Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tarcze w szosie ?

2153 odpowiedzi w tym temacie

#2021 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3186 postów

Napisano 28 lipiec 2021 - 16:37

Widzę że nastąpiła zmiana argumentacji ludzi którzy do niedawna ogłaszali wyższość hamulców tarczowych w szosie. Jak ostatni raz wypowiadałem się w temacie to zwolennicy hamulców tarczowych, których nie będę wymieniał (bo chcący prześledzi sobie wątek) udowadniali wyższość takiego rozwiązania nad klasycznymi hamulcami w rowerze szosowym. Dziś już widzę prawie nikt ze zwolenników tarcz nie broni tej pseudoteorii która miała rzekomo dawać przewagę głównie w górach i na brukach. Choć jeszcze rok, dwa lata temu oskarżali ludzi, którzy śmią myśleć inaczej od zacofanych, nie znających się, przecież świat się zmienia a ty tkwisz w tym swoim zaścianku i takie tam inne argumenty które miały sprawić że człowiek poczuje się gorszy, a przynajmniej opóźniony w rozwoju. Z drugiej strony zwolennicy tradycyjnego rozwiązania twierdzili że nowe jest sporo cięższe co nie rekompensuje zysków ze skuteczności hamowania i utrudnia obsługę rowerów w wyścigach zawodowców. Poruszali też tematykę wyglądu roweru ale to kwestia która nie wpływa na wydajność roweru. Dziś kiedy widać jasno że hamulce tarczowe nie wpłynęły na oczekiwane zyski dotyczące wydajności oraz bezpieczeństwa, bo kraks jest tyle samo w peletonie, ludzie którzy wtedy byli obrażani próbują dochodzić swoich racji i co słyszą. Od tych samych ludzi którzy bronili jak ognia wyższości tarcz w rowerze szosowym słyszą, że teraz są pieniaczami, że jeszcze i się chce, że nie mają co robić, że po prostu zawracają d... Jak już nie można bronić swojej teorii to trzeba deprecjonować swojego przeciwnika, takie zachowanie jest dziś szeroko spotykane i idealnie wpisuje się w teorię dyskursu. Przecież racji nie ma ten kto mówi prawdę, lecz ten który przekona do swoich argumentów innych którzy mu zawierzą i ja przyznają. 

A ja bym poprosił o wskazanie - ale konkretnie- postów w tym temacie, w których "zwolennicy tarcz" "oskarżali ludzi, którzy śmią myśleć inaczej od zacofanych, nie znających się, przecież świat się zmienia a ty tkwisz w tym swoim zaścianku i takie tam inne argumenty które miały sprawić że człowiek poczuje się gorszy, a przynajmniej opóźniony w rozwoju."

Bo z tego co ja widzę w tym temacie, to "zwolennicy tarcz" mają w nosie kto z jakimii hamulcami jeździ, natomiast wygląda na to, że to obręczowi Don Kiszoci są ciężko sfrustrowani, wyraźnie mają problem i obsesyjnie wałkują temat, czego idealnym przykładem jest powyższy płaczliwy post.

#2022 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 postów
  • Skądinternet

Napisano 28 lipiec 2021 - 17:01

Nie chcę eskalować i przekształcać tego w wojnę Ad persona dlatego wolał bym nie przytaczać konkretnych postów bo to w łatwy sposób może sprawić i namierzy się osobę która ten post opublikowała a wtedy przestaniemy rozmawiać o meritum a zejdziemy do kąśliwych uwag  wymienianych między użytkownikami tego forum. Zacytuje tylko jeden przykładowy zwolennika tarcz który oficjalnie na forum już od bardzo dawna się nie pojawia 

a na Kubie jest demokracja... :mrgreen:

powiedz to komus kto nie ma/ mial hamulcow tarczowych :-P

twoje historie sa tak samo wairygodne jak dyplomacja radziecka i postep w Korei Pln.

mozna sie z tego tylko nabijac  ;) nie sposob traktowac teo powaznie.

Postów w tym stylu mogę cytować wiele ale nie o to chodzi. Takie właśnie posty deprecjonują oponenta a nie wnoszą niczego do dyskusji. 

