Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie koła karbonowe

965 odpowiedzi w tym temacie

#561 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 09 listopad 2015 - 21:18

Żeby Chiny nie zrobiły takiego psikusa z cłami bo największy rynek zbytu pójdzie się. ...za te 20 EUR
  • kaloo lubi to

#562 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 listopad 2015 - 21:27

Akurat w wymianie z Chinami mamy kolosalny deficyt (import ponaddwukrotnie większy niż eksport), poza tym sam charakter wymiany (wysyłamy produkty znacznie bardziej zaawansowane niż importujemy) faworyzuje UE, więc w razie wojny celnej raczej to UE będzie zwycięzcą.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#563 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 listopad 2015 - 09:32

Przecież tam normalnie nyple wystają, trzeba mieć tylko klucz do trzymania płaskich szprych. Jaka jest tego wytrzymałość? Jeżeli chińczyk nie podał maksymalnego naciągu to nikt tego nie wie...

yyy ja wiem ....narobiłem sie juz tyle karbonów w życiu że w trakcie montażu widac  ile mozna , ale max spoke tension jest ważną informacja , bo np Hong fu podawało do któregoś modelu max 100 kgf i faktycznie nie wolno było tego przekroczyc w trakcie prac to było widać , a niektore inne chińczykli 130 łykały elegancko , takze , praktyka .........sie przydaje  i tensometr

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#564 Klaudiusz89

Klaudiusz89
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 29 marzec 2016 - 12:21

Czy ktoś ostatnio zamawiał koła z Chin ? 

Przymierzam się do tych: 

http://www.ebay.pl/i...ZYAAOSwewJTmsFy

lub tych:

http://www.ebay.pl/i...Ddveb_mLq59K71g

Ogólnie szukam kół  80/80mm ew 60/80mm , full carbon pod szytkę, raczej U-shape, bębenek shimano 11s, myślałem o szprychach Pillar, i piastach straight pull power way r36. Będę wdzięczny za ewentualne sugestię i uwagi co do wyboru. 

Koła potrzebuje do czasówki, tylko na wyścigi i wybrane treningi.

Przeczytałem poprzednie posty jeżeli chodzi o cło antydumpingowe i sprzedawcy zgadzają się na podzielenie płatności na dwie części: pierwszą <150eur i resztę. Czy na coś jeszcze trzeba zwrócić uwagę/dopisac ? Nawiasem mówiąc nawet w przypadku wpadki i dodania ok1200 zl cena wydaję się atrakcyjna (podobnie kosztują brandowane JAGU po promocji) więc myślę że warto zaryzykować

#565 Coriner

Coriner
  • Użytkownik
  • 164 postów
  • SkądSwinoujscie

Napisano 29 marzec 2016 - 15:38

Tydzień temu dostałem koła z Chin. Sprzedawcy nic nie sugerowałem, sam wpisał 30USD i doszły bez przygód.

#566 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 30 marzec 2016 - 08:40

KLAUDIUSZ89 - jesli te kola przyjda z poza Uni Europejskiej to zaplacisz dodatkowo clo podstawowe (4,7%), clo rozszerzone czyli antydumpingowe (47%) oraz podatek Vat (23%) + dotatkowe oplaty urzedu celnego. A dlaczego? Dlatego, ze linki aukcyjne dotycza gotowych, kompletnych kol. Aby uniknac wyzej wymienionych oplat lub czesci tych oplat, niestety musisz zamawiac wszystko osobno czyli obrecze, szprychy, piasty itd... , lub zamowic same obrecze karbonowe a zaplesc kola w Polsce.
Using Tapatalk

#567 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 18 kwiecień 2016 - 18:21

Zamówiłem z Light-Bicycle.com(Chiny) same obręcze. Dostałem dzisiaj polecony w celu wyjaśnienia(potwierdzenie płatności, specyfikacja towaru, itp). Ktoś podpowie jak tę sprawę najlepiej rozwiązać? Z tego co widzę to zadeklarowano wartość przesyłki na 150$.

#568 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 kwiecień 2016 - 06:55

Skoro już zatrzymali Twoją paczkę, to nie masz dużej szansy na udowodnienie, że wartość obręczy jest mniejsza.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#569 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 19 kwiecień 2016 - 09:16

Musisz wyslac skan/zdjecie potwierdzenia kupna badz platnosci za obrecze. Jesli kwota jestcwyzsza niz 150Euro to masz problem, dolicza ci oplaty celno-podatkowe od wartosci zakupu. Aby uniknac oplat podatkowych lub przynajmniej ich czesci, robi sie to oplate na dwa przelewy; jede ponizej 150£, a drugi za pozostala czesc. W takim przypadku wysyla sie Urzedowi Celnemu potwierdzenie pierwszego przelewu do 150£.
Using Tapatalk

#570 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 19 kwiecień 2016 - 10:51

nierząd celny będzie pewnie też domagał się skanu ze strony z przedmiotem na potwierdzenie tej ceny.

#571 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 20 kwiecień 2016 - 09:44

Musisz wyslac skan/zdjecie potwierdzenia kupna badz platnosci za obrecze. Jesli kwota jestcwyzsza niz 150Euro to masz problem, dolicza ci oplaty celno-podatkowe od wartosci zakupu. Aby uniknac oplat podatkowych lub przynajmniej ich czesci, robi sie to oplate na dwa przelewy; jede ponizej 150£, a drugi za pozostala czesc. W takim przypadku wysyla sie Urzedowi Celnemu potwierdzenie pierwszego przelewu do 150£.

Robiłeś kiedyś coś takiego? UC nie chciał skanu z aukcji?

#572 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 kwiecień 2016 - 11:32

Urzędy celne są różne i różnie załatwiają sprawy.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#573 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 20 kwiecień 2016 - 12:32

W przypadku zamawiania z alliexpres nie bardzo jest chyba jak to rozwiązać ponieważ tam nie wpłaca się pieniędzy na konto sprzedawcy tylko serwisu,więc nie można rozbić kwoty na dwie wpłaty.

#574 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 20 kwiecień 2016 - 15:22

Niech Ci poda adres na paypala i zrob dwa przelewy.Tylko napisz o tym sprzedawcy.

#575 xander122

xander122
  • Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 21 kwiecień 2016 - 06:21

Niech Ci poda adres na paypala i zrob dwa przelewy.Tylko napisz o tym sprzedawcy.

A co w przypadku np. uszkodzenia towaru? Składając spór aliexpres zwróci tylko część za którą zapłacono na serwisie.

#576 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 21 kwiecień 2016 - 07:51

Urzad Celny nie wymaga skanu z aukcji, domaga sie jakiegokolwiek potwierdzenia zaplaty. Zamawialem juz tajle kilka razy, najlepiej dogadac sie bezposrednio z Chinczykiem i platnosc realizowac przez PayPal. Chinczyk wystawia mailowo fakture i wchodzac w link w mailu, praktycznie realizacja platnosci odbywa sie automatycznie.
Using Tapatalk

#577 MaciekWawa

MaciekWawa
  • Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 21 kwiecień 2016 - 14:43

A jak coś nie 'pyknie' tj. np. sprawdzą rzeczywistą zawartość i wartość towaru i poproszą o dodatkowe dokumenty to pójdziesz siedzieć. Gratuluję pomysłowości.

Sprowadzając z Chin polecam liczyć się po prostu z cłem i vatem bo kontrole coraz dokładniejsze i coraz ciężej tego uniknąć. + do niektórych rzeczy trzeba mieć także na uwadze cło antydumpingowe (48%). 

Z mojego doświadczenia wynika, że drobne przedmioty o niskiej wadze na ogół 'przejdą' bez proszenia o dokumenty, a jak poproszą to lepiej nie kombinować. Z 'grubszymi' przedmiotami typu rama, koła trzeba się liczyć z Vat-em (obecnie z 70% takich przesyłek dostanie cło i vat) + bardzo rzadko cło antydumpingowe (słyszałem o 2 przypadkach na koła).

#578 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 21 kwiecień 2016 - 19:14

A jak coś nie 'pyknie' tj. np. sprawdzą rzeczywistą zawartość i wartość towaru i poproszą o dodatkowe dokumenty to pójdziesz siedzieć. Gratuluję pomysłowości.

Oszustwo to się nazywa, karane z KK

#579 MaciekWawa

MaciekWawa
  • Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 23 kwiecień 2016 - 18:56

Dokładnie - oszustwo podatkowe. Całkiem ładny wyrok można za to wyłapać a jak za coś takiego siedzisz to w więzieniu ponoć też nie masz ciekawie ;P

Ja tam wolę wszystko legalnie i spokojnie, zapłacić co trzeba i tyle. Chociaż jak doliczyć cło antydumpingowe to rzeczy takich jak ramy i koła i inne na które jest antydumpingowe się nie opłaca sprowadzać. Chyba, że liczymy na szczęście że nam antydumpingowego nie nabiją. I że chińczyk nie wyśle badziewia (nie mówię, że chińskie produkty są złe, bo to mit, tylko że po prostu to co możemy kupić na ebay itp. to często 'najgorszy sort' i z tego co słyszałem naprawdę mocno niedopracowane elementy potrafią przyjść).

#580 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 23 kwiecień 2016 - 19:00

To nie jest zadne oszustwo, o nakladaniu cla podstawowego (4,7%), cla rozszerzonego czyli antydumpingowego (48,5%) oraz podatku Vat 23% decyduja i reguluja rozporzadzenia Uni Europejskiej. Na gotowe, zlozone kola beda nalozone wyzej wymienione oplaty podatkowe, bo to reguluja rozporzadzenia. Jesli zamawia sie osobno szprychy, piasty i obrecze w osobnych paczkach, to oplaty, zwlaszcza clo rozszerzone 48,5% sie ominie, to nie zadne oszustwo. Jesli sie robi wszystko zgodnie wg prawa i rozporzadzen, nawet wykorzystujac luki, gdzie oplaty mozna ominac, to nie jest oszustwo. Wiec przestancie pisac takie brednie, lepiej popatrzec na siebie, czy jest sie we wszystkim idealnym. Prawo jest, aby cis regulowac i kontrolowac, natomiast jesli ma pewne obszary, ktore nie sa objete rozporzadzeniem, to nie jest zadne oszustwo wykorzystujac taka luke.
Using Tapatalk

Dodaj odpowiedź