Problem z przerzutką tylną
Gosc_marvelo_*
Napisano 17 luty 2013 - 01:38
Piszesz, że wszystko chodzi lekko, więc raczej wykluczamy ocieranie linki gdzieś w pancerzu. Ale może któryś z odcinków nierówno przycięty (pod kątem), albo końcówka za słabo wciśnięta i pancerz niezbyt dobrze się w niej zagnieździł i trochę się poddaje w tym miejscu (sprężynuje)?
A linka przy przerzutce zamocowana idealnie w rowku? Niewielkie jej przesunięcie w mocowaniu może skutkować nieco gorszą indeksacją., zwłaszcza, że to 10 biegów.
Napisano 17 luty 2013 - 20:59
Napisano 18 luty 2013 - 22:04
Dziś przyglądałem się hakowi przerzutki który defacto był z nową ramą i albo to foto jest nie halo albo wózek lekko odchylony w prawo ?. Przerzutka nowa więc odpada skrzywienie, rama nowa jak wspomniałem

Napisano 18 luty 2013 - 23:50
Po wyrównaniu przerzutki idealnie do pionu pasek wzdłuż opony także był idealnie pionowy, więc na moje oko hak jest prosty lub przynajmniej na tyle prosty, by wyeliminować go jako przyczynę problemów.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 19 luty 2013 - 07:49
Napisano 19 luty 2013 - 09:55
Napisano 19 luty 2013 - 12:09
Nie wiem jak u innych, ale u mnie wpięcie roweru w trenażer zawsze wiązało się z lekkimi problemami w precyzyjnym wskakiwaniu biegów. Z prostej przyczyny - ścisk trenażera na oś piasty/zacisk koła był wystarczająco duży, aby hak przerzutki lekko podgięło w stronę koła, a to już wystarczy do zachwiania poziomu precyzji całego mechanizmu. Konieczna była lekka regulacja baryłką.
Napisano 20 luty 2013 - 09:33
A jeszcze zapytam: jak tam śrubka "B"? Na zdjęciu odstęp pomiędzy kasetą, a górnym kółkiem przerzutki wygląda na zbyt duży, tymczasem powinien być najmniejszy jak się da, ale żeby kółko przerzutki nie opierało się na kasecie (odległość pomiędzy szczytami zębów 3-5mm). Podobny problem może dawać zła (ciężka) praca sprężyny w górnym punkcie obrotu, wtedy przerzutka ma tendencję do zacinania się w tym punkcie i trzymania łańcucha za daleko lub za blisko kasety.
Druga sprawa: wózek może sobie być pionowy i nawet równoległy do płaszczyzny roweru, ale jeśli płaszczyzny kółek wózka i zębatek kasety nie będą równoległe (wózek skręcony w osi podłużnej) będą problemy z poprawną pracą napędu, a już na pewno będzie hałasował (przerabiałem w MTB). W moim przypadku dodatkowo bydlę zrzucało łańcuch na szprychy.
O poprawnej pracy przerzutki (przy płynnej i lekkiej pracy linki w pancerzach oraz sprawnych manetkach) decyduje wzajemne ustawienie górnego kółka i kasety. Złe ustawienie dolnego kółka odbije się raczej na współpracy łańcucha i korby (wyrzucanie łańcucha za korbę albo na ramę).
Napisano 21 luty 2013 - 23:03
Napisano 22 luty 2013 - 08:22
2. Rower byłw serwisie i .....
3. Jak teraz z łańcuchem Shimano chodzi ??
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 22 luty 2013 - 10:55
Serwisant dokładnie wyprostował hak.
Łańcuch pracuje ładnie lecz muszę się przyzwyczaić do manetek. Moim zdaniem przereklamowane te 105, zbyt miękie są a przez to często mam problem z zapięciem biegu. Serwisantowi to szło super, mnie to irytuje. Podobno taki urok tych klamek :-(
Napisano 22 luty 2013 - 11:57
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 22 luty 2013 - 12:01
Cytat
Problem rozwiązany winowajca to skręcony hak, dodam że nowy w nowej ramie !!!!!. Następna sprawa to klamki 105 5700 które to są dość miękkie i w odróżnieniu od kamek tiagry trzeba je przytrzymywać by zapiąć bieg, co jest irytujące, gdzie w tiagrze klik i bieg zapięty. Czy macie tak samo w 105 5700???
Na pewno nie jest to wina manetek. Używałem takich i wszystko chodziło tak jak należy
Napisano 22 luty 2013 - 13:12
A tak na serio to 105 czy Ultegra to bardzo dobre klamki, nie marudź! Przyzwyczaisz się pod trzech jazdach.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 22 luty 2013 - 23:00
Czyli ciagniesz klamke, słyszysz klik i biega zapięty tak ?. U mie tak nie przejdzie, jeśli podkręce baryłke żeby tak zapinał to są problemy ze zbianiem łańcucha dół. Muszę gdzieś osobiście sprawdzić bo byćmoże dla ciebie to naturalne i nawet tego nie widzisz jak zapinasz biegi.
Dodaj odpowiedź