#2023 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 28 lipiec 2021 - 17:02

Już bez jaj, niektórzy tarcze wynosili pod niebiosa, jak treka

A najbardziej to mnie rozwala argument o zużywających się obręczach. Rowery zmieniają co rok/dwa/trzy wyłącznie z własnego widzimisię (bo przecież nie z pobudek sportowych :D ) koła jeszcze częściej ale obręcze, które kilkadziesiąt tysięcy kilometrów wytrzymują to dla nich problem

#2024 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lipiec 2021 - 17:22

mi tam znacznie przyjemniej ogląda się czoło peletonu bez kabli na wierzchu ;)

o btw. właśnie Roglic wygrał złoto na tarczach, dziewczyny też wygrały na tarczach więc hmm.. 

jak ktoś twierdzi jeszcze że w peletonie tarcze nie mają potwierdzenia w wynikach to chyba niedowidzi, albo specjalnie udaje ślepego

• artho lubi to

#2025 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 lipiec 2021 - 17:42

mi tam znacznie przyjemniej ogląda się czoło peletonu bez kabli na wierzchu ;)

o btw. właśnie Roglic wygrał złoto na tarczach, dziewczyny też wygrały na tarczach więc hmm.. 

jak ktoś twierdzi jeszcze że w peletonie tarcze nie mają potwierdzenia w wynikach to chyba niedowidzi, albo specjalnie udaje ślepego

No przecież pisałem właśnie że Ganna przegrał bo nie miał tarczy i było widać jak przez to tracił na podjazdach i zyskiwał na zjazdach. A nie chwilą coś mi się pomyliło.  :unsure:

• berski i artho lubią to

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#2026 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8615 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 lipiec 2021 - 20:17

Przepraszam zaczynasz sobie sam zaprzeczać, najpierw piszesz że prawo jest i oszustwo jest surowo karane, a następnie zgadzasz się że producenci suplementów wprowadzają ludzi w błąd, oszukują i są bezkarni.

Nie widzę żadnej sprzeczności. Suplement diety jest bardzo jasno zdefiniowany w prawie i jego reklama opiera się na oświadczeniu zdrowotnym producenta. Reklama suplementu nigdy nie mówi "ten środek leczy", tylko np. "ten środek może wspomagać leczenie". Edukacja na poziomie szkoły średniej jest w tym kraju powszechnie dostępna i powinna wystarczyć, aby to zrozumieć.

I nie, nie uważam, by oszukiwali. To konsumenci wierzą, że można mieć gruszki na wierzbie, bo w swojej chciwości nie słyszą tego, co się do nich mówi, tylko to, co chcą usłyszeć. Zresztą wybacz, ale tylko głupiec uwierzy, że mała tabletka WYLECZY GO z otyłości (nawet jeżeli reklama tego nie obiecuje), a on dalej będzie mógł żreć rzeczy, którymi pogardziłaby - ponoć mało wybredna - świnia. Taką lekkomyślność można byłoby zrozumieć u dzieci, ale właśnie w ich obronie zabronione jest kierowanie do nich reklam.

Dokładnie o tym pisałem, wspominając o coraz bardziej rozpasanym konsumpcjonizmie - i mówiąc szczerze, za każdym razem mała cząstka mnie cieszy się, kiedy komuś zostaje utarty nos. Nie cieszę się bynajmniej z tego, że komuś personalnie stała się krzywda, tylko z tego, że kropla drąży skałę i być może prędzej czy później dojdzie do tego, że ludzie się ockną i choć odrobinę pohamują swoją chciwość.

No przecież mogłeś spytać się inżyniera ze perpetuum mobile nie jest możliwe od stworzenia mimo tego że napisałem w ulotce informacyjnej że raz wprawiona zabawka w ruch nigdy się nie zatrzyma.

Powtórzę to jeszcze raz: żadna reklama żadnego suplementu nie mówi, że "ten środek cię z czegoś wyleczy". A jeżeli mówi, to jest to jednoznaczne złamanie prawa i podlega karze.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2027 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 postów
  • Skądinternet

Napisano 28 lipiec 2021 - 20:44

I znów się mylisz, tak jak pisałem wcześniej producenci suplementów i leków homeopatycznych okłamują swoich klientów. Pierwsi być może nie piszą że ich preparat może kogoś wyleczyć, choć nie wiem kogo cytujesz bo ja tego nie powiedziałem  że kogoś wyleczą, lecz drudzy czyli producenci leków homeopatycznych już tak przykładowy opis leku homeopatycznego z pierwszej lepszej apteki jaką wyszukało mi google:

https://apteline.pl/...grypie-30-sztuk

Tam jasno jest napisane że jest stosowany w leczeniu objawów grypy a nie wspomaganiu leczenia. 

W Polsce preparaty homeopatyczne mają Świadectwo Dopuszczenia do Obrotu wydane przez Instytut Leków. Zgodnie z Ustawą z 6 września 2001 roku nie wymagają dowodów skuteczności terapeutycznej!  

