Skocz do zawartości

CycleOps PowerCal

92 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_mnichu91_*

Gosc_mnichu91_*
  • Gość

Napisano 12 wrzesień 2012 - 07:35

czy jest ktoś na forum kto miał do czynienia z tym oto ustrojstwem i jakie są wrażenia?
zastanawiam się nad zakupem, w Polsce cena wynosi 439zł, nie wiem czy nie jest to tylko naciąganie frajerów. Kusi mnie, gdyż sam nie trenuję sprintów, tylko są to ćwiczenia bardziej ciągłe
strona produktu

#2 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 12 wrzesień 2012 - 08:28

Dokładność tego pewni taka sama jak liczników kalorii - zasada działania ta sama, ktoś wymyślił wzorek, ty wprowadzasz dane i komputerek liczy.

#3 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 wrzesień 2012 - 08:42

Jak się to pojawiło na rynku to trochę czytałem, bo wychodzi że to tania alternatywa pomiaru mocy.
Z testów wynika, że dokładność jest bardzo duża, ale z tego co wszędzie wyczytałem, aby tak było trzeba dość często to kalibrować np. z piastą Powertap. Tak więc myślę, że jest to świetne urządzenie jako uzupełnienie Powertapa, żeby mieć pomiar mocy np na zawodach.
Ja zainwestowałem i kupiłem Powertapa...

pzdr

#4 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 12 wrzesień 2012 - 08:44

Podobno działa przyzwoicie. Producenci sami przyznają, że nie jest to dokładny miernik mocy. Podejrzewam, że sporo zależy od konkretnego organizmu. Z resztą podobno da się go kalibrować żeby uzyskać lepsze dopasowanie. CycleOps twierdzi, że PowerCal bardziej uzupełnia niż zastępuje mierniki z pomiarem bezpośrednim (ale ich polityka jest oczywista - kup oba :mrgreen: ) W Polsce PowerCal to 439zł, ale już ze stanów da się go wyhaczyć za 320zł czyli o 120zł niż czujnik tętna premium. Moim zdaniem to nie aż tak dużo, chociaż wiadomo, że dodali jedynie algorytm. Tutaj masz test porównawczy:
http://teamrodrigo.c...leops-powercal/
http://teamrodrigo.c...l-and-powertap/
Test wypada lepiej niż myślałem gdybym miał teraz kupować czujnik tętna do garmina, to chyba zainwestowałbym w PoweCala ze stanów.

#5 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2012 - 08:51

Raczej nie naciąganie frajerów, bo algorytmy wyliczenia mocy są dość dobrze dopracowane (zaniżać może o jakieś średnio 5-10%). Martwi mnie tylko skalibrowanie, a właściwie jego brak - w pierwszej wersji i owszem było, ponoć w bieżącej wersji jest to już nie potrzebne. W instrukcji obsługi nie ma o tym ani słowa, na filmach producent chwali się, że w testach okazało się, że kalibracja potrzebna nie jest i nie zwiększa dokładności pomiaru.
Zaglądnij na ten wątek. masz tam relację kogoś, kto posiada to ustrojstwo. Masz tam również link do zarejestrowanych danych przesłanych na GC.
Też się zastanawiam, czy nie kupić, akurat to nie majątek jeśli dokładność jest taka jak opisują. Jasne, że do niektórych typów treningów się nie nadaje, ale na zimę może się przydać...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 wrzesień 2012 - 09:07

Mam i używam (głównie na MTB) . Wyniki TSS i IF porównywalne z wynikami hrTSS z TrainingPeaks.
Parę jazd zrobiłem z PT i PC na szosówce. Wartości z PT są wyższe o ok 10%. Średnia z 20min z PT 259W vs PC 190W ale juz z 1h PT 215W vs PC 191W (rozgrzewka, 2x20min. SS i rozjazd). Im krótszy pomiar tym rozjazd większy.
Do zbierania TSS bez kombinowania przez hrTSS dla mnie akceptowalna dokładność.

#7 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2012 - 09:37

Mam i używam (głównie na MTB).

