Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie wybrać buty?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1220 odpowiedzi w tym temacie

#321 czlowiekzdubaju

czlowiekzdubaju
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądWrocław/Kraśnik

Napisano 06 marzec 2009 - 16:23

thorian posiadam buty Diadora Teamracer i nie miałem z tym żadnego problemu :roll: oczywiście wykorzystuje do tego tylko podkładki od shimano (podkładki dodawane przez Diadory-e są chyba przeznaczone do innych typów bloków ;-) ) niestety nie mam przy sobie instrukcji aby to sprawdzić

#322 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 09 marzec 2009 - 13:25

Nie wiem jak z diadorą ale wiem że z niektórymi modelami sidi i blokami shimano bywa to samo, mogłeś poprosić w sklepie o dłuższe śruby-ja tak zrobiłem i mi dali.

#323 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Napisano 09 marzec 2009 - 22:32

Cześć,

chodzę troche na spining na siłowni ale tam maja tylko SPD, a mam LOOKi - wiecie o jakiejś przejściówce albo innej metodzie?

Buty to DMT na szose.

Przemek

#324 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 marzec 2009 - 22:39

Rower niedługo skończę, mam również pedały Look Keo (Malik mnie przekonał do Keo, bo miały być DA, do których sam się zniechęciłem) i pozostały tylko kupić buty. Do tej pory jeździłem na pedałach SPD i w butach MTB Scott Team. Świetne buty swoją drogą, ale na szosę trzeba kupić teraz odpowiednie obuwie ponieważ system SPD MTB ma wyraźne minusy na szosę (komfort).
Rozglądam się za butami od razu z najwyższej półki nie idąc na kompromis. Patrzę na testy i opinie użytkowników, ale również na stronę wizualną. O drogich butach wiem nie wiele i nie bardzo mam je gdzie obejrzeć i przymierzyć.

Shimano R300: najpierw miały być one, ale Sh nie ma rewelacyjnych butów, w dodatku ważą sporo jak na buty klasy Premium.
Scott LTD.: połowa butów wykonana z karbonu, lecz mimo tego są mało sztywne.
DMT: nic ciekawego nie mają w ofercie.
Diadora: nic ciekawego nie mają w ofercie.
Vittoria: kompletnie nic ciekawego nie mają w ofercie (nie ładne).
Gaerne: bardzo słabo wypadają w testach, nawet najwyższe modele.
Time:...nie ta bajka.
Adidas: zbyt "wyczynowe" - super lekkie, zapinane żyłką, chyba nie na codzień.

Najpoważniejsi kandydaci to Sidi Ergo-2 oraz Specialized S-Works.
Spece są chwalone za dużą sztywność i na WW dużo ludzi je poleca.
Sidi...ehhh. Wizualnie do każdej wersji kolorystycznej mam zastrzeżenia :D Mogę je mieć w cenie hurtowej, więc to ciekawa propozycja. Czarne odpadają bo się nagrzewają zbyt mocno. Czerwone Vernice są piękne - widziałem je na prezentacji w Velo (konkretnie but MTB Dragon). Niestety Sidi nie daje gwarancji na pęknięcia błyszczącej powłoki, więc trzeba się liczyć, że pęknięcia wystąpią przy normalnej eksploatacji. Nawet ludzie w Velo śmieją się, że jest to wersja do szpanowania bo zero w tym praktyczności. Białe są najlogiczniejsze, ale po jakiego...pod głównym paskiem ta folia imitująca karbon? Czy na żywo tez wygląda ona tak ohydnie, ordynarnie i wulgarnie jak na fotografiach? Jeśli nie to biorę je i nie kombinuje dalej.

#325 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 marzec 2009 - 11:00

I potrzebny był nowy temat? Jeżeli Spece są sztywniejsze to je kup.

#326 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marzec 2009 - 11:10

http://www.scott.pl/...115&id_prod=647
http://www.scott.pl/...15&id_prod=646]
Żyłkowy system jest o tyle dobry, że jak kręcisz kółeczkiem to regulacja przebiega kompleksowo, a nie jeden rzep, potem drugi i jeszcze klamra.
Używałem sidi, ale wykończenie czubka buta mi nie leży, za twardy jak dla mnie.
http://www.specializ...d=39461&eid=342
Sam używam takich speców czarnych tylko, że z ubiegłego roku, ale jest to praktycznie to samo, są bardzo wygodne, ale także bardzo sztywne (model na ten rok jest jeszcze bardziej sztywny :-D ), regulacja położenia klamry jest we wszystkich płaszczyznach :shock: Na spodzie podeszwy jest z przodu wlot/wylot powietrza, więc w lato powinno być dobrze :-P .
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#327 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 29 marzec 2009 - 15:14

Jak moge cos wtracic , to jak zwykle jestem troche sceptyczny jesli chodzi o testy ; SZCZEGOLNIE butow...
But musi PRZEDE WSZYSTKIM byc wygodny ! Milo jest , jak jest przy tym ladny :-) i nie jest ciezki. Ja osobiscie jezdze w GEARNE ( model 2008 najwyzszy ) i trudno mi dostrzec wady . Mam tez kilkuletnie ADIDASY i tez uwazam je za rewelacyjne, ale z czasem powiekszyly sie o 2 numery ( sa z prawdziwej skory chyba ) i uzywam je w zimie do cieplych skarpet.. Mam tez GEARNE do MTB ( na ktorym ostatnio z braku gor rzadko...) i tez uwazam je za BARDZO dobre . Kilka maratonow i tysiace km katowania przetrwaly bez najmniejszych przygod.
Masz jeszce LAKE , CARNAC , LUIS GARNEAU , SPIUK , PEARL IZUMI no i NORTHWAVE

