Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#961 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 03 luty 2012 - 22:50

O taką odpowiedź mi chodziło elijash. Kogo nie pytałem ze znajomych to albo ma MTB albo Szosowe i nikt nie był w stanie przedstawić różnic.
Jeśli chodzi o chodzenie (masło maślane :mrgreen: ) to tylko z piwnicy paręnaście metrów na rower i z powrotem. Więc tylko jazda.
Czekam na relacje z pierwszych testów SL, a w najbliższych dniach odwiedzę któryś ze sklepów które zaproponowałeś.

Co do chodzenia to dużo zależy od tego jakie masz bloki w butach. W jednych można chodzić spokojnie, a w innych to szkoda bloków. Poczytaj bo bylo to jak nie w tym to w temacie o pedałach.
  • ramigolan lubi to

#962 maku

maku
  • Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 03 luty 2012 - 22:56

Proszę o Waszą opinię, co wybrać szosowe czy mtb? Jeśli mogę na Was liczyć to linki mile widziane, no chyba, że są jakieś konkretne sklepy od Katowic do Krakowa to sobie podjadę i pomierzę.

Z butem/pedałem szosowym nie tylko nie pochodzisz ale również "ponielubisz" światła, nie mówiąc już o jeździe po większym mieście. Wypinanie/wpinanie jest upierdliwe.

Niemniej jednak jeśli po prostu jeździsz, bez świateł/postojów/kontemplacji natury to szosowy nie ma, moim zdaniem, istotnych wad a ma kilka zalet. Wypina się tylko piętą na zewnątrz, daje podparcie przez całą nogę (sztywna podeszwa), dopóki blok jest w dobrym stanie nie czuć w tym systemie żadnego bocznego/wzdłużnego luzu. To ogólnie daje taką pewność na sztywnych podjazdach - człowiek się nie boi, że za chwilę straci zęby. Gorzej jak spuchnie i stanie na podjedzie... to może być kwas z wpięciem :lol: Podobnie przy jeździe z wysoką kadencją - jest wrażenie, że noga jest solidnie przybetonowana do pedału. Są dostępne bloki z luzem kątowym nawet 9st, gdyby były problemy z kolanami.

Opiniami sprzedawców bym się tak bardzo nie sugerował. Jak pójdziesz do sklepu gdzie mają szosy, to będą Ci zachwalali SPD-SL. Większość poleca to czym handluje i na czym się zna.

#963 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 04 luty 2012 - 16:09

Na szczęście nie jeżdżę po dużym mieście. Mieszkam w średniej wielkości miejscowości, i świateł jest niewiele, a jeżdżę głównie po wioskach i lasach, więc tutaj problemu nie ma.

Poczytam faktycznie jeszcze jakieś tematy o pedałach zanim się ostatecznie zdecyduje, ale będę się skłaniał ku butom szosowym o niskiej cenie np. takich jak proponował kolega elijash.
Nawet jeśli będę niezadowolony to nie będzie mi żal wydanych pieniędzy. Bo jazda w zwykłych trampkach to jest porażka, nogi drętwieją na pierwszych kilometrach. Nie raz musiałem stawać, żeby rozciągać nogi.

#964 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 04 luty 2012 - 16:58

To i ja się wypowiem bo używam obu rodzajów butów. Jeśli chodzi o komfort jazdy to szosowe buty jak dla mnie są zdecydowanie lepsze, wiadomo chodzenie stanowi jakiś problem, ale przejście kilkudziesięciu metrów, czy pójście do sklepu nie stanowi problemu. A jeśli chodzi o wpinanie/wypinanie to jak dla mnie różnica jest marginalna i można ten aspekt pominąć.

#965 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 04 luty 2012 - 18:35

Jestem ogromnie pozytywnie zaskoczony Waszymi odpowiedziami. Jestem stosunkowo niedługo na tym forum i liczyłem się nawet z negatywnymi odpowiedziami jak to ma miejsce na wielu innych forach.
Cieszę się, że otrzymałem opinie osób które używają obu rodzajów obuwia i te wypowiedzi cenie sobie najbardziej. Jeszcze raz dziękuję.

