Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#901 justas

justas
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKraków-Bronowice

Napisano 02 wrzesień 2011 - 15:05

guciogustaw, to zależy. Do spokojnej turystyki to zwykłe spd wystarczy spokojnie. Ale jak w grę wchodzi mocniejsze deptanie, a w szczególności górki, to ja za spd dziękuję. Róznice między spd a systemami szosowymi najlepiej na podjazdach właśnie widać , chyba że ktoś na trójtarczu jeździ.

#902 szopenhower

szopenhower
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKozy/Bielsko-Biała

Napisano 02 wrzesień 2011 - 19:57

Cześc. Dziś kupiłem sobie swoje pierwsze buty rowerowe i .... nigdy już nie wsiądę na rower w zwykłych "adidasach"! ;) Zastanawiałem się czy nie będzie to wydatek na wyrost ale stwierdzam że nie ;)

#903 Hazi

Hazi
  • Użytkownik
  • 102 postów
  • SkądDarłowo

Napisano 03 wrzesień 2011 - 01:36

Cześc. Dziś kupiłem sobie swoje pierwsze buty rowerowe i .... nigdy już nie wsiądę na rower w zwykłych "adidasach"! ;) Zastanawiałem się czy nie będzie to wydatek na wyrost ale stwierdzam że nie ;)

Powodzenia! Tylko nie zapomnij potrenować na sucho wypinania, na początek uregulować lekkie wypięcie. Moje początki były komiczne,parę akrobacji rodem z cyrku :lol:
Pamiętam do dziś jak prawie połamałem żebra o kant ławki :cry:
Najśmieszniejsza jest reakcja ludzi,patrzą co się dzieje,a ty leżysz sobie na boczku z kolarką w dłoniach nie wypięty z pedałów :lol: :oops:
Radzę potrenować, bo chwila rozkojarzenia, zamyślenia i "BĘC" na boczek :oops:

#904 Arek74

Arek74
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądDuszniki Zdrój

Napisano 14 wrzesień 2011 - 09:09

Krótkie pytanie ;-) Przedział cenowy 400-500 zł co byście doradzili ?

Jak na razie zastanawiam się nad Shimano SH-R133 lub SH-R190.

Potrzebuję żeby buty nie były zbyt wąskie (szczególnie w części z palcami).

#905 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 14 wrzesień 2011 - 09:11

http://allegro.pl/pe...1813002042.html
http://allegro.pl/bu...1819763047.html
http://allegro.pl/bu...1777781732.html

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#906 Gosc_mnichu91_*

Gosc_mnichu91_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2011 - 14:06

Arek74, kiedyś miałem shimano r132 (to są starsze 133) ale musiałem szybko zmienić bo były o rozmiar za duże. teraz jeżdzę w r190 ale mysle ze lepsze są 133, są chyba bardziej przewiewne. shimano jest zdaje się najlepszą marką jeśli ktoś posiada nietypowe stopy.

#907 szopenhower

szopenhower
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKozy/Bielsko-Biała

Napisano 14 wrzesień 2011 - 15:56

Cześć, ja kupiłem sobie jakiś 1000km temu http://www.dobrerowe...blk-p-6315.html
przy czym w tym sklepie co dałem link są dosyć drogie. Mnie się udało i w Bielsku w sklepie dałem za nie 549zł. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, a bałem się bo też mam "niewymiarową" stopę.

#908 Arek74

Arek74
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądDuszniki Zdrój

Napisano 15 wrzesień 2011 - 08:22

Arek74, kiedyś miałem shimano r132 (to są starsze 133) ale musiałem szybko zmienić bo były o rozmiar za duże. teraz jeżdzę w r190 ale mysle ze lepsze są 133, są chyba bardziej przewiewne. shimano jest zdaje się najlepszą marką jeśli ktoś posiada nietypowe stopy.

A mógłbyś zmierzać i napisać jaką mają szerokość te buty w najszerszym miejscu. I jeszcze czy wkładki leżą bezpośrednio na podeszwie czy może jest tam jeszcze dodatkowa izolacja ?

Cześć, ja kupiłem sobie jakiś 1000km temu http://www.dobrerowe...blk-p-6315.html
przy czym w tym sklepie co dałem link są dosyć drogie. Mnie się udało i w Bielsku w sklepie dałem za nie 549zł. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, a bałem się bo też mam "niewymiarową" stopę.

No właśnie chciałbym kupić te spece ale są trochę za wąskie i drętwieją mi palce.

