Jump to content

Photo

Powrót Mistrza

479 replies to this topic

#141 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Posted 18 November 2008 - 23:05

[size=9][ Dodano: 2008-11-18, 23:07 ]

"]http://sport.onet.pl/0,1248734,1864291,,ricco_odwolal_sie_do_trybunalu_arbtrazowego,wiadomosc.html

Przeczytajcie drugi komentarz, kolega twierdzi, że bez Ricco jest nudno i pragnie ZŁAPANEGO KOKSIARZA ujrzeć znów w peletonie. Za to na wieść o Armstrongu, któremu NIGDY NIE UDOWODNIONO STOSOWANIA ŚRODKÓW DOPINGOWYCH wybucha wśród ludu gniew i zawiść, że co ten oszust znów w zawodowym peletonie szuka...
Czasami myślę, że co po niektórzy to mają tak nasrane we łbach, że strach się bać. Krew mnie zalewa jak czytam oskarżenia ciemnych tępaków kierowanych nienawiścią do Lanca na temat jego NIBY TO OSZUSTW NIGDY NIE POTWIERDZONYCH Z RESZTĄ a za chwilę równie zacofany agent pisze, że tęskni za PRAWDZIWYM OSZUSTEM I KOKSIARZEM... Ludzka głupota nie zna granic...

Pewnie chodzi o zasadę, że jak się kogoś uwielbia, to jest się dla niego bardziej (albo całkowicie) tolerancyjnym i odwrotnie - jak kogoś nie lubisz, to szukasz dziury w całym.

#142 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 21 November 2008 - 21:31

http://sport.onet.pl...,wiadomosc.html

kolejni ktorzy zażywali EPOpirynę zakupioną u goździkowej.,..

#143 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Posted 21 November 2008 - 22:02

xubix - czegoś nie chwytam, przecież o Piepolim, Szumim, Ricco i Kolu było wiadomo już jakiś czas temu.

#144 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 21 November 2008 - 22:41

kot szosowiec, najnowsza wiadomość ;) wtedy jedynie domniemanoi - dzisiaj potwierdzono :-/

#145 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Posted 21 November 2008 - 22:44

aaa, no tak.

#146 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 21 November 2008 - 22:53

moze lepiej bedzie jak powiedzom kto nie byl hehe na dopingu

#147 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 24 November 2008 - 13:43

Poczytajcie sobie w jednym z ostatnich Focusów jakie Armstrong ma predyspozycje dane przez naturę do uprawiania tej dyscypliny. Jak znajdę tylko gazetę, to przepiszę Wam dokładny cytat.

#148 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 24 November 2008 - 17:21

Witam
Moim zdaniem tak naprawdę to wszyscy w Peletonie ( łacznie z dyrektorami sportowymi )mają pełne portki, bo wróci BOSS i złoi wszystkim tyłki. No i jak będa wyglądać w oczach swoich sponsorów? Okaże się, że w tym całym zawodowym peletonie nie ma osobowości, nie ma gwiazdy. Dlatego chcąc uniknąc kłopotów zrobią wszystko żeby Armstrong nie pojechał w TdF.
A ja jestem za tym, żeby wrócił i pojechał. Coś się będzie działo. Już słyszę głosy naszych komentatorów. Bezcenne.
Pozdrawiam Brać Szosową.

Hmm nie wszyscy moze lubia Armstronga co za tym idzie nie wiem zrobil sie szum medialny ze wraca i wogle tylko trzeba pamietac co on osiagnol w swojej karierze a nie domniemac czy utrze nosa pozostalym ekipom . Ja tam jestem zadowolony z powrotu Armstronga wiek ma swoj ale jak widac zatesknil za rowerem oby wygrywal tego mu zycze :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#149 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Posted 24 November 2008 - 17:25

Poczytajcie sobie w jednym z ostatnich Focusów jakie Armstrong ma predyspozycje dane przez naturę do uprawiania tej dyscypliny. Jak znajdę tylko gazetę, to przepiszę Wam dokładny cytat.

