Jump to content

Photo

Jakie wybrać buty?

• This topic is locked This topic is locked
1220 replies to this topic

#741 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 posts
  • SkądSiedlce

Posted 27 February 2011 - 13:40

Ja od jakiegoś czasu na szosie użytkuje takie buty . Rzepy trzymają dobrze, mają sztywną podeszwę, w miarę dobrą wentylację. Mogę śmiało je polecić ;-)

#742 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 05 March 2011 - 21:05

Dzisiaj przymierzałem buty Shimano SH-R086 rozmiar 42 i wydawało mi się ,że pasują ,stopa fajnie się czuła,duży palec czubkiem dotykał w środku buta i mogłem poruszać bez problemu palcami.Można powiedzieć ,że były idealnie dopasowane ale rzepów nie zapiąłem do końca i klamry też do końca nie ściągłem.Nie wiem więc czy tak ma być czy może jednak buty są za małe?
Gościu dał mi jeszcze do przymiarki rozmiar 43 ale do MTB , no i tam czułem ,że luz był trochę większy ale jednak bardziej komfortowo czułem się w tych szosowych 42.
Mówił też ,że buty trochę się rozbiją ale mnie bardziej interesuje opinia posiadaczy tych butów czy rzeczywiście one się rozbiją nieznacznie?

Wrażenia mam takie ,że rozmiar 42 jest dobry na moją stopę tylko ta klamra.
Wy też nie dociągacie jej do końca?

Rzepów/klamry nie zaciągałem (przy R086) i nie zaciągam (przy SH-R220) - może w wersji szerokiej by się i dało, ale nie jestem pewny, czy nie byłyby za szerokie. Mam standard. R086 minimalnie się rozciągnęły (nie wiem, czy buty, czy rzepy/klamra?), na początku zaciągało się rzepy/klamrę mniej niż pod koniec używania. Podobnie z R220, aczkolwiek te mam o nr mniejsze, bo poprzednio dałem się zmylić demagogii, że trzeba brać o nr większe. Niby problemów nie było, ale w obecnych lepiej mi się jeździ (zasługa bardzo sztywnej podeszwy, termoformowalnej wkładki i chropowatej piętki...), choć są ciaśniejsze - również wzdłużnie, choć to pewno wrażenie subiektywne (bo nowe?).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#743 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Posted 13 March 2011 - 23:00

Ja od jakiegoś czasu na szosie użytkuje takie buty . Rzepy trzymają dobrze, mają sztywną podeszwę, w miarę dobrą wentylację. Mogę śmiało je polecić ;-)

Długo je masz? Także chce kupić DMT na 3 rzepy ale z karbonową podeszwą. Nie mam do końca przekonania czy po kilku tyś. km rzepy nie zaczną puszczać...

#744 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 posts
  • SkądSiedlce

Posted 14 March 2011 - 18:43

Kupiłem je jako używane z przebiegiem pewnie w okolicach 5tys, może więcej, sam przejechałem na nich około 1,5 tys i rzepy trzymają prawie jak nowe, co prawda, wiadomo, że klamra byłaby lepsza, ale jak się nie ma co się lubi....

#745 justas

justas
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądKraków-Bronowice

Posted 15 March 2011 - 19:40

Witam wszystkich. A miał ktoś styczność z butami GIRO, albo Pearl Izumi?

#746 Gosc_eko_*

Gosc_eko_*
  • Gość

Posted 31 March 2011 - 06:48

Mam buty SECJALIZED tani model i mogę o nich napisać że są bardzo wygodne i niestety ciężkie.

#747 Ohtar

Ohtar
  • Użytkownik
  • 82 posts
  • SkądRawa Mazowiecka

Posted 01 April 2011 - 01:28

A co sądzicie o butach Shimano SH-R077?

http://www.centrumro...ne/Produkt.aspx

#748 micro

micro
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądKraków

Posted 01 April 2011 - 14:47

Witam - jakie polecicie buty dla poczatkujacego kolarza ? - do tej pory jezdzilem w noskach, ale mysle ze czas przesiasc sie na buty z blokami. Cena 200-250zl - no chyba ze ktos uzasadni zasadnosc wydania wiekszych pieniedzy na moje PIERWSZE buty tego typu :) - Pozdrawiam.

#749 Sajgon

Sajgon
  • Użytkownik
  • 20 posts
  • SkądFSL/FG

Posted 05 April 2011 - 20:58

Ja kupiłem w/w Shimano SH-R077 i jestem zadowolony, dla zastosowań amatorskich są bdb.

#750 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 posts
  • SkądLublin

Posted 13 April 2011 - 10:47

Mam pytanko bo trafiają mi się w dobrej cenie butki Shimano dokładnie model SH R 106 za 360zł i Sh R 190 za 490zł. Czy miał ktoś doczynienia z tymi modelami ? Mam do mtb Shimano M183 na podeszwie z włkókna szklanego i jest bardzo sztywna. Taka podeszwa jest w 106 ,natomiast w 190 jest już włókno węglowe. W grę wchodzą jeszcze spece elite road. Wyczytałem ,że bardzo sztywne i solidne dobre buty.

#751 Gosc_Jergus_*

Gosc_Jergus_*
  • Gość

Posted 19 April 2011 - 09:43

Witam
Jestem tu nowy, szose mam od sierpnia, wczesniej ponad 10 lat jezdzilem tylko mtb i moja prosta i tanioa alu szose uzywam do dojazdu do pracy ale takze do treningow, caly czas na pedalach mtb (Time) i mam pytanie:
kupilem buty nowe buty mtb ale z carbonowa podeszwa myslac ze bedzie wystarczajaco sztywna by nie czuc dyskonfortu wbijania sie bloku w stope - niby nie przeszzkadza ale jestem ciekaw czy gdybym mial pedaly szosowe i tanie buty typowo szosowe (lub buty szosowe z pedalami mtb) to nie byloby to wyczuwalne ?
Kto z was jezdzi zarowno w mtb i szosie ?

#752 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 20 April 2011 - 22:08

Od pięciu lat jeżdżę na szosie i mtb. Do każdego roweru mam odpowiednie buty i bloki. Polecam takie zestawienie.

#753 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 21 April 2011 - 07:33

Jak ktoś chce tanie spd to w lidlu sa teraz za 99zl. Do kolarki średnio się nadają bo wygląd maja taki turystyczny ale do innego roweru w sam raz

u2250y2014v3.gif

#754 Jenas

Jenas
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 21 April 2011 - 22:00

Mam problem z wyborem butów. Zastanawiam się na Shimano SH-R086 i Shimano SH-R105. Są w podobnej cenie. Problem tkwi w tym czy lepiej jest mieć buty na karbonowej podeszwie(SH-R105) czy buty zapinane na klamre, ale bez karbonu(SH-R086)?? Można jeszcze połączyć to w całość, dopłacając i kupując SH-R132 :-) Co o tym wszystikm myślicie?
Prosze o pomoc.
pzdr

#755 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 April 2011 - 08:50

radziobiker jest to bardzo dobre rozwiązanie i takie pozostaw, mam tak samo. Mtb upaćkasz w błocie i nie zawsze wyschną a trzeba jechać to masz buty szosowe i jedziesz szosą. Mtb są wytrzymalsze i cięższe, szosowe delikatniejsze.

Jenas weź te z klamrą ale na zwykłej podeszwie, to optymalne rozwiązanie, ja na szosę mam bez klamry, i bez problemów można jeździć wcześniej miałem wiązane jakieś (15-17 lat) :mrgreen:

#756 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 22 April 2011 - 10:36

A ja podpowiem delikatnie i zasugeruję coś ... Mianowicie - co bardziej wykorzystasz w czasie jazdy? Czy to, że klamra jest wygodniejsza w obsłudze i mozesz sobie w ciągu sekundy poluzować buta na stopie, nie męcząc się (chociaż dla kogoś kto ma sprawne dłonie to nie problem 'pobawić się' rzepem w trakcie jazdy) z rzepami, czy też fakt, że karbonowa podeszwa jest sztywniejsza (nadal mam gdzieś w szafie swoje pierwse buty szosowe, jakiś podstawowy model ShitmaNO, w których od okazjonalnego chodzenia pękły podeszwy a później pęknięcie się powiększało, a co za tym idzie spadała sztywność podeszwy i but nie był w pełni 'sprawny') a sztywność ta przekłada się na wydajność i ekonomikę jazdy za każdym depnięciem/pociągnięciem nogi ... ?
Ja bym wziął but 'na karbonie', ale to tylko moje skromne zdanie ...

#757 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 April 2011 - 11:15

travisb trudno się z Tobą nie zgodzić że karbon jest sztywniejszy od "zwykłej" podeszwy, a mając na myśli buty z klamrą nawet przez sekundę nie przyszło mi do głowy aby regulować je w czasie jazdy. Bardziej chodziło mi o mocniejsze trzymanie buta na nodze przy "ciągnięciu do góry". Mam klamrę w mtb i jest to bardzo dobre rozwiązanie, rzep będzie słabszy tak mi się przynajmniej wydaje. A co do chodzenia w butach szosowych, to albo metodą: pięta-blok (nie stajemy na palce) albo palce-blok (nie stajemy na piętę)
Nie można chodzić w tych butach jak w zwykłym obuwiu, ponieważ podeszwa zatraca wygięcie a w rezultacie pęknie.

#758 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2,670 posts
  • SkądJary

Posted 22 April 2011 - 12:24

Ja nie mam problemu z wyborem butów, zamówiłem takie jakie ma większość znajomych. A co nie mogę być gorszy, żeby mnie później urywali... ;-) ?
http://www.velo.com....-31-80_SIDI.jpg

#759 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 posts
  • SkądLublin

Posted 22 April 2011 - 15:36

Jenas wiesz co zagadaj z tym sklepem. Kupowałem w tamtym sezonie w super cenie jednen z najwyższych modeli mtb shimano. Dostałem bardzo duży rabat. :-) Teraz zamówie tam szosowe laczki model SH-R106 ,lub SH_R 220. Z tego co się orientowałem to różnica między ceną katalogową ,a tą już do zapłaty jest spoora.
http://www.inzynieriarowerowa.com/

#760 Tutek

Tutek
  • Użytkownik
  • 63 posts

Posted 22 April 2011 - 21:10

czy ktoś używa butów z systemem zapięcia BOA (te kółeczka ściągające linki)??
kurde mam prawie nowe buty i już mi jedno kółko nie działa tzn naciągnie linkę ale nie trzyma jej, jak mocniej się podniesie stopę w bucie to się to zapięcie rozjeżdża.