Jump to content

Photo

Jakie wybrać buty?

• This topic is locked This topic is locked
1220 replies to this topic

#221 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 10 November 2008 - 21:07

Buty masz szosowe natomiast pedały są do MTB ale do tego modelu butów bez problemu zamontujesz bloki i będziesz mógł w nich śmigać, tyle tylko że chodzić Ci będzie niewygodnie.
Bloki (te czarne elipsy jakby z noskami) ta strona z ząbkami przykładasz do buta tak żeby ten nosek był skierowany do przodu, srebrną blaszkę z dwiema dziurkami wkładasz w odpowiedni otwór bloku i śrubkami przykręcasz do odpowiednich dziurek w bucie - te dwie środkowe, które można regulować w przód i w tył. Pozostałe części te blaszki i to czarne coś (zatyczki do bloków?) jest zbędne. Mam nadzieję że dosyć jasno to napisałem ;-)
Pozdrawiam!

#222 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 11 November 2008 - 07:14

Buty ma dobre, pedały ok, ale bloki to on ma do mtb a nie do buta szosowego. To jest pedał spd-r i z takim blokiem powinien współpracować but bo inaczej przy chodzeniu można (acz niekoniecznie ) zmaltretować podeszwę. Blok spd-r ma gumowe pontony dookoła po to aby nie szorować blokiem po powierzchni. Kosztują dużo ale są trwałe więc wydatek sie opłaca choć spd czy spd-r do szosy to nienajlepszy pomysł.

#223 Gosc_Elorap_*

Gosc_Elorap_*
  • Gość

Posted 16 November 2008 - 21:33

a jezdzi ktoś w butach nike albo jeździł?

#224 Gosc_cigane_*

Gosc_cigane_*
  • Gość

Posted 16 November 2008 - 21:45

http://www.allegro.p...na.html#gallery
A co sądzicie o tych butach ?

#225 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 November 2008 - 22:01

http://www.allegro.pl/item474385062_buty_northwave_solo_44_przecena.html#gallery
A co sądzicie o tych butach ?

Najzwyklejsze buty turystyczne. Przy mocniejszej jeździe będą luzowały się rzepy bo są tylko dwa jak w butach turystycznych właśnie. Nie podali długości wkładki a to zasadnicza informacja. Każda firma ma inną rozmiarówkę a tylko długość wkładki pozwala się połapać.
Do tego jakieś niedrogie pedały i będzie super. Tylko czy chcesz system szosowy, czy może lepiej buty MTB i pedały SPD? Będzie uniwersalnie na szosę i w MTB. Trochę gorzej na szosie, ale w butach możesz normalnie chodzić i masz uniwersalne do obu rowerów.

#226 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 07 December 2008 - 22:14

Odświeżam pierwszy pirwszy lepszy temat o butach.
Pytanie do tych co się znają: Przy kupnie butów co jest ważne aby miały :?: Kiedyś czytałem że dobrze mieć bardzo twardą podeszwę i klamrę przy wiązaniu. Buty w cenie mx 260zł

#227 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 December 2008 - 22:20

Ważne, żeby były wygodne :D Oczywiście sztywną podeszwę, ale stwierdzenie tego trzymając but w dłoniach jest trudne. Najlepiej jakby buty były zapinane na trzy rzepy. Klamra jest zbędna, szczególnie w tej cenie. Rzepy trzymają na tyle dobrze, że są wystarczające. Dwa rzepy stosowane w butach turystycznych będą się luzować szybciej niż w butach z trzema rzepami. Również dopasowanie buta z trzema paskami będzie lepsze.

#228 emixnt

emixnt
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 07 December 2008 - 23:07

A ja spytam jeszcze odnośnie butów Lodi'ego (R075), będą mi do nich pasować pedał looki? bo chce kupić taki zestaw i wole mieć pewność ;)

#229 Rawa81

Rawa81
  • Użytkownik
  • 92 posts
  • SkądRawa Mazowiecka

Posted 07 December 2008 - 23:15

Tak, będą.

#230 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 December 2008 - 17:02

Chcę kupić buty szosowe i zastanawiam sie nad dwoma modelami: Shimano R220 i Shimano R300
Nic nie wiem o tych modelach więc proszę Was o jakiekolwiek opinie. Wybór ograniczam tylko do tych dwóch wysokich modeli. Cena w CR jest dla mnie nie wiążąca.

#231 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 21 December 2008 - 17:55

Proponuję zadzwonić np do zawodników Rabobanku ;-)

Ja tam nie szaleję mi wystarczą SHR132, które zamówiłem jeszcze wiosną.

#232 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 22 December 2008 - 22:00

IMHO buty, to rzecz na której nie powinno się oszczędzać.
Ja zdecydowałem się na Sidi Energy II Carbon Composite
Dołączona grafika
Przy dobrym użytkowaniu powinny mi starczyć na dobre kilka lat.

