Co myslicie o butach shimano SH-R170 sa obecnie przecenione na 399 zł podeszwa cała karbonowa? Jak ogolnie buty shimano z wykonaniem? Ewentualnie czy cos innego w tym przedziale cenowym tez z podeszaw karbon, patrzylem np. mavica ale avenge to cena juz 550.
Wybór obuwia rowerowego
Napisano 27 sierpień 2013 - 22:32
Witam, któtko i na temat
Shimano R088 275zł
Shimano R133 375zł
Opłaca sie dokładać 100zł za karbonową podeszwe?
Mam pierwsze. Szeroki przód, średnio wygodne. Raczej bym tego produktu nie doinwestowywał.. Troche żałuje ze nie dołożyłem do fizików, nie widziałem u nikogo a podobają mi się
Napisano 08 październik 2013 - 20:41
Czy to dobra oferta: http://allegro.pl/bu...3612224828.html ?
Na forum za dużo o tych butach nie jest napisane, Cena bardzo dobra, ale nie mają klamry. Brać je czy R088 z klamrą?
pozdro
Napisano 09 październik 2013 - 19:34
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 11 październik 2013 - 13:17
Oczywiście, że klamra jako zapięcie będzie lepsza od rzepa, nie wspominając np. o systemie boa.
Niemniej rzep spokojnie daje radę.
Od 2 lat moimi głównymi butami są Vittorie Unique, na rzepy. Kupiłem je tylko z powodu wagi i unikalnosci, jak sama nazwa wskazuje
Mam też buty z klamrą i boa.
Przewaga sprowadza się do lepszej regulacji zapięcia. Łatwiej jest je podciągnąć lub popuścić.
Napisano 11 październik 2013 - 17:05
Po 5 latach jazdy w R075 (3 rzepy) przesiadłem się na R170 (2 rzepy + klamra) i przyznaję, że jestem zadowolony. Tak jak napisał mikroos i 1415chris, takie zapięcie jest sztywniejsze i łatwiej się je reguluje (zwłaszcza w czasie jazdy - nie trzeba odpinać rzepa, naciągać/luzować i zapinać z powrotem). Mam wrażenie, że stopa stabilniej siedzi w bucie. Podczas jazdy stopa też trochę puchnie - klamra pozwala jednym ruchem minimalnie poluzować zapięcie i w moment jest ok. Nie twierdzę, że same rzepy nie są w stanie właściwie utrzymać stopy, bo są. Jeżdżąc jednak w R075 (i porównując teraz do R170) miałem niejednokrotnie wrażenie "kapciowatości" tych butów + mało wygodne regulowanie zapięcia w czasie jazdy.
A przy okazji - ktoś może miał do czynienia z "normalnymi" rzepami i tymi, które Sidi wstawia np. do modelu 5-PRO? Chodzi mi o skuteczność działania tych ząbków z tworzywa, mających zapobiegać luzowaniu się rzepów.
Napisano 11 październik 2013 - 21:11
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 11 październik 2013 - 22:06
A przy okazji - ktoś może miał do czynienia z "normalnymi" rzepami i tymi, które Sidi wstawia np. do modelu 5-PRO? Chodzi mi o skuteczność działania tych ząbków z tworzywa, mających zapobiegać luzowaniu się rzepów.
Miałem normalne i mam teraz Sidi (obie pary w zestawie klamra i 2 rzepy) i jak dla mnie to nie ma dużej różnicy, ponieważ klamra raczej robi swoje co do trzymania stopy. Może ktoś inny by zauważył różnicę, bo przy mojej chudej stopie te paski z ząbkami się ledwo stykają.