Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór obuwia rowerowego

1431 odpowiedzi w tym temacie

#401 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 03 czerwiec 2014 - 08:37

To ja mam jakieś lepsze rzepy. :)

"Moje najstarsze mtb buty mają ze 30 tys km przebiegu z 7 lat i jeszcze rzepy są w przyzwoitym stanie."

#402 escamillo

escamillo
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 czerwiec 2014 - 11:54

tyle robię w 2-3 lata również w bardzo trudnych warunkach, zwykle podeszwa jest już tak styrana, że nie warto reanimować butów ;)

#403 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 03 czerwiec 2014 - 16:52

wbrew obiegowej opinii wyssanej z palca ....

Jeździłeś kiedyś po górach w butach z rzepami? (ale nie jeden trening, przejażdżka, czy urlop, tylko cały sezon)

#404 escamillo

escamillo
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 czerwiec 2014 - 20:58

nie rozumiem pytania, przelatałem dwa sezony w butach na trzy rzepy w górach na róznego rodzaju wyjazdach i zawodach

#405 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 03 czerwiec 2014 - 21:33

nie rozumiem pytania, przelatałem dwa sezony w butach na trzy rzepy w górach na róznego rodzaju wyjazdach i zawodach

Gratuluję udanych butów.

Ja nawet nie będę pretendował do miana "amatora sportowca" *(!), a ostatnio w Jesenikach urwała się podeszwa od topowych butów Fizik (na klamrę-co by było gdyby były tylko rzepy?), z kolei jeżdżąc po "Szwajcarii Saksońskiej" (dolina Łaby w Niemczech) rzepy butów marki Specialized doprowadzały mnie do furii ...(wieczne poprawianie i zapinanie na nowo,) a więc ja i parę innych osób "wyssaliśmy sobie z palca" teorię że rzepy są "takie se", na płaskim czemu nie, rekreacyjno-treningowe czemu nie, ale każde "mocniejsze depnięcie" powoduje nieakceptowalne luzy.

Żeby nie było, przerzuciłem buty marek:

- Diadora,

- Sidi,

- Fizik,

- Specialized,

- Bont, (mam obecnie, pierwszy sezon),

- Mavic.

#406 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 03 czerwiec 2014 - 22:43

Wczoraj byłem w sklepie i przymierzałem  buty SHIMANO SH-R088 i tak but w rozmiarze 44 zdecydowanie za mały, a 45 luźny przy palcach, trzymanie pięty bardzo dobre, i muszę kupić 45 - idealnie było by pewnie 44,5

Jutro kupuję - buty jednak będą białe SHIMANO SH-R088 i do tego pedały srebrne SPD-SL R550, ponoć dużo lepsze od R540.

A może czarne pedały ? - Bardzo się wyciera na nich kolor ?

#407 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 190 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 czerwiec 2014 - 08:21

Wczoraj byłem w sklepie i przymierzałem  buty SHIMANO SH-R088 i tak but w rozmiarze 44 zdecydowanie za mały, a 45 luźny przy palcach, trzymanie pięty bardzo dobre, i muszę kupić 45 - idealnie było by pewnie 44,5

Jutro kupuję - buty jednak będą białe SHIMANO SH-R088 i do tego pedały srebrne SPD-SL R550, ponoć dużo lepsze od R540.

A może czarne pedały ? - Bardzo się wyciera na nich kolor ?

Mam czarne, wyciera się i tyle, przynajmniej u mnie.

#408 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 04 czerwiec 2014 - 10:27

Oki kupiłem już - buty białe i czarne bloki - teraz czekam na kuriera.  :)

#409 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:01

Parę dni później. :)

W niedzielę była pierwsza jazda.

Pierwsze wrażenie - trzeba większej siły, żeby wypiąć nogę z pedału vs pedały spd.
Drugie dobre trzymanie stopy plus wygodne buty (miałem wątpliwości, że mam za dużo miejsca na palce, ale mniejsze buty były już za małe) - klamra jest świetna - w czasie jazdy można precyzyjnie "doregulować" buta!
Trzecie za duża wentylacja stopy vs buty btm.
Czwarte lepsze podparcie stop, większa sztywność, ale czy to się przełoży na osiągi - niby powinno. ;p

Z wad to fakt, że jest pedał jednostronny, ale podczas pierwszych jazd nie przeszkadzało mi to i prawie naturalnie wpinałem but w pedał.

A chodzenie w butach szosowych to bajka. ;P

#410 mare75

mare75
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 16:38

witam a czy ktoś jeździł może w tych butach CRONO PERLA NYLON i czy jak na pierwszy but szosowy w zestawie z pedałami SPD-SL R540 lub SPD-SL R550 będą się nadawały ? proszę o pomoc tym bardziej że zaczynam dopiero przygodę z blokami.

www.mikesport.pl

#411 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 10 czerwiec 2014 - 19:55

Przeczytałem cały wątek plus kilka pobocznych, obejrzałem trochę obuwia i mniej więcej mi się wyklarowało.

Będą to moje pierwsze buty szosowe. Budżet 250-450 (a więc łapie się i dolna i średnia półka), kolor biały.

Najbardziej podobają mi się Shimano, w sumie wszystkie modele: SH-R078, SH-R088, SH-R107, SH-R170.

Ponieważ 78 są na rzepy, a 170 ciut drogawe to najbardziej nastawiam się na 088 lub 107.

Myślę też o Mavicach (Avenir, Avenge), piszecie że są wygodne i jakby bardziej niż shimano dopasowane. Mniej mi się podobają, ale też są spoko. Może będzie okazja przymierzyć.

Oprócz tego widzą mi się jeszcze Loius Garneau REVO XR3  http://www.sportmani...aly,p1272956109 i Bontragery Race DLX http://sklep.sprint-...id_product=5547

To tak tytułem wprowadzenia :)

Pytania. Proszę o porady dla dwóch opcji:

1)budżetowa

Czy coś przebija Shimano Sh-R088 w cenie poniżej 300zł? Zależy mi na raczej klasycznym wyglądzie i bez wodotrysków

2) ok 400-450 zł

Shimano R107

Loius Garneau REVO XR3

Mavic Avenge

Bontrager Race DLX

Tutaj podobny poziom cenowy - kierować się tylko wyglądem czy któreś się jakoś mocniej wybijają jakościowo?

Aha, zależy mi też na przewiewności - mocno się pocę.

#412 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 10 czerwiec 2014 - 20:53

Decyduj się szybko, jak masz typową stopę, bo rowerowym biznesie już po sezonie.

#413 soar

soar
  • Użytkownik
  • 219 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 21:22

Terry, nie wiem jaki masz rozmiar, ale Evans co kilka dni rzuca REVO XR3 w promocyjnej cenie 304zł. Niedawno je kupiłem i są naprawdę świetne.

http://www.evanscycl...ec029811#select

#414 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 21:23

używam Bontragerów w szosie i mtb dobrze leżą i wyglądają lepiej mi się śmiga niż w shimano na szosie

#415 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 10 czerwiec 2014 - 21:35

Dł. stopy 28 cm, czyli wychodzi ~45. Dzięki za info - fajna opcja za te 300 z groszami. Będę śledził.

Stopa w najszerszym miejscu 11,3 cm. Dużo to czy mało?

#416 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 12 czerwiec 2014 - 12:42

Czy przyjdzie automatyzm w wpinaniu się w pedały szosowe ?

Zaznaczę, że jeżdżę od dłuższego czasu na pedałach mtb i tutaj wpinanie jest automatyczne, a początki z pedałami szosowymi są takie, że często muszę spojrzeć na ułożenie pedała.

Wczoraj trochę pojeździłem po mieście, ustawiałem się zawsze na początku przed światłami i niestety czasami hamowałem ruch samochodowy robiąc drugie podejście do wpięcia buta w pedał.

W jednej z sytuacji lekko uszkodziłbym lakier auta, które ruszyło i nagle się zatrzymało, a ja na ten ułamek sekundy spojrzałem na dół żeby wpiąć but w pedał - :(.

Teraz dodatkowo utrudnieniem jest to, że pedały nie kręcą się lekko (jest dużo smaru, który wyłazi) i czasem pedały ustawiają się w różnych położeniach.

#417 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2014 - 13:43

Będzie nieco łatwiej, ale nikt nigdy mnie nie przekona, że równie łatwo co w SPD.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#418 escamillo

escamillo
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 czerwiec 2014 - 10:20

Terry, nie wiem jaki masz rozmiar, ale Evans co kilka dni rzuca REVO XR3 w promocyjnej cenie 304zł. Niedawno je kupiłem i są naprawdę świetne.

http://www.evanscycl...ec029811#select

Gwarancja jest regionalna i ewentualne złożenie reklamacji będzie musiało odbyć u Evans-a
widzę, że te buty e-sklepy oferują już poniżej 400,00pln

#419 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 13 czerwiec 2014 - 11:46

Dobra zawężam wybór. Shimano r088 czy r107. Warto dopłacić te kilkadziesiąt zł?

#420 DrMike

DrMike
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 czerwiec 2014 - 12:44

Mam te buty od 1500km, wygodne, jeździ się super. Wykonanie może mogłoby być lepsze, aczkolwiek nic się nie pruje, nie rozwala. Największym plusem niewątpliwie jest pasek do zapinania. Kupując przez internet warto dopłacić te kilka złotych, tym bardziej że np w dechathlonie niewiele mniej zapłacisz za najniższy model butów Shimano.

Dodaj odpowiedź