Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#981 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 21 luty 2012 - 21:53

Cholera czy znacie jakieś sklepy rowerowe w okolicy Mysłowic w których mógłbym zmierzyć buty SH-R087? Szukam już kilka dni bo znalazłem na necie w dobrej cenie ale nie jestem w 100% pewien rozmiaru i nigdzie nie mogę znaleźć 48 żeby najpierw zmierzyć. Normalne adidasy noszę w rozmiarze 47 i 1/3 i są dosyć pasowne. MIerzyłem też spece MTB 47 i były ok. Cena jest dosyć atrakcyjna i nie chciałbym czekać zbyt długo, żeby się nie okazało że zaraz już ich w tej cenie nie dostanę.

#982 FJ

FJ
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKuj-Pom/Kraków

Napisano 21 luty 2012 - 23:17

Cześć i czołem.

Hey przymierzam się do kupna butów do szosy... I tak wertuję, wertuję... a dobrze wiem, że internet to nieskończona przestrzeń...

Czy nie wpadło Wam ostatnio coś ciekawego w oko??

Rozchodzi się o jakieś buciki w rozmiarze 46 (wkładka 30 -30.5 cm) mam pedały cranki, wiec z spd kompatybilne (chyba, że się myle?? :oops: )

A cena... Cóż... osczędności poszły na rower... Więc im taniej tym lepiej. Ale w granicach 200-300 najchętniej bym się zamknął... Chociaż jakby coś przyzwoitego było w cenie mniejszej na jakiejś wyprzedarzy to byłoby całkiem miło...

Pytanie kieruję, ponieważ wiem, że często gęsto zagląda się to tu to tam, i czasem może i coś wpadnie w oko :)

Z góry dizięki :D:) Wyczekuję :)

#983 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 22 luty 2012 - 00:25

Cholera czy znacie jakieś sklepy rowerowe w okolicy Mysłowic w których mógłbym zmierzyć buty SH-R087? Szukam już kilka dni bo znalazłem na necie w dobrej cenie ale nie jestem w 100% pewien rozmiaru i nigdzie nie mogę znaleźć 48 żeby najpierw zmierzyć. Normalne adidasy noszę w rozmiarze 47 i 1/3 i są dosyć pasowne. MIerzyłem też spece MTB 47 i były ok. Cena jest dosyć atrakcyjna i nie chciałbym czekać zbyt długo, żeby się nie okazało że zaraz już ich w tej cenie nie dostanę.

Ja akurat mam podobny rozmiar stopy co ty, bo w normalnych butach coś koło 48. Patrząc na rozmiar wkładki to w adidasach mam 31,5cm i są prawie idealnie, może jakby były 3mm mniejsze to by były w pełni idealne. Zamówiłem te buty SH-R087 roz. 48 czyli 305 wkładka i okazało się, że są za małe, bo cisną w palce. Rozmiar wieksze powinny być idealne bo mają wkładkę 312 mm ale teraz problemem jest, ze dopiero do marca musze czekać bo wtedy powinny miec dostawę. Patrzac na inne strony to tez nie maja rozmiaru 49, bo widocznie wszyscy od tego samego producenta biora. Dobrze, ze sklep mam w miescie i moge przymierzac :)

#984 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 23 luty 2012 - 19:38

No i dopadłem dzisiaj te buty shimano sh-r087 białe w rozmiarze 48 przymierzyłem i nie wiem co robić.
Po włożeniu nogi do buta pierwsze wrażenie - małe. Choć nie gniotą, ale czuję, że dotykam palcami przodów. Problem jest taki, że podobno te białe nie występują w rozmiarze 49. Żeby porównać rozmiar 48 i 49 zmierzyłem ten sam model ale MTB i tutaj noga w środku luźna (nie dotykam do przodów). Na pierwszy rzut oka lepsze od tych 48.

Ponieważ są to moje pierwsze buty SPD nie mam pojęcia czy mają one być właśnie takie pasowne czy raczej powinienem mieć lekki luz.
Obawiam się, że raczej powinienem szukać w shimano rozmiaru 49, ale wybór w tym rozmiarze w zasadzie żaden.

#985 Multibike

Multibike
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądBerlin

Napisano 23 luty 2012 - 20:07

no nieźle a ja myślałem ,że mam duże stopy!:)
Niezłe masz kopyta kolego...

#986 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 23 luty 2012 - 20:50

e tam kopyta. Normalnie kupuje buty z reguły 45 czasem 46 a tu w shimano taki skok jakby te buty wymyślili chińczycy :-/
Spece mierzyłem 47 i były ok.

#987 Multibike

Multibike
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądBerlin

Napisano 23 luty 2012 - 22:04

jak masz długość stopy 29,5cm to nie ma opcji na 48 czy 49:)

#988 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 23 luty 2012 - 23:26

ja normalnie mam 45 a buty SH musiałem kupić 46, u nich trzeba brać nr wieksze :-/

#989 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 24 luty 2012 - 00:21

lekko większe sobie lepiej wziąc, żeby stopa mogła odpoczywać i miec trochę potrzebnego luzu. Ja mam wielkie problemy z doborem butow zawsze i jestem na to cholernie wkurzony, bo gdybym mial stope rozmiar mniejsza to bym mial w czym wybierac, a tak to jest problem. Pytalem czy sa z czarnych 49 ale tez nie bylo i musze czekac do poczatku marca, bo powinny sie pojawic, takze czekam cierpliwie :)

#990 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 24 luty 2012 - 20:41

Chciałem kupic białe buty bo jakoś mi po prostu lepiej pasowały, ale widzę, że będę musiał rozważyć zakup tego modelu w wersji szarej. Swoją drogą ciekawe dlaczego ten sam model występuje w rozmiarach do 50 w wersji kolorystycznej szarej, a nie występuje w białej :?:
Poza tym cena 260 zł za te buty jest całkiem, całkiem i mieszczę się w założonym budżecie.

