Jump to content

Photo

Jakie wybrać buty?

• This topic is locked This topic is locked
1220 replies to this topic

#201 Gosc_senjiro_*

Gosc_senjiro_*
  • Gość

Posted 22 July 2008 - 09:55

mi sie w cenie 300zł udało kupic butki diadora team racer carbon:) jak czesto na allegro bedziesz zagladal to moze tez takie dorwiesz:)

#202 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 22 July 2008 - 12:06

(Tekst usunięty z inicjatywy własnej)

#203 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 22 July 2008 - 12:11

Wygląda super. O ile się nie mylę to Simplon robi rowery szosowe we Włoszech. Byłem na wakacjach we Włoszech i wydziałem w sklepie rowerowym taki rower.

#204 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 22 July 2008 - 12:39

SIMPLON

#205 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Posted 22 July 2008 - 14:05

mi sie w cenie 300zł udało kupic butki diadora team racer carbon:) jak czesto na allegro bedziesz zagladal to moze tez takie dorwiesz:)

nie mam czasu na czekanie, chce juz wsiadac na rower i jezdzic
juz 2 miesiace stoi mi w pokoju a nie moge na nim jezdzic

[ Dodano: 2008-07-24, 22:29 ]
a co w ogóle sądzicie o jeździe w butach MTB?
jakie są minusy?

#206 pawled

pawled
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądJastrzębie Zdrój

Posted 11 August 2008 - 12:30

Pedały szosowe mają większą platformę która zapewnia bardziej rozłożony nacisk stopy.

#207 piwalek

piwalek
  • Użytkownik
  • 23 posts
  • SkądKraków

Posted 22 August 2008 - 16:04

Witam
W temacie butów. Ja od jakiegos czasu używam SH-R151 i moja opinia jest taka:
sztywność - super
wentylacja - super
lekkie
wygodne ( to chyba najważniejsze )
rzepy ok ale do dociągnięcia w czasie jazdy jednak lepsza jest klamra
co do trwałości wierzchów nie mam na razie uwag natomiast KARBONOWA podeszwa nadaje się raczej tylko dla wyczynowców, którzy z autobusu wsiadają na rower i tamże z niego zsiadają. W normalnych warunkach nie da się przejść kilkunastu metrów po twardej zwłaszcza nierównej nawierzchni żeby nie uszkodzić wierzchniej warstwy laminatu (zaczyna odpryskiwać) . Ja ponieważ zanim wyjdę na drogę muszę zejść z rowerem po schodach i przejść troche po bardzo dziurawym chodniku po pierwszym razie okleiłem spód taśmą i czasami ją wymieniam bo byłaby masakra.
No chyba że ktoś potrafi chodzić tylko na blokach :mrgreen: .
SIDI mają przynajmniej wymienny obcas z tworzywa.
Jak nie musicie kupujcie buty z podeszwą z tworzywa.
Ja kupiłem karbonowe bo cena była okazyjna a i wcześniej nie zdawałem sobie sprawy jakie to delikatne ( wczesniej zdarłem kilka mtb a w zamierzchłych czasach przejechałem Polskę w czarnych skórzanych polsportach z drewnianymi podeszwami, pod noski :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ).
Pozdrawiam

#208 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 22 August 2008 - 16:18

Carbonowe buty sa coraz tańsze - Shimano. Ja swoje podkleiłem kawałkami gumy - ''kropelką'' .

#209 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 22 August 2008 - 17:26

michaelk, ja jeżdżę w S. model M181 (to ciut wyższy model od przytaczanego przez Cię) także w szosie i ostrym. Leżą mi jak ulał (mam bardzo standardowe kopyto). Łazi sie w nich doskonale, podeszwa kryje bloki całkowicie. No i praktycznie nie przemakają (wersja czarna) a przy tym nie trzymają wilgoci w środku. Przy czym pamiętaj, że nie założysz do nich bloków szosowych. O zadach i waletach butów MTB była burzliwa dyskusja - poszukaj w archiwum. Co do rozmiarówki Shimano, przy dł. platfusa 267 mm sportowe buty S. biorę 42, turystyczne 43.

[ Dodano: 2008-08-22, 18:28 ]

w zamierzchłych czasach przejechałem Polskę w czarnych skórzanych polsportach z drewnianymi podeszwami, pod noski :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ).