Najgorsze jest to, że jak człowiek czegoś nie zna to zaczyna szukać na swoje pytania odpowiedzi (tak było i ze mną kilka razy w różnych tematach) wchodząc chociażby na to forum. Zaczynasz czytać mnóstwo opinii i komentarzy. W większości są to opinie "profesjonalistów" i człowiek chce na nich bazować przez co nakręca się niemiłosiernie. Bo jak piszą, że to lepsze od tamtego to tak musi być i czasem decyduje się na coś kompletnie mu niepotrzebnego ale najlepszego (cenowo również). Najlepiej jednak dochodzić do profesjonalizmu powoli własnymi siłami, tak, więc czasem wystarczy kilka prostych sugestii czy tylko opinii i można dobrze i tanio zamknąć dany temat.

Jak kilka lat temu zaczynałem swoja przygodę z akwarystyką to dokładnie tak było. Naczytałem się opinii profesjonalistów i upchałem mnóstwo sprzętu w akwarium i efekt był taki, że przez pół roku walczyłem z glonami :oops: . Potem wywaliłem wszystko i zacząłem powoli naturalnie i wszystko pięknie zaczęło gadać :mrgreen: .
Nie chciałem powtórzyć tego typu sytuacji, i wolałem zapytać. Ciesze się bardzo, że dostałem odpowiedzi które mi pomogą.

Jeśli są jeszcze osoby mogące się wypowiedzieć w temacie to chętnie posłucham kolejnych opinii.

Ten sprzedawca w sklepie przekonywał mnie do butów Specialized głównie ze względu na Body Geometry i wkładkę Varius, bo faktycznie mam już pewne problemy z kolanami. Czy wy coś na ten temat możecie się wypowiedzieć?

#966 maku

maku
  • Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 05 luty 2012 - 00:22

Ten sprzedawca w sklepie przekonywał mnie do butów Specialized głównie ze względu na Body Geometry i wkładkę Varius, bo faktycznie mam już pewne problemy z kolanami. Czy wy coś na ten temat możecie się wypowiedzieć?

Jeśli to są twoje pierwsze buty zatrzaskowe to warto nastawić się na (niemałe) ryzyko przejściowych dolegliwości kolan. Musisz ustawić blok tak by z gruba pasował to Twojego naturalnego układu stóp (np. jeśli naturalnie chodzisz piętami do środka to czubki bloków kierujesz lekko do środka). Bezpieczniej jest kupić bloki z luzem. I nawet wtedy masz małe szanse ustawić "od strzała" siodełko. W platformach siodełko nie jest aż tak krytyczne ale w zatrzaskowych już owszem. I moim zdaniem nie ma się co napalać od razu po przesiadce na zatrzaski. Ja pamiętam jak to jarałem się podciąganiem pedałów na podjazdach. Aż w końcu podciągnąłem tak, że było zdziwko :lol: Noga sama z siebie nie jest przyzwyczajona do takiego trybu pracy, nie ma odpowiedniego garnitur mięśniowego. I lepiej trochę najeździć zanim zacznie się "pakować". Jak dla mnie żadne buty nie uchronią przed takim frycowym.
Wkładka co innego - w twardym bucie początkowo pobolewają podeszwy stóp, tak przynajmniej miałem. Miękka wkładka pewnie zrobiłaby różnicę.

#967 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 09 luty 2012 - 22:46

Dzisiaj odwiedziłem kolejne dwa sklepy, żeby pooglądać jakieś buciki na żywo, ale wszystko na zamówienie. Zastanawiam się nad butami Shimano SH-R087 + pedały SPD-SL PD-R540. W sumie całość za około 400 zł, więc myślę, że nie ma tragedii. Co o takim wyborze dla takiego Świeżaka jak ja sadzicie?

