Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z przerzutką tylną

92 odpowiedzi w tym temacie

#21 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 04 luty 2013 - 21:38

Cóż jedyne co mi przychodzi do głowy to sprawdzenie haka przyrządem, oraz spróbować inaczej puścić linkę przy manetce. Ewentualnie jeszcze sprawdzić z kasetą z wyższej grupy, może ta Tiagra jakaś felerna jest.

#22 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 04 luty 2013 - 21:59

Dziś walczyłem z linkami i jest nieco lepiej ale to nie to. Więc coraz bardziej skłaniam się u flernej kasecie, może jakaś wda fabryczna.

#23 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 luty 2013 - 22:16

nie prosze Pana.
pożycz inną przerzutke najpierw, kasey bym nie obwiniał, pisałeś że hak był wymieniany czyli gleba była i jak myślisz , przerzutka wieczna jest ?? prawdopodobnie ona razem z hakiem nie działa prawidłowo, zakładając inne sprawy że są ok.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#24 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 04 luty 2013 - 22:27

Spike chyba coś źle poczytałeś :-) . Hak wykluczyłem bo to nowa rama, przerzutka nowa, łańcuch prawie nowy nicałe 500 zrobił, manety nowe, pancerze i linki też, kaseta w sumie także ale od początku te biegi coś zgrzyały myślałem że ma się ułożyć. Po prostu pomysły mi się skończyły i prawdopodobnie jutro wyladuj fura w serwisie :-(

#25 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 04 luty 2013 - 22:33

Wady fabryczne się czasem zdarzają, powiedzmy raz na kilka tysięcy sztuk :-) Jest jeszcze jedna kwestia, nie wiem z jakimi manetkami miałeś wcześniej do czynienia, ale nowe 105 a szczególnie ultegra "znane" są ze swej "gumowatej" pracy.

#26 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 04 luty 2013 - 22:37

No to już geniusz będzie jak coś znajdzie, po tylu poradach i tylu Twoich sensownych ruchach.
Znajdzie, to daj nam wszystkim namiary na niego ;-)

#27 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 luty 2013 - 00:05

Cytat

Spike chyba coś źle poczytałeś :-) . Hak wykluczyłem bo to nowa rama, przerzutka nowa, łańcuch prawie nowy nicałe 500 zrobił, manety nowe, pancerze i linki też, kaseta w sumie także ale od początku te biegi coś zgrzyały myślałem że ma się ułożyć. Po prostu pomysły mi się skończyły i prawdopodobnie jutro wyladuj fura w serwisie :-(

Tak to jest tak jak ktoś sie przykleja do tematu innego użytkownika.

D3biec niech sobie sprawdzi przerzutke po wypadku, a Ty .......sprawdź od klamki do przerzutki wyszstko, nowe linki i pancerze - to klamka chodzi na pierdnięcie komara lekko . jest szansa że żle ustawiłeś ogranicznik przerzutki od dołu .

#28 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 05 luty 2013 - 00:16

Przeca on pisze że ma problemy na środkowych koronkach kasety, to co mają do tego śrubki ogranicznika, już prędzej podciągnij śrubkę B-tension, choć wątpię aby to coś zmieniło, to nie campa ;-)

#29 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2013 - 01:33

A ja jeszcze zapytam o tylną piastę, a konkretnie o bębenek: czy nie ma tam jakiegoś luzu, czy kaseta nie pływa na boki? Może gdzieś tutaj jest problem?
I jeszcze ślizg pod ramą. Może nie przylega dokładnie do mufy suportu, a pod napięciem linki nieco się odkształca, albo przesuwa, zaburzając pracę przerzutki?

#30 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 luty 2013 - 01:34

to co On pisze , a Ty piszesz mało ma wspólnego, musi być najpierw prawidłowo ustawiony ogranicznik od dołu abo prawidłowo cała kaseta pracowała itd w koło macieju Panie radomir82, jakbyś kiedykowliek ustawiał przerzutke to to jest najważniejsze, linka wtedy musi być lekko naciągnieta, nie lużna , po tym zabiegu jesli reszta systemu jest zgodna to musi działać , jesli nie to nie działa - brać rower do serwisu i na pewno chłopaki zobaczą co sie dzieje szybko i sprawnie.

