cauchy, dnia 25 Lut 2020 - 10:00, napisał:
@Rose
właśnie jeśli chodzi o Force AXS to już naczytałem się opinii, oglądałem filmiki z incydentami, z głośną pracą łańcucha itd. Ciekawe. Po tym co widziałem, sam na pewno nie szedłbym w tą grupę. Jeśli Red AXS pracuje lepiej to ok, ale no szkoda, że Forca nie zrobili tak jak Ultgera
@Ciacho
o co chodzi z karabinem i masłem? a co do kabli to w sumie montuje się raz i nara. Ja się raz z tym bawiłem gdy wymieniałem kierę na wewn. prowadzenie przewodów, ale potem oddałem do serwisu. Normalnie rowerzyści na co dzień nie składają ram z Di2 tylko kupują gotowe i jeżdżą. Ale co do przyszłej generacji to też rozważam czy nie przejść na Srama jeśli Shimano nie zrezygnuje z linek. Powstrzymują mnie cena i te przepaskudne wielkie ciężkie klamki sramowskie.
Ergonomii klamek i prędkości działania (chodzi szybciej jak SRAM) nie będę kwestionował. Jako użytkownik Di2 poprzednio mam poprostu porównanie pomiędzy dwoma systemami i kultura pracy SRAMa odpowiada mi bardziej - natomiast mam znajomego który twierdzi że ETAP działa jak wiadro kartofli i jest wyznawcą Shimano.
Co do samych kabli - to ok, w przypadku kiedy kupujesz gotowy rower się tym nie martwisz. Ale jeśli składasz to dobieranie ich długości tak aby nie było za krótko, ani za długo, sam ich umiejętny montaż tak aby nie telepało się to bezsensownie wewnątrz ramy - to cechy Shimano które po przesiadce na ETAPa uniemożliwiają w moim przypadku jakikolwiek powrót do kabli.