#233 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 December 2008 - 22:05

Super trzewiki. Możesz porównać je z innymi butami? Będę wdzięczny :D

#234 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 22 December 2008 - 22:15

Mogę je porównać tylko z moimi poprzednimi butami, Adidasami w których (wg kolegi, ja tego nie potwierdzam) Ullrich wygrał Tour - piszę to, gdyż nie znam modelu, na metce również jego nie ma. But z podeszwą z włókna o ślicznej strukturze - straszliwie twarda. Zapinane na trzy rzepy, z czego jeden plastikowany element od dawna jest pęknięty. Głupotą z mojej strony było kupno w 2000 roku takich butów w rozmiarze 45,5, zamiast zawyżonym o jeden do rozmiaru w którym chodzę na co dzień. Przy wysokiej lub niskiej temperaturze jazda w tych butach była męczarnią. Mogę w wolnej chwili zamieścić ich zdjęcie, to ciekawy model mimo wszystko.
Sidi kupiłem w rozmiarze 47, aby nie męczyć się zimą i latem jak w przypadku przymałych Adidasów. Są wystarczająco sztywne. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest to, że wszystkie elementy łącznie z piętką można dokupić, a zużyte wymienić. Wybrałem klamry zamiast rzepów ze względu na ich trwałość oraz możliwość dopasowania. Dbać trzeba tylko i wyłącznie o białą skórę - nosić owiewy w brzydką pogodę oraz cały czas pamiętać o należytej konserwacji skóry. Obecnie zakonserwowałem je włoską pastą na bazie tłuszczu i wosku pszczelego - idealna na zimę. Buty są przepiękne :)

#235 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 December 2008 - 22:37

Oooo, to samych najlepszych butów używałeś. Ja się skusze na te Sh 220 chyba. Zobaczę ile by mnie wyszły takie Sidi bo jestem ich zwolennikiem :D

#236 gr3gory

gr3gory
  • Użytkownik
  • 434 posts
  • SkądDzierżoniów

Posted 22 December 2008 - 22:37

Tak jak piszecie... buty powinny byc wygodne. To podstawa. Mam buty Northwave Vertigo na 3 rzepach. Buty te sa wygodne do pewnego momentu... po 2 godzinach jazdy zaczyna cierpnac noga, dosc niekomfortowe uczucie. Musze pypinac co jakis czas i rozluznic stope. Podeszwa jest taka jak powinna czyli bardzo sztywna. Moze problem jest z wkladka? jest dosyc cienka moze powinna byc grubsza? zeby polaczenie buta z podeszwa stopy bylo bardziej miekkie. Co o tym sadzicie? Sorki nie chcialem robic kolejnego posta i pomyslalem, ze tutaj podlacze sie z moim pytaniem.

Jeszcze co moge dodac na temat moich butow. Sa przepiewne, nadaja sie jak najbardziej nasze lato. Na jesien wystarczyly mi dwie pary skarpetek.

#237 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 22 December 2008 - 22:51

Oooo, to samych najlepszych butów używałeś. Ja się skusze na te Sh 220 chyba. Zobaczę ile by mnie wyszły takie Sidi bo jestem ich zwolennikiem :D

Napisz do Tołysza. Dla mnie sprowadził je z Anglii w kilka tygodni. Nie wiem ile za nie zapłacisz po obecnym kursie.
Nie wiem czy zawsze miałem "najlepsze", ale wiem po codziennych butach, że cena zwracam się zawsze kilkukrotnie, a "kupując tanio, kupujesz dwa razy".

gr3gory, popatrz jeszcze na ustawienia bloków, może masz za mały luz na nich, albo na pedałach? Jeżeli nie, to kup sobie nowe buty. Szkoda się męczyć na treningach, szkoda przede wszystkim stóp...

#238 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 December 2008 - 22:58

Buty butami, ale ważne są także skarpetki. Dowiedziałem się ostatnio od osoby która dużo biega, że są skarpetki o różnej "ciepłocie" oraz różnych grubościach, ale jak przeglądam oferty różnych sklepów to wybór jest żaden.

Ja używam butów sidi zeta i śmiga się w nich przyzwoicie. Podeszwa nie zachowuję się jak plastelina, przynajmniej na razie.

#239 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 December 2008 - 23:07

felipe, ja wezmę na sklep hurtowo brutto. Shimano ma bardzo dużą marżę na buty (prawie 100%). Nie wiem jak Sidi. Ale jeśli miałbym dołożyć ze 250 zł do Energy 2 to bym się specjalnie nie zastanawiał.

#240 gr3gory

gr3gory
  • Użytkownik
  • 434 posts
  • SkądDzierżoniów

Posted 22 December 2008 - 23:40

felipe, luz na pedalach jest. Jedynie co to moze cos z ustawieniami blokow. Tak jak mialem ustawione na poczatku to nic zbytnio nie zmienialem. Czesto dotyczy to tylko jednego buta. Nie strasz mnie kupnem nowych butow, dopiero co kupilem :) Mysle, ze moze wkladka ma tez wplyw na komfort. Jakby nie patrzec moja wkladka jest bardzo cienka. Nie wiem jak jest w innych butach.