Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z przerzutką tylną

92 odpowiedzi w tym temacie

#1 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipiec 2012 - 08:59

Ostatnio po wypadku i wymianie haka mam problem z tylną przerzutką. Mianowicie ma ona trudności zarówno ze zrzucaniem na mniejsze tryby jak i wrzucaniem na większe, w szczególności na środkowych koronkach kasety (4-5-6 na kasecie 8s).

Objawia się to następująco:
- Zrzucanie trwa bardzo długo, czasem muszę zrzucić 2x a następnie wrzucić na manetce jedną koronkę wyżej.
- Wrzucenie na większą koronkę dokonuję poprzez odbicie manetki przerzutki o 1,5 zmiany (tzn dociągam do pierwszego kliknięcia i muszę przepchnąć palcem jeszcze troszkę niemal do drugiego kliknięcia a następnie puścić)

Co może być tego przyczyną? Dodam że bez obciążenia przerzutka wrzuca biegi prawidłowo (choć czasem zrzucenie na koronkach 4-5-6 trochę trwa)

Kolejna sprawa która mnie zastanawia: czy szerokość kółek przerzutki wraz z tymi aluminiowymi częściami bocznymi musi być taka sama? Przyznam że u mnie nie jest, dolne jest szersze o około 1mm

Pozdrawiam

#2 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 06 lipiec 2012 - 17:07

a może masz luźną linkę?

#3 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 06 lipiec 2012 - 17:55

Jesli hak jest prosty, to zobacz czy wózek nie jest krzywy /ma być równoległy do osi podłużnej roweru/ Jeśli jest dobrze, wymień pancerz i linkę. Podczas upadku mógł się trochę zacisnąć pancerz. pozdr

#4 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 lipiec 2012 - 10:18

W chwili wolnego czasu zrobiłem test działania przerzutki. Test polegał na przeskoczeniu manetką, a następnie podniesieniu tylnego koła i zakręcenia korbą wg. kilku sposobów przerzucania biegów.

Oto wyniki

dla blatu 39z na korbie
Dołączona grafika

W przypadku przeskoku o 2. Żółty kolor oznacza wrzucenie w górę tylko jednej koronki zamiast 2.

dla blatu 53z na korbie
Dołączona grafika
jak widać nie wrzuca na 1 koronkę pewnie przez przekos łańcucha

Przed testem wymieniłem kółka przerzutki ze starej 20letniej ultegry na 10letnie deore 11z. Deore w porównaniu do Ultegry ma znacznie większy luz boczny w kółku g-pulley i 1z więcej.

Aaa.. i moja przerzutka to RD-6400, stan chyba bdb, wózek idealnie prosty i równoległy do osi podłużnej roweru, hak podobnie. Zakresy ustawione idealnie. Luzu na pantografie nie wyczuwam

Jakieś pomysły?

#5 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 08 lipiec 2012 - 10:24

Miarodajny test tylko jak zmieniasz biegi podczas kręcenia, a najlepiej podczas jazdy. W tym wypadku zmienilbym jednak pancerze i linkę. pozdr

#6 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 lipiec 2012 - 17:25

Fakt, pod obciążeniem przerzutka działa ciut lepiej ale bez przesady. Tak czy siak najlepiej wchodzą 3 największe koronki oraz zmiana pomiędzy 2 najmniejszymi.

Jutro podejdę z problemem do serwisu i zobaczymy co mi powiedzą. Linkę i pancerze wymienię mimo to.

Trochę się zastanawiam, czy to przypadkiem jakieś zapadki w manetce nie oberwały bo uderzenie było czołowe. Czy jest to możliwe?

#7 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 01 luty 2013 - 07:48

Sorry że odkopuje temat ale mam podobny problem i nie mogę znaleźć przyczyny. Co C powiedział serwis ?, rozwiązałeś problem ?

#8 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 01 luty 2013 - 13:04

boobik, sprawdź linkę czy gdzieś nie zagięta, czy nie poszczerbiona(przy łbie też), sprawdź pancerze czy nie zabrudzone, poszczerbione na końcach albo gdzieś zagniecione, śruby od ograniczeń zakresu przerzutki, sprawdź naciąg linki, wyczyść i posmaruj ślizg. Oczywiście jeśli wyeliminowałeś krzywy hak i wózek.

