Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#1061 Ohtar

Ohtar
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 19 maj 2012 - 21:38

Ja bym raczej, jak pisało kilka postów wyżej, te polecił:
http://allegro.pl/sh...2350790784.html

#1062 nagast

nagast
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skąddolnyslask

Napisano 27 maj 2012 - 17:12

Czy buty SIDI deklaują konkurencję? W moim klubie prawie każdy ma Sidi, chyba każde warte powyżej 500 złotych są od nich. Czy to zasługa marketingu, czy może to najlepsze buty na rynku?

Pewnie to kwestia nogi ale na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że SIDI pasują mi jak żadne inne. Miałem Shimano, Diadora, Northwave i niestety (cena) stopa leży mi idealnie w Sidi.
Kupuje zawsze numer większe od normalnych butów. Rozmiarówka jest chyba skopana w Sidi. Pozdrower

#1063 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 27 maj 2012 - 17:26

Kupuje zawsze numer większe od normalnych butów. Rozmiarówka jest chyba skopana w Sidi.

Jak to skopana jest podobna do SH buty sidi ja wiem czy sa tak super wygodne , nie do konca w Shimano tez fajnie stopa lezy szczegolnie w lepszych modelach ;-)

Dołączona grafika

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#1064 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 10 czerwiec 2012 - 13:23

Jak wygląda szerokość butów Shimano? Mam dosyć szeroką stopę i zastanawiam się czy but nie będzie mnie uciskał. Jest jakaś szansa, że but nieco się rozbije podczas używania? Pytania może i banalne, ale nie mam za bardzo gdzie dokonać przymiarki, sklepy w mojej okolicy są dosyć "ubogie".

#1065 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 10 czerwiec 2012 - 13:52

Shimano są stosunkowo szerokie, to nie wąskie SIDI czy coś.

#1066 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 czerwiec 2012 - 11:39

jakie buty polecacie do szosy?

To mają być moje pierwsze w ogóle, ale wolę raz zapłacić więcej i za rok czy 2 nie zbierać na lepsze.

Czy ktoś mógłby polecić do 500zł jakieś dobre, komfortowe buty?

#1067 Ohtar

Ohtar
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 13 czerwiec 2012 - 22:55

Wracając do szerokości butów Shimano, potwierdzam, że są szerokie. Również mam dość szeroką stopę i absolutnie żadnych problemów ze swoimi butami japończyków

#1068 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 407 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 23 czerwiec 2012 - 20:05

Szukam butów do około 500 PLN. Najbardziej skłaniam się do Shimano SH-R133 ale czy któryś z użytkowników mógłby opisać swoje wrażenia z uzytkowania (nie znalazłem żadnego opisu na forum).

Do tego sporo osób chwali buty Specialized, ale w moim zakresie cenowym znalazłem tylko Specialized Comp Road White '10 (równo 499 PLN).

Który z tych dwóch butów wybralibyście? A może coś innego?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

#1069 justas

justas
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądKraków-Bronowice

Napisano 26 czerwiec 2012 - 20:33

Mam pytanie do użytkowników sidi ( modele mtb), mianowicie jak to jest z ich trwałością? Bo przymierzam się do sidi five xc, żeby mieć w czym jeździć przełajówką...

#1070 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 26 czerwiec 2012 - 22:45

Z sześć lat jeżdzę w podstawowym modelu mtb za jakieś 500 zł z trzema rzepami. Trzymają się nieźle, są trochę porysowane ale żadnych problemów z nimi nie miałem. Dopiero ostatnio jeden pasek nie wytrzymał i urwał się, szewc powiedział, że za bardzo nie ma jak tego naprawić więc zrobił tylko prowizorycznie byle się trzymało przez jakiś czas. Ale i tak już najwyższa pora na nowe laczki. Także szczerze polecam.

#1071 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 407 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 28 czerwiec 2012 - 19:15

Czy ktoś wie, gdzie w Warszawie można obejrzeć, przymierzyć i ewentualnie kupić buty Shimano SH-R133 (czerwone, rozmiar 44)?