Dlatego jest tak jak pisałem, producent mając wiedzę że nie może udowodnić naukowo skuteczności swojego preparatu kłamie, używa do tego celu np farmaceutów, lekarzy i innych medyków którzy cieszą się opinią biegłych w zakresie pracy którą wykonują. Ba są oni nawet zawodami zaufania publicznego dlatego ludzie im wierzą, i nie widziałem jeszcze ani jednego lekarza, farmaceuty czy innego medyka który za takie kłamstwo by poniósł karę. I nie wmówisz mi że to chciwość ludzka bądź rozpasany konsumpcjonizm każe im kupić dany preparat. Dodam że przecież było wiele kampanii które dyskredytowały skuteczność leków homeopatycznych, lecz jak będzie potrzeba to komu zaufasz lekarzowi czy artykułowi w internecine. 

#2028 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8615 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 lipiec 2021 - 02:42

Z suplementami Ci nie wyszło, więc teraz rzucasz na tapet leki homeopatyczne i próbujesz przykleić do nich słowa, które ja wypowiedziałem wcześniej na temat suplementów? Niezbyt eleganckie.

Jeżeli zaś o samą homeopatię chodzi - czy będziesz mi teraz próbował udowodnić, że 30-letni facet chodzi po świecie od trzech dekad i nie wie, na czym polega homeopatia? Albo że człowiek idzie do apteki i kupuje sobie jakikolwiek preparat i nie pyta, jak on działa?

Właśnie o tym trąbię od kilku postów: ludzie pakują się na własne życzenie w kupowanie bzdur, o których każdy przeciętnie oczytany człowiek doskonale wie, że nie działają, a potem próbują zrzucić całą odpowiedzialność za własną głupotę na producenta albo ogólniej: na zły świat dookoła siebie.

Zwróć uwagę, że leki homeopatyczne są bardzo jasno opisane jako leki homeopatyczne i zgodnie z prawem nie wolno ich opisywać po prostu jako leki. Powtórzę to jeszcze raz: jeżeli człowiek kupuje taki preparat i nie zastanowi się, dlaczego jest on opisany tak a nie inaczej, to wybacz, ale takich ludzi po prostu nie jest mi szkoda. Tak samo jak nie szkoda mi ludzi, którzy nie interesują się w ogóle światem dookoła siebie, mimo że wiedzę na temat tak elementarnych kwestii noszą w kieszeni. Wystarczyłoby czasem coś poczytać, zamiast pić czwartego Harnasia w piątkowy wieczór. Desperackie przerzucanie winy za każdy kolejny przejaw bezmyślności na cały świat prowadzi tylko do pogłębiania głupoty, a na taką formę ogłupiania społeczeństwa mojej zgody i nie ma i nie będzie.

I na tym kończę swój udział w dyskusji, bo widzę tu fundamentalną niezgodność przekonań: w Twoim odczuciu za głupotę człowieka odpowiada najwidoczniej cały świat dookoła, a moim zdaniem dorośli ludzie za swoje błędy oraz decyzje zakupowe odpowiadają sami.

rowerplus-logo-2.png

#2029 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 postów
  • Skądinternet

Napisano 29 lipiec 2021 - 06:41

Zarzucasz mi nieelegancję ale to ty stosujesz system własnych dopowiedzeń po raz kolejny zresztą. Po pierwsze odniosłeś się do posta w którym wyraźnie napisałem w jednym zdaniu że producenci suplementów i środków homeopatycznych. Celowo podzieliłeś zdanie mimo tego że stanowiło całość i odniosłeś się do tego postu pisząc że producenci suplementów nie piszą że leczą. Na dodatek informację że ten suplement cie nie wyleczy umieściłeś w cudzysłowie

To cytat z twojego posta.

Powtórzę to jeszcze raz: żadna reklama żadnego suplementu nie mówi, że "ten środek cię z czegoś wyleczy". A jeżeli mówi, to jest to jednoznaczne złamanie prawa i podlega karze.

Celowo umieściłeś część wypowiedzi a dokładnie frazę "ten środek cię z czegoś wyleczy" w cudzysłowu co sugerowało że cytujesz moja wypowiedź bo przecież w cudzysłowu nie cytuje się własnych wypowiedzi i przemyśleń. Wiec twój zabieg  lingwistyczny perfidnie usuną producentów leków homeopatycznych z mojego zdania a następnie zestawił producentów suplementów z procesem leczenia. Na koniec zarzucasz mi niezbyt eleganckie zachowanie, cóż pozostawię to bez komentarza lecz to ja tobie zwracam już drugi raz uwagę na twoje celowe manipulacje, tak jak z starszą kobieta która musi mieć według ciebie demencje. Celowo upraszczasz szersze kontekst by pasował on do twoich poglądów.

