Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór obuwia rowerowego

1431 odpowiedzi w tym temacie

#461 Grzesiekkry

Grzesiekkry
  • Użytkownik
  • 200 postów
  • SkądSułkowice/Chynów

Napisano 01 lipiec 2014 - 07:55

Ja kupiłem Shimano R088 i pedały Shimano R540. Do butów moja noga bardzo długo się przystosowywała a raczej but do nogi. Kupowałem przez internet i pasował na styk, luzów zero. Bawiłem się jakiś miesiąc z szukaniem komfortowej pozycji. Po długich kilometrach, bolesnym dopasowywaniu butów teraz wszystko jest ok. Musiałem wymienić wkładkę bo ta powodowała bóle ale teraz nie czuję buta na nodze. Wentylacja ok, trzymanie ok. Buty troszkę się ułożyły do nogi. Mogę polecić ten zestaw. 

Jaką wkładkę założyłeś? Ja odczuwam pieczenie/drętwienie śródstopia po 2-3 godzinach jazdy, zwłaszcza jak jest bardzo gorąco(>25), luzowanie już wtedy nic nie . Spróbuję dać bloki do tyłu choć nie bardzo rozumiem co to może dać (kilka postów wcześniej polecane).

#462 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 01 lipiec 2014 - 17:27

Używam Shimano ESHR088G, przy każdej jeździe już po paru km zaczynają mi drętwieć palce.

Posłuchałem rady mojej żony i poluzowałem paski, ale to nic nie dało. Gdybym zrobił to jeszcze bardziej to buty by mi pospadały.

Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? 

Tu luzowanie nic nie da.

Zacznij od przesuniecia blokow do tylu. Kolejnym powodem dretwien i pieczenia srodstopia moga byc wkladki, a dokladnie ich "cienkosc". Nie znam shimanowskich ale Specialized ma je genialne, sa super wygodne. Mozna je dostac w 3 roznych wersjach. 

Ja mam teraz podobny problem z Sidi, pieczenie srodstopia. Bede zaczynal od blokow, a jak to nie pomoze to wpakuje tam wkladki speca, ktore i tak mam w domu.

#463 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 01 lipiec 2014 - 21:31

Wkładkę wrzuciłem od moich starych butów do siatkówki. Przewiew zrobiłem w miejscach fabrycznych i zapomniałem o butach.

#464 4funs

4funs
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 02 lipiec 2014 - 07:53

Witam!

Jestem początkujący, posiadam pedały w swoim rowerze dokładnie takie: http://www.decathlon...id_8298316.html ale bez bloków. Upatrzyłem sobir buty z blokami z systemem SPD sl /LOOK.  Czy będą pasowały? Na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze bloków?

Pozdrawiam, Bartek.

#465 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 02 lipiec 2014 - 08:55

Ciekaw jestem czy to faktycznie kwestia wkładki czy jednak ucisku buta na stopę. Ta wkładka w shimano nie wydaje się jakaś strasznie lipna. Równolegle zamówiłem też R088 tylko że numer większe i pewnie porobię testy.

#466 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 02 lipiec 2014 - 21:45

Zakupiłem buty shimano r064 (za 160zł+przesyłka :) ) i teraz chce coś pod te buty kupić.

Czy te pedałki : http://allegro.pl/pe...4384040537.html warto kupić do kompletu ? Bloki będą pasować do butów?

#467 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 03 lipiec 2014 - 06:51

Witam!

Jestem początkujący, posiadam pedały w swoim rowerze dokładnie takie: http://www.decathlon...id_8298316.html ale bez bloków. Upatrzyłem sobir buty z blokami z systemem SPD sl /LOOK.  Czy będą pasowały? Na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze bloków?

Pozdrawiam, Bartek.

Buty spd sl/look posiadają 3 otwory i są kompatybilne z blokami szosowymi, w przypadku pedałów które posiadasz musisz używać bloków- look keo

#468 4funs

4funs
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 03 lipiec 2014 - 21:08

Buty spd sl/look posiadają 3 otwory i są kompatybilne z blokami szosowymi, w przypadku pedałów które posiadasz musisz używać bloków- look keo

Okej, dzięki za odpowiedź, a jeśli zakupie bloki keo, to każdy rodzaj obuwia szosowego będzie pasował?

