Jump to content

Photo

Jakie wybrać buty?

• This topic is locked This topic is locked
1220 replies to this topic

#701 Xevronix

Xevronix
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądNowy Dwór Gdański

Posted 16 January 2011 - 08:57

teraz liczę na to, że kupiłem dobry rozmiar

Muszę Cię pocieszyć, bo shimano mają strasznie pokręconą numerację i ciężko utrafić, no chyba, cyrklowałeś rozmiar poprzez długość wkładki.

No i trafiłem.
Dzięki za pomoc w wyborze.

#702 Gosc_Pepton_*

Gosc_Pepton_*
  • Gość

Posted 16 January 2011 - 15:41

wie ktoś gdzie w Warszawie jest spory wybór butów szosowych sidi ?

#703 Gosc_Grzegoez30_*

Gosc_Grzegoez30_*
  • Gość

Posted 18 January 2011 - 11:21

Co myślicie o takich bucikach http://www.ampbike.p...ne_roz__41.aspx

#704 Gosc_Grzegoez30_*

Gosc_Grzegoez30_*
  • Gość

Posted 18 January 2011 - 11:22

I czy będą pasować do pedałów SHIMANO 105 PD-5700?

#705 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Posted 18 January 2011 - 16:09

Pasować będą na pewno, a co do samych butów to się nie wypowiem bo takowych nie mam.

u5227y2014v4.gif

#706 tresor

tresor
  • Użytkownik
  • 131 posts
  • Skądkrk

Posted 18 January 2011 - 16:39

r086, na cyklotour też są w podobnej cenie, a jak zamówisz u nich za >250 zł to kurier gratis. ;)

ja planuję takie buty plus pedały shimano PD-R540

#707 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 18 January 2011 - 19:07

Grzegoez30, jak szukasz już w droższych, to dmt prismy w jakimś sklepie były po 640zł.. albo na CRC w promocji coś znajdziesz ;]

#708 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 18 January 2011 - 19:09

Dmt jak najbardziej , fajne buty Dużoo pochlebnych opinii wśród znajomych . W tym przedziale cenowym polecałbym również sidi genius

#709 Gosc_Pepton_*

Gosc_Pepton_*
  • Gość

Posted 19 January 2011 - 00:20

ja bym chciał sidi ergo 2, ale nie wiem gdzie je moge dostać poza internetem, a wolałbym przed kupnem przymierzyć, wie ktoś gdzie są do dostania w Warszawie ?

#710 Gosc_Grzegoez30_*

Gosc_Grzegoez30_*
  • Gość

Posted 25 January 2011 - 19:46

Panowie polecicie jakiś sklep internetowy gdzie można znaleźć jakieś fajne i w miarę tanie obuwie szosowe?

#711 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 January 2011 - 22:05

Zależy ile to jest "tanie". Dobra cena jest na SH-R086 cieżko bedzie znaleźć dobrą konkurencję w tej cenie. Chyba że szukasz czegoś super taniego...

http://allegro.pl/bu...1410593062.html
http://allegro.pl/bu...1426537139.html

#712 Gosc_enigma_*

Gosc_enigma_*
  • Gość

Posted 02 February 2011 - 18:53

a SH-R062 (+pedały sh PD-R540 lub sh PD-5700) jako pierwsze buty będą ok :?: czy lepiej poczekać i kupić lepsze :?: na cyklotour kosztują 148zł i zastanawiam się czy warto, czy jednak celować powyżej 200zł

#713 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 02 February 2011 - 19:59

Na początek są dobre, nie ma co narazie kupować lepszych bo narazie trzeba się przyzwyczaić do jazdy w butach z blokami a następnie myśleć o lepszych.

#714 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 February 2011 - 18:49

Jeśli chodzi o SH-R86 to miałem (właściwie jeszcze mam jako zapasowe) przez ostatnie 2 sezony. Właśnie przez tą dziwną numerację kupiłem nr większe niż normalnie noszę (te z kolei wydawały się przy przymiarkach lekko przyciasnawe). Ogólnie w eksploatacji nie były złe, jednak chyba za bardzo przejąłem się tym, że trzeba kupować o nr większy no i ten luz dawało się wyczuć. Może za bardzo upierdliwy nie był, ale jednak spróbowałem obuć nogę w te o nr mniejsze. Może i nieco ciaśniejsze (nie tyle na długość, co przy palcach na szerokość), ale chyba takie być powinny, but otula dokładnie nogę, a że tym razem jest to SH-R220 to i karbonowa podeszwa robi swoje. Pierwsze godziny (na trenażerze) za mną i but dobrze integruje się ze stopą.

Czy ma ktoś wiedzę o SH R310, a dokładniej o formowaniu pod wpływem temperatury wkładki. Mam okazje kupić za 400. Warto?

Do formatowania potrzebna jest specjalna maszyneria, raczej trudno dostępna.Chyba nie formatuje się wkładki tylko cholewkę zewnętrzną. Buty bardzo fajne i bez formatowania, zwłaszcza za 400 pln.