#9 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 luty 2013 - 13:13

Biblia na temat problemów z przerzutkami:

http://www.shimano.c...oadFile.html/01)%20100%20Causes%20of%20Bad%20Shifting.pdf

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#10 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 01 luty 2013 - 13:23

Cytat

boobik, sprawdź linkę czy gdzieś nie zagięta, czy nie poszczerbiona(przy łbie też), sprawdź pancerze czy nie zabrudzone, poszczerbione na końcach albo gdzieś zagniecione, śruby od ograniczeń zakresu przerzutki, sprawdź naciąg linki, wyczyść i posmaruj ślizg. Oczywiście jeśli wyeliminowałeś krzywy hak i wózek.

Sprawa wygląda tak że cały osprzęt jest praktycznie nowy, klamki (przebieg 800 kilosów), kaseta, łańcuch, przerzutka, pancerze, końcówki. Generalnie wszystko fajnie bega ale problem jest po środku kasety gdzie gdy ciągnę biegi w górę to po środku kasety między jedną a drugą koronką słyszę obcierane, pykane coś jakby łańcuch haczył. Gdy zaś zrzucam od góry w dół jest ok ustawia się prawidłowo. Już sam nie wiem co jest grane chyba rower wyląduje u mechaników bo przez to gówno wymieniłem praktycznie cały osprzęt.

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 luty 2013 - 13:36

A może sprawdź, czy sama koronka nie jest w jakiś sposób uszkodzona, nie ma zadziorów albo czegoś w tym stylu?

Warto też spróbować zdjąć całą kasetę i założyć ją ponownie, np. po przemieszaniu podkładek. Czasami takie proste manewry pomagają, a kosztują kilka minut pracy.

Przychodzi mi też do głowy baaardzo nietypowe rozwiązanie. Być może kaseta została de facto złożona z dwóch kaset o różnych rozstawach przełożeń (np. połowa z 11-25, a druga połowa z 11-28) albo dokupowałeś zamienne koronki osobno? Jeżeli kaseta pochodzi z niepewnego źródła, to nigdy nie można takich rzeczy wykluczyć, nawet jeżeli teoretycznie kaseta jest nowa.

Oczywiście zakładam też, że klamkomanetki, łańcuch oraz kaseta są pod tę samą liczbę rzędów?

rowerplus-logo-2.png

#12 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 01 luty 2013 - 13:40

Hmmm kasetę już przeglądałem ale patentu z mieszaniem podkładkami nie testowałem. Dzięki za pomysł.

#13 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 luty 2013 - 13:42

Nie ma sprawy.

Wyedytowałem też poprzedni post, ale w tym czasie odpowiedziałeś, więc się powtórzę: czy na 100% klamkomanetki, kaseta oraz łańcuch są pod tę samą liczbę rzędów?

rowerplus-logo-2.png

#14 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 01 luty 2013 - 13:45

Tak manetki to 105 5700 łańcuch ultegry pasujący do grupy, przerzutka tylna 5700 kaseta jedyne tiagra. Oczywiście wszystko pod 10rz.

Wygląda to tak jakby po środku kasety jakiś luz się robił na lince, chyba że klamkę szlak trafił. Ten element trudno mi zdiagnozować. Luzów nie czuję, nic niepokojącego nie odczuwam. W sumie jak ustawie baryłką pierwsze koronki to na środku bieg zapinają się że zgrzytem.

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 luty 2013 - 13:55

W takim razie sprawdź jeszcze, czy linka nie ma zadziorów albo zagięć dokładnie w tym miejscu, w którym wchodzi do wnętrza pancerza w chwili przestawienia na feralny bieg. Może być tak, że zagięcie nie jest duże, ale akurat przy zmianie biegów to zagięcie musi się wcisnąć przez otwór, więc linka działa gorzej.

Rzuć też okiem, czy klamkomanetka na pewno nie ma jakiegoś brudu w środku. Mechanizm jest dość dobrze widoczny z zewnątrz bez rozbierania, więc myślę, że zauważysz.

rowerplus-logo-2.png

#16 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 01 luty 2013 - 14:12

Klameczki czyściutkie tak jak mechanizm. Popatrzę wieczorem na te zadziory, choć wątpię żeby to było to bo dość staranne to montowałem.

#17 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 01 luty 2013 - 15:00

Miałem podobny problem i okazało się, że podkładka do supportu od strony korby załatwiła sprawę. Sprawdz linie łańcucha korba-kaseta.

#18 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 01 luty 2013 - 16:26

W jaki sposób sprawdzić linie łańcucha ?. Z przodu mam korbe tiagre na hollowtech.

#19 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 04 luty 2013 - 20:00

Wracając do wczorajszej rozmowy linka powinna być zamocowana tak jak pokazuje czerwona linia, chociaż nie sądzę żebyś miał inaczej :-)

Dołączona grafika

#20 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 04 luty 2013 - 20:10

Linka poprowadzona jak czerwona linia czyli ok.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy