Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#101 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 16 marzec 2008 - 22:25

Witam wszystkich! Mam problem. Chcialem sobie kupić butki do mojej nowej ścigaczki ale sie spóżnielem :-( (bo bylem wtedy w szkole). Proszę was o pomoc w doborze butów. To będą moje pierwsze buty szosowe wiec w tym temacie jestem goły. Jakie buty proponujecie do 300zł? Najlepiej żeby były żółte bo by mi pasowały do kolarki :lol: (czarno-białymi lub czarno-siwymi tez nie pogardze, ale najlepiej żeby były żółte). Do tego przydałyby się pedaly SPD-SL (chyba te są dobre a poza tym nieźle wyglądają) i bloki do nich. W sumie moge wydać max 430-450zł. Prosze o pomoc! Z góry dzięki!!!

PS
Jaki numer buta będzie najlepszy dla mnie - dł stopy 27,7cm?? 45??

#102 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 16 marzec 2008 - 22:43

Pierwsza sprawa - dobierając kolor butów do koloru rowera daleko nie zajdziesz.
Druga, to to co kolega Kormoran napisał - buty, a w szczególności pierwsze buty na rower powinieneś przymierzyć.
I na koniec - jeśli chcesz pedała sps-sl, to polecam 105. Razem z blokami jakieś 160 zł, może trochę taniej uda Ci sie wyrwać jak poszukasz.

#103 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 16 marzec 2008 - 22:57

A co sądzicie o tych butach? http://allegro.pl/it..._nowe_r_45.html

#104 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 17 marzec 2008 - 07:58

Są w porządku, mają 3 rzepy czyli będą dobrze trzymać stopę.

#105 czaroct

czaroct
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • Skądbiałystok

Napisano 17 marzec 2008 - 08:26

Witam wszystkich! Mam problem. Chcialem sobie kupić butki do mojej nowej ścigaczki ale sie spóżnielem :-( (bo bylem wtedy w szkole).

kolega sie nie spóznił tylko poprostu za długo sie namyślał te buty w opcji kup teraz było sporo czasu wystawione ,a ja właśnie myslałem nad shimano sh-r085 ale własnie wyczaiłem te sidi genius za śmieszne pieniądze 299zł. były wystawione 2 pary te żółte co uciekły koledze i niebiesko czarne które ja kupiłem :) wykonanie jest perfekcyjne i szczegułowe..poprostu super
ps. po tym jak kupiłem swoje w ciągu paru chwil znikneły te zołte :)chyba ktos sie przestraszył ze i te szybko zejdą....

#106 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 17 marzec 2008 - 09:28

nie mogę odżałować ze ich od razu nie wziąłem. :-/ Taka okazja mi koło nosa śmignęła. :evil:

#107 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marzec 2008 - 10:25

takie butki w tej cenie to prawdziwa okazja, ale masz przynajmniej nauczkę na przyszłość ;-)

#108 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 17 marzec 2008 - 16:55

W tym rozmiarze to mozna wiele ciekawych butów znaleźć na ebay'u - w rozsądnych cenach.

#109 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 17 marzec 2008 - 17:04

Poszukałem trochę, poczytałem trochę i znalazłem takie butki: shimano SH-R075 za 189zł, shimano SH-R098 za 259zł, shimano SH-R099 za 295zł i Cannondale RS 1000 za 192zł. Które byście wzięli na moim miejscu? Może macie jakieś inne propozycje (tak do 300zł)?? Jeśli coś macie to chciałbym żeby butki były zapinane na 3 rzepy.
I najlepiej żeby pasowały do tych pedałów spd-sl. Bo te wszystkie buty które podałem pasują do tych pedałów prawda???

#110 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 17 marzec 2008 - 17:17

http://allegro.pl/it...pearl_dmt_.html

Moim zdaniem jeżeli to jest twój rozmiar, to warto dopłacić.

#111 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 17 marzec 2008 - 17:25

Jezeli to mozliwe finansowo, to lepiej cos szukać z klamrą ...

