Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#941 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 grudzień 2011 - 17:28

Panowie, jest akcja ;-) poszukuję paputków Shitmano model SH-R105 lub SH-R132 w rozmiarze 42, w dobrej cenie. Gdy ceny były niskie, to nie było kasy, jak jest kasa to ceny kosmos. W grę wchodzą jeszcze SH-R086 w rozsądnej cenie. Jakiś czas temu mignęły mi R105 używki na allegro, może to ktoś z forum??

#942 maniek111

maniek111
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 23 grudzień 2011 - 16:56

Ja mam buty shimano i też rewelacja. Cena przyzwoita. Polecam !

#943 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 30 styczeń 2012 - 19:19

Mam do wyboru buty szosowe Shimano:
SH-R064 - 199zł czarne
SH-R077 - 215zł czarne i srebrne
SH-R087 - 259zł czarne i srebrne

Jaka jest różnica między tymi butami? Czy warto dopłacać do większego modelu? Które polecacie i jaki kolor?

#944 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 31 styczeń 2012 - 10:07

Lepiej dopłać do R087. Będą dużo lepiej trzymały stopę, dzięki klamrze.
Model R064 to raczej taka bardzo rekreacyjna jazda szosowa, więc buty do mocniejszej jazdy raczej odpadają.
R077 miałem, trochę brakowało w nich klamry, przez co noga trochę latała. Poza tym, złamała mi się w nich podeszwa...

Ten sklep, z którego podałeś ceny, to internetowy czy jakiś miejscowy ? Gdybyś mógł podac jakieś namiary na ten sklep.

#945 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 31 styczeń 2012 - 10:13

Julkos, właśnie niedawno stałem przed takim samym dylematem co Ty, pod uwagę brałem m.in. te modele butów co wymieniłeś, zdecydowałem się na R087 w kolorze biało-czarnym za 312 zł, wczoraj zamówiłem, przeważyło w podjęciu decyzji to że mają klamrę i dwa rzepy, kolor wybrałem biały bo mam biały rower. Chciałbym buty o karbonowej podeszwie i z klamrą ale niestety nie stać mnie i myślę że R087 to dobry stosunek ceny do jakości.

#946 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 styczeń 2012 - 11:52

A co sądzicie tych
http://www.cyklotur....endation_T.html

#947 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 styczeń 2012 - 18:13

Jak w Twoim rozmiarze znajdziesz gdzieś model SH-R132 to bierz go. Cena ok 340-360zł, a masz klamrę i w pełni karbonową podeszwę. Mam teraz używane SH-R151 kupione od jednego z forowiczów i 086 lub 087 są wyraźnie miększe. 132 są porównywalne z 151 tylko mają jeszcze klamrę.

#948 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 styczeń 2012 - 18:19

Czyli tych SH-R106 nie kupować?

#949 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 31 styczeń 2012 - 19:07

@BOBUS : Te ceny są w sklepie xtrabike. Ja akurat mam na miejscu bo ten sklep jest u mnie w mieście i już nie raz tam kupywałem :) Pójdę przymierzę i będzie gites :) Rozmiar koło 48 więc cieszę się, że jest taki. W R077 po jakim czasie ci poszła podeszwa? W R087 widzę, że z tego samego materiału jest podeszwa.

@Riddick : Widzę, że trochę przepłaciłeś. Zobacz na xtrabike jakie tanie są. Też się zdecyduję na R087, bo mają klamre, która chyba dużo daje jak tak mówicie.

maciej1986 : Niestety nie ma tych butów w moim mieście w xtrabike ani bikestacji, więc kupie mniejszy model bo zawsze mogę w sklepie przymierzyć i wymienić jak będą za małe, a z gwarancją też nie będzie problemów jak coś :)

Dzięki za rady :)

#950 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 31 styczeń 2012 - 19:43

Podeszwa pękła mi po 3-4 miesiącach. Był to pewnie jakiś trefny egzemplarz, bo znam kilka osób co jeździ na R077 / R087 i problemów nie mieli. Uznali to na gwarancji, więc problemów nie było.
Teraz kupiłem R087 - jak się będą sprawować się zobaczy dopiero na wiosnę. Porównując sztywność z modelami wyższymi, to słabo one wypadają. No ale za te pieniądze to nie ma co wybrzydzać.

#951 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 luty 2012 - 16:23

Co do rozmiarówki, to różne modele Shimano wypadają tak samo, ale tak jak mówisz z gwarancją mogą być jaja, chociaż teoretycznie powinni wymienić w razie czego na 133:)

#952 duncanlove

duncanlove
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądszcin

Napisano 02 luty 2012 - 00:30

Panowie przymierzałem dzisiaj Scott Road Comp i wydawały sie ok. To pierwsze tego typu buty jakie miałem na nogach. Warte one sa cos? Cena to 300zł

#953 Dariuszmac

Dariuszmac
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 luty 2012 - 13:07

Cześć, ja też planuję kupić buty Scotta, chyba jednak model Pro lub Team do MTB. Co sądzicie o tej marce ?

#954 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 02 luty 2012 - 15:12

@Riddick : Widzę, że trochę przepłaciłeś. Zobacz na xtrabike jakie tanie są. Też się zdecyduję na R087, bo mają klamre, która chyba dużo daje jak tak mówicie.

powiadomiłem sklep w którym zamówiłem buty o tym, że znalazłem niższą cenę i oto co mi odpisali dzisiaj na maila
Cenę butów obniżyłem do 259 zł, są zamówione, dziś powinny być u nas i powinna pójść wysyłka.

