Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tarcze w szosie ?

2153 odpowiedzi w tym temacie

#461 Wyrwiząb

Wyrwiząb
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 marzec 2015 - 18:35

W kolarstwie szosowym moje doświadczenie jest bardzo małe, ale w mtb już nie. Tarcze w mtb, to dla mnie wynalazek na miarę wynalezienia koła i sposobów rozpalania ognia. Jednak nie ma róży bez kolców. Kilka razy tak przegrzałem przód (180mm), że rower właściwie przestawał hamować. Oczywiście to była jazda w górach i do tego agresywnie. Na szosie problem zgrzanych tarcz chyba będzie większy, bo i prędkości na zjazdach nieporównywalne z mtb. W tym aspekcie do mnie bardziej przemawiają hamulce tradycyjne, bo i tak przy grubości opony w takim rowerze nikt chyba nie mówi o skutecznym hamowaniu. Szosa w porównaniu z mtb nie hamuje wcale. A może ktoś już ma tutaj takie hample?

#462 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 25 marzec 2015 - 18:49

Producenci stosują w szosach tarcze 140/160 mm i raczej nie ma mowy o stosowaniu większych.

Sprzedaliśmy kilkanaście rowerów szosowych na tarczach (miasto z różnicami przewyższeń ponad 600 m) i jak do tej pory żaden klient nie wyraził niezadowolenia z pracy tarczówek hydraulicznych. Trzy rowery z tarczami Sram'a, reszta Shimano.

#463 Gosc_gienek_*

Gosc_gienek_*
  • Gość

Napisano 25 marzec 2015 - 19:34

Szosa z tarczowkami..

oj rety rety co to sie na tym swiecie wyprawia...

Az strach sie bac-co jeszcze wymysla, 

czym jeszcze uszczesliwiac nas beda.

.

p.s.nie zdziwie sie-jesli obowiazkowa skorupa na lepetyne

wejdzie w zycie razem w duecie z tarczowkami wlasnie :-D

(bo to przeciez jednym siachnieciem zawyzy  nasze bezpieczenstwo do granic absurdu)

#464 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 25 marzec 2015 - 23:28

Następne będą sztywne ośki z przodu i z tyłu.

#465 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 01:09

Już są.

Jeżdżę na tym, polecam.

#466 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 26 marzec 2015 - 01:19

Tak jak Gienek napisał nie zdziwie sie jeśli uci wprowadzi obowiazek tarcz bo obecny prezes szuka nowych form dotacjiw i w zamian za przepchniecie tarcz je uzuska. Juz gdzies slyszalem ze nie moze byc tak iz jedni beda mieli tarcze a drudzy nie bo uzyskaja niebywałą przewage . Zawsze wydawało mi sie ze w kolarstwie szosowym chodzi o predkosc a nie jakosc hamowania. Wyscigi nie przyspeszyly wiec po co bezpieczniejsze hamulce :)

#467 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 26 marzec 2015 - 06:53

nie moze byc tak iz jedni beda mieli tarcze a drudzy nie bo uzyskaja niebywałą przewage . 

Jaką przewagę mają zwykłe hamulce nad tarczami? Bo waga się nie liczy.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#468 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 26 marzec 2015 - 09:50

Mialem na mysli tych z tarczami mowiac o przewadze.

#469 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 marzec 2015 - 12:13

Już są.

Jeżdżę na tym, polecam.

Mechaniczne czy hydrauliczne?