Poza tym po montażu i xnastu kliknięciach należy znowu podregulować napiecie linki bo sie układa w pancerzu, pancerz dociska w końcówkach itd

A srubki B- tension nie kręci sie z byle powodu, nowa przerzutka ma bardzo mocną sprężyne .

Ustawienie punktu poczatkowego :
nie mam podpiętej linki , kręce korbą i ustawiam ogranicznik przerzutki tył tak, aby łańcuch szedł po najmniejszej koronce, ale jednocześnie nie szurał - obcierał wyższej , oraz nie chrobotał w druga strone, przy przesuwaniu jej ( kręcąc śrubką ogranicznika dół ) w lewo , czy prawo, jednocześnie sprawdzam też mocniej reką czy korpus przerzutki nie pozwoli na spadniecie łańcucha z najmniejszej koronki miedzy rame a kasete.
Zapinamy linke , aby była napreżona i lecimy całą kasete , przy okazji podregulowywując baryłką prawidłowe działanie , i to tyle.
Jelśli cały system złożyliśmy dobrze - linka prosta, pancerze docięte i szlifnięte końce, końcówki dobrane, linka przed podłączeniem przerzutki lekko sie porusza w pancerzach to to musi chodzic, jesli nie to sprawdzamy co z przerzutką , kasetą , manetką .

można sprawdzić też ślizg , czy linka gdzieś nie przyciera

a najlepiej sie to robi mając rower w rękach , zazwyczaj problemy są banalne.

#31 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 05 luty 2013 - 07:32

Spike kilka rowerów już złożyłem z którymi nigdy nie miałem tyle problemu, zwłaszcza przy regulacjach, wiem jak reguluje się przerzutki i dolne jak i górne ograniczenia są ustawione prawidłowo bez linek ;). Linki chodzą leciutko w pancerzu, nawet wczoraj celowo je poszerzyłem przesmarowałem by zmniejszyć tarcie. Niestety nic z tego, gdy nawet zbliżę się do akceptowalnej granicy pracy przerzutki to po chwil słyszę obcieranie co mnie niebotyczne wku$%#@$, zawsze występuje na środku kasety między 2 koronkami na stylu pająka i luźnych koronek, naprawdę zaczynam podejrzewać wadę fabryczną, gdyż jak pisałem od samego poczatku miałem problem ze zgrzytami, chyba że jakimś cudem moja klamka 105 5700 zmienia mi odległości, nie mam pojęcia. Teoretycznie wszytko powinno latać jak ta lala a nie lata :(. Nie wiem Ja się poddałem, nie mam innej kasety pod ręką ani możliwości skołowania koła, większość znajomych ma 9 rz. napędy. Więc wywalać kolejne kilka setek by się przekonać że to nie to, hmmmmm słabo to widzę. Dlatego rower dziś jedzie na serwis, mają chłopaki cały sklep części niech szukają bo Ja poległem.

#32 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 luty 2013 - 09:41

I bardzo słusznie. Nie ma co zgrywać za wszelką cenę bohatera, kiedy masz problem :-)

Daj koniecznie znać, jak będziesz wiedział, co było problemem! Powodzenia :-)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#33 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 05 luty 2013 - 09:53

A nie bierzesz pod uwagę, że to sprawa kasety a nie przerzutki? Albo manetki? Bo jeśli problem występuje tylko i wyłącznie na na jednym kliku, to nie pasuje to do złej przerzutki. pozdr

#34 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 05 luty 2013 - 10:12

Obstawiłem przerzutkę bo była ostatnim używanym elementem którego nie byłem pewien, kasetę zakupiłem nową więc z zasady nie wzbudziła podejrzeń, tak samo jak manetka która ma niespełna 500 kilosów za sobą. Chętne podmieniłbym koło lub kasetę ale nie mam jak więc nie mam ochoty wydawać kolejnych setek by się przekonać że to nie to. Dam chłopakom do serwisu niech szukają, mają części na podmianę wiec szybciej wyłapią . Jak rower wróci z serwisu to dam znać co było, bo często na forum ludzie zaczynają temat z problemem ale nie umieszczają informacji jak się go pozbyli :(.

