Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#161 g¿eg¿ó³ka

g¿eg¿ó³ka
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądbham

Napisano 10 kwiecień 2008 - 18:28

mierzyłem buty z klamrą i nie mogłem dobrze zatrzasnąć klamry, np, diadory, ponieważ brakowało ząbków, a ja mam niskie podbicie

w butach z klamrą jest regulacja tejże w górę i w dół, w sklepach standardowo jest ustawiona na górę czyli masz wtedy tzw zbyt krótki pasek, tak przynajmniej mam w swoich specialized comp road - ponieważ mam wysoką stopę nie zmieniałem u siebie, aczkolwiek jest uczucie krótkiego paska, gdyz zapinam do końca prawie ;-)

#162 michal900

michal900
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądMikołów

Napisano 11 maj 2008 - 15:52

Mam pytanie w sprawie butów MTB. A więc zdecydowałem sie na pedały PD-M540 tylko teraz mam problem z butami. Jaki wybrać?? Waham sie między SH-M075 http://allegro.pl/it...07_gratis_.html a http://allegro.pl/it...shm122_122.html Czy opłaca sie dokładać te 50zł?? Jaka jest miedzy nimi różnica, a może zdecydować sie na model z klamrą SH-M085 http://allegro.pl/it...r_41_wa_wa.html

#163 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 maj 2008 - 08:40

Dla mnie klamra ma jedną ważną przewagę na rzepem: możliwość łatwej regulacji opięcia podbicia podczas jazdy. But układa się z czasem jazdy na nodze i warto go po paru kaemach poprawić - dociągnąć. Potem noga pracuje (wilgoć, zmiana objętości :roll: )... Czasem na zjazdach, albo podczas lżejszego kręcenia, dla odpoczynku, popuszczam klamrę, a potem podciągam. Dla mnie to duży komfort.

#164 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 21 maj 2008 - 11:51

Witam, planuje kupic buty i mam pewien dylemat, biore pod uwage shimano r075 i sidi dynamic, widzialem tutaj sporo pochlebnych wypowiedzi na temat SH ale chcialbym sie jeszcze dowiedziec czy mial ktos okazje pojzdzic na sidi? czekam na opinie ;)

#165 Arthur

Arthur
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 21 maj 2008 - 12:00

Ja jeżdże we wspomnianych sidi. I bardzo je sobie chwale. Buty sa jak na szosowe dość wygodne (zdarzylo mi się w nich iść dość spory kawałek), mają bardzo dobrą wentylację i dobrze trzymają się na nodze. Jesli masz jeszcze jakies pytania to wal:-)

#166 pawella

pawella
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądKielce

Napisano 21 maj 2008 - 12:10

Osobiście jestem za sidi ;-), ale to moja opinia. Dobra wentylacja, materiał naprawdę mocny, mam szlif na jednym bucie sidi genius, wyglądało to nieciekawie, ale jak domyłem i pociągnąłem pastą kiwi sport jest ok.

#167 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 maj 2008 - 13:02

ja mam sidi od jakos 6000 km
sa wypasione ze tak powiem
mialem dwa loty w nich, jakies wywrotki namiescie na swiatlach
raz jak mialem jeszce takie gowniane pedaly looka to misie but wypial i przyszorowalem nim niezle po asfalcie
no i nadal dizalaja
jedyne co to do trwalosci rzepow bym sie przyczepil
ale tak to polecam
leciutkie i fajowe ;]

#168 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 21 maj 2008 - 13:58

przyznam ze utwierdziliscie mnie w przekonaniu co do sidi ;), dzieki za odp. pozdrawiam

#169 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 maj 2008 - 14:17

a jak bys jeszce nie mial pedalow to polecam time. Ja mam RXE (ale chyba juz ich nie robia, wiec jakis zamiennik tego)

#170 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 maj 2008 - 18:12

moje sidi zeta ważą 625g, wentylacje stopy jest genialna, używam skarpet nike quarter dri-fit (są na nich nawet oznaczenia, która lewa, a która prawa, L i R:)

