Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór obuwia rowerowego

1431 odpowiedzi w tym temacie

#281 waldez

waldez
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 22 luty 2014 - 08:09

Witam. Jak się ma rozmiarówka butów Giro do Shimano.

Shimano noszę 44 (27,8cm), które Giro będą lepsze 43 czy 44?

#282 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 luty 2014 - 09:16

Cytat z http://www.bikerumor...rivateer-shoes/

"The Giros run well on the small end of the market: though I ride a Specialized 43 and Shimano 43.5, it took a 44 for my low-volume feet to be comfortable."

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#283 waldez

waldez
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 22 luty 2014 - 09:46

I wszystko jasne. Dzięki za link

#284 Pawel4freak

Pawel4freak
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 marzec 2014 - 21:32

Może ktoś polecić jakieś buty do 300zł z dobrą wentylacją? Czy ogólnie we wszystkich jest tak samo? Dopiero zaczynam z tym zabawę, ale ogólnie nogi mi się mocno pocą i nie chciał bym po ściągnięciu buta wylewać pot :oops:

#285 michal_lisu

michal_lisu
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądWawa

Napisano 04 marzec 2014 - 00:00

Pawel4freak shimano s088

#286 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 marzec 2014 - 07:25

Szukam butów na nowy sezon w kwocie ok. 700-800zł. Na pewno karbonowa podeszwa, nie muszą być nowe i też nie muszą być popularne buty typu mavic czy sidi.

#287 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 04 marzec 2014 - 16:33

podłączam się do pytania kolegi wyżej, kapcie do maks 800zł ale przede wszystkim maksymalnie sztywna podeszwa co sprawdzonego polecacie? Osobiście mam na oku buty specialized z serii pro niby sztywność 11 ale jak to się ma do innych producentów i ich patentów to nie mam pojęcia  :-?

#288 michal_lisu

michal_lisu
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądWawa

Napisano 04 marzec 2014 - 19:58

Po allegro krążą poprzeceniane fiziki R1 z 1300 na 500-600, stylówka nieco vintage, mnie się podoba ale rozmiary zostały albo bardzo małe albo wielkie. podeszwa karbon, skóra kangura i takie tam ;)

#289 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 04 marzec 2014 - 22:16

Jeśli chcesz naprawdę sztywne buty, to s-worksy są naprawdę sztywne i na moich kopytach leżą wyśmienicie. O mavicach zxelium też słyszałem same dobre opinie. Jak trafisz na wyprzedaże to oba powyższe modele miżna czasem znaleźć w cenie do 800 zł

#290 mobilo

mobilo
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • Skądsilesia

Napisano 05 marzec 2014 - 11:06

Zastanawiam się nad kupnem SIDI Genius 5. Czy ktoś z Was jeździ w takich, jakie odczucia ?

Idzie gdzieś takie dostać taniej niż na bikestacji (599) ??

#291 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 08 marzec 2014 - 12:17

Zastanawiam się nad kupnem SIDI Genius 5. Czy ktoś z Was jeździ w takich, jakie odczucia ?

Idzie gdzieś takie dostać taniej niż na bikestacji (599) ??

Jeżdzę w nich już chyba 4 sezon.

Na początku służyły jako pierwsze buty, teraz używach ich jako rezerwowych, w okresie jesień zima, jak jest brzydka pogoda. Z butami przez 4 lata nic się nie działo. Podeszwa nadal w stanie bdb, klamra i rzepy trzymają tak jak powinny. Jedyny minus, to że buty same w sobie troche "skapciały". Mimo wszystko polecam. 
Ciekawe czy Spiuki, które mam teraz też będą takie solidne jak Geniusy.

• mobilo lubi to

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#292 Solar

Solar
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 marzec 2014 - 12:44

Szukam butów na nowy sezon w kwocie ok. 700-800zł. Na pewno karbonowa podeszwa, nie muszą być nowe i też nie muszą być popularne buty typu mavic czy sidi.

