Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór obuwia rowerowego

1431 odpowiedzi w tym temacie

#661 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 kwiecień 2015 - 21:43

Mam pytanie odnośnie butów NORTHWAVE EXTREME TECH PLUS . Jak wypadają NW ? Z tego co wyczytałem na zagranicznych forach mają zawyżoną rozmiarówkę. Mam shimano r-78 45 ale są z lekka przyduże i giro giro privateer 44 (27,5cm). Te NORTHWAVE są na allegro w okazyjnej cenie tylko, że w rozmiarze 42 i mają wkładkę o rzeczywistej długości 27,3 cm. Więc teoretycznie powinno się spasować bo w giro przy 27,5 mam zapas w palcach. Ale martwi mnie, że te 42 odbiega od tego jakie mam, więc nie wiem czy warto zamówić aby przymierzyć.

#662 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 05 maj 2015 - 18:22

Panowie jakieś najlepsze buty do 300zł? Warte wydania tych pieniędzy?

#663 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 05 maj 2015 - 20:42

Chyba te, które będą pasowały Twojej stopie...

Wybacz, ale takie pytanie jest niekonkretne.

#664 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 maj 2015 - 17:12

To jeszcze raz w temacie... otóż przymierzałem:
Shimano SH-R088
Shimano SH-R107
Catlike Felinus Road 

...i jest tak: 088 były w rozmiarze 45 i na pewno nie były za małe, były w sam raz, 107 były w rozmiarze 44 i były bardzo na styk, chyba jednak za małe i teraz pytanie - czy takie buty się dużo rozbiją na długość? 

Jest sens dokładać te 100 zł SH-R107?

No i te Catlike były całkiem okay, pytanie - czy ktoś w tym modelu akurat jeździ i się może wypowiedzieć na ich temat? Tak na oko wydawały się sztywniejsze ale i cięższe od obu modeli Shimano. 

Scapin Blake, Force, Fulcrum.

#665 extremepl.rw

extremepl.rw
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 07 maj 2015 - 18:15

Mam od kilku dni stosiódemki. Nie liczyłbym na rozbicie się takich butów bo jest sztywna podeszwa. Jeśli inne Shimano byly dobre w rozmiarze 45, to potrzebujesz 45. Dawno temu też kupiłem takie sznurowane 44 i się potem męczyłem zwłaszcza jesienią przy grubej skarpecie. 107 są naprawdę ładne, sztywne więc czuć w porównaniu z moimi M087 każde depnięcie. Moim zdaniem za tę "sztywniejszość" (element z karbonu) warto dołożyć zwłaszcza, że buty kupuje się na kilka lat.

#666 lukadabr

lukadabr
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądKielcza woj. opolskie

Napisano 30 maj 2015 - 15:05

Nosz sie z zamiarem zakupu butów fizik. Mam stope o długoście 25,5cm. Kupić rozmiar 40,5 -> 25,5cm czy 41 -> 26cm ?

#667 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 10 czerwiec 2015 - 07:03

Hola, hola, hola ...

Panowie, jeśli kupujecie buty z karbonem w podeszwie, tudzież tzw wyższe modele należy się liczyć że pierwsze wrażenie będzie zawsze jedno "za cianse".

Na czym polega "myk", ano na tym że jak siądziemy na rower, weźmiemy podjazd powiedzmy 5km, i dwie pary obuwia, jedna idealnie dobrana - druga nieco większa *(bo wydaje się wygodniejsza) to zawsze "wygra" ta idealnie dobrana, ponieważ sztywny but nie "poddaje" się na dzień dobry i potrzeba kilkuset kilometrów żeby poczuć komfort i brak luzu stopy, palców, pięty *(co tam komu się luzuje). A przede wszystkim nie będzie luzów, stopa zostanie unieruchomiona, pozostanie idealna regulacja bloków .... itd. itp.

Buty sportowe, buty szosowe dobieramy "na styk", i nie zwracamy uwagi na efekt pierwszego wrażenia "nieco ciasne", za kilkaset kilometrów będzie idealnie, komfortowo i sztywno.

ps. co do butów Mavic, to posiadałem w jednym sezonie 2014 zarówno Avenge, jak i Xzellium ... Avenge idealnie dobrane *(niestety zniszczone w szlifie), Xzellium nieco większe - failed ..... po kilkuset kilometrach "fruwały" na stopie jak by miały "pierdyliard" a nie mój rozmiar :/ 

ps.2. syn marnotrawny przeprasza się z Sidi i idealnie dobranym rozmiarem ....

Witam

Niestety mam to samo. Mavic Pro idealnie pasują Zxellium ten sam rozmiar noga cała lata. Czemu tak się dzieje?

Pozdrawiam

#668 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 czerwiec 2015 - 17:36

Używał ktoś butów z Planet X http://www.planetx.c...rnice-road-shoe?Mają teraz znośną cenę bo 100 funtów.

Czym różnią się te http://www.planetx.c...rnice-road-shoeod tych http://www.planetx.c...rnice-road-shoe

Czy tylko kolorem ?

#669 ronizx

ronizx
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 31 lipiec 2015 - 11:19

Panowie może poleci ktoś jakieś szerokie buty szosowe. Niestety moja stopa ma ,,halluxa" czyli mam powiększony staw łączący duży palec ze stopą i ciężko coś wygodnego znaleźć. Mierzyłem wczoraj shimano 088 raz. 45. Na długość były dobre, jednak za wąskie i strasznie uciskały mnie w halluxa pomimo poluzowania rzepu przy palcach ;/ 

Może ktoś ma podobny problem? Buty do 500 zł. 

