Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie koła karbonowe

965 odpowiedzi w tym temacie

#401 cgreg

cgreg
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądKraków-Chrzanów

Napisano 09 wrzesień 2014 - 21:05

Koledzy temat wygląda tak, czekam na odpowiedź którą ma dać sprzedawcy  DT SWISS ( ponoć już odwołał się do producenta )

Próbowałem się dodzwonić do dystrybutora DT na Polskę ale to chyba niewykonalne, telefonów w Obornikach się nie odbiera !!!

Co do hamowania, koła uległy zniszczeniu no kopkach nie górach, bo zjazdy na których padły to max 2 do 3 km zjazdu , więc do zjazdów ponad 20 km gdzie średnio jest 16% to im daleko, jakoś mi inne koła tam przeżyły :) . Pozdrawiam

#402 aron

aron
  • Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 09 wrzesień 2014 - 22:24

Tyle, że opinia rzeczoznawcy wynajętego przez konsumenta nie jest z kolei wiążąca dla sprzedawcy czy producenta. Można się tak przepychać w nieskończoność, dopóki sprawa nie trafi ostatecznie do sądu.

Nie tak od razu. Zawsze można jeszcze, posiadając przychylną opinię rzeczoznawcy, spróbować się dogadać, dochodzić roszczenia w drodze negocjacji. Można też poprosić o interwencję Rzecznika Konsumentów, można zaproponować Stały Polubowny Sąd Konsumencki, można wnieść o mediację do IH.

Koledzy temat wygląda tak, czekam na odpowiedź którą ma dać sprzedawcy  DT SWISS ( ponoć już odwołał się do producenta ) 

A te koła to pewnie nie były kupione w Polsce?

• patryk_60 lubi to

#403 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 wrzesień 2014 - 22:28

Nie tak od razu. Zawsze można jeszcze, posiadając przychylną opinię rzeczoznawcy, spróbować się dogadać, dochodzić roszczenia w drodze negocjacji. Można też poprosić o interwencję Rzecznika Konsumentów, można zaproponować Stały Polubowny Sąd Konsumencki, można wnieść o mediację do IH.

Oczywiście. Ale właśnie dlatego mówię, że nie jest to wiążące.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#404 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 22 październik 2014 - 18:09

Hej Panowie.

W tym okresie zimowym zrobią się koła FULL CARBON w LUXTECHU metodą podobną  i lekko zmienionym wyglądem ala - madfiber.

Są już  najważniejsze techniczne problemy rozwiązane a pierwsza forma się już robi. Będzie kilka szerokości obręczy na karbonowych szprychach. Pierwszy prototyp zbudowany będzie na płaską szoskę  -  48mm/ przód a tył na 58mm.

Jestem w fazie szukania odpowiednich piast aby zaadoptować je do budowanych kół które będą o znanej/nieznanej nazwie;

LUXTECH / ULTRA-BOR. 

Powierzchnia hamulcowa / cierna wzmocniona patentem LUCHTECHA na ścieralność powierzchni hamulcowej.

W planach są jeszcze obręcze o szerokośći 73mm i 88mm . Dopełnieniem ma być disc FULL CARBON .

Napisałem tego posta gdyż wcześniej czytałem o wspomnianych kołach w tym temacie jak i na forum -   forum.xtri.pl

w temacie ''KOŁA STARTOWE;;

Od kilku lat przymierzałem się do zrobienia kół - FULL CARBON - aż w końcu - PRZYSZEDŁ CZAS.

Jarek-LT

LUXTECH

#405 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 październik 2014 - 19:34

a ile takie koła będą kosztować ? tylko pod szytkę czy również pod oponkę ?:)

#406 Burdziuk

Burdziuk
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądRadłów

Napisano 22 październik 2014 - 20:43

Witam,

odswieżę troszku temat. Jestem na kupnie kół karbonowych stożka 50mm po szytkę. Chce zamówić chińskie obręczę a całość złożyć w kraju u profesjonalisty który dobierze wszytko jak należy. Upatrzyłem sobie coś takiego:

http://www.aliexpress.com/store/product/CarbonbBlade20T-Carbon-Wheels-for-Everyone-20mm-Tubular-Full-Carbon-Wheels-Wheels-Set-for-Road-Bilke-Bicycle/607818_533034587.html

te obręcze mi się najbardziej podobają ale myślę jeszcze o sprawdzonych hong fu

http://www.e-hongfu-...&products_id=99

Teraz mam kilka pytań odnośnie ww obręczy. Te hong fu maja w nazwie aero a ich szerokość to 27mm, natomiast bladex ma tylko 19,6 mm. Zawsze myślałem że aero to maja być węższe bardziej opływowe. Które są lepsze szersze czy węższe i jakie szytki na nie mozna załozyć.

Drugie pytanie i tu do składających ( SPIKE bo Tobie planuję powierzyć złożenie moich wymarzonych kól:-)  ) czy 20 i 24 szprychy wystarczy w tych obręczach pod wagę 77-79kg. Piasty i szprychy mam jeszcze nie wybrane ale tu się zdam na wiedzę i doświadczenie składającego. Wiem tylko że chciałbym mieć piasty SP.

#407 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 październik 2014 - 20:52

Odpusc sobie te pierwsze, raz ze nie wiadomo skad, a dwa, takie chudzinki sa juz niemodne. O aero obreczy poczytaj sobie.
Sprawdz ile one maja dokladnie na powierzchni hamujacej i czy Ci hample obsluza taka szerokosc.
Ptzy tej wadze 20/24 spokojnie wystarcza.

#408 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 23 październik 2014 - 11:25

Jarek-LT sugerowałbym założenie nowego tematu oraz w miarę możliwości przedstawienie nam jakiegoś prototypu :-) Zapowiada się bardzo ciekawie !!! Właśnie a co z cenami, gwarancją ?

#409 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 październik 2014 - 11:41

I najważniejsze: jaka waga realna?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#410 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 23 październik 2014 - 15:25

Założę osobny temat - bo to nie chińczyki lecz MADE IN POLAND.

----------------

Jeśli chodzi o wagę - bez sensu było by robić takie koła w wadze powyżej 1099g.

Jednak gdy produkcja jest ręczna, jednostkowa pod zamówienie, można koła zrobić i 950g i 1250g. Wszystko zależy od użytkownika.

Myślę, aby pokazać się na rynku muszą oscylować w granicach 1050g co było by wynikiem na poziomie LW. lub byłych MADFIBER-ów.

Firma znikła ale podejrzewam, że zastała wykupiona przez LW ponieważ jest zaadoptowana metoda łączenia szprych wymyślona przez MF.

LW miały inną metodę wyrabiania szprych, jednak doszły nowe  modele kół i inne metody łączenia.

Wracając do kół  - LUB ( LUXTECH ULTRA-BOR) cena jeszcze jest oczywiście nie znana, bo skąd i jak ją oszacować. Na pewno klika tysi. Ile - tego jeszcze nie wiem.  Jeśli chodzi o gwarancję - przynajmniej trzy lata.To chba początek przyzwoitej normy.

Ciągle zbieram wiadomości na temat wad i zalet powyższych kół LW i MF i dostrzeżone błędy różnych modeli na samym początku próbować wyeliminować. Każda z powyższych firm miała wadę kół dotyczącą  naciągu takich szprych.

Ja chcę tę problem w końcu rozwiązać i przeskoczyć co w konsekwencji powinno dać koła w super wadze o dużo większej sztywności

bocznej.

Jarek-LT

#411 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 23 październik 2014 - 18:41

Jarku a może by oprócz całych kół wypuścić same carbonowe obręcze?

#412 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 23 październik 2014 - 18:51

Dostalem wlasnie dzisiaj zamowione obrecze 56mm aero z HF.Na tylnej obreczy jest naklejka z ktorej strony ma isc bebenek.Zawsze myslalem,ze jest to bez znaczenia a tu zonk.Ci co skladaja kola biora to pod uwage czy nie?

#413 Burdziuk

Burdziuk
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądRadłów

Napisano 23 październik 2014 - 18:55

Dostalem wlasnie dzisiaj zamowione obrecze 56mm aero z HF.Na tylnej obreczy jest naklejka z ktorej strony ma isc bebenek.Zawsze myslalem,ze jest to bez znaczenia a tu zonk.Ci co skladaja kola biora to pod uwage czy nie?

Ile czekałeś na przesyłkę?

#414 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 23 październik 2014 - 19:05

Do Warszawy doszla po 4 dniach,w Zabrzu lezala kolejne 4 dni.

#415 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 23 październik 2014 - 19:11

Ile zaplaciles za kola?
Using Tapatalk

#416 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 23 październik 2014 - 19:24

$405,46

#417 Burdziuk

Burdziuk
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądRadłów

Napisano 23 październik 2014 - 19:41

A skąd ta cena jak na stronie jest 274$ 

#418 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 październik 2014 - 19:49

Jarku a może by oprócz całych kół wypuścić same carbonowe obręcze?

Przyłączam się do pytania, na wiosnę obręcze byłyby jak znalazł. A frajda z jazdy na "Made in Poland"- bezcenna.

#419 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 23 październik 2014 - 21:14

$278-obrecze $110-przesylka EMS 4,5%-PayPal

#420 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 24 październik 2014 - 07:44

Jakies dodatkowe oplaty doszly do tego typu clo, vat...?
Using Tapatalk

Dodaj odpowiedź