Pozdrawiam ...
więc miło zostałem zaskoczony, po części dzięki Tobie mam tańsze buty :mrgreen:

#955 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 03 luty 2012 - 13:39

Ja tez poproszę o pomoc, ale kompleksową.
Na szosie jeżdżę dopiero kilka miesięcy. Rower raczej z dolnej półki, trasy około 50 km, czasem więcej, ale sporadycznie. Nie chciałbym wydawać dużych pieniędzy na buty (zwłaszcza że to będą pierwsze) więc interesuje mnie coś stosunkowo niedrogiego (oczywiście razem z pedałami).
Wczoraj mierzyłem w sklepie buty specialized ale MTB, i sprzedawca przekonywał mnie do butów MTB. Przeczytałem prawie cały ten wątek i zdecydowana większość ludzi poleca jednak buty szosowe.
Proszę o Waszą opinię, co wybrać szosowe czy mtb? Jeśli mogę na Was liczyć to linki mile widziane, no chyba, że są jakieś konkretne sklepy od Katowic do Krakowa to sobie podjadę i pomierzę.

#956 bam

bam
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 luty 2012 - 13:47

Dariuszmac: ja przez 3 sezony jeździłem w Scott MTB Team bodajże, na 3 rzepy. po przebiegu ok. 28 000 km stan jest następujący - rozklejona lekko podeszwa, część plastikowa odkleiła się od cholewki, nie zmiejsza to komfortu, jedynie woda szybciej wlewa się do buta. Jakiś czas temu dużo słabiej zaczęły trzymać rzepy najblizej nogi, te najdłuższe, potrafiły się rozpiąć, ale to podejrzewam można za 15 zł zrobić u szewca. reszta ok, bardzo wytrzymały but jak na swoją cenę, ja je kupiłem w zimie za 350 zł. Obecnie od miesiaca mam specialized comp z klamrą, są sztywniejsze, ale też były sporo droższe.

#957 elijash

elijash
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKutno

Napisano 03 luty 2012 - 18:34

dastin4 skoro przebrnąłeś przez cały wątek i zauważyłeś, że większość poleca szosowe to chyba jedna opinia więcej czy mniej tej tendencji nie zmieni. ;-) Ale może ci jakoś pomogę...

Z mojego punktu widzenia (posiadacza obu systemów) kluczowe jest to czy masz zamiar w tych butach poza jazdą trochę pochodzić. Jeśli chcesz szosówką pojechać do kogoś, w czasie wycieczki gdzieś podejść, być może coś pozwiedzać to lepsze będą MTB. Natomiast jeśli wsiadasz odbywasz trening, wracasz i się przebierasz to uważam, że warto się pokusić o system szosowy.

Ja na szosie jeżdżę mniej więcej od połowy sezonu 2011. Najpierw zamontowałem SPD m540 i buty Mavic Pulse, pozostałość po cyclocrossie. Jeździło się bardzo dobrze ale cały czas korciło mnie jak to jest na SPD-SL. Najpierw wybrałem rozwiązanie połowiczne i za symboliczne pieniądze kupiłem od kolegi z forum SPD PD-A520. Cóż, różnica w sumie jakaś jest...na pewno psychologiczna ;-) a może również i w praktyce siła przełożenia jest większa. Ponieważ nadal nie dawało mi to spokoju zainwestowałem w Diadory Fast Comp ( z wyprzedaży za 199zł z klamrą). Pierwsza przymiarka i o mało co bardzo boleśnie się nie przekonałem jak niewygodnie chodzi się w takich "pantofelkach". Do tego dokupiłem Look KeO Max2. Teraz czekam na lepszą pogodę i możliwość przekonania się jaka będzie różnica.

Co do sklepów to ja swoje buty kupowałem
http://www.bikeatelier.pl/gliwice.html jak widzisz mają sieć sklepów na Twoim "terenie" sprawdź, może jeszcze coś mają. Te diadory które ja kupiłem na pewno nie są "mistrzostwem świata" ale w tej cenie uważam, że mają rozsądny stosunek jakości do ceny ;-)

Pozdrawiam ;-)

#958 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 03 luty 2012 - 20:24

powiadomiłem sklep w którym zamówiłem buty o tym, że znalazłem niższą cenę i oto co mi odpisali dzisiaj na maila
Cenę butów obniżyłem do 259 zł, są zamówione, dziś powinny być u nas i powinna pójść wysyłka.

Pozdrawiam ...
więc miło zostałem zaskoczony, po części dzięki Tobie mam tańsze buty :mrgreen:

Heh mnie też zaskoczyłeś. Dobrą robotę wykonałeś, bo 5 dych piechotą nie chodzi :) Pozdrawiam

#959 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 03 luty 2012 - 21:33

O taką odpowiedź mi chodziło elijash. Kogo nie pytałem ze znajomych to albo ma MTB albo Szosowe i nikt nie był w stanie przedstawić różnic.
Jeśli chodzi o chodzenie (masło maślane :mrgreen: ) to tylko z piwnicy paręnaście metrów na rower i z powrotem. Więc tylko jazda.
Czekam na relacje z pierwszych testów SL, a w najbliższych dniach odwiedzę któryś ze sklepów które zaproponowałeś.

#960 Dariuszmac

Dariuszmac
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 luty 2012 - 22:34

bam dzięki za odpowiedź :-D
28.000 km w 3 sezony to, jak dla mnie, intensywna eksploatacja;
skoro to wytrzymały to chyba są solidne;
może ktoś jeszcze ma doświadczenia z butami Scott ? jak ich jakość ma się do SIDI ?