Nie z drewnianymi, tylko ze skórzanymi podeszwami. Przejeździłem w tych pantoflach z 15 lat :-P

#210 naginator3000

naginator3000
  • Użytkownik
  • 30 posts
  • SkądBiałystok

Posted 23 August 2008 - 18:56

Mam SH-R099 i potwierdzam, że buty z karbonową podeszwą są to buty tylko i wyłącznie do jeżdżenia. Chodzenie w nich to koszmar, a po schodach to już samobójstwo. Mieszkam na 3cim piętrze, więc zawsze na dół schodzę w klapkach, po czym dopiero wtedy zakładam moje carbony a klapki kładę na kaloryferze. Dotychczas nikt nie zakosił ;-)

#211 piwalek

piwalek
  • Użytkownik
  • 23 posts
  • SkądKraków

Posted 24 August 2008 - 00:16

Nie z drewnianymi, tylko ze skórzanymi podeszwami. Przejeździłem w tych pantoflach z 15 lat :-P

Witam
A dałbym sobie ..coś uciąć że to była malowana na czarno sklejka drewniana. Ale jak teraz pomyślę to faktycznie mogła być sklejka skórzana.
15 lat w jednych ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Pozdrawiam

#212 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 25 August 2008 - 10:55

Witam
A dałbym sobie ..coś uciąć że to była malowana na czarno sklejka drewniana. Ale jak teraz pomyślę to faktycznie mogła być sklejka skórzana.
15 lat w jednych ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Pozdrawiam

To pewnikiem mieliśmy inne kapcie. Moje miały grubą skórzana podeszwę (malowaną jak cały kapeć - na czarno); jak się lakier zdzierał, widać było skórę. Nie jestem nieomylny, ale skórę od deski rozróżnię :-P Mam jeszcze dwie pary tych kapci na pamiątkę. Jak się do nich dogrzebę, to stosowną ilustrację wykonam.
To porządne buty były, ale - masz rację: nie w tych, a w takich (ze trzy pary tego było) :roll:

#213 Lodi

Lodi
  • Użytkownik
  • 20 posts
  • SkądRzeszów

Posted 04 November 2008 - 15:54

Witam, zastanawiam się nad kupnem butów do jazdy, przeglądam allegro, oferty sklepów internetowych i zainteresowałem się dwoma modelami bucików SHIMANO, mam dylemat które kupić czy lepiej kupić SH-R075 http://allegro.pl/it...bikeserwis.html
czy może dołożyć i kupić SH-R085 ? http://allegro.pl/it...rwis_44_45.html
A może dać sobie spokój i z tymi i z tymi i zastanowić się nad czymś innym w tym przedziale cenowym ?
Jeżeli ktoś miał styczność z tymi butami i może coś o nich powiedzieć proszę o pomoc.

pozdrawiam Bartek

#214 rafalwspin

rafalwspin
  • Użytkownik
  • 118 posts
  • SkądUK

Posted 04 November 2008 - 16:45

Dołóż i kup z klamrą, jak się boisz o trwałość klamry to Shimano ma pełno części zapasowych.

#215 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 posts
  • SkądGóry Świętokrzyskie

Posted 04 November 2008 - 21:47

Ja właśnie przejeździłem cały sezon na nowiutkich SH-R075 i bez zarzutu.

#216 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 05 November 2008 - 11:36

http://www.centrumro...d=1&skid=1&l=pl

259 zł ale U Tołysza jescze cenę znegocjuesz

http://www.bike-land...2008-p-312.html

tu masz jeszcze taniej pogrzep trochę w necie

Tompoz

#217 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Posted 05 November 2008 - 13:29

W SH-R085 przejeździłem cały ten sezon (>5k/km), nic im nie mogę zarzucić. Ale są dość wąskie np. w porwaniu do moich spd/mtb (też schamiano ale nie pamiętam jaki model), co zresztą bardzo mi odpowiada. Jeśli masz tzw „niskie podbicie” to będą w sam raz.

#218 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 05 November 2008 - 19:53

W SH-R085 przejeździłem cały ten sezon (>5k/km), nic im nie mogę zarzucić. Ale są dość wąskie np. w porwaniu do moich spd/mtb (też schamiano ale nie pamiętam jaki model), co zresztą bardzo mi odpowiada. Jeśli masz tzw „niskie podbicie” to będą w sam raz.

Też polecam. Żadnych problemów. Srebrne szybko się brudzą i nie czyszczą zbyt dobrze.

#219 Lodi

Lodi
  • Użytkownik
  • 20 posts
  • SkądRzeszów

Posted 10 November 2008 - 20:44

Zdecydowałem się jednak i zakupiłem SH-R075, na wiosnę będę dopiero rozpoczynał moja przygodę z kolarstwem, myślę że nie potrzeba mi niczego lepszego jak na początek.

Buty już mam, teraz sprawa pedałów... otóż do roweru dostałem takie jak widać na zdjęciu niżej, i tutaj pojawia się mój problem za chiny ludowe nie wiem jak je zmontować żeby wszystko było odpowiednio złożone a but wypinał się i wpinał tak jak trzeba :mrgreen: Wiem wiem śmieszne ale to moje początki a początki zawsze są trudne...

Ewentualnie zastanawiam się nad kupnem do butów pedałów niby dedykowanych pod te buty PD-R540.

Proszę o pomoc :oops:

Attached Files

#220 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 10 November 2008 - 21:06

Lodi, Buty masz napewno dobre. Patrz tutaj :!: http://cycle.shimano...69830608614.pdf