Jump to content

Photo

Wybór obuwia rowerowego

1431 replies to this topic

#641 Filkry22

Filkry22
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 10 March 2015 - 18:09

Z szosą będę miał styczność pierwszy raz. Planuję zakup pod koniec miesiąca. Co do butów to warto patrzeć szczególnie na jakieś marki? Fajne są te scotty ale trochę za duży rozmiar :/ 

#642 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 10 March 2015 - 21:46

Poszukaj na allegro, jest pełno fajnych butów w granicach tej ceny. Omijaj, moim zdaniem, shimano. 

Co jest nie tak z shimano? Owszem są lepsze buty ale co jest nie tak?

Najważniejsza sprawa to przymiarka. Przód stopy musi być bardzo stabilny. Musi być tak jak byś przód wkręcił w imadło. Jeżeli jesteś w stanie podwinąć palce to bardzo źle.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#643 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 10 March 2015 - 21:51

Miałem Scotta z żyłką, i wg mnie to żaden cymes. Klamra sprawia się o wiele lepiej jak dla mnie. pozdr

#644 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 posts
  • SkądPolska

Posted 10 March 2015 - 23:15

przy wyborze butów najlepiej moim zdaniem kierować się długością wkładki oraz szerokością buta.

ja np. mam sidi 46, a northwave 44.. - obie włoskie marki, a różnica dość znaczna w rozmiarówce.

Mogę polecić northwave - dobra jakość za ceny jakie można znaleźć.

Sidi - no cóż, za "legende" się płaci extra, ale fakt, że buty sprawiają wrażenie solidnych (i jak dotychczas takie są + części zamienne)

#645 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 11 March 2015 - 06:17

A czemu omijać shimano można wiedzieć?

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#646 poziom79

poziom79
  • Użytkownik
  • 173 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 March 2015 - 07:14

Specjalnie napisałem "moim zdaniem". Shimano robią się kapciowate, może nie wszystkie, nie wiem, ja bym nie kupił. Ok?

#647 Look

Look
  • Użytkownik
  • 108 posts

Posted 11 March 2015 - 16:22

2 pytanka w sprawie mavic vs sidi

1. Czy w Zxellium szybko brudzi się siateczka i czy w ogóle buty łatwo utrzymać w czystości? Boję się, że fajnie będą wyglądać tylko na początku.

2. Czy sidi kaos są z vernice? W necie nie ma takiej informacji, a jak oglądam zdjęcia to wydaje się, że tak

#648 Krzysztof Z

Krzysztof Z
  • Użytkownik
  • 23 posts

Posted 19 March 2015 - 18:04

Zastanawiam się nad zakupem butów Spiuk. Wstępnie wybrałem

http://www.spiuk.com...icha.asp?id=806

lub

http://www.spiuk.com...icha.asp?id=808

Czy ktoś miał do czynienia z tymi butami?

Czy możecie mi podpowiedzieć które z nich wybrać?

#649 Tomo

Tomo
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 24 March 2015 - 20:19

Też mam dylemat na temat butów. Trochę kasiory zostało z zakupu roweru, więc mogę przyszaleć. Budżet to max. 700 zł.

Oglądałem buty sidi genius carbon. Wydają się fajne i nieźle leżą, ale znajomy mówi, że mają liche zapięcia. 

http://www.alpebike....15-p-16743.html

http://www.erowery.p...owe-scott/m/691

http://www.decathlon...id_8318429.html

http://www.decathlon...id_8315399.html

Jak to bywa, buty z decalthlonu nie robią wrażenia wizualnego, ale czy praktycznością dorównują Sidi? 

