witam mam już szytki Vredestein freccia koła będą za tydzień ,wiem że trzeba je rozciągnąć, mam założyć na alu obręcze i do ilu napompować?
szytki
Posted 05 April 2016 - 13:39
Jak juz chcesz rozciagac to spokojnie mozesz zalozyc na klinczerowa obrecz. Ewentualnie z opaska, zeby ochronic tasme przed ewentualnym nacieciem.
Napompuj do 120-130psi i zostaw na kilka dni.
Ale czy jest to konieczne, to trzeba byloby sprawdzic z docelowymi obreczami.
#968 Gosc_tobo_*
Posted 11 April 2016 - 07:39
Wyjściowo byłaby naklejona na nową obręcz. Taśma zostanie na obręczy, zejdzie z opona, porozrywa się?
Jeśli zostaje na obręczy to można jej użyć ponownie? Czy w takim przypadku po powrocie do domu należy jednak taśmę wymienić?
Jeśli zazwyczaj schodzi wraz z opona to do napraw w trasie muszę wozić rezerwową?
Posted 11 April 2016 - 14:38
Dziwię się Tobie - zaawansowanemu użytkownikowi tego forum -że pytasz o takie rzeczy w temacie w którym było to już omawiane. Taśma jest jednorazowa. Usuwanie starej taśmy jest pracochłonne. Po zdjęciu szytki montowanej na taśmę, obręcz musisz starannie oczyścić ze starej taśmy a nie jest to czynność łatwa i przyjemna. Następnie zakładasz nową taśmę. Tak nawiasem mówiąc to kup puszkę kleju do szytek i zrób z niego użytek.Jeśli użyje taśmy np Tufo zamiast kleju i będę chciał zdjąć szytke to jak zachowuje się taśma?
Wyjściowo byłaby naklejona na nową obręcz. Taśma zostanie na obręczy, zejdzie z opona, porozrywa się?
Jeśli zostaje na obręczy to można jej użyć ponownie?
#972 Gosc_tobo_*
Posted 11 April 2016 - 20:07
Dziwię się Tobie - zaawansowanemu użytkownikowi tego forum -że pytasz o takie rzeczy w temacie w którym było to już omawiane. Taśma jest jednorazowa. Usuwanie starej taśmy jest pracochłonne. Po zdjęciu szytki montowanej na taśmę, obręcz musisz starannie oczyścić ze starej taśmy a nie jest to czynność łatwa i przyjemna. Następnie zakładasz nową taśmę. Tak nawiasem mówiąc to kup puszkę kleju do szytek i zrób z niego użytek.
To się nie dziw. Nie czytałem tematu o szytkach dopóki ich kwestia nie zaczęła mnie dotyczyć.
Wszystkie szytki z którymi miałem styczność nie były moje. Koła tego typu zacznę używać dopiero w najbliższym czasie. Wszystkie koła które miały szytki były poskładane do kupy na klej, nikt nie używał i nie używa taśm, nie mam na miejscu kogo zapytać jak sprawdza się system taśmowy.
Posted 11 April 2016 - 22:44
Nie mam porównania, ale mój warsztat polecił i założył mi taśmę, mówią że jest czyściej, szybciej i łatwiej. Kleją też na klej, osobiście widziałem.
Jedyne do czego mogę się przyczepić, to gdy jeździłem w dzikim upale 35+ z taśmy wpłynęły krople smołowatej substancji po czym zastygły 2mm dalej. Jak się wytęży wzrok, to je widać.
#974 Gosc_tobo_*
Posted 12 April 2016 - 08:37
Domyślam się że montaż jest czyściejszy szybszy i łatwiejszy, tylko zastanawiałem się co będzie z demontażem, np w trasie. Oczywiście mogę wozić uszczelniacz, gorzej jak uszkodzenie opony będzie za duże albo uszczelniacz nie zadziała (nie da się stuprocentowo wykluczyć takich przypadków). Zamierzam tak czy inaczej wozić ze sobą zapasową szytkę i co w takim przypadku? Jeśli jest taśma to zrywam starą oponę i - jeśli taśma zostanie w całości lub w części na obręczy - kleję nową taśmę i na to oponę?
Posted 12 April 2016 - 08:42
Awaryjnie możesz nakleić taśmę na taśmę, chociaż trochę szkoda, bo nie będzie wtedy trzymała zbyt dobrze i może bić, więc i tak trzeba ją zmienić po powrocie (i wtedy masz 25 zł w plecy, a pojeździsz na tej taśmie 2 godziny).
Lepiej po prostu nałożyć nową szytkę i dotoczyć się spokojnie do domu bez kleju - samo ciśnienie wystarcza, żeby utrzymać szytkę na obręczy, o ile będziesz jechał ostrożnie.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 12 April 2016 - 09:27
Jakiego warsztatu...?
Zaloze sie, ze przy niektorych klinczerach, ja szybciej zmienie szytke w trasie, niz ktos detke, meczac sie ze sciagnieciem opony.
Trzeba troche pojezdzic na szytkach, zeby dopracowac sie swoich metod, a te predzej czy pozniej sprowadza sie do wozenia zapasowej szytki. Mozna spokojnie kontynuowac jazde na zapasowej, ktora nie bedzie przyklejona do obreczy. Wystarczy nieco zwolnic w zakretach i tyle.
- Mac likes this
Posted 12 April 2016 - 14:51
Posted 12 April 2016 - 15:17