#171 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 21 maj 2008 - 19:31

Co do pedałów yasiu, wybrałem sh sl540 czyli bez szalenstwa ;). Ale wracajac do tematu mam jeszcze jedno pytanie, w opisie sidi znalazlem cos takiego: "kompatybilne ze wszystkimi typami pedałów szosowych po zastosowaniu zestawu specjalnych śrub (Millenium 2)" czy moze mi ktos rozjasnic sformułowanie "po zastosowaniu" i rozumiem ze owe sruby nie wchodza w sklad kompletu z butami skoro o tym wspomnieli w opisie?

#172 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 maj 2008 - 19:52

z tego co sie orientuje to wszystko jest w komplecie
sruby sa (uzywaj ich srub a nie tych od blokow)
sa takie specjalnie podkladki (w komplecie z butami)
powinno wszystko grac

#173 utkow91

utkow91
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądWielkopolska-Czajków

Napisano 21 maj 2008 - 20:57

polećcie jakieś buty szosowe do 250zł najlepiej już z blokami i najlepiej na system look!! (chociaż SPD tez mam pedały) i czy pedała SHIMANO z "patentem" Look mają jakieś inne, zbliżone bloki czy całkowicie te same??

mam pedała: SHIMANO PD-6402 i SHIMANO PD-M515

pozdro

#174 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 maj 2008 - 21:12

System looka to zupełnie co innego jak spdsl. (budowa bloku, bo mocowanie do buta jest też na 3 sruby/wkręty).
Buty to jedno, a bloki i pedały to drugie. Bloki zawsze są sprzedawane razem z pedałami.

#175 Skeeball

Skeeball
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 maj 2008 - 21:15

Co do pedałów yasiu, wybrałem sh sl540 czyli bez szalenstwa ;). Ale wracajac do tematu mam jeszcze jedno pytanie, w opisie sidi znalazlem cos takiego: "kompatybilne ze wszystkimi typami pedałów szosowych po zastosowaniu zestawu specjalnych śrub (Millenium 2)" czy moze mi ktos rozjasnic sformułowanie "po zastosowaniu" i rozumiem ze owe sruby nie wchodza w sklad kompletu z butami skoro o tym wspomnieli w opisie?

Standardowe śruby dołączone do butów SIDI z podeszwą Millenium pasują do bloków LOOK. Do SPD-SL są za długie. Śruby od tych bloków są za krótkie. Trzeba je dokupić osobno, np. TU .

#176 utkow91

utkow91
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądWielkopolska-Czajków

Napisano 21 maj 2008 - 21:18

dostałem pedały SHIMANO PD-6402 wraz z rowerem który kupiłem i teraz szukam butów i bloków tak żeby się zmieścić w 250zł...

[ Dodano: 2008-05-21, 22:42 ]
co myślicie o tych butach: DIADORY

no i jakie bloki do nich i do tych pedałów o których pisałem wyzej??

#177 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 21 maj 2008 - 21:52

co myślicie o tych butach: DIADORY

Mam takie buty w wersji MTB tylko ze z klamrą zamiast ostatniego rzepa.
Muszę stwierdzić ze są cholernie wygodne, znacznie bardziej od moich szosowych shimano.
Jeżeli szosowa wersja jest tak samo wygodna, to jazda w nich będzie sympatyczna.

#178 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 22 maj 2008 - 14:40

Standardowe śruby dołączone do butów SIDI z podeszwą Millenium pasują do bloków LOOK. Do SPD-SL są za długie. Śruby od tych bloków są za krótkie. Trzeba je dokupić osobno, np. TU .

Dzieki bardzo ;)

#179 Gosc_bastide_*

Gosc_bastide_*
  • Gość

Napisano 11 czerwiec 2008 - 22:06

czesc. co sądzicie o shimano m-320??

#180 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwiec 2008 - 10:25