Nie do końca jest to prawdą - jeżeli chodzi o formowanie to częściowo się zgadza - do formowania buta (lub tyko pięty w niższych modelach) służy faktycznie specjalny piec, worki i pompa próżniowa. Nie jest prawdą, że nie formuje się wkładek, wkładki formuje się bardzo prosto i w gruncie rzeczy można to zrobić samemu - poczytaj instrukcję serwisową dostępną na stronie internetowej shimano to wszystko stanie się jasne.

Mnie kusi termoformowanie - jako, że nie mam w okolicy dostępu do serwisu formowania buta (w tym modelu to chyba tylko pięta?), spróbuję dopasować do mojej stopy wkładkę - to akurat jest proste (przynajmniej wg instrukcji serwisowej). Wkładki na minutę do rozgrzanego do 100°C piekarnika, później do butów i postać przez 5 minut (o ile dobrze pamiętam). Szkoda jednak, że nie kształtuje się buta tak jak w butach time - czyli za pomocą suszarki do włosów, a niezbędny do termoformowania całego buta jest piec, pompa próżniowa itd...

Poprzednie buty były srebrne - też z uwagi na to, że mogłyby się brudzić nie były białe, ale tak na prawdę to były niepotrzebne obawy. Wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką i czyste. Nawet ślady smaru zlazły bez problemów. Nieco gorzej z siatką, ale też problemów nie ma. Szosa to nie MTB i taplanie w błocie. Nowe buty są tym razem białego koloru, już nie przewiduję problemów z utrzymaniem czystości ;).

Aha - jeśli chodzi o wentylację buta, to faktycznie jest dobra, w niższych temperaturach to problemem jest nie przewiewanie od dołu (od podeszwy), ale z góry. Siatka jest tak przewiewna, że przez but powietrze przechodzi bez większych oporów. Otwór wentylacyjny z dołu tylko pomaga w wentylacji spodu stopy. Na pewno nie stanowi problemów przy niższych temperaturach - jeśli będzie komuś zimno w stopy (raczej na pewno w temperaturach niższych niż 10°C) to winowajcą jest dobra wentylacja całego buta, zwłaszcza w górnej części. W takim przypadku wkładam ochraniacz z pianki ;).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#715 Goethe1832

Goethe1832
  • Użytkownik
  • 14 posts
  • SkądRzeszów

Posted 11 February 2011 - 16:07

Witam,
Chciałbym Was poprosić o pomoc w wyborze nowych butów. Do tej pory jeździłem na starszym modelu Sidi, ale ponieważ były na mnie za duże, musiałem się z nimi rozstać.
Po przeglądnięciu asortymentu w sklepach internetowych upatrzyłem sobie takie 3 modele:
1.http://allegro.pl/bu...1444025794.html
2.http://www.rowerowys..._l_94_2040.html
3.http://canalsportowy...no-srebrne.html
Czy moglibyście mi polecić któreś z tych lub może jakieś inne warte uwagi? Mój budżet oscyluje w granicach 450-500 PLN. Oczywiście chciałbym kupić buty które będą wygodne i trwałe. Podeszwa karbonowa nie jest priorytetem, aczkolwiek gdyby się znalazło coś w tej cenie...

Czekam na Wasze opinie.
Z góry dzięki i pozdrawiam.

#716 mjdunker

mjdunker
  • Użytkownik
  • 123 posts
  • SkądPolska

Posted 12 February 2011 - 17:48

Wiam czy ktos uzywa butow szosowych Specialized S Works? Macie jakies opinie, komentarze?

#717 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Posted 12 February 2011 - 17:54

O który rocznik chodzi?

#718 mjdunker

mjdunker
  • Użytkownik
  • 123 posts
  • SkądPolska

Posted 12 February 2011 - 18:40

Pewnie rcznika 2011 nikt nie uzywal wiec 2010 a roznica w nowszym modelu to pewnie sa minimalne badz nie ma wcale.

#719 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 12 February 2011 - 19:11

No to dzisiaj moje wkładki trafiły do piekarnika (100°C), wg instrukcji to 1 minuta wygrzewania aż do uzyskania plastyczności - powyżej tego czasu mogą ponoć się uszkodzić. Później do butów, buty na nogi i 5 minut stania. Faktycznie ułożyły się pod stopy, zdecydowanie lepiej czuję się w butach.
Aha - jeśli chodzi o przyciasnawość na szerokości palców stopy - wystarczyło tak mocno nie zaciągać rzepa, po prostu przyzwyczajenie ze starych butów, gdzie musiałem mocno zaciągać rzepy, żeby stopa była dokładnie opasana butem...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#720 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 February 2011 - 20:07

Ja używam i bardzo sobie je chwalę, są lekkie, bardzo mocno trzymają stopę i są bardzo sztywne.
Jedyny mankament dla niektórych to ich przewiewność i w chłodne dni warto zabierać lekkie ochraniacze.
Jeśli chodzi o system BOA to na początku wszystko ładnie i gładko śmiga, ale po jakimś czasie może zacząć się zacinać (tak było u mnie), ale jak je rozkręciłem i poprawiłem to wszystko już jest OK.
Mam model 2009, ten z jednym pokrętłem.
pzdr