Pozdrawiam

#1072 Huskacz

Huskacz
  • Użytkownik
  • 127 postów
  • Skądtaka śląska wiocha

Napisano 29 czerwiec 2012 - 09:44

Możesz spróbować w AIRBIKE'u - www.airbike.pl

#1073 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 407 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 29 czerwiec 2012 - 16:48

Przymierzyłem Shimano rozmiar 44 (co prawda SH-R190 a nie R133) i nie byłem zachwycony. Ale przy okazji założyłem na nogi Sidi Ergo 3. Panowie, tego nie da się opisać, tego trzeba spróbować samemu, po prostu prawdziwe cudo. Wziąłbym je, bo w sklepie, gdzie mierzyłem jest od ręki R43, biało-czerwone w bardzo zachęcającej cenie 899 PLN. Niestety lewy był dla mnie odrobinę mały (mam 0.5 cm większą lewą stopę).

Gdyby ktoś chciał, to gorąco polecam sklep na Ursynowie w którym mierzyłem te buciki: http://rowery-happy....roducts_id=2806

Ostatecznie, w bikestacji zamówiłem ergo 2. Gdyby mi nie podpasowały to zawsze będę mógł je odesłać.

Pozdrawiam

#1074 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwiec 2012 - 17:15

a ktoś może się wypowiedzieć na temat SIDI GENIUS PRO?

Są to chyba najtańsze szosowe buty Sidi z potrójnym zapięciem, wyglądają równie dobrze co droższe modele...

#1075 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 407 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 03 lipiec 2012 - 19:44

Mam małą wątpliwość co do rozmiaru. 43 wydawało mi się trochę małe. Po założeniu 43.5 czuję się dużo lepiej ale przy chodzeniu (bez bloków!) czuję minimalne ruchy pięty; szczególnie gdy stawiam nacisk na przód stopy. Nie jest to duża ruchomość (powiedzmy jakieś 2mm) ale jednak to czuję. Gdy trzymam ręką podeszwę w okolicach mocowania bloków ciągnąc ręką w górę i dół but wydaje się trzymać stabilnie.

Powiedzcie czy to jest coś normalnego czy raczej powinienem zejść z rozmiarem spowrotem do 43?

Niestety, nie mam do wypróbowania roweru ani pedałów ale może poratujecie mnie dobrą radą.

Pozdrawiam

#1076 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 04 lipiec 2012 - 06:46

ja bym wziął te większe. W mniejszych mogą Ci stopy drętwieć jeśli faktycznie są na granicy dopasowania.

#1077 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 04 lipiec 2012 - 08:36

Gdzież tu kiedyś czytałem przed zakupem butów, że powinny mies około 5 mm luzu.
Ja mam nawet więcej bo jedna stopa jest trochę od drugiej większa, a stopy i tak drętwieją pomimo wysokiej kadencji. Zbyt mocne ściśnięcie też raczej odpada bo stopa wąska i wydaje mi się, że klamry ciut brakuje.
Tak więc wydaje mi się, że drętwienie to nie jedyny wyznacznik. Najlepiej jakby wypowiedział się ktoś komu dane było jeździć w pasownych i ciut większych butach.

#1078 pike

pike
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • Skądwaw

Napisano 04 lipiec 2012 - 09:35

Stopa w czasie wysiłku delikatnie puchnie, weź to pod uwagę przy wyborze butów na styk.

#1079 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 04 lipiec 2012 - 10:03

Cały czas o tym słyszę, a moje wrażenia są raczej odwrotne... W miarę upływu czasu stopa mi się luzuje i muszę dociągać rzepami.

#1080 pike

pike
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • Skądwaw

Napisano 04 lipiec 2012 - 10:07

Wyjątek potwierdza regułę ;] ja muszę robić w druga stronę, inaczej stopa cierpnie. Wszystkie rzepy musisz dociągać, nawet ten największy, bo te mniejsze to jeszcze zrozumiem.