#909 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 27 wrzesień 2011 - 14:27

Jakie buty w cenie ok 300zł(jeżeli zajdzie potrzeba to i może 400zł da radę) są bardzo szerokie ? Mam dość duży problem z doborem butów, czy to rowerowych czy takich na co dzień - wszystkie prawie są za wąskie. Mierzyłem R087, R132, Spece Sport Road i wszystkie za wąskie :-/

#910 noriska

noriska
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądNorwegia

Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:37

Radzę potrenować, bo chwila rozkojarzenia, zamyślenia i "BĘC" na boczek :oops:

Hehehee....skad ja to znam - najlepiej potrenowac na rowerze spinningowym. Ten sie nie wywroci. No i zawsze pamietac - najpierw wypiecie potem hamulec :)

Codo zwyklych spd a kolarskich - to potwierdzam, na podjazadach czuc roznice (jezdzilam trzy lata, od dwoch miesiecy na trojkach)

#911 Arek74

Arek74
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądDuszniki Zdrój

Napisano 30 wrzesień 2011 - 07:22

Jakie buty w cenie ok 300zł(jeżeli zajdzie potrzeba to i może 400zł da radę) są bardzo szerokie ? Mam dość duży problem z doborem butów, czy to rowerowych czy takich na co dzień - wszystkie prawie są za wąskie. Mierzyłem R087, R132, Spece Sport Road i wszystkie za wąskie :-/

Ostatnio przerabiałem ten temat, musisz szukać butów z literką W (np. Specialized), lub E (Shimano) - są to wersje dla ludzi z szerszą stopą.

Ja ostatecznie kupiłem zwykłe SH-R133, buty te w przedniej części mają więcej materiału i nie obciskają tak stopy, ale za to ta karbonowa podeszwa ... nie sądziłem że może być taka różnica po przesiadce z butów SPD.

#912 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 30 wrzesień 2011 - 12:03

Dzięki. Dostałem też na PW informację o tych szerszych wersjach butów. Trzeba będzie poszukać czegoś.

#913 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 30 wrzesień 2011 - 14:13

Ja mam wielką stopę i pod wzgl. długości i pod względem szerokości. Rozmiar 48 był za wąski, za to 49 już był w sam raz. Może tak spróbuj?

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#914 jacekmw

jacekmw
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądinternet

Napisano 05 październik 2011 - 09:23

Mam podobny problem jak koledzy mianowicie szeroką stopę
Chcę kupić buty do 300 zł
Wiem że jest to trochę mało ale taki mam budżet :->
Zastanawiam się nad modelem Shimano SH-R105 rozmiar 47
Może ktoś ma takie buty i mógłby napisać coś o nich
czy są dosyć szerokie?
O co chodzi z tą literą E ?
Czy w Shimano SH-R105 też występuje ?

#915 jacekmw

jacekmw
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądinternet

Napisano 05 październik 2011 - 11:01

Zastanawiam się jeszcze nad modelem Shimano SH-R099P
Które lepsze ?
Co znaczy to P?

#916 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 06 październik 2011 - 14:55

jacekmw ja buty Shimano, które mierzyłem były wąskie na moją stopę, więc raczej 105 nie będzie jakimś odstępstwem od innych modeli.
Literka E przy butach Shimano oznacza wersję Wide - czyli szerszą.

Z tego co słyszałem, Mavici są dość szerokie, podobno szersze od Sh. Jak jest naprawdę nie wiem, bo nie mam czasu jechać do Łodzi i przymierzyć.

#917 jacekmw

jacekmw
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądinternet

Napisano 06 październik 2011 - 17:53

słyszałem, że buty shimano są szersze od sidi

#918 Jakub123

Jakub123
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 październik 2011 - 17:55

[quote]Mierzyłem ostatnio trzewiki specialized sport comp... i śmieszna sprawa, rozmiar 29cm ciśnie w palcach (na szerokość, na długość ok) a z kolei 29.5cm jest już za luźny w przodzie stopy. I teraz nie wiem jak to rozegrać. Jeszcze muszę shimano obadać, bo maja 29.2cm, wiec moze akurat siądzie ;)

Ale pytanie do Was, w kwestii praktyczniej. Na ile te buciki Wam się rozbijają? czy faktycznie to jest 1mm (same syntetyki, to nie powinno się to mocno rozciągać) czy może więcej?
[/quote]

[/quote]

Może się komuś przyda takie info, że jak nie umie się wpasować w rozmiarówkę tańszych speców to z pomocą przychodzi shimano z rozmiarem 292mm :) Zafundowałem sobie model R132 i na sucho jest okej. Czekam na pedały szosowe i zacznie się dopiero prawdziwa jazda :)

#919 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 10 październik 2011 - 19:11

Koledzy mam pytanko są gdzieś te buty opisane tu na forum czy warto je kupić http://www.rowery-ry...-road-shoe.html

#920 Jakub123

Jakub123
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKatowice

Napisano 11 październik 2011 - 12:27

sam do nich się przymierzałem, ale niestety u dystrybutora ich już nie było.
Body geometry ponoć działa i but daje się fajnie dopasować do naszej stopy etc. Cena na moje lekko zaporowa, ale do przebolenia ;)