To chyba do Twojego postu link umieściłem, prawda? Tak więc mnichu91 masz niezawodne źródło informacji o ustrojstwie.
Teoretycznie przez ebay można kupić (w US) w cenie sugerowanej $99,99 z przesyłką wyniesie jakieś 370 zł (wg dzisiejszego kursu) - o ile UC nie doliczy vatu to może i się opłaca z usa ściągać (choć tydzień do dwóch trzeba czekać na przesyłkę). Jak vat doliczą to taniej jest to kupić w Polsce. Loteria? No nie wiem...

#8 Gosc_mnichu91_*

Gosc_mnichu91_*
  • Gość

Napisano 12 wrzesień 2012 - 10:46

serdeczne dzięki, chyba jednak się skuszę, zawsze to jakiś krok do przodu dla mojej kolarskiej świadomości :-P Zastanawia mnie tylko jedno: w lutym, po całej zimie obijania wsiadłem na rower i odbyłem jakiś 1,5h trening ze śr tętnem 173, śr prędkość 23km/h (sic!), a obecnie takie średnie tętno oznacza dla mnie np. średnią blisko 30km/h po ciężkim terenie (cały czas góra-dół podjazdy 10% 2km) czyli jest to progres wydaje się olbrzymi. Jestem ciekaw w jaki sposób powercal byłby w stanie, badając pikawę, zauważyć taki wzrost wydajności?...

#9 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 12 wrzesień 2012 - 12:34

W takim razie może warto kupić jednak u nas, bo Marka-Sport pisze, że ich czujnik ma jeszcze możliwość kalibracji. Tyle, oprócz PT trzeba mieć też ANT+ Stick

#10 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2012 - 15:14

Jesteś w błędzie. Po pierwsze to Makra-Sport, ale jeśli o nich chodzi to czasami sami nie wiedzą co piszą. Np. w opisie trenażera JetFluid Pro widnieje, że jest to trenażer powietrzny - chyba przez to "Jet", co jest bzdurą totalną kanały przepływowe AirFlow służą do chłodzenia komory hydraulicznej.

No ale w opisie PowerCal (właściwie w sekcji FAQ) widnieje całkiem poprawna informacja:
2.Dlaczego nie jest już konieczna kalibracja?
a. Wiele lat badań nad dopracowaniem algorytmu wykazało, że dodatkowy proces kalibracji nie polepsza dokładności wskazań urządzenia indywidualnie skalibrowanego do urządzenia z aktualnym algorytmem. Mimo, iż występuje duża zmienność indywidualnego tętna jak również różnice wśród populacji, proces kalibracji statystycznie nie zwiększa dokładności we wskazaniach wydatku energetycznego. Niektóre jednostki, dzięki kalibracji mogą uzyskać większą dokładność wskazań, ale ogólnie, wskazania algorytmu standardowego jak i indywidualnie skalibrowanego tak samo transformują tętno na generowaną moc.

Te "niektóre jednostki" to poprzednia wersja urządzenia, kosztująca chyba $200...

A ANT+stick może przydać się nie tyle do kalibracji, co do przekazywania danych podczas treningu do komputera PC (albo odbioru danych z garminów naręcznych transmitujących w ten sposóB) - przykładem oprogramowania jest np. Sporttrack 3.1 z dodatkową wtyczką lub GoldenCheetach 3.

Zresztą warto i tak zapoznać się z FAQ - trochę wyjaśni co i jak...

Oczywiście to polskie FAQ jest tłumaczeniem (nie do końca udanym) oryginalnego FAQ - chyba lepiej to w oryginale poczytać ;-).

Na dokładkę jeszcze: Jazda z PowerCal oraz Porównanie PowerCal i PowerTap- po angielsku co prawda, ale na upartego jeśli nie znacie języka, to sobie przetłumaczcie translatorem googla (choć mogą wyjść głupotki ;-).

Jeszcze na koniec tabelka porównawcza PowerTap i PowerCal:
Dołączona grafika Dołączona grafika

(niektóre dane np. wysokość czy kadencja się nie pokrywają, bo rejestrowane były na różnych urządzeniach garmina: 800 i 310XT - nie wiem czemu na 800 kadencję ma stałą 127, ale to akurat w tym przypadku mało ważne jest).

