Cytat
Cześć,
Ja mam podobne problemy jak wy chłopaki - Travisb i Virenque. Przy wroście 176cm - masa 64kg - na płaskim czasem brak mocy ale w górach jest mi duuuuużo lżej. :-D
Cytat
Moje 68/173 w sezonie jest dla mnie moim ideałem.chudnąć nie chcę,bo nie jestem i nie mam zamiaru być góralem
A ja chcę być góralem... :-> 8-)
Zbyt wielką wagę przywiązujecie do masy. To czy ktoś będzie sobie radził dobrze w górach w dużej mierze nie zależy od wagi czy stosunku wagi do wzrostu, a w kolarstwie amatorskim tym bardziej. Do jazdy po górach trzeba mieć pewne predyspozycje. To czy będziemy ważyli 3 kg mniej czy więcej nie ma większego znaczenia przy amatorskim poziomie. Jest wielu dość solidnie zbudowanych ludzi którzy dobrze podjeżdżają i wielu chudych którzy kiepsko podjeżdżają. Liczy się tu w dużej przede wszystkim specyficznie ukierunkowany trening i owe predyspozycje.
Obecnie ważę 68kg przy 180cm i do sezonu powinienem zejść z 3-4kg w dół, czyli niby jestem stosunkowo lekki, a góralem nigdy nie byłem i raczej niestety nie będę, aczkolwiek pracuję nad tym by dobrze radzić sobie na ciężkich, ale krótkich podjazdach 1-3km. Zawsze uważałem się za zawodnika z dobrym finiszem, także jak przejadę podjazdy to na finiszu dam radę i tego się trzymam.