#112 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 17 marzec 2008 - 17:29

No to te Sh 099 są najlepszą propozycją

#113 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 17 marzec 2008 - 17:52

trafiłem na dyskusję dotyczącą butów z klamrą czy z rzepami. I stwierdziłem ze buty z rzepami są lepsze, bo jak klamra siądzie to niezły kłopot (nie mam butów przez najbliższy tydzień albo dłużej) a jak rzepy osłabną to idę do szewca i wymienia mi rzepy za 5 zeta. A poza tym oba rodzaje butów chyba tak samo mocno trzymają nogę. Jeśli sie mylę to mnie poprawcie.
emer czy dostane w miarę porządne buty z klamrą do 300zł? jeśli tak to może mógłbyś mi podać jakieś propozycje?

#114 czaroct

czaroct
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • Skądbiałystok

Napisano 17 marzec 2008 - 17:53

moim zdaniem shr099 lepsze ze względu na podeszwe ale ja chyba bym brał shr085 maja klamrę całe zycie uzywałem butów z klamrami i jakos mi tak zostało :)
ps.co do awarji klamr pierwsze buty kupiłem w 97 roku i od tamtego czasu nigdy w zadnym bucie i zadna klamra mnie nie zawiodła

#115 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 17 marzec 2008 - 18:05

Również mam shr085 - narazie nic nie mogę zabardzo powiedzieć, bo jeszcze w nich nie jeździłem (katuje stare) ale myślę że są godne polecenia - klamra, 2 rzepy, no i cena - 260zł :-)

#116 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 17 marzec 2008 - 18:26

Generalnie rzecz biorąc, jezeli jest klamra, to but jest z wyższej półki ... i jest droższy (pomijając róznice cenowe miedzy firmami), i tym trzeba się kierować ...

Nie siedzę mocno w tym temacie, ale kieruje sie opiniami mojego znajomego (właściciel sklepu rowerowego i były kolarz), gdy sam nie mam wyrobionego zdania ... ;-)

#117 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądGóry Świętokrzyskie

Napisano 17 marzec 2008 - 18:46

Ja kupiłem taki zestaw: buty sh r 075 z pedałkami+bloki i dla amatorów polecam.

http://www.probikes....ex.php?item=764
http://www.probikes....ex.php?item=435

Wymierzyli mi przed wysłaniem dokładnie wkładkę, więc otrzymałem buty w idealnym rozmiarze. Polecam zakupy u nich.

#118 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 17 marzec 2008 - 19:13

Jezeli to mozliwe finansowo, to lepiej cos szukać z klamrą ...

IMO wazniejsza jest wentylacja, sztywnosc podeszwy, wyglad ;-)
Klamra jest ok, ale 3 rzepy są również ok. Przewagą klamry jest możliwość szybkiego poluzowania buta. W przypadku rzepa.. no cóż trzeba go odpiąć i zapiąć ponownie.

#119 Gosc_alberto_*

Gosc_alberto_*
  • Gość

Napisano 17 marzec 2008 - 20:25

Co do tych butów ... właśnie do mnie dzisiaj zawiatły w paczuszce :D
jako że jestem początkującym zdecydowałem się na nie...
prezentują się ładnie. no i w zasadzie tyle co narazie mogę o nich powiedzieć. jutro jazda próbna :)
oby pogoda dopisała ;)
aa nogę też dobrze trzymają - 3 rzepki robią swoje.
kupiłem u tego gościa którego link podałeś tyle że na jego poprzedniej aukcji więc mogę go polecić - buciki dobrze zapakowane + paragon do nich. polecam ;)
pozdro

#120 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 17 marzec 2008 - 20:33

Malik A Ty jak byś miał brać któreś z tych butów które podałem trochę wyżej to które byś wziął? A może te z klamra sh-r085?
Zakładają ze nie bedę luzował albo pociaśniał butów butow podczas jazdy to buty z klamra nie roznią sie od butów z rzepami tak? Wiec ktore lepsiejsze shr099 czy shr085?