#968 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 09 luty 2012 - 23:16

+ pedały SPD-SL PD-R540.

Dodaj parę groszy i kup pedałki 105, o klasę lepsze, bo te 540 to badziewne strasznie są.

#969 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 10 luty 2012 - 07:01

no to te parę groszy to jakieś 6 dych. No ale pomyśle.

#970 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 10 luty 2012 - 19:45

no to te parę groszy to jakieś 6 dych. No ale pomyśle.

Dokładnie 46zł (ceny z allegro) :-P

#971 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 10 luty 2012 - 21:37

Sprzedwca w sklepie w którym ma mi je przywieźć do obejrzenia i przymierzenia dosyć przystępny (nawet super sprzedawca allegro), więc myślę, że będzie szło się dogadać cenowo :roll:

#972 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 11 luty 2012 - 00:39

ŁOT siebie dodam, że spece w istocie wygodne ale to body geometry ma sens dopiero przy wyższych modelach. W podstawowym modelu chodzi tylko o wyprofilowaną wkładkę z pianki, którą zaraz szlag trafi. shimano co podałes sa spoko. lżeszje od specializedów, klamerka i dziurka na podeszwie przy palcach która pokochasz w upalne dni:)
Tylko te pedałko rzeczywiście zakapiorskie :P Jak nie masz $ to może używki? 105 na allegro widziałem za 60.

#973 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 12 luty 2012 - 13:14

Używa ktoś Bont ? Podobają mi się te buty , mają szerokie czubki i można je kupić stosunkowo niedrogo na Ebay http://images.google...131l542l5.1l6l0

#974 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 12 luty 2012 - 21:16

Używa ktoś Bont ? Podobają mi się te buty , mają szerokie czubki i można je kupić stosunkowo niedrogo na Ebay http://images.google...131l542l5.1l6l0

Moj kolega ma wersje triathlonowa i bardzo sobie chwali. W posiadanym przez niego modelu zastosowano gumowe podkladki, majace chronic podeszwe przed nadmiernym scieraniem podczas chodzenia. Te buty sa szokujaco lekkie! Po prawie dwoch latach intensywnego uzytkowania, trzymaja sie dobrze.

#975 maniek111

maniek111
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 12 luty 2012 - 22:28

A są gdzieś w sklepach takie buty, czy tylko do zamówienia w internecie ?

#976 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 12 luty 2012 - 22:52

Niby są , ale ceny wysokie http://www.porebarow...80,produkt.html Na Ebay niższe http://www.ebay.com/...6.c0.m270.l1313

#977 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 13 luty 2012 - 00:44

Hushovd ich używał w zeszłym sezonie i w tym też, także napewno są dobre ;)

#978 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 13 luty 2012 - 07:07

spece w istocie wygodne ale to body geometry ma sens dopiero przy wyższych modelach. W podstawowym modelu chodzi tylko o wyprofilowaną wkładkę z pianki, którą zaraz szlag trafi. shimano co podałes sa spoko. lżeszje od specializedów, klamerka i dziurka na podeszwie przy palcach która pokochasz w upalne dni:)
Tylko te pedałko rzeczywiście zakapiorskie :P Jak nie masz $ to może używki? 105 na allegro widziałem za 60.

No i o takie podpowiedzi mi chodziło :mrgreen: Dzięki.

Co do pedałów, to może faktycznie dołożę te parę złotych i kupie 105'tki. Bo w sumie 400 czy 440 to już różnica nie taka straszna :lol:

#979 indahowse

indahowse
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądwhitestok

Napisano 13 luty 2012 - 17:45

Przeglądając bikekatalog na 2012 znalazłem buty kozzak, miał ktoś doczynienia z tymi butami???
http://www.sklep.koz...buty-szosowe,14

#980 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 21 luty 2012 - 10:02

Kupiłem Bont A3 czerwone r42 http://www.bike-scie...hoe-p-1279.html nowe. Jak nie będą mi pasować rozmiarowo - będą na sprzedaż za 299zł.