#469 niemiec333

niemiec333
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 lipiec 2014 - 10:59

Witam

Chciałbym kupić pierwsze buty szosowe. Przeczytałem kilka stron wstecz i sporo osób jest zadowolonych z butów shimano R088. Czy warto kupić te właśnie buty czy poszukać czegoś innego, jeśli tak proszę o jakieś propozycję. Kwota którą zamierzam wydać to max 400zl.

Pedały które kupiłem to shimano 105 5700 carbon.

Z góry dzięki za pomoc.

#470 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 09 lipiec 2014 - 12:03

Z butami niestety podobnie jak z siodełkiem. Jedne będą wygodne, inne mogą przysporzyć cierpienia. Podstawa to mierzyć, a i to nie gwarantuje sukcesu. pozdr

#471 Kecaj10

Kecaj10
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądDębica

Napisano 09 lipiec 2014 - 20:20

niemiec333 mam dokładnie taki sam zestaw jak Ty masz/proponujesz i sprawdza się jak należy. Robię tygodniowo 300 km i nie odczuwam w butach żadnego dyskomfortu, powiem inaczej są rewelacyjnie wygodne i jestem zdziwiony tym faktem ;) problem tylko będzie jak mi się wydaje gdy się zrobi chłodniej w granicach ~10 stopni, może być zimno w stopę, ale zawsze można kupić ocieplacze. Polecam ten zestaw.

#472 niemiec333

niemiec333
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 lipiec 2014 - 21:57

Dzięki za odpowiedzi. W takim razie kupuje ten zestaw, mam nadzieje że nie będę żałował.

Pozdrawiam

#473 soar

soar
  • Użytkownik
  • 219 postów

Napisano 09 lipiec 2014 - 23:13

za 400zł masz:

http://allegro.pl/li...category-110166

but o klasę lepszy od kapciowatego r088

#474 wilku

wilku
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 10 lipiec 2014 - 08:09

Ja za 400zł mogę polecić Mavic Avenge. Mam i sobie chwalę. Najlepiej jakbyś but przymierzył bo tak to jest loteria. Tu link do tych butów: http://www.bikecente...buty-szosa.html

#475 4funs

4funs
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 10 lipiec 2014 - 14:09

Witam,

Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi pomógł - czy przy blokach keo, każdy rodzaj obuwia szosowego pasuje? Nawet jeśli na aukcji wyczytałem, że są pod system SPD sl /LOOK?

Pozdrawiam

#476 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 lipiec 2014 - 14:10

Tak. Jeżeli buty są z otworami, to wszystkie bloki szosowe na 3 śruby (m.in. Look i SPD-SL) podejdą.

Przy okazji: ponownie dostępne są pedały XLC PD-S13, czyli aluminiowe pedały szosowe na łożyskach maszynowych za 130 zł.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#477 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 14 lipiec 2014 - 12:52

Idąc za radą użytkowników, zakupiłem R088. Dziś rano odebrałem przesyłkę z butami i godzinę później już były w drodze powrotnej do sprzedawcy.

Bucik ładny, porządnie wykonany i lekki (mój 534g w rozmiarze 41), niestety podeszwa mięciutka jak plastelina. Dla mnie za miękka :(

To by się zgadzało , bo ma stopień sztywności podeszwy 6, w 12 stopniowej skali producenta.

Zdecydowałem się zamówić R170. Niestety, 150 zł droższe, ale coś za coś. Te powinny być wystarczająco sztywne (10 z 12) , bo mają ponoć karbonową podeszwę.

#478 4funs

4funs
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 16 lipiec 2014 - 18:25

Panowie, gdzie mogę znależć obuwię do roweru szosowego? Mieszkam w Szczecinie i byłem tylko w decathlonie, ale tam bardzo słaby wybór...Zaczynam przygodę z rowerem, dlatego nie potrzebuje jakiś wypasionych za 700zl (najtanczyszch tez nie). Znslsxłem kilka sklepu online, ale obawiam się, bo wolałbym przymierzyć buta.

#479 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 16 lipiec 2014 - 19:44

Lenistwa nie tolerujemy! Poszukaj adresów sklepów rowerowych w internecie!

Znam przynajmniej 2 sklepy, które zadowolą Twoje potrzeby.

#480 Dexter

Dexter
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądTychy

Napisano 20 lipiec 2014 - 14:35

Witam

Posiadam obuwie rowerowe Time RXE Carbon (http://www.koloshop....cni-tretry.html) , jakie pedały do tych butów polecilibyście mi na początek. (To moje 1 obuwie szosowe) 

Dodaj odpowiedź