Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#241 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 23 grudzień 2008 - 22:47

felipe, luz na pedalach jest. Jedynie co to moze cos z ustawieniami blokow. Tak jak mialem ustawione na poczatku to nic zbytnio nie zmienialem. Czesto dotyczy to tylko jednego buta. Nie strasz mnie kupnem nowych butow, dopiero co kupilem :) Mysle, ze moze wkladka ma tez wplyw na komfort. Jakby nie patrzec moja wkladka jest bardzo cienka. Nie wiem jak jest w innych butach.

Zawsze jedna stopa jest szersza. Stąd problem. Moja sytuacja nauczyła mnie, aby nie kupować już nigdy butów na rower "na styk".

#242 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 grudzień 2008 - 08:36

felipe, ja wezmę na sklep hurtowo brutto. Shimano ma bardzo dużą marżę na buty (prawie 100%). Nie wiem jak Sidi. Ale jeśli miałbym dołożyć ze 250 zł do Energy 2 to bym się specjalnie nie zastanawiał.

Trochę Karbon z tymi 100% przesadziłeś.
W zakupie te 330ki kosztują ok 540zł, z kolei 220 stoją ok 480zł.

#243 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 grudzień 2008 - 18:10

Tak. Sh220 kosztują 354 zł (lub ośc blisko) w hurcie + 10% podwyżki + 22% VAT, czyli 482 zł dokładnie, a sugerowana cena detaliczna 803 zł. Sh300 kosztują hurt brutto 569 zł, a w detalu 911 zł.
Na Sidi niestety jest nieduża marża. Chyba jednak wezmę Sh300 zamiast Sh220 :P

#244 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 24 grudzień 2008 - 23:42

Mam SH-M 300 i są fajne ... Na długie dystanse wolę jednak jakieś mniej sztywne , mniej dopasowane buty .Ale na maratony- 300.Przekazywanie mocy jest super - but jest sztywny jak .... cegła.

#245 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 25 grudzień 2008 - 10:47

Tak czytam wasze posty i nie daje m spokoju "sztywność" buta.
Posiadam najniższy model Shimanowskich SPDków

http://centrumrowero...d=1&skid=1&l=pl

i co do sztywności to też są dla mnie jak deska. Czy jak bym przesiadł się na jakieś inne z najwyższej półki za 1k zł to odczuł bym aż taką różnicę w sztywności??

Pozdro!

#246 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 25 grudzień 2008 - 11:32

Sh300 kosztują hurt brutto 569 zł, a w detalu 911 zł.

Jakieś wysokie te ceny hurtowe masz.

Qba: założysz jakiekolwiek buty z podeszwą karbonową i odczujesz kolosalna różnicę.
Wszystkie buty ze "zwykła" podeszwą po jakimś czasie robią się kapciowate i średnio sztywne.

#247 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 25 grudzień 2008 - 12:42

i co do sztywności to też są dla mnie jak deska. Czy jak bym przesiadł się na jakieś inne z najwyższej półki za 1k zł to odczuł bym aż taką różnicę w sztywności??

Odczułbyś jakość poszczególnych elementów. Sztywność tak, ale dopiero za kilka lat, kiedy dowiesz się czym tak naprawdę jest sztywna podeszwa.

#248 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 grudzień 2008 - 14:38

Na pewno masz ten sam cennik hurtowy, który rozdawali na prezentacji u Pawlaka, w tym tandetnym hoteliku. Do tego +10% podwyżki no i 22% VAT.
Wkurzę się jak w marcu nie będzie juz butów do kupienia jako pojedyncza para. Nie wiem co Pawlak robi z osprzętem skoro w sezonie ma w ofercie zaledwie ~30% tego co jest w cenniku. Chyba sprowadza jakieś śladowe ilości bo nie wierzę, że tak od razu sprzedaje wszystko.
Jeśli nie będzie to zostanie CR z ceną 753 zł na R300 (z moim rabatem).

#249 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 25 grudzień 2008 - 14:46

Na pewno masz ten sam cennik hurtowy, który rozdawali na prezentacji u Pawlaka, w tym tandetnym hoteliku. Do tego +10% podwyżki no i 22% VAT.