Na koniec wkleję tabelkę porównania danych z 4 jazd o różnych dystansach i czasach trwania:

distance (km) climbed (m) duration kph bpm Avg Power NormPower TSS
Ride 1 = 82.03 585 3:17:28 24.93 144 182 203 233
Ride 1 = 82.24 586 3:31:31 23.33 144 167 198 219

Ride 2 = 37.12 373 1:42:32 21.72 136 193 215 126
Ride 2 = 37.26 397 1:43:51 21.53 136 173 190 100

Ride 3 = 44.35 692 2:08:46 20.67 144 190 227 176
Ride 3 = 44.71 551 2:13:53 20.04 144 194 217 169

Ride 4 = 49.00 171 1:51:06 26.46 141 187 206 126
Ride 4 = 48.97 192 1:51:02 26.46 141 179 190 107

Jak można porównać faktycznie dokładność (zwłaszcza mocy średniej) jest całkiem przyzwoita.
Autor artykułu określił PowerCal'ca jako Hr+ (znaczy rozszerzenie pomiaru Hr) i stwierdził, że jeśli ktoś chce kupić pasek pomiaru tętna ANT+, to przy niewielkiej w sumie różnicy w cenie warto kupić PowerCalc. I coś w tym jest...

#11 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 12 wrzesień 2012 - 15:52

prozor, tak Makra-Sport, skoro już chcesz czepiać się literówek. Nie zarzucaj mi że jestem w błędzie skoro po prostu napisałem, to co przeczytałem w opisie ich aukcji (TUTAJ ) - jeżeli wystawili towar niezgodny z opisem, to już nie moja sprawa. Ja jakoś nie wierze jakąkolwiek dokładność tego urządzenia bez możliwości kalibracji.

P.S. prozor, wrzuciłem te linki nieco wyżej

#12 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2012 - 16:10

Opisy aukcji (u siebie sprzedają o 40 zł taniej niż na aukcji?? a najśmieszniejsze, że raz w opisie jest 479, a później 439zł - opis wklejony częściowo z ich www) to jedno, a realny stan rzeczy drugie. Tak jak wspomniałem zamieszczają oni często opisy nie zgodne z rzeczywistością, bo albo tłumacz coś źle przetłumaczył (jak przy trenażerze), albo opierają się na starej instrukcji obsługi (w nowej nic na ten temat nie ma - sprawdźcie sami). No chyba, że faktycznie można jeszcze ustrojstwo dodatkowo skalibrować, choć z FAQ wynika że nie, no i gdzieś czytałem, że kalibrację zarzucili w obecnie produkowanej wersji - linku nie zapodam, nie mam pod ręką, muszę kończyć i lecieć do domciu.
Faktycznie podawałeś te same linki! Nie zauważyłem, widocznie pisaliśmy w tym samym czasie... Oddaję Ci palmę pierwszeństwa w tym przypadku. No nic, najważniejsze że ustrojstwo należy traktować jako rozszerzenie pomiaru tętna i szacowania wydatkowanej mocy.

#13 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 12 wrzesień 2012 - 17:30

Czyli, że za 450zł można dostać pasek na klatę z pomiarem mocy i pulsu w jednym, który zadziała np. z moim Garminkiem 500 2011r.? :shock: ~10% błędu to nie tak wiele, ważne by było widać progress - ja to chcę :mrgreen:

#14 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 12 wrzesień 2012 - 17:46

prozor, Tą różnicę w cenie też zauważyłem - cóż widocznie taka polityka. Z tym błędem w opisie, to całkiem możliwe, skoro twierdzisz, że już im się zdarzało nie wiedzieć co sprzedają.

