Wtrącę jeszcze i ja swoje pięć groszy do tematu....
Czytam dyskusję bo jakiś czas temu planowałem kupić u Chińczyków koła, ostatecznie kupiłem u nas...
Wybrałem kilka opcji, wszystkie malowane na "firmowo" czyli FFWD czy Zippy. I tutaj się na sekundę zatrzymam. Słyszałem (pewnie już ktoś wcześniej o tym wspomniał), że jak kupujemy takie produkty czyli podróbę/replikę/kopię, różnie się to teraz nazywa , to cło antydumpingowe jest bardzo możliwe. Rama Speca, najnowszy model 2014 w oryginalnym malowaniu a ta sama rama tyle, że lakier bądź malowanie bez napisów to już inna bajka...
Ale....
Kupowałem w tym roku masę rzeczy na alli. Okulary, ciuchy, komponenty (kierownice, sztyce, fajki). Wszystko szło darmową wysyłką czyli listy pocztowe (opcja najtańsza ale i najdłuższy czas oczekiwania). Wszystko bez cła i innych opłat. Tak myślę, że przesyłki listowe są z góry przez celnych olewane....być może tak jest.
Kask (za 79 zielonych) natomiast chciałem mieć w miarę szybko i dopłaciłem około 35 zielonych za wysyłkę EMS czyli kurier. Paczka szła tydzień. Kiedy sprawdzałem status przesyłki to było czarno na białym: przybyła do urzędu celnego o godzinie...opuściła urząd celny o godzinie...
Tak więc może chodzi też o rodzaj przesyłki: kurier czy poczta, paczka czy list.... ???