Z tego co pamiętam to ma wybitnie niskie tętno spoczynkowe, niestety nie pamiętam jakie więc nie będę pisał coby nikogo w błąd nie wprowadzić, i bardzo "pojemne" płuca. Czyżby o to Ci chodziło? 8-)
Pozdro!

#150 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 posts
  • Skądtj�na pengar

Posted 24 November 2008 - 19:25

Siedmiokrotny zwycięstwa morderczego wyścigu TdF Lance Armstrong był w kolarstwie tym, kim w pływaniu Phelps. Na pierwszy rzut oka nie miał wcale lepszych predyspozycji niż rywale. Dysponował mniejszą pojemnością płuc niż Hiszpan Miguel Indurain Larraya i mniejszą mocą pedałowania niż Ullrich. Ale już bardziej szczegółowe badania wykazały jasno przewagę Armstronga. Specjaliści z amerykańskiego Cooper Institute zbadali pobór tlenu w organizmie Amerykanina. Wiadomo, że im więcej organizm przyswoi tlenu, tym więcej energii będą miały mięśnie i szybciej będą się regenerowały. Pobór tlenu mierzy się, badając poziom czynnika VO2 max. Wynik rzędu 60-70 ml/kg uznaje się za wysoki. Poziom VO2 u Lance'a wynosił 83,8 ml/kg. Naukowcy z Cooper Institute twierdzą, że to najlepszy wynik z jakim się spotkali. Armstrongowi w karierze pomogła też skrajna bradykardia, czyli niezwykle niskie tętno. Serce u przeciętnej osoby bije ok. 70 uderzeń na minutę. Serce Lance'a uderza dwukrotnie rzadziej: 32 razy na minutę. Efektem tego stanu jest przerost mięśnia sercowego - tzw. serce sportowca. Uderza ono rzadziej, ale wyrzuca za każdym razem dużo więcej krwi. Dlatego Lance mógł pedałować dłużej, nie odczuwając wielkiego zmęczenia. Kolejnym atutem mistrza był wysoki próg przemian beztlenowych, na poziomie 178 uderzeń na minutę. Dopiero przy takim tętnie jego organizm zaczynał wytwarzać więcej kwasu mlekowego, niż zużywał. U zwykłego człowieka proces ten zaczyna się w zależności od wieku i wytrenowania od ok. 130-140 ud/min, czyli Lance jeżdżąc z intensywnością nie przekraczającą 178 ud/min, czerpał energię do pracy z przemian tlenowych, a podaż tlenu miał przecież wyjątkowo wysoką. Oczywiście można by powiedzieć, że kolarz swoje sukcesy zawdzięcza zażywaniu hormonu erytropoetyny (EPO). Jednak ok. 90% kolarzy ma stwierdzoną astmę umożliwiającą im przyjmowanie EPO, ale to Armstrong zawsze wygrywał TdF.

Uff, koniec. W tym artykule jest też o Pudzianie i Phelpsie.

#151 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 24 November 2008 - 19:30

Kolarze nawet jak mają astmę to nie biorą EPO, na to są inne środki, które mają związek z oddechem, a nie krwią. Przynajmniej tak mi się zdjaje. Kto to porządnie wytłumaczy, bo wydaje mi się, że w tym 'artykule' nie wszystko jest ok.

A Armstrong do rekordzistów nie należy. Indurain miał niższe tętno spoczynkowe. :-P

#152 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądTwickenhamus

Posted 24 November 2008 - 19:37

A Armstrong do rekordzistów nie należy. Indurain miał niższe tętno spoczynkowe. :-P

Nikt nie pobije Eddiego Merckxa, ktory mial minimalne tetno 19bpm :shock:

#153 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 posts
  • Skądpolska

Posted 24 November 2008 - 20:44

Lance Armstrong był w kolarstwie tym, kim w pływaniu Phelps

niekoniecznie. phelps wygrywal wszystko, armstrong tylko tdf.
indurain, mercx wygrywali od wiosny do jesieni, armstrong tylko tdf. mial obok siebie 8 najlepszych kolarzy. przyswajalnosc tlenu w okolicy 120mmol/l mial pantani. podobno. ale wiadomo jak skonczyl. nijak 85 amstronga ma sie do tego nawet jak pantaniemu dodali 20%.
rozstrzelic tetno spoczynkowe i prog mozna odpowiednim treningiem, a "wszystko da sie wytrenowac" ;-) epo wyraznie w tym pomaga. zwlaszcza przyjmowane regularnie.
jednego nie mozna mu odmowic: checi walki i woli zwyciestwa. upartego dazenia do celu i perfekcyjnego przygotowania taktycznego w najdrobniejszych szczegolach. wygladalo to tak jakby inni po prostu mysleli "na co mam z nim sie przepychac niech se wygra to tdf i niech sie cieszy. dobrze mi placa, po co mam sie przemeczac". odnosze wrazenie ze nie byl wybitny, po prostu inni byli albo za starzy albo zbyt zniszczeni dopingiem.
no i lansu mu nie mozna odmowic. ale to ma wyryte w dowodzie.

#154 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Posted 24 November 2008 - 21:04

Coraz częściej utwierdzam się w przekonaniu, że Focus jest pismem rozrywkowym, aspirującym jedynie do wyższych celów, przez co stającym się powoli magazynem pseudo-naukowym. Ale do rzeczy. Wymienione zalety organizmu Armstronga nie należą do wybitnych wśród sportowców jego klasy. VO2max na poziomie 80-85 jest normą w światowej czołówce. Oczywistą nieprawdą jest ponadto, że wartość na poziomie 60 ml/kg/min uznaje się za wysoką, przynajmniej nie w zawodowym kolarstwiem szosowym. Przytoczony tutaj Pantani czytałem że miał około 100ml/kg/min, co było najwyższym wynikiem przeprowadzonym w warunkach laboratoryjnych. Co ciekawe, podobną wartość miał również nasz weteran szos - Ryszard Szurkowski.
Jeśli chodzi o próg przemian beztlenowych to 178ud/min również nie jest zadziwiającym wynikiem. Choćby przyjmując, że miał tętno max 200 (a chyba było niższe z tego co kojarzę), to wynik oscylował w granicach 89% tętna maksymalnego. Jest to wynik nieco ponad normę (83% dla kolarstwa szosowego), ale bynajmniej nie czyniący od razu Lance`a rowerowym terminatorem.
A końcowe stwierdzenie dotyczące EPO pominę milczeniem, gdyż nie zwykłem dyskutować z ignorancją :evil:

#155 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 24 November 2008 - 21:15

Dzięki Fifi za artykuł.

#156 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 posts
  • Skądtj�na pengar

Posted 24 November 2008 - 21:51

Nie miejcie pretensji do mnie za ten artykuł, ja tylko przepisałem. :P

#157 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 24 November 2008 - 22:08

Arek,

Ponadto, Lance Armstrong dostawał zupełnie oficjalnie duże dawki leku o podobnej strukturze do EPO epogenu w trakcie leczenia jego choroby nowotworowej. Próbki jego płynów ustrojowych pobierane od 2001 r. i poddane oficjalnym testom na zwartość EPO wykazywały zawsze negatywny wynik.

nie wierze, że to nie miało wpływu na jego późniejszą karierę.. dziwne też własnie ,że zaczął wygrywać po cięzkiej chorobie nowotworowej :-?

#158 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Posted 25 November 2008 - 06:49

Dlatego właśnie Focus podchodzi do tego z ignorancją, nie dostrzegając iż EPO jest niedozwolonym środkiem wspomagania. To bzdura, że leczą się nią astmatycy. O Armstrongu dużo informacji krąży, nie chcę się już wypowiadać na ten temat, niech zostanie jak jest...

#159 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 25 November 2008 - 10:06

Arek, napisz o jakie informacje Ci chodzi, chętnie się dowiem.

#160 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 25 November 2008 - 10:19

EPO jest lekiem na zbyt małą produkcję czerwonych krwinek. stosowane między innymi w leczeniu różnych form białaczki. w astmie stosuje się środki na rozszerzenie naczyń i tzw drzewa oskrzelowego/ w uproszczeniu, bo nie jestem medykiem/. najpopularniejszy jest salbutamol. pozdr

Reply to this topic

Rich Text Editor