#35 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 05 luty 2013 - 22:55

Cytat

to co On pisze , a Ty piszesz mało ma wspólnego, musi być najpierw prawidłowo ustawiony ogranicznik od dołu abo prawidłowo cała kaseta pracowała itd w koło macieju Panie radomir82, jakbyś kiedykowliek ustawiał przerzutke to to jest najważniejsze, linka wtedy musi być lekko naciągnieta, nie lużna , po tym zabiegu jesli reszta systemu jest zgodna to musi działać , jesli nie to nie działa - brać rower do serwisu i na pewno chłopaki zobaczą co sie dzieje szybko i sprawnie.

Panie Spike, dziękuję za porady odnośnie regulacji przerzutek, ale raczej nie skorzystam. Tak się śmiesznie składa że od mniej więcej przedostatniego nieudanego końca świata (rok 2000), działam w tej samej branży co Pan ;-) Także na chwilę obecną staram się raczej udzielać porad, a nie ich szukać.

To gwoli wyjaśnienia.

A jeżeli chodzi o Twoją przerzutkę boobik, to daj znać co i jak, bo jestem ciekaw co tam chłopaki wynajdą :-)

#36 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 luty 2013 - 00:59

i nic sie smiesznie nie składa, bo ludzie mają problemy podstawowe z ustawieniem początkowym zakresu regulacji.
Jak będzie on przesunięty w jedną , lub drugą strone to po paru biegach będzie problem z działaniem prawidłowym.

Każdy sie stara pomóc i coś opisać z własnego doświadczenia , ale chyba nie warto, - piszcie łaskawie sobie w podpisach - jestem serwisant i wszystko wiem , będziemy ostrożniejsi.

Miłego...

wszelkie dywagacje poza tematem będą usuwane.

#37 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 06 luty 2013 - 07:33

Na chwilę obecną szosa wylądowała na serwisie. Jako że wymieniłem praktycznie cały napęd a także link i pancerze nie miałem pomysłu co dalej. Wstępna i bardzo ogólnikowa diagnoza to problem z pancerzami z jakimś silikonem firmy BBB, możliwe że ten silikon na tyle mocno trzyma linki że nie pozwala normalnie jej pracować, ale to tylko przypuszczenia.
Dziś sprzęt ma być do odbioru, więc jeśli nic nie wypadnie to wieczorem napiszę co było.

#38 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 luty 2013 - 09:25

wiesz co .... np ja zazwyczaj montuje pancerze Shimano SP 41 , one mają troche smaru w środku, ale ....on troche spowlania działanie linki, tak samo jak założymy końcówki uszczelnianie na pancerzyki - im ich jest wiecej tym system wolniej reaguje, i ja zakładam 1-2 szt wyłącznie na końcowy pancerz, pozostałe daje bez uszczelnienia.
W wiekszości przypadków daje pancerze cięte z metra np Jagwire czy YPK, są sztywne i dobrze w nich wszstko pracuje, i w ogóle jestem zwolennikiem braku smaru w pancerzach, dobrej jakosci linka nierdzewna polerowana także tych firm doskonale szybko pracuje.
Ostatnio tak zakładałem koledze - na przodzie miał pancerze z metra cięte, ale końcowy dałem z jedną uszczelką przy baryłce, do tego linki Jagwire , osprzęt zwykła Tiagra i hulało to od kopa

a propo smaru, im niższa temperatura to w smarze wolniej wszystko chodzi, teoretycznie przerzutka szosowa powinna sobie poradzić z tym, ale ..

Przy okazji zwróćcie uwage jak końcówka pancerzyków siedzi w przelotkach, miałem pryzpadek mtb Authora, że totalne tarcie występowało w przelotkach !!, po podfrezowaniu jej troche linka zaczęła pracowac wzdłuż swojej lini , bo wcześniej ocierała o przelotke i jednocześnie o brzeg pancerza , nie dość ze chodziło to wolniej to niedokładnie , czasem nadlewka lakieru jest ...

#39 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądMędzyzdroje

Napisano 06 luty 2013 - 18:29

Rower odebrany z serwisu, okazało się że nowy łańcuch Ultegry po przebiegu 200 kilometrów poszedł do kosza !!!!!. Jestem w szoku, Schimano zeszło na psy pod względem napędu. Obecnie zawitał łańcuch sram a napęd w końcu chodzi jak złoto. Teraz cicho jak w DuraAce :-) .

#40 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 06 luty 2013 - 18:39

Nowy łańcuch? Czemuż to? 3 tysiące ciężkiego tyrania po górkach wytrzymuje.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy