Jakie wybrać buty?
Napisano 04 lipiec 2012 - 10:07
Pozdrawiam
Napisano 04 lipiec 2012 - 10:19
Stopa się układa w bucie, stąd wrażenie, że się robi luźniej.Cały czas o tym słyszę, a moje wrażenia są raczej odwrotne... W miarę upływu czasu stopa mi się luzuje i muszę dociągać rzepami.
Jak przymierzałem swoje pierwsze buty, to bardzo pilnowałem, czy się aby pięta nie rusza przy mocnym pociągnięciu do dołu. Sprzedawcy się dziwnie patrzyli... Po pierwszej jeździe było jasne: pięta zawsze się będzie lekko ruszać przy przymierzaniu buta "na sucho". Podczas jazdy nic się ie rusza i wydaje mi się, że trzymanie pięty ma drugorzędne znaczenie. Oczywiście, bez skrajności, but nie może kłapać...A co ruchem pięty przy chodzeniu? Macie ją na sztywno w bucie czy lekko się porusza?
Buty nie mogą być "na styk". Wszystkie palce muszą się swobodnie poruszać. A co jak np. zimą ubierzesz grube skarpetki?
I nie ma co liczyć, że buty szosowe się "rozejdą"! To nie skórzane półbuty, tylko z reguły podeszwa z tworzywa sztucznego wzmocnionego karbonem, a cała górna część to materiały syntetyczne.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 04 lipiec 2012 - 11:33
Napisano 10 lipiec 2012 - 17:31
SPD-SL SH-R085 Shimano
Przymierzam się do zakupu
Napisano 10 lipiec 2012 - 22:39
SPD-SL SH-R085 Shimano
Jeżdżę w R086. Fajna sztywna podeszwa. Wymienne zapięcie klamry, nie ma problemu jak się popsuje. Dobrze trzymają się na nodze. Klamrą można dobrze spiąć. Biały kolor lekko się brudzi, ale wiedziałem na co się decyduje. Wygląd mi się bardzo podoba. Moje pierwsze buty i jestem bardzo zadowolony. Cena adekwatna do jakości.
Napisano 11 lipiec 2012 - 11:27
Jeżdżę w R086. Fajna sztywna podeszwa. Wymienne zapięcie klamry, nie ma problemu jak się popsuje.
Dobre buty sprawdzona, juz konstrukcja w takiej przystepnej cenie wracajac jeszcze do marki SIDI wedlug mnie SH sa zdeka wygodniejsze stopa ma wiekszy luz co za tym idzie komfort jazdy jest znacznie lepszy .
Napisano 12 lipiec 2012 - 12:22
"wracajac jeszcze do marki SIDI wedlug mnie SH sa zdeka wygodniejsze stopa ma wiekszy luz co za tym idzie komfort jazdy jest znacznie lepszy ."
jeździłem dłuugo na sidikach, ale odkąd przypadkowo/okazyjnie ubrałem SH-R 190 to niebo a ziemia. Sidiki wypadaja gorzej (wg mnie) na dłuższym dystansie są mniej komfortowe.
Napisano 12 lipiec 2012 - 21:14
Napisano 12 lipiec 2012 - 21:23
Sprobuj obowia speca, to dobpiero komfort. Wkladki w sidi w porownaniu do tych w specialized, wygladaja i dzialaja jak kawalek gazety.jeździłem dłuugo na sidikach, ale odkąd przypadkowo/okazyjnie ubrałem SH-R 190 to niebo a ziemia. Sidiki wypadaja gorzej (wg mnie) na dłuższym dystansie są mniej komfortowe.
Sidi beda preferowane przez osoby z wezszymi stopami.
Napisano 12 lipiec 2012 - 21:45
Sprobuj obowia speca, to dobpiero komfort. Wkladki w sidi w porownaniu do tych w specialized, wygladaja i dzialaja jak kawalek gazety.jeździłem dłuugo na sidikach, ale odkąd przypadkowo/okazyjnie ubrałem SH-R 190 to niebo a ziemia. Sidiki wypadaja gorzej (wg mnie) na dłuższym dystansie są mniej komfortowe.
Sidi beda preferowane przez osoby z wezszymi stopami.
W moim przypadku nie do końca tak jest, mam też Spece model Sport i moze przez to, ze to model niżej niż SH, mający tylko 3 rzepy, gorzej mi sie je dopasowuje do nogi. Na moje wyjątkowo niskie podbicie SH-R są idealne. Nie wiem jak byłoby w przypadku droższych speców.
Natomiast co do wkładek w Sidi - potwierdzam, to porażka, zwłaszcza po deszczu bałem się , ze sie po prostu rozlecą, nie mówiąc o braku ich stabilności po 2 sezonach uzytkowania.
Napisano 13 lipiec 2012 - 11:35
Napisano 15 lipiec 2012 - 18:24
potrzebowałbym link, lub propozycję butów z blokami które będą pasowały do pedałów shimano spd sl pd-r540, czy można znaleźć buty razem z blokami w komplecie czy osobno buty i bloki. W jakich sklepach internetowych zaopatrujecie się w sprzęt szosowy. Pozdrawiam
Napisano 15 lipiec 2012 - 18:36
czy można znaleźć buty razem z blokami w komplecie czy osobno buty i bloki.
komplet stanowią pedały+bloki. Ale bloki można dokupić osobno.
Co do butów, jest ich zatrzęsienie od około 150zł do 1.000zł. Jaki masz budżet?? Osobiście jeżdżę w tkich:
koszt butów około 300zł
Napisano 15 lipiec 2012 - 21:22
Napisano 17 lipiec 2012 - 07:52
http://xtrabike.pl/2...,,,,,,id,1.html bloki
Wyjdzie trochę ponad 250 zł.
Napisano 17 lipiec 2012 - 08:08
Napisano 17 lipiec 2012 - 12:08
Napisano 18 lipiec 2012 - 09:23
Ponoć w tych trekingowych można lepiej chodzić.
A będziesz chodził? Jak tylko z piwnicy na zewnątrz, lub po klatce i masz do przejścia 20 metrów to w szosowych spokojnie dasz radę. Jeśli natomiast masz zamiar robić wycieczki rowerowo-piesze to lepiej MTB.

Temat jest zamknięty