Może montowałeś na trytytkę i się coś zaczepia od spodu?
W sumie, to powinieneś się cieszyć, bo mi parę razy wykręcił się podczas machania ręką obok.
Liczniki SIGMA
Posted 26 March 2014 - 09:45
Orientuje się ktoś ile czasu wytrzymuje nowa Sigma Rox 10.0 na baterii kiedy używamy GPSa. Na pewno będzie to lepszy wynik w porównaniu do komórki ale czy w stosunku do oszczędnych Garminów na paluszki również. Czy np 15 h to jest realny wynik???
Pytam bo w Niemczech można kupić taki licznik już nawet za ca 140 euro( bez sensorów)
#203 Gosc_wieszczol_*
Posted 29 March 2014 - 20:25
Mam do Was pytanko. Kupiłem licznik Sigma 16.12, który miał działać na dwa rowery. Na drugim rowerze mam okablowanie z Sigma 400. Niby licznik ma automatycznie rozpoznać drugi rower, ale w moim przypadku tak się nie dzieje. Czy ktoś wie jaka jest przyczyna tej usterki? Przy ustawianiu wszystkich opcji ustawiłem obydwie średnice kół. Licznik działa na obydwóch rowerach - liczy wspólne kilometry a niema pokazanych osobno pierwszego i drugiego roweru
Posted 29 March 2014 - 20:40
Jeżeli dla każdego z końców jest po jednym otworze, na 99% będziesz potrzebował po prostu drugiej podstawki oznaczonej jako wersja dla roweru 2.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 02 April 2014 - 14:39
Czy ktoś spotkał się w sigmie z czymś takim, że licznik sam się przełączał z pomiaru prędkości na funkcje i potem np. między tymi funkcjami dalej przeskakiwał (tj. jest odpalona prędkośc, nagle przeskakuje samo na język, a potem dalej na godzinę itp..). Oczywiście można znowu sobie ustawic prędkośc, ale za jakiś czas dzieje się to samo. I tak w kółko.
Oczywiście domyślam się, że ten problem wiążę się z tym, że pękła gumka i licznik uderzył o asfalt, ale żal mi go wyrzucac bo mam go od niecałych 2tys km'ów i zastanawiam się czy to da się naprawic, czy on już tak zawsze będzie świrował?
#210 Gosc_ShpxLbh_*
Posted 05 April 2014 - 17:10
mam zestaw Sigma ROX 5.0 z pulsometrem i kadencją, czy może wiecie.. jeśli pulsometr jest wpięty w pas w oba złącza przez całą noc - czy przez całą noc działał i próbował łączyć się z licznikiem (marnując baterię) czy też po kilku nieudanych próbach zwyczajnie się wyłącza ? niestety takich prostych informacji nie ma w instrukcji.
Posted 18 April 2014 - 23:45
Wpięcie do pasa nic nie zmienia, czujnik pracuje cały czas, jak nie ma "pikawy" to po prostu nic nie wysyła. Jak jest puls, to wysyła, niezależnie czy ktoś to odbiera czy nie.
Posted 21 April 2014 - 16:31
Witam
Kupiłem niedawno licznik sigma ROX5.0 i mam problem z kadencją.
Zamontowałem wszystko zgodnie z instrukcją zakręciłem kołem i korbą i wszystko działa licznik pokazuje prędkość i kadencję. Ale dzisiaj pojechałem na pierwszą jazdę i licznik podczas jazdy nie pokazywał kadencji. Zsiadłem z roweru zbliżyłem czujniki kręcę ręką korbą kadencja jest, wsiadam na rower i jadę kadencji brak i tak kilka razy próbowałem. Stoję kręcę ręką kadencja jest jadę kadencji brak. Może ktoś miał podobny problem, bo ja nie wiem co tu chodzi. Prędkość i puls pokazuje bez problemu. Zamieniłem baterie z czujnika kadencji i pulsometru i dalej to samo.
Posted 21 April 2014 - 17:18
Nie tylko Ty masz problem z ROX 5.0. Wymiana nowych baterii, czyszczenie styków nic nie daje. Czasem trzeba kilka razy wpiąć licznik do podstawki, jeśli nie działa. Zanim wyjdę z domu, sprawdzam wszystkie funkcje - kadencję i puls i ruszam, gdy pojawią się wskazania. Czasem w drodze pokazuje różne głupoty, jak mój puls 222 bpm, po przejechaniu 2 km na płaskiim. Albo go pokochasz jaki jest, albo pierd... nim o ścianę.
#215 Gosc_ShpxLbh_*
Posted 21 April 2014 - 23:26
Nie tylko Ty masz problem z ROX 5.0. Wymiana nowych baterii, czyszczenie styków nic nie daje. Czasem trzeba kilka razy wpiąć licznik do podstawki, jeśli nie działa. Zanim wyjdę z domu, sprawdzam wszystkie funkcje - kadencję i puls i ruszam, gdy pojawią się wskazania. Czasem w drodze pokazuje różne głupoty, jak mój puls 222 bpm, po przejechaniu 2 km na płaskiim. Albo go pokochasz jaki jest, albo pierd... nim o ścianę.
u mnie wszystko w porządku, nie mam takich kwiatków. w kadencji mam magnesik do pedałów, ustaiwone dość blisko bo kolo 3-4mm. czasem kadencji nie łapie, to wciskam dolny prawy przycisk dla resetu synchronizacji i wsio działa.. HR również dobrze pokazuje, bez skoków.. póki co jestem mega zadowolony. jeszcze muszę kupić podstawkę USB i czekam kiedy i z którego czujnika pierwsza padnie bateria.
Posted 22 April 2014 - 09:01
wciskam dolny prawy przycisk dla resetu synchronizacji i wsio działa.
Mógłbyś wskazać, o który przycisk chodzi? Wczytywałem się dokładnie w instrukcję, ale nic w niej nie ma o resecie synchronizacji. Jednak, czasem nie widać tego, co na oczach. Zrobiłem skany.
#217 Gosc_ShpxLbh_*
Posted 22 April 2014 - 09:05
ja się bawiłem na początku licznikiem wciskałem wszystko w różnych kombinacjach, bo nie jestem przyzwyczajony do czytania instrukcji haha no i takie coś znalazłem sobie. Przycisk MODE 1 trzymaj przez 2-3 sekundy. resetuje synchronizację z licznikiem, HR i kadencją. czasem jak zaczynam jazdę, licznik działa, ale nie pedałuję bo toczę się z górki, to licznik stwierdza, że nie ma kadencji i nie próbuje się już dalej z nią kontaktować. Przez co robię wyżej wymieniony reset i działa
- Ultek likes this
#220 Gosc_ShpxLbh_*
Posted 23 April 2014 - 14:17
ShpxLbh, kolego o niku niemożliwym do napisania, nie mówiąc o jego wymówieniu . Twój sposób działa! Po naciśnięciu wskazanego knefla, pojawia się napis Synchr RESET. Masz lajka za to
to fakt, dyktowanie komuś nicku lub adresu e-mail jest kosmicznie śmieszne S jak Sylwester..h jak Halina, P jak Piotr...
a potem jak ktoś pyta skąd takie coś..:
http://rumkin.com/to...ipher/rot13.php
dekoder 8-)
ale dzięki temu nigdzie, nie mam zajętego nicku
no to szerz dobrą nowinę, bo ten licznik można tylko kochać! szkoda tylko że program sigma nie exportuje żadnych normalnych plików możliwych do importu do strava/endo