Ej sorry, ale za 700-800 zł to wymóg, że "nie muszą być nowe" trochę śmiesznie wygląda :D W takiej cenie można spokojnie kupić pro buty 100% nowe :P zresztą wolałbym nawet tańsze nowe niż droższe używane :P

#293 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 marzec 2014 - 13:22

W takim razie co byście polecili?

#294 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 marzec 2014 - 21:09

http://allegro.pl/bu...4012452127.html

Poprzednio miałem sidi  genius pro carbon, kilka modeli shimano, diadory. Jak narazie najfajniejsze buty jakie miałem. Trochę się układają na stopie, początkowo musiałem śmigać z przyklejonym plastrem w jednym miejscu. Jednak po kilku treningach było już cacy.
Musiałem też zmienić standardową wkładkę która ma wybrzuszenie teoretycznie poprawiające przeniesienie energii itp. na zwykłą gładką (w moim wypadku jakaś decathlonowa za grosze się sprawdziła). Coś ten garb uciskał i bolały mnie kolana podczas wykonywania jednego specyficznego ćwiczenia.

Mam je już pełen sezon i nie planuje na razie zmiany, chyba, że na nowszy model ze względu na jeszcze fajniejszy wygląd  :P
Po roku używania ciągle są sztywne, nawet jak mocno je zmoczę. Sidi jak dostały solidnego deszczu robiły się bardzo miękkie, tu tego problemu nie mam. Dużo lepsza wentylacja. 
Niestety buty szybko się zużywają tzn. łatwo bardzo porysować podeszwę, i ktoś do końca nie przemyślał prowadzenia linki i po kilku tygodniach użytkowania wyżłobiła sobie rowek (w najwyższym miejscu) w sumie dalej się z tym nic nie dzieje ale jednak fuszera jest.
Jak za papcie za 600zł wydają mi się ok wyborem. Słyszałem mity o odklejających się podeszwach w DMT, powiem szczerze, że widziałem już sporo tych butów i nikomu nic takiego się nie działo. 
Trochę chaotyczny opis ale sypałem myślami jak z rękawa. Sorki.

#295 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 13 marzec 2014 - 21:32

Ja polecam buty przymierzyć, wpiąć, popedałować. To nie są buty do chodzenia i ważne jest jak pracują podczas jazdy. Do tego dobrać odpowiednią wkładkę (Niektórzy mają dopasowane wkładki na zamówienie, oddzielnie lewa i prawa stopa). But musi być idealnie dopasowany aby podczas sprintów nie było potrzeby np. podkurczania palców. Stąd biorą się wybrzuszenia o których pisał @nikodem. Nie polecam zamawiania przez internet bez powyższego testu.

Nigdy bym nie kupił spodenek, kasku czy butów bez przymierzania. Komfort podczas jazdy to rzecz o najwyższym priorytecie.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#296 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 marzec 2014 - 21:54

Słyszałem mity o odklejających się podeszwach w DMT, powiem szczerze, że widziałem już sporo tych butów i nikomu nic takiego się nie działo.

A ja niestety i słyszałem, i widziałem. Co nie oznacza, że markę oceniam nisko - ot po prostu zdarzają się wadliwe egzemplarze, jak każdemu producentowi.

Ja polecam buty przymierzyć, wpiąć, popedałować.

Z wpięciem i pedałowaniem może być problem - większość sklepów nie chce przykręcać bloków (a ja, szczerze mówiąc, nie dziwię im się - Klienci potrafią baaardzo wybrzydzać przy zakupie, że na bucie są ślady po instalacji, więc sklepy nie chcą brać tego na siebie).

Z kolei z przymiarką na szczęście nie ma problemów - w sklepie stacjonarnym to żaden kłopot, z kolei w internetowym zwrot to kwestia kilkunastu złotych za przesyłkę zwrotną - ostatecznie i tak przeważnie wyjdzie taniej niż w stacjonarnym. Dla każdego coś miłego :)

rowerplus-logo-2.png

#297 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 13 marzec 2014 - 22:05

Z kolei z przymiarką na szczęście nie ma problemów - w sklepie stacjonarnym to żaden kłopot, z kolei w internetowym zwrot to kwestia kilkunastu złotych za przesyłkę zwrotną - ostatecznie i tak przeważnie wyjdzie taniej niż w stacjonarnym. Dla każdego coś miłego :)

Trudno w taki sposób wybrać z 4 czy 10 par. Wybierając buty przez internet trudno nam je porównać. Często nie kupujemy tego co potrzebujemy bazując na opiniach z forum. Może się okazać że najlepiej na naszej stopie leżą buty za 60% ceny butów polecanych na forum. Na szczęście kupując w sieci nie jesteśmy tego świadomi. Czego oczy nie widzą...

#298 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 marzec 2014 - 22:07

Jeżeli masz możliwość zwrotu, to tylko od Ciebie zależy, czy chcesz je zamówić przez sieć czy nie. To nie znaczy, że uważam to za najlepszą metodę - raczej zwracam uwagę, że zawsze mamy wybór :)

Choć oczywiście zgadzam się w 100%, że wybieranie butów wyłącznie na podstawie opinii (a dokładniej: wbrew własnym odczuciom po przymiarce) albo współczynnika lansu jest dość słabe.

rowerplus-logo-2.png

#299 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 13 marzec 2014 - 22:35

Osobną kwestią jest też bardzo słaby asortyment większości sklepów stacjonarnych w Polsce.
Ludzie którzy chcą mieć duży wybór jeżdżą do przygranicznych miast w Niemczech lub na południe i ubierają się od stóp do głów za jednym razem.

Jest to jakaś nisza której nikt nie wypełnił, ale mogę się mylić i jest w u nas jakiś znany na cały kraj sklep mający sprzęt od a do z

#300 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 marzec 2014 - 22:53

Osobną kwestią jest też bardzo słaby asortyment większości sklepów stacjonarnych w Polsce.

To jest zaklęty krąg: klienci liczą, że przyjdą do sklepu stacjonarnego i zapłacą jak w internetowym, bo nie chcą przyjąć do wiadomości, że prowadzenie stacjonarki to ogromne koszty (i jednocześnie traktują cenę z Allegro, która jest wyżyłowana do granic możliwości, jako "cenę katalogową" i punkt odniesienia). W ten sposób nie dają zarobić sprzedawcy, a potem się burzą, że ten nie ma pełnej oferty. Z kolei właściciel sklepu nie chce się zatowarowywać tylko po to, żeby osoby, które i tak planują kupić przez internet, przychodziły marnować czas jego pracowników.

Oczywiście możemy siebie przekonywać, że nie ma niczego złego w tym, że Klient kupuje tam, gdzie jest taniej. Ale w sytuacji, kiedy ewidentnie nadużywa możliwości oferowanych przez sklep stacjonarny, etyczność takiego podejścia jest wątpliwa. Bądź co bądź, w Niemczech taki Klient znacznie częściej czuje coś w rodzaju zobowiązania do zakupu w firmie, która mu pomogła, i kupi choć wie, że w Internecie miałby taniej.

Nie twierdzę przez to, że właściciele sklepów są bez winy, bo "wciskaczy" i cwaniaków jest mnóstwo, a sam znam co najmniej kilku polskich dystrybutorów, którzy zawyżają ceny hurtowe o 20-30% w stosunku do swoich niemieckich odpowiedników (pozdrowienia dla wrocławskiego dystrybutora popularnych marek obręczy, napędów i amortyzatorów ;) ). Ot, po prostu cały rynek musi dojrzeć - ale jednocześnie żadna ze stron nie chce zrobić wyraźnego pierwszego kroku.
  • qzn lubi to

rowerplus-logo-2.png

Dodaj odpowiedź