Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#141 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 29 marzec 2008 - 08:22

Matko kochana nie przypominajcie tej nazwy!! te buty to syf i ta chora cena !
Pisałem już o nich...

#142 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 06 kwiecień 2008 - 22:58

jestem na kupnie butow w okolicach 200zl.To jest piwerszy typ http://www.allegro.p..._nowe_r_47.html oraz drugi za troche wiecej http://www.allegro.p...085_260pln.html Dodam ze normalne buty nosze 47 czasem 46.Czy warto doplacac te 60 zl do tych r85?Do tej pory jezdzilem w butach do mtb ktore mialy z 7lat:)tak wiec napewno przeskok bedzie duzy

#143 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 07 kwiecień 2008 - 07:02

r85 mają dodatkowo klamrę... a r75 trzy rzepy, osobiście mam r85, ale czy mogę je polecić ? nie wiem - nie miał do czynienia z innymi "droższymi" butami.... :-) pzdr

#144 mk

mk
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • Skądznad koła

Napisano 07 kwiecień 2008 - 07:59

Ja jeżdżę w górskich Shimano M181 z dwoma rzepami i klamrą. Nie mam im ani jej nic do zarzucenia, ale w moim następnym, już bardziej szosowym obuwiu zdecyduję się stopę oplatać tylko rzepami. To rozwiązanie równie dobrze trzyma stopę co klamra, but można szybciej ściągnąć i założyć, rzepy są mniej narażone na uszkodzenia przy upadku. Ale wszystko oczywiście kwestią gustu, a może też stopnia zaangażowania w sport.

#145 Gosc_alberto_*

Gosc_alberto_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2008 - 08:23

Ja mam R075 kupowane u tego samego gościa do którego aukcji podałeś link i sobie chwalę póki co :) jak narazie mają zrobione ponad 200km i nie mogę narzekać - wentylacja dobra, a trzy rzepy w zupełności wystarczają

#146 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 07 kwiecień 2008 - 08:24

Rzepy mogą być w kazdej chwili wymienione na nowe (u szefca) za symboliczną opłatę. To chyba też plus? ;-)

pozdro horny

#147 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 07 kwiecień 2008 - 08:50

to chyba wezme te 75 bo tansze;)a jak podeszczwa w nich jest w miare sztywna?

#148 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 07 kwiecień 2008 - 09:11

Można bardziej lubic rzepy od klamry, mogą sie bardziej podobać, byc moze klamra jest bardziej narażona na zepsucie, i fakt - rzep mozna wymienić (właściwie to jak klamra zepsuje sie, to wtedy rzep chyba tez podobnie szewc moze załozyć).
Ale generalnie jest tak, ze but z klamrą jest z wyzszej półki, i oprócz tego ze ma tą klamre, to wszystko inne w nim jest lepsze, i waga, i sztywność ...
No może najwyższy model z rzepami, a najtańszy z klamrą danej firmy - to faktycznie moze byc różnica tylko w klamrze ...
Mam buty z rzepami, ale nastepne raczej na pewno z klamrą - chociazby dlatego żeby dokładnie wiedzieć, na ile mocno spiąłem buta, rzepami to jest tak na oko troche ... Dla mnie to ważne, gdy za mocno spinam, to po około 70-100km podeszwa mnie pali ....

#149 mk

mk
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • Skądznad koła

Napisano 07 kwiecień 2008 - 10:09

W wypadku awarii klamry można bez specjalnej wiedzy technicznej wymienić ją nawet samemu. Z tym, że właśnie - klamer się nie naprawia a wymienia. Paski kosztują około 20zł a klamry dwa razy więcej. Nie zużywają się co prawda tak szybko ale jak pisałem łatwo je przy upadku uszkodzić, tym bardziej, że znajdują się na zewnętrznej części buta. Podszycie rzepów w wypadku ich zużycia (czy bardziej wątpliwe - uszkodzenia) kosztuje wyraźnie mniej.

Emer, ja z powodu, który przedstawiłeś w drugiej części swojej wypowiedzi mam zamiar przejść na rzepy. Klamra wydaje mi się nie być tak precyzyjna jak rzep i to właśnie ona według mnie ma tendencję do zbyt mocnego spinania stopy. Przynajmniej ja nie czuję kiedy przychodzi ten najodpowiedniejszy moment by przestać szarpać za dźwignię i skończyć dociągać pasek. Nie generalizował bym też i nie twierdził, że buty z klamrą to wyższa półka - z tym bywa różnie.

#150 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 07 kwiecień 2008 - 10:35

Naprawde nie chce tworzyc sporów (za mało sie znam ...) - ale mysle że wystarczyłoby spojrzeć na jakis peleton zawodowców i co oni uzywaja ... wątpie czy ktos ma tam buty bez klamry ...
Przeglądając oferte chociazby Shimano, nie znajdziesz raczej droższego buta z rzepami tylko od najtańszego z klamrą - i pewnie nie jest to tylko koszt samej li tylko klamry ...

