Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie koła karbonowe

965 odpowiedzi w tym temacie

#281 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 14 czerwiec 2014 - 20:15

Chris nie zalezy mi na obreczech z wlukien bo to "carbon" mam to gdzies czy to bedzie alu czy karbon, chcialbym po prostu zlożyc cos lekkwigo o wiekszej sztywnisci bocznej niz tradycjne wyroby ze wschodniej manufaktury na 20/24 szprych

#282 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 14 czerwiec 2014 - 21:52

Chinska obrecz 23mm szeroka 50mm stozek, pod opone to zakres 455-470g.

Dla porownania w tej wadze mozesz miec rowniez obrecz o szerokosci 23mm (takie rozwiazanie polecam szczegolnie tym lepiej zbudowanym) wysoka na 27mm alu H Plus Archetype, ktora jest 1/2 tansza od tej karbonowej.

Obie obrecze mozesz miec w roznym wierceniu. W zaleznosci od szprych i piast do takiej wagi na tego typu karbonie mozna zastosowac 20/24 i powinno byc dobrze, a dla swietego spokoju mozna na tyl wrzucic 28. Takie kolo bedzie bardzo sztywne i wytrzymale na tyle na ile bedzie pozwalac jakosc obreczy, dobranych komponentow i umiejetnego zlozenia tego do kupy.

Wagowo czy to bedzie karbon, czy tez alu obrecz, bedzie podobnie, tu nie ma roznicy. Jedyna przewaga karbonu na wyzszym stozku, to lepsze aero i kolo takie generalnie powinno byc sztywniejsze. Z negatywnych rzeczy trzeba pamietac o gorszym hamowaniu ale i to zalezy od stosowanych klockow, te dobre, zapewniajace poziom hamowania jak na alu sa w cenie.

Osobiscie uwazam, ze skladanie wysokich kol karbonowych pod opone jest malosensowne, podobnie jak skladanie kol szytkowych i jazda na kaprawych szytkach.

Co do chinszczyzny, raczej sklanial bym sie ku skladaniu, niz kupowaniu gotowych kol. Skladajac wiesz co jest w tych kolach i jak sa zrobione, zakladajac, ze ten kto je sklada wie co robi ;)

#283 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 12:23

Czy ktos poleci jakas stronke do monitorowania miedzynarodowych przesylek, zwlaszcza tych z Chin. Moze zna ktos cos w formie aplikacji na iOS lub Androida?
Using Tapatalk

#284 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 12:36

Jakie Ty masz alu szprychy, pomijajac te z kilku kol systemowych? Takie szprychy, zeby miec podobna wytrzymalosc do stalowych, musza miec trzykrotnie wieksze przekroje, jednoczesnie stosunek tej samej objetosci alu do stali z 1/3 robi sie 1 albo i wiecej. Wiec skad to stwierdzenie, ze stalowe szprychy sa sporo ciezsze?
I jakos nie rzucily mi sie w oczy teksty o nagminnie pekajacych alu szprychach np. w Mavicach czy tez Campy, moze cos przeoczylem?

Odpowiadajac na pytanie: a masz takie kola, probowales i przede wszystkim ile szpych maja np kola Mavic. 20/24 to stosunkowo mala ilosc szprych, zwlaszcza dla ludzi wazacych okolo 100kg.
Using Tapatalk

#285 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 12:49

czarusblutz

Ale chodzi po prostu o to że praktycznie szprych aluminiowych to po prostu nie ma :) 

Aluminium jako materiał nie nadaje się do produkcji szprych, żeby miał wytrzymałość stali musiałby mieć sporo większe przekroje. 

#286 Gosc_Czarek1985_*

Gosc_Czarek1985_*
  • Gość

Napisano 23 czerwiec 2014 - 11:55

powróciłbym do oryginalnego topicu... ktoś zamawiał jakieś kółka z alibaby? bo przedział cenowy to od około 300$ w górę... jakies opinie? będę dźwięczny za porady :)

#287 celo

celo
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • Skąd(022)

Napisano 23 czerwiec 2014 - 12:53

Też chętnie się dowiem czy ktoś już coś takiego testował...

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka

don't hate the rider, hate the legs

#288 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 23 czerwiec 2014 - 13:15

Ja czekam, zamowilem jakies 2 tyg. temu. Pare dni temu dostalem info z nr przesylki. Zdam relacje jak dojda i ile trzeba bylo czekac.
Using Tapatalk

#289 celo

celo
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • Skąd(022)

Napisano 23 czerwiec 2014 - 13:18

klasa - a ile płaciłeś? oraz daj cynę czy musiałeś płacić cło :roll:

don't hate the rider, hate the legs

#290 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 24 czerwiec 2014 - 09:20

Generalnie procedura odbywala sie nastepujaco:
kola wyszukalem przez aplikacje Aliexpress, kierujac sie przede wszystkim iloscia transakcji oraz komentarzy u danego sprzedawcy. Napisalem wiadomosc do sprzedawcy (takze poprzez Aliexpress) z dodatkowymi pytaniami oraz czy jest mozliwosc zrealizowania zakupu przez Paypal. Sprzedawca potwierdzil, ze jest taka mozliwosc i po moim potwierdzeniu wyslal mi na mojego maila przypisanego do Paypal fakture do zaplaty. Po przeliczeniu na dolary za kola razem z przesylka zaplacilem lekko ponad 1400zl. Po okolo tyg. otrzymalem od systemu Paypal, ze paczka zostala wyslana. Dodatkowo chce poinformowac, ze system Paypal ma system ochrony i ubezpieczenia w razie oszustwa lub zniszczenia przesylki. Otrzymuje sie pelen zwrot kwoty lub wymiany towaru na nowy.
Using Tapatalk

#291 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2014 - 17:04

czarusblutz

Ale chodzi po prostu o to że praktycznie szprych aluminiowych to po prostu nie ma :)

Aluminium jako materiał nie nadaje się do produkcji szprych, żeby miał wytrzymałość stali musiałby mieć sporo większe przekroje. 

Szprychy aluminiowe (oczywiście nie z aluminium tylko stopu) stosuje choćby Mavic. Inni producenci to przykładowo Fulcrum. Problemem jest ewentualne pęknięcie szprychy - o ile np w przypadku wielu innych wymyślnych szprych (płaskie, proste itd - ale stalowe) można jeszcze szukać i znaleźć zamiennik, to przy takich kołach jest się praktycznie skazanym na zakup nowej szprychy Mavica, Fulcruma itd.

#292 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 czerwiec 2014 - 07:09

Które wykończenie lepiej Chińczykom wychodzi - 3k mat czy UD mat?

#293 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 09:42

Ja czekam, zamowilem jakies 2 tyg. temu. Pare dni temu dostalem info z nr przesylki. Zdam relacje jak dojda i ile trzeba bylo czekac.

Ciag dalszy informacji...
Kola sa juz w Polsce, zostaly zatrzymane w urzedzie celnym w Zabrzu przy glownej poczcie. Bez oplaty celnej pewnie sie nie obedzie 😔 Czy ktos mial juz doswiadczenie w tej kwestii, ile wynosi mniej wiecej clo na czesci rowerowe z Azji?
Using Tapatalk

#294 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 09:49

Hej, cło wynosi o ile dobrze pamiętam 4,7% + 23% VAT od całej kwoty powiększonej już o cło. W tym momencie musisz czekać na list polecony z Urzędu Celnego. Tam będą wszelkie informacje to należy zrobić. Trzeba im będzie mailowo wysłać screen z aukcji internetowej (sklepu) oraz potwierdzenie wpłaty. Cło płacisz listonoszowi przy odbiorze. 

#295 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 07 lipiec 2014 - 17:04

No i kola przyszly... i niestety dowalili mi chyba z 90% cla, wartosc kol opiewala sie na 1450zl a do doplaty za oplaty celne mam jeszcze 1250zl. Teraz to bylbym zadowolony nawet z tych 5% i 23% Vatu. Niestety zyjemy w chorym kraju, ktory jest poprostu zwyklym zlodziejem i zdzierca.
Using Tapatalk

#296 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lipiec 2014 - 18:30

Naprawdę nie musisz zaczynać od rzucania obelgami.

Wystarczy pójść lub napisać do punktu, w którym zatrzymano paczkę, i dowiedzieć się za co naliczono Tobie taką stawkę - zawsze masz prawo do takiej informacji. Bardzo możliwe, że ktoś błędnie policzył podstawę do wyliczenia albo Chińczyk rażąco zaniżył kwotę na fakturze, więc urząd wyliczył cło (i przede wszystkim VAT) wg typowej wartości rynkowej.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#297 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 07 lipiec 2014 - 18:48

Jakie obelgi? Jakos ich nie widze, a przedstawiony obraz naszego kraju to niestety prawda. Faktura nie byla nic zanizona, bo ja wysylalem wykaz zaplaty z faktury Paypal. Poprostu jak mozna naliczyc za clo i inne oplaty druga warosc towaru rozboj w bialy dzien.
Using Tapatalk

#298 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lipiec 2014 - 18:53

A mimo to rzucasz obelgami, bo obrażasz całe państwo, a zawinić mógł (i najprawdopodobniej zawinił) pojedynczy urzędnik, nawet niekoniecznie przez swoją złośliwość. Jakoś nie wydaje mi się, aby całe państwo sprzysięgło się przeciw Tobie i akurat Twoje koła chciało obciążyć tak wysokim cłem, więc narzekanie na państwo jako całość jest trochę nie na miejscu, a poza tym ani trochę nie przybliża nikogo do poznania przyczyn takiej sytuacji.

Ponawiam moją propozycję: zorientuj się dokładnie, jaka była podstawa naliczenia takich opłat - wtedy będziesz przynajmniej wiedział, kogo winić i za co konkretnie, bo na razie w złości (poniekąd zrozumiałej, nie przeczę) strzelasz na oślep.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#299 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 07 lipiec 2014 - 19:00

Kolego,to oczywiste, ze bede wyjasnial sprawe i chcial uzyskac informacje na temat oplat celnych. Obawiam, sie ze i tak nic nie wskoram, bo moj przypadek to juz nie pierwszy w tej sprawie i znam wiele osob, ktore zostaly zmuszone do odsylki towaru do sprzedawcy. Nie wiem tylko jak to jest w kwestii zwrotu pieniedzy. Moze ktos mial podobny przypadek.
Using Tapatalk

#300 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipiec 2014 - 19:37

To jest normalne cło broniące nasz rynek, a nie jakieś śmiechu warte 5%. Choroba tego kraju nie polega na tym że dowalili Ci takie cło, tylko na tym, że nie ma takich zawsze.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

Dodaj odpowiedź