Swoją drogą, zasada działania bez kalibracji mnie fascynuje. Taka sytuacja z moich treningów: W czerwcu wjechałem pod mój testowy podjazd w nieco ponad 23min (HRśr 157), później przymusowa przerwa w treningach. Po powrocie w lipcu zrobiłem ten podjazd ponad minutę wolniej z HRśr 167. Waga mi się specjalnie nie zmieniła, warunki porównywalne - wniosek jest taki, że nawet przy większym wysiłku generowałem mniejszą moc. Jak wiadomo tętno na czasówce jest mniej więcej stałe, dlatego PC w drugim przypadku pokazałby zapewne większą moc, co na pewno nie byłoby zgodne z prawdą (nie czytałem instrukcji, tak że mogę się mylić).

#15 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 wrzesień 2012 - 18:37

Mam wersję bez kalibracji. Ale w PowerAgencie jest możliwość kalibracji PC na podstawie treningu z PowerTapem i tętnem (wylicza jakieś wartości A, B, C) i odczytuje przez ANT+ sticka (garminowego) Z PC jakieś parametry i daje możliwość zapisu. Ale jeszcze nie miałem możliwości weryfikacji tej kalibracji bo nie udało mi się pojechać na szosę z PT.
Wartości z PC to nie jest proste przełożenie HR na W. Czyli 167bpm to np. 300W. To liczy raczej tempa przyrostu i zmian tętna. Bo przy krótkich podjazdach pokazuje praktycznie od razu wyższą moc a tętno jeszcze nie zdążyło zareagować. Tak samo przy przerwach w pedałowaniu pokazuje 0W a tętno wolno spada.

Spalacz, mi działa z Garminem 310XT wiec z 500 spokojnie zadziała.

#16 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 12 wrzesień 2012 - 19:09

Czyli jednak coś tam można ustawić. Tak właśnie myślałem bo inaczej nie miałoby to prawa działać -przynajmniej według mnie. Pewnie trzeba też wpisać wagę kolarza i sprzętu?

No właśnie na takim podjeździe nie ma żadnych gwałtownych zmian. Tętno raczej stałe, no może jest coś w stanie wywnioskować (PowerCal) z punktu w którym zaczynałem, ale raczej nie ruszyłem zbyt gwałtownie, więc tętno spokojnie dojechało do wartości średniej. Tak czy inaczej gdybym teraz miał kupić czujnik tętna ANT+, to dołożyłbym do PC.

#17 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 wrzesień 2012 - 07:00

Też bym kupił PC zamiast zwykłego HR i być może i tak kupię ;-).

Miałem (mam?) identyczne wątpliwości jak Ty. W końcu w moim przypadku (i chyba nie tylko moim) musi minąć trochę czasu i ilość przejechanych km musi przekroczyć grubo tysiąc, żebym nie widział wyraźnego postępu - czyli przejazd tej samej trasy z wyższą prędkością i zmniejszającym się pulsem. Później puls raczej się stabilizuje, za to prędkość wzrasta. Czyli wzrasta moc... Rodrigo w The Cace for Cycleop's PowerCal również sceptycznie podchodził do możliwości wyliczenia wydatkowanej mocy na podstawie tylko HR. Bo na chłopski rozum teoretycznie to zbyt wiele czynników jest, żeby wyliczyć moc poprawnie. Nawet tylko waga, wiatr, opór, prędkość - lista długaśna byłaby. Musieli to inaczej rozwiązać. Musi być w sygnałach elektrycznych ciała coś, co pozwala w miarę dokładnie określić wygenerowaną moc niezależnie od prędkości, typu roweru czy nawet bez roweru - toż to można używać podczas biegania, na nartach, na siłowni nawet czy gry w tenisa!. I chyba nawet te ostatnie dyscypliny sportu (i cała masa innych), niemalże niemierzalne dotychczas w żaden sposób zyskały ciekawy gadżet. Bo co prawda można było zgrubnie wyliczyć moc wygenerowaną podczas biegania (potrzebne są dane zawodnika waga/wzrost/tętno itd., dane meteo wiatr/temperatura/wilgotność, dane obuwia), ale tenis już gorzej - bo sporo mocy idzie nie tylko na bieganie, ale również machanie rakietą. No chyba, że PC jest ograniczony tylko do kolarstwa i algorytm wylicza tylko moc generowaną przez nogi? W takim razie czy da się oszacować moc podczas przysiadów ze sztangą? Wyliczenie pracy i mocy w tym przypadku jest łatwiejsze niż przy kolarstwie, przysiady ze stu kilkudziesięcio kilogramową sztangą (albo wyciskać ją na ławce) można robić z całkiem spokojnym tętnem. Ciekawe jak wyglądałby wykres danych podczas tego typu wysiłków... No ale tu tylko gdybam sobie...