#650 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 30 March 2015 - 20:40

Obecnie posiadam buty Shimano R087G rozmiar 49. Przejeździłem na nich 3 pełne sezony ponad 10tyś rocznie. Nie są jakieś zniszczone ale myślę, że w końcu czas na zmianę. Te buty od nowości są trochę za duże i mają duże luzy na palcach, a rzepami sytuacji nie zmienię jednak nie narzekałem na to ale jeździłem. Przymierzałem dokładnie teraz model butów SH-R088 bo w końcu chciałem coś białego i bardziej dopasowanego. I co do tych R088 to rozmiar 49 jest praktycznie taki sam jak te stare co mam tzn. są ciutkę za duże ok 0,5cm, mają luz na palcach taki, że spokojnie mogę te palce normalnie zgiąć, a rzepy nie załatwiają sprawy, a i tak są zapięte dość daleko poza koniec no i jak wstanę na palce to pięta mi lata bo jest luz - ten luz jest taki, że jak przesunę palce do końca butów to mogę bez problemu włożyć palec z tyłu z piętę. Przy jeździe ogółem wkurza ten luz bo nie czuje się prawie w ogóle tej efektywności pedałowania, a przy ciągnięciu stopy do góry w ogóle. Sprawdzałem też rozmiar 48 i te już przy wkładaniu bez zapięcia rzepów przylegają do stopy. Nie ma mowy o  luzie. Jak zapinam rzepy to prawię do ich końca. Na kostkach przy palcach czuję, że buty są troszeczkę ciasne i  przylegają do stopy. Na palcach już praktycznie nie ma luzu ani tym bardziej na pięcie. Jak wstanę na palce to czuję, że duży palec lekko mi dotyka końca buta. Czuję tez, że przy tych mniejszych lepiej by się ciągnęło pedały do góry i nie byłoby luzu który przeszkadza w tych większych. Nie wiem już sam które buty brać. Chciałbym te mniejsze ale czy tak powinny przylegać lekko uciskając stopę? Mógłby ktoś pomóc?

#651 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 31 March 2015 - 23:44

Czy mógłby ktoś pomóc odnośnie poprzedniego posta? A co myślicie o SH-R320 za 480zł?

#652 Dr0zda

Dr0zda
  • Użytkownik
  • 269 posts

Posted 01 April 2015 - 09:50

Ja kupiłem od tego sprzedawcy rozmiar 47 R085 z jakiejś likwidacji magazynu. Model jest sprzed 5 lat podeszwy nylonowe ale buty są wygodne. Przednie rzepy mogłyby mieć nieco większy zakres regulacji ale dość dobrze działa regulacja klamerką. Normalne obuwie noszę w rozmiarze 46 ale Shimano jest zdecydowanie przyciasne. Nowe buty były idealnie dopasowane ale po kilku jazdach zrobił się niewielki luz. Sprawdzałem przed zakupem R088 w rozmiarze 47 i był nieco ciaśniejszy niż R085 więc w Twoim przypadku mogłoby być OK.

http://allegro.pl/sz...5219060843.html

• Julkos likes this

#653 grzes85

grzes85
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 08 April 2015 - 08:52

Czy miał ktoś styczność z tymi butami Lake cx175?

#654 Dr0zda

Dr0zda
  • Użytkownik
  • 269 posts

Posted 09 April 2015 - 11:32

Ja kupiłem od tego sprzedawcy rozmiar 47 R085 z jakiejś likwidacji magazynu.

http://allegro.pl/sz...5219060843.html

Ktoś z forum kupił ? Bo pół roku wystawiali bez efektu a po mojej "reklamie" poszły :-P

#655 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądKraków

Posted 14 April 2015 - 09:06

Czołem, bo to mój pierwszy post tutaj :)

Pytanie odnośnie tych butów z Deca, tych z żyłką - jak jest rozmarówką?

I jeszcze drugie - zastanawiam się, czy te, czy może Shimano SH-R107? 

Scapin Blake, Force, Fulcrum.

#656 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 14 April 2015 - 12:08

Super, są bardzo sztywne. Jak ktoś słusznie napisał, brakuje "połówek". Shimano mam 43, rozmiarówka decathlona oceniła na 43. Na długość spoko, ale strasznie wąsko w palcach. W 44 paluchy aż za swobodnie, ale są ok.

#657 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądKraków

Posted 14 April 2015 - 14:17

Dzięki za info. Na chwilę obecną i tak nie ma rozmiarówki 43-44, więc chyba trzeba szukać czegoś innego...

Scapin Blake, Force, Fulcrum.

#658 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 14 April 2015 - 14:19

Oddałem 43 i czekam..

#659 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 posts
  • SkądGrodków

Posted 15 April 2015 - 07:39

Jeśli macie już buty z decathlonu np. kalencji to rozmiarówka ta sama, choć jak ktoś wspomniał połówki by się przydały. Rozmiar 42 ma długość wkładki 27 cm. 

Jeszcze coś... zamówiłem 41, 42, 43 i wybrałem najlepsze. Także jak jest taka możliwość to polecam niezdecydowanym co do rozmiaru.

I zdarzyło się też tak, że dostałem 42 wadliwe - pomarszczona wyściółka wewnętrzna przez co piło w palce.

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#660 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 27 April 2015 - 18:15

Oplaca sie 50zl za Termoforing w shimano city center? Niby to promocja bo bedzie pozniej po 99zl

Reply to this topic