Patrząc na Tabelę rozmiarów widać, że różnica u producentów w zasadzie niewielka, a nawet żadna.
Sprawdzam na stronach producentów jakie modele występują w takich ogromnych rozmiarach, ale jest ich niestety niewiele, a coś wybrać trzeba.

Te buciki wyglądają bardzo ciekawie. Co prawda cena trochę większa od tych shimano, ale przynajmniej na zdjęciu wyglądają dużo lepiej. Zobaczymy czy mają takie kolosy w bikeatelier.

#991 Multibike

Multibike
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądBerlin

Napisano 25 luty 2012 - 00:20

Były dziś takie duże białe Shimano nawet roz.50 dostępne od ręki ale kosztowały ok 99Euro więc trochę sporo, nie pamiętam modelu.

Wracając do tematu ciekawych butów to dzisiaj kupiłem dla kolegi Gaerne Carbon G Mythos Plus, pięknie wykończone , naprawdę ładne, lekkie buty.
Detale takie jak dodatkowa wentylacja na języku buta(wewnątrz buta są otwory), profilowana wkładka z elastomerami, carbonowe wykończenia i usztywnienia stopy.
strona producenta http://www.gaernesho...hosplusdeco.htm
Tak wyglądają :

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#992 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 25 luty 2012 - 00:56

Chciałem kupic białe buty bo jakoś mi po prostu lepiej pasowały, ale widzę, że będę musiał rozważyć zakup tego modelu w wersji szarej. Swoją drogą ciekawe dlaczego ten sam model występuje w rozmiarach do 50 w wersji kolorystycznej szarej, a nie występuje w białej :?:
Poza tym cena 260 zł za te buty jest całkiem, całkiem i mieszczę się w założonym budżecie.

Te buty ciemne z modelu R087 niby są 49 i 50 ale tak naprawdę nie ma ich na stanie nawet u producenta, bo u mnie w xtrabike sprzedawca sprawdzał na stronie producenta. Co do białych to powiedział, że powinny być w marcu w rozmiarze nawet 49 i 50 tylko teraz tak piszą, że ich nie ma u producenta.

#993 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 25 luty 2012 - 08:46

Szare są tutaj. Raczej na pewno bo pisałem do nich i odpowiedzieli, że te buty mają w ciągłej sprzedaży. Ja bym je chciał najpierw zobaczyć. Bo rozmiar już mam dopasowany.
Tylko mi ich nie wykup :evil: bo sie zdenerwuję.

#994 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 25 luty 2012 - 10:36

Mulitibike wazyles je moze?

#995 Multibike

Multibike
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądBerlin

Napisano 25 luty 2012 - 11:14

Nie nie ważyłem. Waga z tego co piszą coś około 650gram w zależności od rozmiaru. Niby dużo. Oczywiście można znaleźć buty nawet o 100 czy 200 gram lżejsze tyle ,że ten model akurat imponuje solidnym wykonaniem, dobrym podparciem stopy a dla szybkiego zawodnika będzie to ważna sprawa.

#996 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 25 luty 2012 - 11:27

Rozwazalem g.air, chociaz przyznam ze mythosy+ sa ladniejsze. Wkladka wyglada obiecujaco.
Ale w koncu postawilem na zakup jakis lekkich butow, a w tym departamencie gearne slabo sie spisuje.

Pierwsze co mi przyszlo do glowy to s-worksy, uzywam specow w mtb i szosie od paru lat i jak dla mnie super wygoda. Niemniej kolejne spece, troche nuda by powialo.

Najprawdopodobniej zakupie vittorie unique lub bedzie nuda ;)

http://www.vittoria-...gina=31&lang=EN

#997 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 25 luty 2012 - 14:07

A nie myślałeś nad Bontami ? Są lekkie, seksowne,w Polsce raczej niespotykane , i jeżdzi w nich Hushovd . Ja też używam Speców ale myśle że Bont mi podpasuje - jest szeroki z przodu. Kupiłem A3 r42 - taki sam rozmiar jaki mam w Specach , więc jak buciki dojdą - to będę mógł coś powiedzieć o rozmiarówce Bonta. http://www.facebook....cling?sk=photos A3 http://images.google...126l690l0.6l6l0

#998 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 25 luty 2012 - 16:15

Tak myslalem ;)
Wlasnie mialem pytac jak wyglada rozmiarowka bonti.
Problem z tymi butami, jak rowniez z vittoria jest taki, ze nie ma ich w sklepach, nawet w necie (uk). Musza byc zamawiane od dystrybutorow.
Daj znac jak dojda Twoje buty, czy dobrze trafiles z rozmiarowka.

#999 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 29 luty 2012 - 14:46

Mam już Bonty . Dwa rzepy i klamra , czarno czerwone , 517g para , niestety za małe - 42 , 263mm , Spec ma 270mm , idą na sprzedaż za 290zł jakby co .

#1000 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 29 luty 2012 - 20:38

Jednak zdecydowalem sie na vittorie unique, sa w drodze. Jakby ktos byl zainteresowany, pelna asortyment do dostania w sklepie, nota bene z tego samego miasta gdzie produkowane sa vittorie:

http://www.storeforc...?att=23&tipo=10