Znalazłem sklep gdzie można kupić takie cudo za 20zł.Ja byłem ostatnio na badaniach sportowych i mieli tanitę, co robi wydruk.
Jak dla mnie to to nic specjalnego, bo one liczą to przez wiek,wagę i wzrost.
Trochę oszukane
Chyba lepiej tkankę tłuszczową zmierzyć sobie miarką z Fitness Authority do kupienia w sklepie z odżywkami
Stosunek wzrostu do wagi
Napisano 03 styczeń 2012 - 17:10
Napisano 04 styczeń 2012 - 09:12
No i te same problemy na płaskim
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 05 styczeń 2012 - 14:25
Gosc_Castor Troy_*
Napisano 06 styczeń 2012 - 11:43
Ja mam podobne problemy jak wy chłopaki - Travisb i Virenque. Przy wroście 176cm - masa 64kg - na płaskim czasem brak mocy ale w górach jest mi duuuuużo lżej. :-D
Moje 68/173 w sezonie jest dla mnie moim ideałem.chudnąć nie chcę,bo nie jestem i nie mam zamiaru być góralem
A ja chcę być góralem... :-> 8-)
Napisano 06 styczeń 2012 - 12:18
Cześć,
Ja mam podobne problemy jak wy chłopaki - Travisb i Virenque. Przy wroście 176cm - masa 64kg - na płaskim czasem brak mocy ale w górach jest mi duuuuużo lżej. :-DMoje 68/173 w sezonie jest dla mnie moim ideałem.chudnąć nie chcę,bo nie jestem i nie mam zamiaru być góralem
A ja chcę być góralem... :-> 8-)
Zbyt wielką wagę przywiązujecie do masy. To czy ktoś będzie sobie radził dobrze w górach w dużej mierze nie zależy od wagi czy stosunku wagi do wzrostu, a w kolarstwie amatorskim tym bardziej. Do jazdy po górach trzeba mieć pewne predyspozycje. To czy będziemy ważyli 3 kg mniej czy więcej nie ma większego znaczenia przy amatorskim poziomie. Jest wielu dość solidnie zbudowanych ludzi którzy dobrze podjeżdżają i wielu chudych którzy kiepsko podjeżdżają. Liczy się tu w dużej przede wszystkim specyficznie ukierunkowany trening i owe predyspozycje.
Obecnie ważę 68kg przy 180cm i do sezonu powinienem zejść z 3-4kg w dół, czyli niby jestem stosunkowo lekki, a góralem nigdy nie byłem i raczej niestety nie będę, aczkolwiek pracuję nad tym by dobrze radzić sobie na ciężkich, ale krótkich podjazdach 1-3km. Zawsze uważałem się za zawodnika z dobrym finiszem, także jak przejadę podjazdy to na finiszu dam radę i tego się trzymam.
Napisano 06 styczeń 2012 - 12:35
Pełna zgoda.To czy ktoś będzie sobie radził dobrze w górach w dużej mierze nie zależy od wagi czy stosunku wagi do wzrostu ...
Jednak już na płaskich odcinkach/hopkach, gdzie potrzebna jest spora moc, wycieniowane ciało górala nie radzi sobie za dobrze i tu bardziej atletyczny/cięższy zawodnik będzie miał przewagę nad chudziakiem.
Ja już teraz (w ramach potrzeby zbudowania większej masy mięśniowej) zauważam zwyżkującą moc, od czasu kiedy zacząłem jeść więcej mięsa i spożywać więcej białka z nabiału. Wcześniej było to odżywianie się skupione bardziej na diecie wysokobłonnikowej i szerokopojętej zbożowej. Ale samym ziarnem człowiek może i się naje. Tak więc dziś na obiad karkóweczka
Napisano 06 styczeń 2012 - 12:50
Żeby nie było śmieciowo, to obecnie ważę 52 kg przy 167, ale pracuję nad sobą na siłowni. Nie chcę koniecznie zbijać wagi, wolałbym się wycieniować zamieniając tkankę tłuszczową na mięśnie. Ale w sezonie i tak będzie mniej. Czuję się mocniejszy na krótkich, kilku minutowych podjazdach niż na długich, chociaż i na nich nie jest źle.
Napisano 06 styczeń 2012 - 17:20
U mnie tak było, chociaż myślałem, że jest dobrze.
Teraz jem znacznie dużo więcej mięsa i nabiału i powiem Wam że widzę efekty na treningach, ale głównie póki co jest więcej energii. Siła przyjdzie z czasem
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 06 styczeń 2012 - 19:50
Napisano 06 styczeń 2012 - 20:12
Ja też, bo uwielbiam dobrze zjeść... ale jesli o jedzienie chodzi to jem co chce, kiedy chce, ile chce
Tak jak pisałem - sporo jem - a mimo to mam problemy z przytyciem (a raczej z uzyskaniem masy mięśniowej dającej więcej siły).
Napisano 06 styczeń 2012 - 23:25
Napisano 06 styczeń 2012 - 23:49
to Ty też niezły szczypior jesteś :mrgreen:aktualnie zimowy stan 180cm/68kg, w sezonie mam tak 62-64kg. Jednak o to się martwić nie trzeba, bo jeżdżę amatorsko, dla samej przyjemności.
bywało poniżej 60