P.S Czy uwazasz , ze CADEL dalby sobie wcisnac gowno ( nawet za kupe kasy ) za cene przegrania TOURU ( ktorego i tak nigdy nie wygra ) przez niewygodne lub malo sztywne buty ??
P.S 2 TYLKO PROSZE !!! Nie Shimano... Masz przeciez Campe w rowerze :oops:

#328 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 marzec 2009 - 15:35

Jesli chodzi o Gaerne to zniesmaczył mnie TEN test.
W Sidi podoba się mi możliwość wymiany tak dużej liczby elementów i łatwa dostępność części zamiennych.

#329 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 29 marzec 2009 - 15:37

Moich to nie dotyczy .... Ja mam 2008 :-)
Co do wentylacji to chyba racja... Nie widac za cholere jakichs "kratek" wentylacyjnych... Moje maja siateczke na calum przodzie

Załączone pliki

#330 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 30 marzec 2009 - 12:10

Słuszna uwaga Daki z tym nowym temat.
Ja osobiście wybrałem buty ze względu na wygląd oraz wygodę

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Sidi Energy 2 HT Carbon Composite 2007

W końcu mam buty, które zapinają się sensownie, a nie na rzep, który wcześniej czy później szlag trafi. Do tego w bucie można wymienić masę elementów. Do tego dobre skarpety, idealnie ustawione bloki, białe owiewki Sidi Windtex i wio :)

#331 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 30 marzec 2009 - 13:21

A moze coś z Northwave na przykład http://www.allegro.p..._s_rozm_45.html

Stas

#332 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 30 marzec 2009 - 20:32

Jesli tak was drazni nowy temat zalozony przez Karbona to po co w nim zabieracie glos?! Trzeba postekac?

Cale lata jezdzilem w Sidi, zarowno MTB (Dragon) jak i szosa (Energy). Nie moge powiedziec o nich zlego slowa. Niedawno kupilem pierwsze buty Specialized i po prostu je uwielbiam. Sa bardzo sztywne, wygodne, dobrze wykonane i co w moim przypadku ma kolosalne znaczenie, gumowe "klocki" majace chronic podeszwe podczas chodzenia sa wykonane z bardzo trudno scieralnego materialu.
Nalezy pamietac o tym, ze buty to sprawa bardzo indywidualna. Jednakze na podstawie wlasnych doswiadczen, polecam Sidi, Specialized i Adidas (bliski kumpel uzywa od dlugiego czasu Adidas Ultra SL).

Ostatnio Mavic wypuscil serie butow! Sa dostepne w Wiggle i Chain Reaction

#333 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 30 marzec 2009 - 21:04

Może nie mam doświadczenia w butach kolarskich, ale jeżdżę od niedawna w butach Diadora Speedracer i są bardzo wygodne i lekkie. Chyba najwygodniejsze buty jakie dotychczas miałem. Śmiało mogę polecić. :-)
Dołączona grafika

#334 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 31 marzec 2009 - 21:55

Ostatnio Mavic wypuscil serie butow!

MAVIC kupił dział butów kolarskich adidasa. Nie będzie już adidasów tylko MAVICi z technologią adidasa.
Zresztą nawet na oko to widać, w zakresie podobieństwa.

#335 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 31 marzec 2009 - 21:59

Pewnie będzie to banał, ale buty (niestety) trzeba przed kupnem przymierzyć. Zauważyłem, że wygoda zupełnie nie zależy od ceny modelu. Wiem, wiem, większości modeli nie ma w żadnym sklepie, więc nie ma też możliwości przymiarki i porównania.
Jeśli chodzi o kolor, to ja zastosowałem takie rozwiązanie : zamiast kupować jedną (drogą, np. za 1200 pln) parę, kupiłem dwie (tego samego modelu) po 600 pln i teraz mam czarne - na pochmurne dni i jasne - na dni słoneczne.

#336 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 31 marzec 2009 - 22:12

:roll: a jaki jest tego sens?

#337 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 31 marzec 2009 - 22:14

... czego ?

#338 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 31 marzec 2009 - 22:16

kupowania 2 tych samych par butów w różnym kolorze.

#339 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 31 marzec 2009 - 22:24

Powód zakupu dwóch par butów jest prozaiczny : chciałbym mieć możliwość wyjechania na szosę, na następny dzień, nawet gdy dnia poprzedniego złapał mnie na trasie deszcz i całkowicie przemoczył mi buty. Nie sądzę, że przez noc zalane buty są w stanie wyschnąć, a inny kolor ... ? Żeby mieć możliwość wyboru.

#340 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 31 marzec 2009 - 22:29

:-) w porządku, jakoś na to nie wpadłem i chociaż mi się zawsze udało jakoś dosuszyć buty to faktycznie, nie jest to głupie.
Pozdrawiam i sorry z OT