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#470 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 26 marzec 2015 - 13:07

Tak jak Gienek napisał nie zdziwie sie jeśli uci wprowadzi obowiazek tarcz bo obecny prezes szuka nowych form dotacjiw i w zamian za przepchniecie tarcz je uzuska. Juz gdzies slyszalem ze nie moze byc tak iz jedni beda mieli tarcze a drudzy nie bo uzyskaja niebywałą przewage . Zawsze wydawało mi sie ze w kolarstwie szosowym chodzi o predkosc a nie jakosc hamowania. Wyscigi nie przyspeszyly wiec po co bezpieczniejsze hamulce :)

Bardzo wiele rozwiązań stosowanych w np motoryzacji nie było i nie jest niezbędnych, jednak po ich użyciu przez x klientów uznają oni ze chętniej wybierają samochód z danym dodatkiem niż bez niego, nawet jeśli samochód jest przez to bardziej skomplikowany i droższy w eksploatacji czy serwisie.
Najodpowiedniejszym zastosowaniem tarczowek jest rower mtb używany naprawdę w terenie, jednak w praktyce osoby nabywające wszelkiego rodzaju rowery miejskie/ hybrydowe rownież wola wersje z tarczami, nawet jeśli dostępne sa rownolegle obie.
Nie pamietam by klient posiadający rower na tarczach pytał o możliwość zamontowania hamulców obreczowych.

Rower szosowy jest tak samo sprzętem dla wielu osób wybitnie użytkowym, wiec aspekt prędkości niekoniecznie musi być najważniejszy.
Wielu właścicieli tych rowerów ma ich kilka, także szosowych a mimo tego widuje ich bardzo często, jeśli nie najcześciej, na wersji z tarczami. Cieżko powiedzieć ze ludzie ci dokonali takiego wyboru ponieważ uprano im mózgi reklama bądź w sklepie przy wyborze nowego roweru.

#471 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 26 marzec 2015 - 13:33

No wlasnie uprano i nie pozostawiono wyboru ja Cie rozumiem jestes sprzedawcą mowa merketingowca jednak zupelnie do mnie nie trafia. Uci oglosi niebawem ze bez tarczy nie da sie jezdzic . Zacznie sie prawdziwy biznes. Ktos to wymysli to musi sprzedac taki jest glowny powód
  • danielasu2 lubi to

#472 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 26 marzec 2015 - 13:50

Miałem wybór czy rower na hamulcu obręczowym -i to w dodatku mogłem wybrać canti lub mini-V- czy tarczowym i też mogłem wybrać -mechaniczny czy hydrauliczny. W obrębie jednego typu roweru. Wybrałem hydrauliki, wcześniej miałem i canti i mini-v. Wybrałem je, żeby spróbować czegoś nowego i wyrobić sobie własne zdanie. Kupując następny rower wybiorę podobnie. 

Nie jestem sprzedawcą i nie słucham marketingowego bełkotu, bo nie mam z nim styczności -nie czytam prasy tematycznej, nie czytam opisów ze stron producentów (tylko specyfikacje), nie oglądam programów TV czy w necie o rowerach. Nie interesuje mnie to. Jeżdżę, używam i wybieram co mi pasuje. 

Utyskiwanie na temat tarcz w szosie wydaje mi się bliższe dyskusji ideologicznej, czyli z natury głupiej (bo za takiej uznaje odwołania do prehistorii kolarstwa lub wyglądu roweru) niż na argumenty wynikające z doświadczenia -bo go w większości nie macie- albo jakichkolwiek obiektywnych faktów.

P.S

A najśmieszniejsze wydaje mi się larum, jak to nie pozostawia się tradycjonalistom wyboru. Te podłe korporacje wprowadzają tarcze i już wszyscy muszą kupić nowy rower, bo stary nie działa. A w ogóle to za tydzień już się nie kupi bez tarcz. Wolne żarty. Tarcze w MTB są od wielu lat i równolegle przez wiele lat można było kupić rower z hamulcem obręczowym. Więc chwilę to potrwa, zanim nie będzie wyboru. Mozna sobie kupić rowerów i hamulców na zapas. Albo poczekać, aż minie moda, jeśli to ślepa uliczka.

• er_te i 4gotten lubią to

#473 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 13:52

Mechaniczne czy hydrauliczne?

Odnosiłem się do postu o sztywnych osiach. Mam je w przełaju + hamulce mechaniczno-hydrauliczne, daje to radę.

