Problem z przerzutką tylną
Napisano 04 luty 2013 - 22:16
pożycz inną przerzutke najpierw, kasey bym nie obwiniał, pisałeś że hak był wymieniany czyli gleba była i jak myślisz , przerzutka wieczna jest ?? prawdopodobnie ona razem z hakiem nie działa prawidłowo, zakładając inne sprawy że są ok.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 04 luty 2013 - 22:27
Napisano 04 luty 2013 - 22:33
Napisano 05 luty 2013 - 00:05
Cytat
Spike chyba coś źle poczytałeś :-) . Hak wykluczyłem bo to nowa rama, przerzutka nowa, łańcuch prawie nowy nicałe 500 zrobił, manety nowe, pancerze i linki też, kaseta w sumie także ale od początku te biegi coś zgrzyały myślałem że ma się ułożyć. Po prostu pomysły mi się skończyły i prawdopodobnie jutro wyladuj fura w serwisie :-(
Tak to jest tak jak ktoś sie przykleja do tematu innego użytkownika.
D3biec niech sobie sprawdzi przerzutke po wypadku, a Ty .......sprawdź od klamki do przerzutki wyszstko, nowe linki i pancerze - to klamka chodzi na pierdnięcie komara lekko . jest szansa że żle ustawiłeś ogranicznik przerzutki od dołu .
Napisano 05 luty 2013 - 00:16
Gosc_marvelo_*
Napisano 05 luty 2013 - 01:33
I jeszcze ślizg pod ramą. Może nie przylega dokładnie do mufy suportu, a pod napięciem linki nieco się odkształca, albo przesuwa, zaburzając pracę przerzutki?
Napisano 05 luty 2013 - 01:34
Poza tym po montażu i xnastu kliknięciach należy znowu podregulować napiecie linki bo sie układa w pancerzu, pancerz dociska w końcówkach itd
A srubki B- tension nie kręci sie z byle powodu, nowa przerzutka ma bardzo mocną sprężyne .
Ustawienie punktu poczatkowego :
nie mam podpiętej linki , kręce korbą i ustawiam ogranicznik przerzutki tył tak, aby łańcuch szedł po najmniejszej koronce, ale jednocześnie nie szurał - obcierał wyższej , oraz nie chrobotał w druga strone, przy przesuwaniu jej ( kręcąc śrubką ogranicznika dół ) w lewo , czy prawo, jednocześnie sprawdzam też mocniej reką czy korpus przerzutki nie pozwoli na spadniecie łańcucha z najmniejszej koronki miedzy rame a kasete.
Zapinamy linke , aby była napreżona i lecimy całą kasete , przy okazji podregulowywując baryłką prawidłowe działanie , i to tyle.
Jelśli cały system złożyliśmy dobrze - linka prosta, pancerze docięte i szlifnięte końce, końcówki dobrane, linka przed podłączeniem przerzutki lekko sie porusza w pancerzach to to musi chodzic, jesli nie to sprawdzamy co z przerzutką , kasetą , manetką .
można sprawdzić też ślizg , czy linka gdzieś nie przyciera
a najlepiej sie to robi mając rower w rękach , zazwyczaj problemy są banalne.
Napisano 05 luty 2013 - 07:32

Napisano 05 luty 2013 - 09:41
Daj koniecznie znać, jak będziesz wiedział, co było problemem! Powodzenia :-)
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 05 luty 2013 - 10:12

Napisano 05 luty 2013 - 22:55
Cytat
to co On pisze , a Ty piszesz mało ma wspólnego, musi być najpierw prawidłowo ustawiony ogranicznik od dołu abo prawidłowo cała kaseta pracowała itd w koło macieju Panie radomir82, jakbyś kiedykowliek ustawiał przerzutke to to jest najważniejsze, linka wtedy musi być lekko naciągnieta, nie lużna , po tym zabiegu jesli reszta systemu jest zgodna to musi działać , jesli nie to nie działa - brać rower do serwisu i na pewno chłopaki zobaczą co sie dzieje szybko i sprawnie.
Panie Spike, dziękuję za porady odnośnie regulacji przerzutek, ale raczej nie skorzystam. Tak się śmiesznie składa że od mniej więcej przedostatniego nieudanego końca świata (rok 2000), działam w tej samej branży co Pan ;-) Także na chwilę obecną staram się raczej udzielać porad, a nie ich szukać.
To gwoli wyjaśnienia.
A jeżeli chodzi o Twoją przerzutkę boobik, to daj znać co i jak, bo jestem ciekaw co tam chłopaki wynajdą :-)
Napisano 06 luty 2013 - 00:59
Jak będzie on przesunięty w jedną , lub drugą strone to po paru biegach będzie problem z działaniem prawidłowym.
Każdy sie stara pomóc i coś opisać z własnego doświadczenia , ale chyba nie warto, - piszcie łaskawie sobie w podpisach - jestem serwisant i wszystko wiem , będziemy ostrożniejsi.
Miłego...
wszelkie dywagacje poza tematem będą usuwane.
Napisano 06 luty 2013 - 07:33
Dziś sprzęt ma być do odbioru, więc jeśli nic nie wypadnie to wieczorem napiszę co było.
Napisano 06 luty 2013 - 09:25
W wiekszości przypadków daje pancerze cięte z metra np Jagwire czy YPK, są sztywne i dobrze w nich wszstko pracuje, i w ogóle jestem zwolennikiem braku smaru w pancerzach, dobrej jakosci linka nierdzewna polerowana także tych firm doskonale szybko pracuje.
Ostatnio tak zakładałem koledze - na przodzie miał pancerze z metra cięte, ale końcowy dałem z jedną uszczelką przy baryłce, do tego linki Jagwire , osprzęt zwykła Tiagra i hulało to od kopa
a propo smaru, im niższa temperatura to w smarze wolniej wszystko chodzi, teoretycznie przerzutka szosowa powinna sobie poradzić z tym, ale ..
Przy okazji zwróćcie uwage jak końcówka pancerzyków siedzi w przelotkach, miałem pryzpadek mtb Authora, że totalne tarcie występowało w przelotkach !!, po podfrezowaniu jej troche linka zaczęła pracowac wzdłuż swojej lini , bo wcześniej ocierała o przelotke i jednocześnie o brzeg pancerza , nie dość ze chodziło to wolniej to niedokładnie , czasem nadlewka lakieru jest ...
Napisano 06 luty 2013 - 18:29
Dodaj odpowiedź