Jump to content

Photo

Chińskie koła karbonowe

965 replies to this topic

#461 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 23 June 2015 - 12:35

Rzeczywiście na te piasty jesteś tak na granicy. Ale weź pod uwagę, że to nie jest element którego masa będzie miała największy wpływ, tutaj różnica będzie taka jakbyś doczepił po prostu do roweru inny element o zadanej masie. To obręcze i w nieco mniejszym stopniu szprychy robią tutaj różnicę, bo to jest masa, którą musisz rozpędzić. Tak że nie ma co za wszelką cenę latać za tymi kilkoma gramami - lepiej je zachować, a zyskać na wytrzymałości.

A i jakby co to te obręcze to cena za sztukę ;)

• Arkt0s likes this

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#462 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 23 June 2015 - 12:48

aaa myślałem że dobra okazja i 9 stów za 2 obręcze no cóz zostają chiny w tym przypadku, nie mam pojęcia jakie piasty własnie wybrać i żeby były w miarę lekkie

#463 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 23 June 2015 - 15:00

A co myślicie o kołach gotowych np kupionych na eBay? Ma ktoś sprawdzonych sprzedawców?, jeżeli koła na eBay są wysyłane tez z Chin to mogą doliczyć podatek i clo ? Kto wtedy ponosi koszty opłat?, szczerze to boje się trochę kupować na tym flyxii czy Hong fu choć na flyxii są obręcze za 210 dolarów choć nie wiem czy to za komplet czyli dwie czy sztuka tak jak na Jagu, help me.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

#464 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 23 June 2015 - 15:24

@Arkt0s, o naliczaniu ceł i dodatkowych opłat zostało już tyle napisane, że po co to powielać? To proste: albo naliczą albo nie naliczą. Tyle w temacie.

nie wiem czy to za komplet czyli dwie czy sztuka tak jak na Jagu, help me.

Po to się ma język, żeby pytać. Myślisz, że ja wiem o tych cenach Jagu, bo u nich pracuję? ;) Nie - trzeba sobie zadać niewielki trud.

A jak chcesz tak prosto to daj ogłoszenie w dziale giełda: "wynajmę pośrednika, który kupi mi części do kół". Ustalicie wysokość prowizji prowizji i będziesz miał spokój ;)

Ragazza Ravennesa

#465 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 24 June 2015 - 10:06

Kolego, za 210 dolarow to za koomplet kol (nawet jesli bym taki znalazl w tej cenie), to balbym sie wsiadac na rower, na 99% to cena za jedno kolo/obrecz. Nawet jesli cena dotyczy jesnej sztuki to i tak jest smiesznie niska, chyba ze mowa o samej obreczy, to juz moznaby sie zastanawiac.
Co do piasty to z lekkich polecam pawerway, sa srednio okolo 30 dolarow drozsze od Novatec. Natomiast jesli jestes ciezszym zawodnikiem to lepiej kupic ciezsze piasty, ale beda ci zapewne dluzej sluzyly.
Aha, zeby kola byly w miare przyzwoitej jakosci to musisz sie liczyc z wydatkiem min. okolo 1500-2000zl, teraz moze troche wiecej przy obecnym kursie dolara. Co do podatku Vat i oplat celnych, to faktycznie bylo napisane sporo w tym i nie tym watku, dlatego przeczytaj od deski do deski watek a bedziesz wiedzial. Ponizej tej ceny ja osobiscie mialbym stracha jezdzic na takich wynalazkach. Ale moze ktos na tym forum kupil gdzies taniej i jest zadowolony i z reka na sumieniu poleci sprzedawce i produkt.
Using Tapatalk

#466 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 24 June 2015 - 19:48

Tzn znalazłem na flyxii ze to 210 dolarów same obręcze tak jak pisałem że będę ważył docelowo 79 kg, nie chodzi tu o koła tylko same piasty, znalazłem stronkę 140 dolarów za obręcz 50 mm, waga coś koło 410 gramów, coś właśnie się skłaniam ku temu że wydam spokojnie 2 tysie wiec spoko.

#467 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 24 June 2015 - 19:51

Takie pytanie jak kupie na eBay a wysyłka jest z Chin to przy ewentualnym cle ja pokrywam koszty?

#468 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 24 June 2015 - 19:58

skłaniam ku temu że wydam spokojnie 2 tysie

Zazwyczaj "spokojnie 2 tysie" oznacza 2,5k :) To dlaczego jednak nie weźmiesz tych jagu? Masz wtedy znacznie lżejsze obręcze niż to 410g , do tego jakieś piasty w rozsądnej cenie i budżet utrzymujesz ;)

Ragazza Ravennesa

#469 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 24 June 2015 - 20:01

1800 za same obręcze?, to już widziałem ktoś na allegro sprzedaje obręcze, za dużo kupił i za 7 stów sprzedaje od sztuki.

#470 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 24 June 2015 - 20:10

Te na allegro to przyciężkawe są...

2 obręcze Jagu to 1700pln, do tego w piastach zmieścisz  się w 400 (tak jak mówiłem - lepiej zainwestować w obręcze niż w ultralekkie piasty) i zostaje Ci na szprychy. Jakieś wylajtowane aero :)

Ragazza Ravennesa

#471 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 27 June 2015 - 21:47

tylne szprychy spokojnie można dać dt champion/competition

wyjdzie taniej i sztywniej, jak musisz mieć taniej ze względu na napięty budżet to polecam

poza tym nieco cięższe piasty (od wielkiego N) są sporo tańsze i trwalsze od bardziej wylajtowanych

• Arkt0s likes this

#472 bynon

bynon
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądKraków, Bielsko-B.

Posted 31 July 2015 - 08:13

Takie pytanie jak kupie na eBay a wysyłka jest z Chin to przy ewentualnym cle ja pokrywam koszty?

Jak na sledzeniu przesyłki zobaczysz "zatrzymano w cle",  nieczekając na list, możesz słać mailem screeny z zamówienia i płatnosci np paypal. Na tej podstawie naliczą Ci cło ok 4%  i VAT. Do zapłacenia przy odbiorze przesyłki.

#473 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 338 posts
  • SkądŁódź

Posted 31 July 2015 - 10:17

Cło to mała sumka, groszowe sprawy w porównaniu z VAT liczonym od sumy towarów i kosztu przesyłki. 

#474 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 06 August 2015 - 09:49

To sie zdziwisz...
  • bicicleta likes this
Using Tapatalk

#475 mdrag11

mdrag11
  • Użytkownik
  • 56 posts

Posted 06 August 2015 - 10:27

@czarusblitz 

Jeśli kupujemy koła za 500$ cło wynosi 22,5$ czyli stosunkowo nie tak dużo w porównaniu do Vatu który wyniesie 115$ 

#476 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 08 August 2015 - 09:59

Jeszcze dolicz clo rozszerzone czyli antydumpingowe w wys. 48,5% od wartosci towaru z przesylka
Using Tapatalk

#477 mdrag11

mdrag11
  • Użytkownik
  • 56 posts

Posted 08 August 2015 - 13:18

Jeśli zamawiasz koła bez żadnych naklejek to szansa że nałożą Ci cło antydumpingowe jest bardzo niskie, a gdy zamawiasz obręcze, szprychy i piasty osobno i je sam składasz to najprawdopodobniej nie dorzucą Ci żadnego cła ani podatku.

• bicicleta likes this

#478 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 08 August 2015 - 13:31

skad info ze przy osobnym zakupie niezaplecionych kol nic nie dolicza? to prawda ze przy matowych kolach nie doliczaja a lakierowane obrecze/ramy albo z napisami juz tak?

#479 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,225 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 August 2015 - 13:59

Wiele zależy od tego jaki urząd celny zajmuje się sprawą. Na jakim poziomie są doinformowania.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#480 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,645 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 August 2015 - 14:37

Przepisy prawa są niezależne od stanu wiedzy celników. Choć oczywiście może się zdarzyć, że będzie Cię czekał długi czas oczekiwania na korzystną decyzję, jezeli trafisz na upartego nieuka.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Reply to this topic