Wybór obuwia rowerowego
Napisano 17 styczeń 2016 - 12:45
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 17 styczeń 2016 - 13:04
Różnica między wymienionymi shimano R107 a M087 będzie bardzo odczuwalna?
#724 Gosc_marvelo_*
Napisano 17 styczeń 2016 - 13:24
Pytanie czy SPD-SL nada się też do zimowej jazdy po lesie?
Do zimowej jazdy po lesie najlepsze są zwykłe platformy. Dają możliwość stosowania różnych butów (w zależności od temperatury), pozwalają na błyskawiczną asekurację nogą przy (nieuniknionych) poślizgach i równie szybkie odseparowanie się od roweru, gdy wywrotka jest już nieunikniona. Uczą też równego, miękkiego pedałowania, płynnego przejeżdżania przez przeszkody i pozwalają wyrobić to magiczne zespolenie z rowerem - nic (oprócz tarcia) nie trzyma twoich nóg, a wydają się przyklejone do pedałów.
Oczywiście jest to tylko moja sugestia, zatwardziali zwolennicy zatrzaskowej niewoli będą mieć inne zdanie, ale jednak obecnie sporo jest również głosów za tym, że pewną część czasu na rowerze warto jest spędzić na pedałach platformowych.
http://www.bikejames...th-flat-pedals/
Nawet zwykłe plastikowe platformy VP za kilkanaście złotych całkiem dobrze się sprawdzają, i nie szkoda takich rozwalić (przy okazji plastikowa ramka działa jak bufor-pochłaniacz energii uderzenia w przypadku wywrotki czy zahaczenia o jakiś korzeń pod śniegiem).
Odradzam natomiast wszelkie pedały z gumowymi wkładkami - w mokrych warunkach są moim zdaniem znacznie bardziej śliskie od tych z samego plastiku.
Napisano 17 styczeń 2016 - 17:01
Więc chyba jednak zdecyduje się na używane Shimano R107 i pedały SPD SL R540. A na zimę zostawię sobie zwykłe pedały ew. kupie platformy.
Napisano 17 styczeń 2016 - 18:40
Bierz carbon
edit, chyba już a późno
Niech pan sprzedawca nie pieprzy głupot. Jak palec dotyka czubka to but jest po prostu za krótki. Szerokość, czyli w języku obuwników tęgość, to inna para kaloszy. Tęgość średnia jest oznaczona literą G. Nie wiem czy mają jakikolwiek wybór tęgości. Długość wkładki nie jest do końca wykładnikiem numeru, bo tu ważna jest jeszcze budowa pięty buta. Przy dobrej długości za dużą tęgość możesz trochę skorygować grubszą wkładką. pozdr
Mam Kaosy i póki co jestem zadowolony. System zapięcia bardzo fajny.
Też miałem problem z rozmiarem i ....wziąłem te na styk. Po 3000 km uważam, że u mnie na styk=dobry rozmiar.
Nie jest za późno. Jeszcze się nie zdecydowałem. Będę miał możliwość jeszcze przymierzenia pod koniec lutego butów CRONO, które mają się pojawić u znajomego w sklepie.
Jakieś opinie o tym modelu??
http://rowertour.com...e-czerwone.html
Różnica w cenie w porównaniu z SIDI znaczna.
Napisano 20 styczeń 2016 - 15:01
Z pomocą kolegów doszedłem jednak do wniosku że zrezygnuje z terenu i kupiłem używany komplet, Shimano R107 + PEDAŁY SPD SL R540 i bloki SL SM-SH 11 oraz SL SM-SH 10. Za wszystko dałem 350 zł z wysyłką także myślę że się opłaciło, szczególnie że buty praktycznie bez śladów używania poza podeszwą.
- Jastrzi lubi to
Napisano 23 styczeń 2016 - 15:18
Panowie stoję przed wyborem nowych butów. Jeździ ktoś w białych Sidi, Giro lub w S-Worksach? Duży problem z utrzymaniem czystości? Jak wyglądają po 10-20 tysiącach? Żółkną, szarzeją?
Jeżdżę obecnie w Sidi, myślę nad wyższym modelem z klamrami. Waham się też między białymi, a fluo żółtymi, więc generalnie model Wire mi pasuje, ale akurat komfort w Sidi jest mocno średni, więc zastanawiam się nad innymi firmami.
Giro zbiera dobre opinie, podobno to bardzo wygodne buty, niestety z tego co widzę to są pozbawione klamer, pozostaje też tylko kolor biały do wyboru. Z kolei S-worksy są lżejsze od Sidi, coraz więcej osób w nich jeździ, również brakuje fluo koloru.
Jakie są wasze opinie?
Napisano 23 styczeń 2016 - 20:19
Znam cyclestore, mają tam dobre ceny na Giro, ale bez mierzenie ciężko kupić, bo koszty odesłania spore.
@rebciu, te twoje Giro są raczej na wąską stopę czy szeroką? Czy różne modele są podobne pod tym względem?
Jaki masz rozmiar Giro, a jaki nosisz zazwyczaj?
#736 Gosc_jaro0011_*
Napisano 11 luty 2016 - 09:28
Pytanie do osób które posiadają buty Mavic i Shimano - jak wgląda rozmiarówka?
Mam buty Shimano SPD M087 rozmiar 44 i chcę kupić sobie buty typowo na szosę. Znalazłem w dobrej cenie fajne buty Mavic Ksyrium Elite za niecałe 300 zł już z przesyłką, tylko nie wiem jaki rozmiar brać? Mam długość stopy 27,1 cm, długość wkładki w Shimano to 27,8.
Czy nr 9 od Mavica będzie dobry?
Czy lepiej dołożyć trochę i brać pewne buty od Shimano, np SPD SL RP3 (jakiś nowy model Shimano) za 340 zł?
Napisano 11 luty 2016 - 10:58
Jeżeli to w czymś pomoże, w Shimano nosiłem rozmiar 43, a w Maviku idealny był 42.
Napisano 11 luty 2016 - 11:55
Zależy, na jaką stopę. Maviki są nieco węższe i mniej obszerne (choć na pewno nie tak jak np. Fizik), Shimano będą przeważnie lepsze na szerszą stopę.