Tak za własna głupotę człowiek odpowiada sam i z tym się muszę zgodzić, lecz w żaden sposób nie usprawiedliwia to ludzi którzy są sprawniejsi np. intelektualnie by mogli żerować na ludziach np. mniej inteligentnych. Nie ma mojej zgody na wyzysk jednych ludzi przez drugich.

#2030 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 lipiec 2021 - 06:43

Można to jakoś wydzielić?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • lupus i artho lubią to

#2031 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 postów
  • Skądinternet

Napisano 29 lipiec 2021 - 06:50

Przepraszam za tak liczne wypowiedzi po za głównym tematem. Nie będę już dalej kontynuował tego wątku. Z drugiej strony myślę że próba usunięcia części z tych postów sprawi że całość moich wypowiedzi będzie nieczytelna. Dlatego deklaruje chęć powstrzymania się od dalszego zbaczania od tematu ale jednak proszę o pozostawienie wszystkich moich wypowiedzi w tym temacie.

#2032 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 29 lipiec 2021 - 08:05

Od siebie subiektywnie, mam dwa rowery szosowe , jeden na szczękach z kołami karbonowymi , drugi na tarczach( ultegra).

Rower ze szczękami :

Plusy :

1.Szybszy demontaż/montaż koła ( ma znaczenie tylko dla PRO/ścigających sie Turystów)

2.Mniejsza waga  ( ma znaczenie tylko dla PRO/ścigających sie Turystów)

Minusy :

1. Bardzo kiepskie hamowanie na mokrym ( dotyczy gór; nie ma znaczenia na płaskim)

2. Hałas podczas długiego i intensywnego hamowania ( dotyczy gór; nie ma znaczenia na płaskim)

3. Ograniczona możliwość zamocowania grubszej opony.

4. Przy dużych przebiegach zużycie powierzchni hamującej ( w sumie chyba trzeba cały czas katować koła w górach żeby tak zjechać)

Rower na tarczach :

Plusy :

1. Dobre hamowanie na mokrym i na suchym ( dotyczy gór; nie ma znaczenia na płaskim)

2. Brak kabli ( przynajmniej w moim przypadku wszystko ukryte) , co za tym idzie lepszy wygląd, że niby areo, co mnie śmieszy bo za         tymi kierownicami areo siedzi obiekt napędzający , który stanowi największy element oporowy dla wiatru, no ale wygląda fajnie i daje       4 sek. zysku na dystansie 40 km, przy prędkości średniej 45 km/h...

3. Możliwość zastosowania grubszej obręczy i opony.

4. Brak zużycia kół podczas hamowania.

Minusy :

1. Większa waga  (ma znaczenie tylko dla PRO/ścigających sie Turystów)

2. Trudniejszy demontaż/montaż (ma znaczenie tylko dla PRO/ścigających sie Turystów)

To moje przemyślenia i obserwacje.

• bonobo lubi to

#2033 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 29 lipiec 2021 - 08:14

Jakim cudem wyszło Ci że demontaż koła jest szybszy na szczękach niż na tarczach? I w dodatku trudniejszy? :-)

• Bzyk lubi to

Facebuk i  YT  Strava

#2034 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 29 lipiec 2021 - 08:18

Jakim cudem wyszło Ci że demontaż koła jest szybszy na szczękach niż na tarczach? I w dodatku trudniejszy? :-)

Bo wiele osi jest na klucz imbusowy.

#2035 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 29 lipiec 2021 - 08:20

ja mam w szczękowym samozamykacz i nie potrzebuję klucza wozić, w tarczowym muszę wozić imbus i dłużej to schodzi, napisałem że to moje obserwacje.

#2036 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 29 lipiec 2021 - 08:37

To zmienić trzeba na "szybkozamykacz" i po sprawie

Facebuk i  YT  Strava

#2037 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 29 lipiec 2021 - 08:46

To zmienić trzeba na szybkozamykacz i po sprawie

oj przepraszam , źle napisałem , ale po sprawie nie będzie.... Panie Manfred

#2038 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 29 lipiec 2021 - 08:53

Nie da się zmienić sztywnej osi na imbus na sztywną oś z rączką ? Teraz pytam z czystej ciekawości.

Facebuk i  YT  Strava

#2039 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8615 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 lipiec 2021 - 09:01

Jak najbardziej da się. Wystarczy, żeby miała te same wymiary.

rowerplus-logo-2.png

#2040 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 29 lipiec 2021 - 11:15

No i nie wiem jak to jest z gwintem w haku. Czy ten podwójny w moim kondondejlu to jakiś korpowymysł czy norma.

Dodaj odpowiedź