#18 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 13 wrzesień 2012 - 07:59

Czyli, że za 450zł można dostać pasek na klatę z pomiarem mocy i pulsu w jednym, który zadziała np. z moim Garminkiem 500 2011r.? :shock: ~10% błędu to nie tak wiele, ważne by było widać progress - ja to chcę :mrgreen:

Powercal nie zastąp pomiaru mocy, ale na pewno jest lepszym rozwiązaniem niż korzystanie z samego HR.

Akurat 10% to sporo, szczególnie jeśli trening opiera się na liczbach, które powinny być dokładne.

#19 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 wrzesień 2012 - 08:04

prozor, PC pokazuje waty cały czas. Od razu po zakupie bawiłem się tym w biurze i siedzenie przed kompem i przeglądanie forum generuje 0W Ale już wstanie z fotela i spacer po kawę wygenerowało trochę watów.

Jazda bez pedałowania po płaskim pokazuje 0W, ale na MTB gdzie na technicznych zjazdach pracuję ciałem PC pokazuje waty.

Myślę że niedługo pojawią się aplikacje na smartfony, szacujące moc podobnie jak iBike czyli z akcelerometru, GPS i HR. Pomiar może być całkiem dokładny.

#20 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 wrzesień 2012 - 10:38

Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń :-), oczywiście organizm cały czas pracuje i moc wytwarza, nawet przed kompem i w czasie snu, ale oczywiście algorytm musi to uwzględnić.

Tak na marginesie - przy technicznych zjazdach na MTB dużo tych watów pokazuje? Bo wbrew pozorom czasami na czymś takim nieźle można się zmęczyć (izometryczne napięcie nóg, praca rąk itp. robi swoje).

Co do aplikacji na smartfony - każda z dotychczas pracujących aplikacji obsługujących ANT+ i współpracująca z przetwornikami mocy nadającymi w ANT+ pracować będzie również z PC. Problem tylko w tym, że o ile iPhone ma wbudowany odbiornik ANT+ (nie mylę się chyba?), to z androidowymi smartfonami tak różowo już niestety nie jest, można na palcach drwala po wypadku z piłą motorową policzyć ilość smartfonów obsługujących komunikację ANT+.

A jeśli chodzi o aplikacje szacujące moc na podstawie danych z akcelerometru, gps i hr to w dokładność danych śmiem wątpić. Dopóki nie wiadomo, co tak na prawdę sprawia, że algorytm PC pracuje w tak wydajny sposób (bo same skurcze serca, a właściwie ich ilość na minutę na pewno nie stanowią głównej podstawy algorytmu), to bazowanie tylko na tych 3 danych niewiele da. Nawet iBike ma chyba czujnik ciśnienia powietrza (mierzy opór powierza, Newton do wyliczeń wykorzystuje opór powietrza, grawitację, akcelerator i opór toczenia), prawda? Tego raczej w smartfonach nie będą wbudowywać. Co nie oznacza, że mniejsze lub większe przybliżenie parametrów treningu (trasa, tętno, prędkość, moc, kalorie...) dla amatorów nie będzie przydatne. Nie każdy potrzebuje dokładności co do cm, 1 W czy 1 cal - dla takich jak ja wystarczy przybliżenie, byle powtarzalne. Jazda z iPhonem na mostku mało mi się podoba, choć wymiarami od E800 to aż tak nie odbiega, ale od mojej pięćsetki już tak. No i jakbym miał w terenie potrząść tak jak często się mi zdarza, to iPhon mógłby odlecieć w gąszcz i pewno upadku by nie przetrzymał (raz tak zgubiłem eTrex'a Vistę, na szczęście udało mi się cudem go odnaleźć, sprzęt wytrzymały - przetrwał i pracuje do dzisiaj) .

Dodaj odpowiedź