Nie, nie mam tego cennika ponieważ nie jeździmy na żadne spotkania organizowane przez hurtownie sprzętu. (szkoda czasu na bzdury).
Mam podgląd w systemie zamówień pawlaka i widzę co mają na stanie, a czego nie mają.
Jak na razie to z tych nowych trepów nie ma akurat tego modelu, który ja zamawiałem i jakby tego było mało to akurat mojego rozmiaru brak!
220, 330 są dostępne wszystkie.
Zadzwonię do pawlaka jeszcze bo te buty dla siebie zamawiałem jeszcze latem tego roku więc powinny być odłożone czy cuś. Jeśli nie będzie no to kupie 220ki i już.

Wkurzę się jak w marcu nie będzie już butów do kupienia jako pojedyncza para. Nie wiem co Pawlak robi z osprzętem skoro w sezonie ma w ofercie zaledwie ~30% tego co jest w cenniku. Chyba sprowadza jakieś śladowe ilości bo nie wierzę, że tak od razu sprzedaje wszystko.

220/300 powinny być w marcu. Nie są to tak chętnie kupowane buty jak np 099, 131, 132.
Do tego dochodzi trochę wyższa cena.

#250 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 25 grudzień 2008 - 14:47

Słaby coś ten rabat :D

#251 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 grudzień 2008 - 15:01

8% rabatu - 4% mój stały i 4% na te buty.

#252 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 25 grudzień 2008 - 15:31

Podałeś cenę dla 8% rabatu.

#253 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 25 grudzień 2008 - 17:59

Czyli "zwykłe" podeszwy od karbonowych różnią się w sztywności generalnie tym, że po jakimś czasie współczynnik sztywności opada, tak?
Może dlatego nie mam zastrzeżeń do moich tanich butów bo mam je praktycznie od nowości i jeszcze nie zdążyły stracić na sztywności...
Pozdro!

#254 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 25 grudzień 2008 - 22:03

Źle mnie zrozumiałeś. Sztywność możesz ocenić po latach, kiedy przerobisz buty x, buty y i dojdziesz do z, które są zaje%#$% , albo z butów zaje^#% zejdziesz na level niżej. Trzeba mieć doświadczenie w temacie, aby móc ocenić samemu co jest sztywne, a co nie.

BTW okazało się, że Adidasy które opisywałem, to buty do jazdy na czas. Dlatego są tak wąskie.

#255 Gosc_bettafanatic_*

Gosc_bettafanatic_*
  • Gość

Napisano 27 grudzień 2008 - 00:54

Witam. Ja dopiero zaczynam przygode z kolarstem szosowym na powaznie ( wczesniej jezdzilem MTB i troche szosy), zamierzam kupic buciki Shimano RO85 : http://www.probikes....ex.php?item=765 , moj problem polega na pedalach... otoz pisze tutaj ze polecane poedaly to PD-6620 , cena minimalna tego pedala to 170 zl, czy nie mozna zastosowac innego , tanszego pedala ? Jesli bedzie trzeba tyle dac to dam, ale zawsze dobrze by bylo troszke kaski zaoszczedzic na cos innego, wiec moze mi pomozecie ?

#256 Rawa81

Rawa81
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 27 grudzień 2008 - 12:28

Odpowiednie będą każde z systemem SPD-SL. Jeśli tańsze to np. takie:

http://www.centrumro...d=1&skid=1&l=pl

Tanie, popularne i sprawdzone.

#257 Gosc_bettafanatic_*

Gosc_bettafanatic_*
  • Gość

Napisano 27 grudzień 2008 - 13:07

czyli moge smialo kupowac te buty z tymi pedalami, tak ? :)

#258 Rawa81

Rawa81
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 27 grudzień 2008 - 13:09

Możesz śmiało.

#259 Gosc_bettafanatic_*

Gosc_bettafanatic_*
  • Gość

Napisano 27 grudzień 2008 - 13:14

super :) wielkie dzieki za pomoc, dzieki Tobie mam stówke w kieszeni :P

#260 michal900

michal900
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądMikołów

Napisano 30 grudzień 2008 - 20:22

Witam. Mam zamiar kupić buty Shimano R215. Co o nich sądzicie?? Tutaj znalazłem je za 80Ł (rozmiar 46). Mam pytanie dotyczące wysyłki z tego sklepu czy jest możliwość zapłaty za pobraniem?? Może ktoś z Was miał doczynienie z tym sklepem?