Problem z przerzutką tylną
Napisano 06 lipiec 2012 - 08:59
Objawia się to następująco:
- Zrzucanie trwa bardzo długo, czasem muszę zrzucić 2x a następnie wrzucić na manetce jedną koronkę wyżej.
- Wrzucenie na większą koronkę dokonuję poprzez odbicie manetki przerzutki o 1,5 zmiany (tzn dociągam do pierwszego kliknięcia i muszę przepchnąć palcem jeszcze troszkę niemal do drugiego kliknięcia a następnie puścić)
Co może być tego przyczyną? Dodam że bez obciążenia przerzutka wrzuca biegi prawidłowo (choć czasem zrzucenie na koronkach 4-5-6 trochę trwa)
Kolejna sprawa która mnie zastanawia: czy szerokość kółek przerzutki wraz z tymi aluminiowymi częściami bocznymi musi być taka sama? Przyznam że u mnie nie jest, dolne jest szersze o około 1mm
Pozdrawiam
Napisano 06 lipiec 2012 - 17:07
Napisano 08 lipiec 2012 - 10:18
Oto wyniki
dla blatu 39z na korbie

W przypadku przeskoku o 2. Żółty kolor oznacza wrzucenie w górę tylko jednej koronki zamiast 2.
dla blatu 53z na korbie

jak widać nie wrzuca na 1 koronkę pewnie przez przekos łańcucha
Przed testem wymieniłem kółka przerzutki ze starej 20letniej ultegry na 10letnie deore 11z. Deore w porównaniu do Ultegry ma znacznie większy luz boczny w kółku g-pulley i 1z więcej.
Aaa.. i moja przerzutka to RD-6400, stan chyba bdb, wózek idealnie prosty i równoległy do osi podłużnej roweru, hak podobnie. Zakresy ustawione idealnie. Luzu na pantografie nie wyczuwam
Jakieś pomysły?
Napisano 08 lipiec 2012 - 17:25
Jutro podejdę z problemem do serwisu i zobaczymy co mi powiedzą. Linkę i pancerze wymienię mimo to.
Trochę się zastanawiam, czy to przypadkiem jakieś zapadki w manetce nie oberwały bo uderzenie było czołowe. Czy jest to możliwe?
Napisano 01 luty 2013 - 13:04
Napisano 01 luty 2013 - 13:13
http://www.shimano.c...oadFile.html/01)%20100%20Causes%20of%20Bad%20Shifting.pdf
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 01 luty 2013 - 13:23
Cytat
boobik, sprawdź linkę czy gdzieś nie zagięta, czy nie poszczerbiona(przy łbie też), sprawdź pancerze czy nie zabrudzone, poszczerbione na końcach albo gdzieś zagniecione, śruby od ograniczeń zakresu przerzutki, sprawdź naciąg linki, wyczyść i posmaruj ślizg. Oczywiście jeśli wyeliminowałeś krzywy hak i wózek.
Sprawa wygląda tak że cały osprzęt jest praktycznie nowy, klamki (przebieg 800 kilosów), kaseta, łańcuch, przerzutka, pancerze, końcówki. Generalnie wszystko fajnie bega ale problem jest po środku kasety gdzie gdy ciągnę biegi w górę to po środku kasety między jedną a drugą koronką słyszę obcierane, pykane coś jakby łańcuch haczył. Gdy zaś zrzucam od góry w dół jest ok ustawia się prawidłowo. Już sam nie wiem co jest grane chyba rower wyląduje u mechaników bo przez to gówno wymieniłem praktycznie cały osprzęt.
Napisano 01 luty 2013 - 13:36
Warto też spróbować zdjąć całą kasetę i założyć ją ponownie, np. po przemieszaniu podkładek. Czasami takie proste manewry pomagają, a kosztują kilka minut pracy.
Przychodzi mi też do głowy baaardzo nietypowe rozwiązanie. Być może kaseta została de facto złożona z dwóch kaset o różnych rozstawach przełożeń (np. połowa z 11-25, a druga połowa z 11-28) albo dokupowałeś zamienne koronki osobno? Jeżeli kaseta pochodzi z niepewnego źródła, to nigdy nie można takich rzeczy wykluczyć, nawet jeżeli teoretycznie kaseta jest nowa.
Oczywiście zakładam też, że klamkomanetki, łańcuch oraz kaseta są pod tę samą liczbę rzędów?
Napisano 01 luty 2013 - 13:42
Wyedytowałem też poprzedni post, ale w tym czasie odpowiedziałeś, więc się powtórzę: czy na 100% klamkomanetki, kaseta oraz łańcuch są pod tę samą liczbę rzędów?
Napisano 01 luty 2013 - 13:45
Wygląda to tak jakby po środku kasety jakiś luz się robił na lince, chyba że klamkę szlak trafił. Ten element trudno mi zdiagnozować. Luzów nie czuję, nic niepokojącego nie odczuwam. W sumie jak ustawie baryłką pierwsze koronki to na środku bieg zapinają się że zgrzytem.
Napisano 01 luty 2013 - 13:55
Rzuć też okiem, czy klamkomanetka na pewno nie ma jakiegoś brudu w środku. Mechanizm jest dość dobrze widoczny z zewnątrz bez rozbierania, więc myślę, że zauważysz.
Dodaj odpowiedź