• lukasz210 lubi to

#670 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 lipiec 2015 - 11:47

Northwave ma na 99% najszersze buty rowerowe na rynku.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#671 Marqs

Marqs
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 31 lipiec 2015 - 12:07

Przymierzałem niedawno buty LAKE i były baaardzo szerokie.

#672 daniel33mc

daniel33mc
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądLubuskie

Napisano 02 sierpień 2015 - 15:27

spróbuj butów scotta , są szerokie 

www.wheels4life.org

#673 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 02 sierpień 2015 - 17:00

Albo połówki Shimano.

#674 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 03 sierpień 2015 - 20:00

Gdzie można kupić mocowanie do SIDI Scarpe Logo. Bo zerwał mi się gwint przy mocowaniu bloku.
Focus user! :-P

#675 ronizx

ronizx
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 04 sierpień 2015 - 13:10

Posiada może ktoś buty Mavic Aksium Elite Maxi Fit ? Co można o nich powiedzieć? Szerokie, czy wąskie w palcach? 

dzięki

#676 PitMajewski

PitMajewski
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 sierpień 2015 - 14:38

To jeszcze raz w temacie... otóż przymierzałem:
Shimano SH-R088
Shimano SH-R107
Catlike Felinus Road 

...i jest tak: 088 były w rozmiarze 45 i na pewno nie były za małe, były w sam raz, 107 były w rozmiarze 44 i były bardzo na styk, chyba jednak za małe i teraz pytanie - czy takie buty się dużo rozbiją na długość? 

Jest sens dokładać te 100 zł SH-R107?

No i te Catlike były całkiem okay, pytanie - czy ktoś w tym modelu akurat jeździ i się może wypowiedzieć na ich temat? Tak na oko wydawały się sztywniejsze ale i cięższe od obu modeli Shimano. 

Ja mam Catlike Felinus, ale nie na szosówkę, tylko na MTB. Są oczywiście nieco inne niż szosowe. http://sporto.com.pl...-kolarstwo.html Prawie wcale nie rozbijają się na długość. Nie znam Shimano SH-R107, znam SH-R088. I już Shimano nie będę kupował, za to buty Catlike spokojnie mogę polecić. Dla mnie twarde w sam raz. Jeśli chodzi o wagę, to oba modele Shimano to zdaje się ok. pół kilograma, a Felinusy ok. 350g.

Posiada może ktoś buty Mavic Aksium Elite Maxi Fit ? Co można o nich powiedzieć? Szerokie, czy wąskie w palcach? 

dzięki

Mierzyłem je. Są zdecydowanie na wąskie stopy. Te Catlike, zresztą też niewiele szersze;)

#677 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 327 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 sierpień 2015 - 09:47

Kupiłem (wysyłkowo) Mavic Ksyrium Elite, jednak są trochę ciasne na szerokość i wysokość w okolicy paliczków.
Nie mam haluksów. Czy buty się trochę rozbiją, czy szukać innych?

#678 Moody

Moody
  • Użytkownik
  • 171 postów

Napisano 05 sierpień 2015 - 21:10

Gdzie można kupić mocowanie do SIDI Scarpe Logo. Bo zerwał mi się gwint przy mocowaniu bloku.

Jeśli chodzi Ci o te płytki do mocowania bloków, pytaj w sklepie

http://www.rowery-ry...ow-w-bucie.html

Gdyby nie mieli na stanie to daj znać, powinienem takie mieć.

#679 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 sierpień 2015 - 08:53

Kupiłem (wysyłkowo) Mavic Ksyrium Elite, jednak są trochę ciasne na szerokość i wysokość w okolicy paliczków.
Nie mam haluksów. Czy buty się trochę rozbiją, czy szukać innych?

Jeśli nie jest to duża ciasnota to powinny się dopasować. Jeśli gniecie zaraz po dopięciu (bez zaciskania rzepów na maksa czy też ponad połowę), to może lepiej wymienić na coś szerszego w okolicy paliczków, jednak Mavic'ki czubków zbyt szerokich nie mają.... Mam co prawda wyższy model butów Mavica (ZX... czy jakoś tak), no i na początku trochę sobie w brodę plułem za dobór wymiaru, ale po paru jazdach jest dobrze, choć nie dociągam rzepów/klamry do końca (i tak więcej niż w starym SH), do twardości/sztywności podeszwy jeszcze się nie przyzwyczaiłem...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#680 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 327 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 sierpień 2015 - 20:02

Jeśli nie jest to duża ciasnota to powinny się dopasować. Jeśli gniecie zaraz po dopięciu (bez zaciskania rzepów na maksa czy też ponad połowę), to może lepiej wymienić na coś szerszego w okolicy paliczków, jednak Mavic'ki czubków zbyt szerokich nie mają.... Mam co prawda wyższy model butów Mavica (ZX... czy jakoś tak), no i na początku trochę sobie w brodę plułem za dobór wymiaru, ale po paru jazdach jest dobrze, choć nie dociągam rzepów/klamry do końca (i tak więcej niż w starym SH), do twardości/sztywności podeszwy jeszcze się nie przyzwyczaiłem...

Dzięki. 
Zdecydowałem się odesłać, będę szukał innych. 
Przyłożyłem je jeszcze do mtb northwave - mavic mają 75~80% szerokości. 

Dodaj odpowiedź