Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#1101 Pawel_gda

Pawel_gda
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 lipiec 2012 - 14:33

Ja tam dosyć swobodnie chodzę w sh r 87, jak mnie coś zaintryguje na trasie i postanowię pozwiedzać to ide ;-) ale bloki i podeszwa rysują sie straszliwie. Jeszcze mała uwaga apropo rozmiarówki Shimano: pierwotnie miałem buty mtb, model M076, rozmiar 44, leżały idealnie. Nadszedł czas zmiany na szosowe, wybór padł na sh r 087, nie bardzo miałem gdzie przymierzyć więc "na ślepo" zamówiłem 44. Wkładka tej samej długości co w starych mtb, ale stopa już lekko lata, musiałem zmienić wkładki na grubsze żeby sie dobrze wpasować.

#1102 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 18 lipiec 2012 - 19:41

Ja proponuję buty z 2 rzepami i 1 klamra, a nie z 3 rzepami.

Faktycznie lepiej trzymają stopę, ale kolega podał budżet do 250 zł, więc ciężko byłoby znaleźć buty z klamrą i do tego bloki, mieszczące się w tej cenie.
Poza tym, R077 nie są takie złe, jeździłem w nich cały zeszły sezon.

#1103 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 23 lipiec 2012 - 23:14

Witam. Możecie mi powiedzieć na czym dokładnie polega formowanie termiczne i czy jest sens kupowac buty z taką możliwością? Obecnie mam stare shimano rozlatujące się gdzie podeszwa zrobila sie jak w gumowcu.

#1104 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 24 lipiec 2012 - 10:43

Można prać same wkładki od butów spd-sl? Nie zniekształcą się czy coś?

#1105 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 24 lipiec 2012 - 11:33

na czym dokładnie polega formowanie termiczne

ponoć but pod wpływem wyższej temperatury dopasowuje się idealnie do stopy. Czy to jest prawda - ja wątpię. W takie cuda nie wierzę. Może rzeczywiście troszkę, albo się rozchodzi, ale przykurczy.

Można prać same wkładki od butów spd-sl? Nie zniekształcą się czy coś?

jak się boisz, że się zniekształcą w pralce, to wypierz ręcznie to Ci się na pewno nie zniekształcą.

#1106 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 lipiec 2012 - 11:38

Witam. Możecie mi powiedzieć na czym dokładnie polega formowanie termiczne i czy jest sens kupowac buty z taką możliwością? Obecnie mam stare shimano rozlatujące się gdzie podeszwa zrobila sie jak w gumowcu.

Rzuć okiem np. na instrukcję butów Shimano. - wyjaśnić powinna wiele, a na pewno na czym polega formowanie termiczne.

Jaki jest sens? Ano taki, że buty są dopasowane do kształtu stopy. W zależności od typu buta i tego, czy formowana jest sama wkładka (dopasowanie do podeszwy stopy), czy również pięta (piętka buta otula piętę dokładnie, dobrze trzyma, pięta nie rusza się, nie obciera itd.), czy praktycznie cały but (wtedy cały but otula po zapięciu stopę, tak jakby był jej przedłużeniem) uzyskuje się różny komfort użytkowania buta.

ponoć but pod wpływem wyższej temperatury dopasowuje się idealnie do stopy. W takie cuda nie wierzę. Może rzeczywiście troszkę, albo się rozchodzi, ale przykurczy.

- to uwierz, mam takowe to wiem o czym piszę. Jak nie podgrzejesz powyżej 50*C to kształt trzymają.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1107 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 24 lipiec 2012 - 11:52

to uwierz

OK jeśli sprawdzone i działa, to wierzę.

#1108 hondac

hondac
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • SkądBeskidy

Napisano 24 lipiec 2012 - 20:16

No własnie... Mam okazje kupić nowe Shimano R315 z tym termicznym formowaniem za 600 zł.Warto dac tyle za te buty?Narazie jeżdżę w R086...

#1109 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 24 lipiec 2012 - 20:37

Narazie jeżdżę w R086...

i jaką masz opinię?? ja dopiero niedawno zacząłem w nich jeździć. I jestem całkiem zadowolony.

#1110 hondac

hondac
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • SkądBeskidy

Napisano 24 lipiec 2012 - 20:46

Jeżdże w nich dwa lata i i złego słowa o nich nie powiem -wygodne ,w miare sztywne.
Ale to ja prosiłem o opinie :-P na temat R315...

#1111 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 lipiec 2012 - 08:27

Mam R220, o ile dobrze pamiętam to w nich kształtowane termicznie są wkładka i chyba tylko pięta. W R315 to chyba całość buta, a przynajmniej część od podeszwy do podbicia.