Ja i tak przekonam sie o wyższości jednych czy drugich dopiero wtedy jak sam to sprawdze ... "Wiedzę" swą o klamrach i rzepach mam od znajomych, którzy sie kiedyś ścigali (jeden nawet w Polsacie) - i uzywaja butów z klamrami i nie chcieliby je zmienic na tylko rzepowe ...

#151 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 kwiecień 2008 - 21:46

sam niedawno kupowałem buty i wybrałem sidi zeta [3rzepy] i jestem zadowolony, mierzyłem buty z klamrą i nie mogłem dobrze zatrzasnąć klamry, np, diadory, ponieważ brakowało ząbków, a ja mam niskie podbicie, a buty sidi z klamrą już sporo kosztują, ale mają ząbki na pasku od początku do końca

#152 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2008 - 22:07

ja mam od roku 75 i są mje pierwsze i jestem z nich zadowolony, podeszwa sztywna, rzepy jak nowe. Polecam i jeszcze zostanie Tobie kasa na bloki 8-)

#153 dawidek102

dawidek102
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChoszczno

Napisano 08 kwiecień 2008 - 09:23

...wystarczyłoby spojrzeć na jakis peleton zawodowców i co oni uzywaja ... wątpie czy ktos ma tam buty bez klamry
...

Ale czy zawodowcy płaca za sprzęt, jeśli im się rozwali klamra czy ktos się będzie martwił jak ją wymienić? Jasne że NIE ! Po prostu wezmą nowe buciki i tyle. Kiedy rzep przestaje trzymać w prosty sposób można wymienić na nowy u każdego szewca za kilka zł. A co do klamry trzeba zamawiac nowa bo od reki będzie trudno a wiadomo ile czasem trzeba czekac na dostawe wiec od rowerku będzie trzeba odpocząć.

#154 Gosc_GrubyBrzydki_*

Gosc_GrubyBrzydki_*
  • Gość

Napisano 09 kwiecień 2008 - 01:24

Do 300 zł wychodzą Sidi Zeta na ( kurs funta 4.60 )

CzejnRaekszon

niby powyżej 100 funtów jest darmowa wysyłka do PL więc jak ktoś zamawia nie tylko buty to w stosunku do PL może zaoszczędzić około 100 zł

Może nie mają klamry, ale za to są SIDI :P

za 414 zł wychodzą już z klamra, po tyle gdzieniegdzie chodzą zety w PL
Genius 5

#155 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Napisano 09 kwiecień 2008 - 05:50

Wg mnei nie warto sie pchac w sidi przy braku $, sa drogie i delikatne :/

Rowniez mam 2 pary butow (szosa i mtb) szosowe z rzepami a nowe mtb na karbonowej podeszwie i z sprzaczka. Kosmicznych roznic nie ma...

#156 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 09 kwiecień 2008 - 09:57

A niech Wam bedzie ... rzep jest lepszy :mrgreen:

#157 mk

mk
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • Skądznad koła

Napisano 09 kwiecień 2008 - 11:41

Myślę, że ani ja ani nikt inny tutaj nie próbuje udowodnić wyższości butów wyposażonych tylko w rzepy nad tymi z klamrą. W moich poprzednich wypowiedziach chciałem tylko zaznaczyć iż nie można mówić o tym, że buty z klamrą są wyraźnie lepsze od tych z rzepami - bo to najzwyczajnie nieprawda. Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy, technonologia wykonania obydwu rozwiązań gwarantuje równie pewne trzymanie stopy. To mi bardziej odpowiadają rzepy i tyle. Nie jestem już w stanie rozwinąc tego tematu w żadnym kierunkę więc skończę dywagacje na ten temat. Pozdrawiam.

#158 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 09 kwiecień 2008 - 12:19

W swoim życiu miałem buty zarówno z rzepami jak i z klamrą, w których jeżdżę aktualnie.

Pierwszym modelem o którym chciałbym napisać jest produkt Sidi, a mianowicie model Bullet. Niby MTB, ale wiadomo przecież, że różni się tylko podeszwą. W czasie kręcenia but nie trzymał się najlepiej ( nie była to wina złego dopasowania ). Moim zdaniem to jest główny minus, ponieważ nie dało się dobrze przenieść mocy.

Aktualnie użytkuję Shimano shr085. Wszystko działa właściwie! But ściśle przylega do stopy, w czasie jazdy można regulować siłę zapięcia. W tym modelu brakuje mi tylko carbonowej podeszwy.

#159 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 09 kwiecień 2008 - 14:32

95 chyba ma carbo podeszwę ? :roll:

#160 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin