dyskusji o nowej projektowanej trasie: tracki profile, przełożenia.
Już sobie człek zdążył smaka narobić na to Giga, na te podjazdy Targanicką czy Kocierską a teraz wyszło, że nowego nie będzie. D tego jeszcze ten długi dystans jaskiś taki krótki ;-)
Rozumiem że remonty, że organizacja, ruch wahadłowy, policja, obstawa, wolontariusze, ale czy nie dało się tej trasy przedstawić tak z tydzień wcześniej, przed wpłatą wpisowego?

#107 Przem59

Przem59
  • Użytkownik
  • 222 posts
  • SkądKraków

Posted 02 July 2012 - 15:59

Rzeczywiście szkoda "starej" giga.
Rozumiem kwestie bezpieczeństwa uczestników, za które odpowiada organizator. Jednak dobrze na przyszłość ustalić, żeby ostateczny przebieg trasy podawać np.: na miesiąc przed terminem. W tym roku stało się to zdecydowanie za późno. Też liczyłem na Giga z prawdziwego zdarzenia, tymczasem ostatnio dystanse skracają się niepokojąco - patrz Galicja: 110 km i PB 135.
Chyba, że zmienimy nazwę cyklu...
Tak czy inaczej będę :), a właściwie będziemy - szosowanie.tk

#108 Kiwaczek

Kiwaczek
  • Użytkownik
  • 87 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 02 July 2012 - 17:38

też uważam, że takie zmiany tuż przed maratonem to przegięcie (wpisowe już wpłacone), a zdarza się to praktycznie co roku w beskidzkich maratonach... przecież organizator cyklu powinien świecić przykładem...

#109 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • SkądSomewhere In Poland

Posted 02 July 2012 - 18:13

ten Zameczek będzie na początku 2x czy na końcu 2x ?

p.s. jeśli chodzi o dystans to mega rozczarowanie :-( ! takie rzeczy powinno się ustalać znacznie wcześniej ! nastawiam się na "kultowe 3600 w pionie" a tu d****
jeśli ktoś nie wpłacił jeszcze chętnie odsprzedam swoje startowe, zamiast tego wolę pojechać na golonkę z kumplami, też będzie 2500 w pionie na 82 km ...

#110 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 02 July 2012 - 18:43

Jak chcecie dłuższy dystans to chyba można by dołożyć jedną czy dwie rundy z zameczkiem. Z organizacyjnego punktu widzenia chyba nie był by to wielki problem. I będzie prawie jak na Tour de Pologne.

#111 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 02 July 2012 - 19:29

rodman, na końcu.

Co do zmiany dystansu dystansu to organizator naprawdę się nie popisał, w sumie terminy znane już od zeszłego roku a plan trasy tak późno.

mariusz k, to ja jestem za jeszcze dwoma rundami :)

#112 Barol

Barol
  • Użytkownik
  • 121 posts
  • SkądBochnia/Małopolska

Posted 02 July 2012 - 19:40

Według mnie opcja skrócenia dystansu, jak najbardziej słuszna, uwzględniając m.in. aspekty bezpieczeństwa.Fakt, może zbyt póżno zakomunikowana.
Klasyczne "Zameczki"-toć to przecież frajda.Ostatnio dodatkowo droga była zamknięta w tym miejscu-teraz niewiadomo?
A przecież tego przewyższenia i tak będzie mnóstwo, plus ukrop-nikt nie powinnien narzekać że będzie nie maratonowo. ;-)
Przypominam że rok temu, (choć sam jechałem dystans krótszy) były narzekania że za trudno... :-/
Na pewno, (tak np jak ja )część pokusi się o wybór dystansu dłuższego, co być może zwiększy na nim rywalizację.

#113 gooli

gooli
  • Użytkownik
  • 67 posts
  • SkądPolska

Posted 02 July 2012 - 19:41

A ja jestem zadowolony z nowego GIGA. A jeśli chodzi o tamtą pętle to co się odwlecze to nie uciecze - RT :)

Ale wiadomo, wszystkim się nie dogodzi.

#114 Gosc_pejotl_*

Gosc_pejotl_*
  • Gość

Posted 02 July 2012 - 19:49

O , to oko mi się nie myli :) Swojego posta pisałem zanim pejot dał swojego :)

edit
chociaż jak tak przeglądam tą strone to chyba nie jest do konca wiarygodna - wychodzi na to że salmopol ma większe średnie nachylenie od zameczków a to napewno prawdą nie jest.
Przegibek od bielska ma chyba więcej km , ochodzita też jakoś mało

to dobre oko masz :)
salmopol nie ma większego nachylania od zameczków i na stronie też nie, jest 6,67 od Wisły i 5,87 od Szczyrku
druga rzecz, weź pod uwagę że strona jest zrobiona pod kątem porównywania czasów poszczególnych podjazdów i dlatego profile nie zawsze są z całego podjazdu tylko od jakiś charakterystycznych punktów od którego mierzy się czas, a dane wg mnie są wiarygodne, przynajmniej to co jeździłem mniej więcej zgadzało się z profilami

#115 dado25

dado25
  • Użytkownik
  • 73 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 July 2012 - 20:18

Czy ktoś może z Wrocławia w dniu zawodów leci na zabawę w górkach SAMOCHODEM...
...moje zdanie i tak lepsza taka trasa niż TdP dwa później w Karpaczu (>100zł) wolę Beskid ;) choć Srebrnej Góry nie przebije i zabawy na Rampusaku w Czechach chyba też nie :lol: .

#116 Gosc_jarus_*

Gosc_jarus_*
  • Gość

Posted 02 July 2012 - 20:55

Ktoś poleci jakiś nocleg, sprawdzony, przyjazny kolarzom? :)

#117 bicicleta

bicicleta
  • Użytkownik
  • 364 posts
  • SkądRadom

Posted 02 July 2012 - 20:57

Ja też dobrze oceniam zmiany na trasie Giga i w tej sytuacji chyba wybiorę ten dystans. W Srebrnej Górze przytomnie w ostatniej chwili wybrałem krótszy dystans, i to była jak się potem okazało dobra dla mnie decyzja bo na Giga jak czytałem i trochę też widziałem finisz Kolegów był b.b. ciężki.

#118 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 posts
  • SkądWierzbica

Posted 02 July 2012 - 22:12

Od kiedy będzie oznakowana trasa?

#119 saint

saint
  • Użytkownik
  • 160 posts
  • SkądKraków

Posted 03 July 2012 - 06:43

ja nie wiem o co niektórzy mają pretensje?

za krótko/za mało stromo żeby się zmęczyć - i tak o wszystkim decyduje tempo - wystarczy jechać szybciej...

za krótko żeby widoki pooglądać - nie wiem po co za to płacić w ogóle - można sobie samemu bezstresowo przyjechać i wszystko zobaczyć...

zamiast się cieszyć, że trasa jest na miarę TdP, z Ochodzitą, Zameczkiem i jeszcze po lepszych niż gorszych drogach to lament...

#120 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • SkądSomewhere In Poland

Posted 03 July 2012 - 08:01

ja nie wiem o co niektórzy mają pretensje?

za krótko/za mało stromo żeby się zmęczyć - i tak o wszystkim decyduje tempo - wystarczy jechać szybciej...

za krótko żeby widoki pooglądać - nie wiem po co za to płacić w ogóle - można sobie samemu bezstresowo przyjechać i wszystko zobaczyć...

zamiast się cieszyć, że trasa jest na miarę TdP, z Ochodzitą, Zameczkiem i jeszcze po lepszych niż gorszych drogach to lament...

chłopie - w sumie masz rację :mrgreen: ! TdPA wygląda ubogo z tymi 56 keamami pod Gliczarów, nie ma co kwękać, będzie 30 st. w cieniu, więc i tak się ujedziemy, poprawić można w niedzielę :-P - może jakaś "ustawka" ?