Jaka jest różnica? Do mtb mam bez formowania i tu przenosząc wymagania z butów szosowych czuję niedopasowanie wkładki (na łuku podeszwy), no i jednak pięta nie jest "sztywno" zamocowana w bucie (co prawda po paru chwilach o tym się zapomina i jedzie, ale różnicę czuć), w szosowych na zapiętku buta jest taki "chropowaty" materiał (z włóknami metalowymi), który zapobiega ruchom pięty, na dodatek jest on dopasowany do pięty - o ile część przednia/środkowa buta jest dopasowywana przez ściągnięcie rzepami i klamrą, to tył w "normalnym" bucie może pracować (głównie w górę, to oznacza marnowanie energii i potencjalne otarcia). W butach cywilnych to na ogół nie przeszkadza (no chyba, że buty za duże i pięta się obciera/odciska, może być bolesne), to w kolarskich powinna być unieruchomiona, tak aby nie było strat energii zwłaszcza przy ciągnięciu korby w górę, komfort też gra tu rolę.

Tylko trzeba pamiętać, żeby termoformowanie było wykonywane przez sprzedawcę, bo powinien mieć do tego odpowiednie urządzenia (piec, pompa - bez tego buta nie ukształtujesz, wkładkę za to i owszem można bez problemu). Na ogół jest to wliczone w cenę buta. Jak sprzedawca tym nie dysponuje to trzeba się będzie udać do najbliższego serwisu... narciarskiego. Tak, tak - termoformowanie butów miało początek chyba właśnie od butów narciarskich i tam jest najbardziej rozpowszechnione.

A, jeszcze minusy - dla mnie duży minus za protektor pięty, prawie w nich nie chodzę, a zużywa się dość mocno. Nie wiem czy wymienny, bo jak nie, to duży minus.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1112 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 25 lipiec 2012 - 13:39

Dzięki za rzeczową odpowiedź. Właśnie stoje przed wyborem najtańszych sidi eagle albo carbonowych shimano z formowaną termicznie wkładką. Tylko że buty raczej będą do spd gdyż jestem też użytkownikiem roweru górskiego.

#1113 kamil1556

kamil1556
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądJędrzejów

Napisano 25 lipiec 2012 - 15:18

Witam chciałbym zapytać jaki buty do tych bloków?: http://www.wertykal....P-0st./1064.Czy mogą być te?:http://allegro.pl/buty-shimano-sh-r087-spd-sl-r-43-szosa-promocja-i2499829131.html

#1114 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 26 lipiec 2012 - 06:13

cholera mnie wizualnie te R087 nie przypadły do gustu. Jedyne co za nimi przemawiało to cena, ale jak zobaczyłem na żywo ten biały kolor (z domieszkami czegoś świecącego) to mi to jakoś zburzyło moje wyobrażenie koloru białego (a chciałem buty białe). Drugi wizualny minus to strasznie kwadratowe jak dla mnie czubki butów. Jakos tak sterczały i mi się to nie podobało. Bo co do walorów użytkowych to się wypowiedzieć nie mogę bo nie korzystałem jeno mierzyłem w sklepie.

#1115 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 06 sierpień 2012 - 21:35

Polećcie jakieś buciki w rozsądnej cenie , myslałem nad używkami z górnej półki , ale właściwie , doszedłem do wniosku ze w nowych dłużej pojezdze , i będą przed dłuższy czas nowe i świeże . Oglądam te shimano , ale mają strasznie kobylaste czubki ... budżet hmmm 6 stówek . Chciał bym juz cos z carbon podeszwa , ale tylko w shimano takie rzeczy , uzywam teraz shimano spd sl , jakieś takie za dwie stówy , no i ten czubek tez taki wysoki , kobylasty , no mi się jakoś widzą takie buty ze smukła linią . Doradzcie coś ;D

#1116 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 06 sierpień 2012 - 21:49

Jak ma być smukła linia to ja polecam Sidi, za 600 to myślę, że dało by radę upolować z poprzednich roczników już coś z klamrą na lepszej podeszwie.

#1117 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 07 sierpień 2012 - 17:36

Co wybrali byście na moim miejscu :
dokładnie taki model Sidi
http://allegro.pl/bu...2543207552.html
Czy dokładnie taki model shimano :
http://allegro.pl/sh...2534478841.html
lub http://allegro.pl/bu...2534507490.html

#1118 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 07 sierpień 2012 - 18:09

http://allegro.pl/bu...2534507490.html

te fajne

#1119 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 07 sierpień 2012 - 19:36

SIDI :)

#1120 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 07 sierpień 2012 - 19:49

A ogólnie jakie znacie jak najwęższe i "najniższe" w środku buty, z wysokim podbiciem na śródstopie? Tylko Sidi wchodzą w grę? Już mam dość, bo w każdych butach dobrych na długość stopa mi lata na całego, a rzepy muszę zaciskać na tyle daleko, że większość rzepa wystaje już poza butem...