#474 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 26 marzec 2015 - 13:56

IMO tarcza w szosie wymaga sztywnej ośki. Jednak bez tego szybka wymiana koła w trasie może skutkować obcieraniem klocków o tarczę albo innym dzwonieniem. Takie są moje obserwacje z MTB, gdzie mam od niedawna qr15 i widzę, że koło zawsze trafia tak samo w swoje miejsce w przeciwieństwie do przełaja, gdzie założenie koła wymaga poluzowania zacisku i ustawienia wszystkiego względem siebie.

#475 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 26 marzec 2015 - 14:18

No wlasnie uprano i nie pozostawiono wyboru ja Cie rozumiem jestes sprzedawcą mowa merketingowca jednak zupelnie do mnie nie trafia. Uci oglosi niebawem ze bez tarczy nie da sie jezdzic . Zacznie sie prawdziwy biznes. Ktos to wymysli to musi sprzedac taki jest glowny powód

Cieżko sie z Tobą dyskutuje bo wiesz lepiej, bez względu na to co zostało napisane.
Po pierwsze nie jestem sprzedawca, nie mam nic wspólnego z tym za co sklep bierze pieniądze.
Po drugie napisałem ze nabywcy tych rowerów maja często kilka rowerów szosowych, często bardzo dobrych i drogich, droższych od szos na tarczach, wiec maja porównanie jak działa bdb "tradycyjny" rower. Wielu z nich trenuje i startuje w rożnych imprezach, przejeżdżając rocznie spora ilośc km. Uprać mózgownice możesz zielonemu albo komuś kto nie jeździł wcześniej na szosie, wystraszyć ze przez obręczowe hamulce ponosi ryzyko kalectwa lub śmierci.

#476 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 marzec 2015 - 14:34

O ile z większością Twojego wywodu się zgodzę, o tyle:

Uprać mózgownice możesz zielonemu albo komuś kto nie jeździł wcześniej na szosie, wystraszyć ze przez obręczowe hamulce ponosi ryzyko kalectwa lub śmierci.

Popatrz na wszystkich fanbojów Speca, Treka czy innych "mocnych marek": co chwila nowe standardy, rzekomo lepsze o 7% i sztywniejsze o 12%, za to na 100% całkowicie niekompatybilne z poprzednimi i wymagającymi wymiany połowy roweru przy okazji zmiany jednej części.

Popatrz na sprzęt, podobno coraz bardziej aero (do dziś Venge uchodzi zdaniem wielu za jeden z najlepszych rowerów, choć jest konstrukcją przestarzałą), i popatrz na rowerzystów z kilkoma latami na siodełku za sobą, ale z niemałym brzuszkiem, którzy koniecznie muszą mieć nowego Tarmaka na Durasiu, bo wszystko inne to gówno niegodne ich przepotężnych nóg i niepowtarzalnej techniki jazdy. Nawet tu na forum to widać, a sam wiesz na pewno, ile podobnego pajacowania widać na żywo, skoro pracujesz w branży.

Nawet malowania co roku się zmieniają, bo przecież nowe jest lepsze - tylko dlatego, że nowe. Do tego stopnia uprano wielu z nim mózgi.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#477 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 26 marzec 2015 - 14:52

Pytanie na ile pranie mózgu w ich przypadku jest ich własnym dziełem. Z takim człowiekiem przy sprzedaży raczej nie prowadzi sie żadnych dyskusji, oni i tak chcą coś kupić.

#478 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 marzec 2015 - 15:07

Gdyby nie kreatywny marketing, nigdy nawet nie zaczęliby odczuwać potrzeby, bo nikt by im nie podsunął tych pomysłów do głowy.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#479 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 26 marzec 2015 - 15:12

Ale to jest fajny temat. Tobo spoko luz .

#480 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 15:12

Wszechobecny konsumpcjonizm :-(

Dodaj odpowiedź