Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór obuwia rowerowego

1431 odpowiedzi w tym temacie

#261 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 styczeń 2014 - 06:04

ostatnio naszukalem sie pozycji dobre 2-3 mce i jeszcze to koncze i jak pomysle, ze z nowymi kapciami znow trzeba by szukac ustawien blokow to sie odechciewa ;)

Ustawienie bloków kosztuje ze 30zł, więc po co się męczyć?

#262 TKK

TKK
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKarkonosze

Napisano 16 styczeń 2014 - 17:40

Mam takie pytanko, czy są jakieś modele butów w których można zmieniać bloki z spd na spd-sl. Czekam na szosę, a do tej pory jeździłem na trekingu z spd+platforma w butach spd o profilu turystycznym. Na forum coś znalazłem, ale stare linki nie działają, a i może są jakieś nowości. Nie wiem czy się pakować w spd-sl, ponieważ jeżdżę amatorsko, lubię sobie zsiąść z roweru, zrobić zdjęcie, przespacerować się kawałek itp.

#263 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów

Napisano 16 styczeń 2014 - 18:10

Jasne, są buty szosowe które mają możliwość wkręcenia obu typów bloków, przykładowo Shimano R088. Wystarczy zerknąć na podeszwę i będziesz wiedział. Bloki SPD-SL mocowane są na 3 śruby (ułożenie w kształcie trójkąta), a SPD na 2 (z możliwością przesunięcia mocowania przód-tył). Zerkając na podeszwę powinieneś więc widzieć 5 otworów.
Nie wiem tylko czy zmiana bloków co chwila to najlepsze rozwiązanie - szczególnie, jeżeli wcześniej walczyło się kilka dni/tygodni by znaleźć to idealne ustawienie bloków.

#264 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 styczeń 2014 - 18:19

Moim zdaniem prościej i wygodniej byłoby kupić dobre buty szosowe (czytaj: wybrane wg kryterium dopasowania i użyteczności, a nie tego, żeby miały podwójne mocowanie) i do tych butów dokupić sobie bloki szosowe oraz bloki Xpedo XPR, czyli bloki SPD do butów szosowych. W ten sposób będziesz mógł wybrać najlepsze możliwe buty i jednocześnie nie stracisz możliwości wymiany bloków.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#265 TKK

TKK
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKarkonosze

Napisano 16 styczeń 2014 - 19:30

Jeżeli dobrze rozumiem to te bloki Xpedo to spd montowane na 3 śruby i do każdych butów szosowych z systemem spd-sl będą pasować? A jak jest ze zużyciem butów szosowych z takim systemem - jeżdżąc z blokami spd. Chodzi mi o to czy podeszwa nie dostaje w kość i szybko się nie niszczy jeżdżąc w butach z blokiem spd i sobie w nich czasami chodząc. Oczywiście nie na spacer, a kilka kroków w pole, czy do sklepu:) 

Wydaje mi się, że mam dwie opcje: 

dokupić buty typowo szosowe i bloki spd-sl, do trekingowego już mam komplet butów i pedałów sdp

czy kupić buty szosowe + bloki Xpedo i jeździć z tymi pedałami które mam w trekingu czyli spd.

Nie jest to kwestia środków pieniężnych, bo wysupłam coś na buty szosowe i pedały spd-sl. Kwestia jest taka, że nigdy nie jeździłem w takim obuwiu i nie wiem czy to się sprawdza dla kogoś takiego jak ja. Czasami jadę całą trasę nie zsiadając z roweru, a czasami na 100km przejażdżce zsiadam z roweru 5-10X , a to zejdę 5x w pole zdjęcie zrobić, a to wejdę do jakiegoś obiektu, typu wieża widokowa, a to uzupełnię zapasy glikogenu sklepie:) Boję się, że będzie to strasznie niewygodnie i ekspresowo zajadę buty i bloki. 

Trochę zamieszałem, proszę wyrozumiałość.

#266 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 styczeń 2014 - 19:46

Tak, bloki XPR pasują do każdych butów szosowych z 3 otworami w podeszwie. Z kolei od strony pedału działają jak zwykłe bloki SPD do MTB.

Podeszwa buta nie niszczy się szybciej niż przy dedykowanych blokach szosowych. Sam blok zużywa się nieznacznie szybciej niż dedykowany blok SPD w butach MTB (bo nie jest chroniony przez protektor na podeszwie), ale dużo wolniej niż blok szosowy założony do buta szosowego (bo jest wykonany z metalu, a nie z tworzywa).

Jeżeli masz już buty SPD do trekkingu (dopiero teraz zrozumiałem, że ciągle masz te buty i masz możliwość korzystania z nich - wcześniej myślałem, że to już przeszłość, przepraszam), równie dobrze możesz je sobie zostawić do trekkingu i na wyjazdy z opcją dłuższych przechadzek, a na szosę kupić osobne buty i zainstalować do nich tylko bloki szosowe. Dokładnie tak robię osobiście: do miasta i szeroko rozumianej rekreacji, a także na zimę, mam buty+pedały SPD "górskie", a w szosówce osobne buty i pedały do szosy. Tak jest chyba najlepiej. Wspomniana opcja z blokami XPR to raczej opcja dla osób, które nie chcą lub nie mogą mieć dwóch par butów.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#267 TKK

TKK
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKarkonosze

Napisano 16 styczeń 2014 - 20:17

W takim razie będę się rozglądał za butami szosowymi i pedałami spd-sl, zawsze mogę ew. później dokupić XPR. Czy jest opcja zamknięcia się w 400-500 zł. za buty i pedały spd-sl, ale w miarę dobrej jakości? 

#268 Barowy

Barowy
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 22 styczeń 2014 - 19:15

witam nie wiem czy w tym temcie była juz mowa o tych butach ale zapytam co sadzicie o butach shimano SH-R088 pytam bo to miałyby byc moje pierwsze buty szosowe??

#269 TheStyl

TheStyl
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądNisko

Napisano 24 styczeń 2014 - 11:08

witam nie wiem czy w tym temcie była juz mowa o tych butach ale zapytam co sadzicie o butach shimano SH-R088 pytam bo to miałyby byc moje pierwsze buty szosowe??

Z linku jaki zamieściłem w swoim poprzednim poście w tym temacie możesz za 149 plus wysyłka nabyć Diadorę Aerospeed. Ja mam je już w domu i powiem, że bardzo dobre opinie jakie mają na zagranicznych forach są uzasadnione, a na pewno są to laczki lepsze od podstawowych modeli Shimano. Tyle tylko że jest to wyprzedaż i pewnie ciężko będzie Ci trafić z numerem bo mają już tylko trzy. Numeracja Diadory o dwa numery zawyżona bo normalne buty noszę 43, a tu dobry jest na mnie 45.

#270 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów

Napisano 24 styczeń 2014 - 13:43

Też myślałem o R088, ale jakoś nie chciały dobrze leżeć na stopie - długość była OK, ale przód stopy miał sporo luzu którego nie dało się zmniejszyć ściągając rzep do granic możliwości. Klamra pewnie sporo daje, ale nie w tym przypadku.
Ostatecznie złapałem z A... R160 w bardzo przyzwoitej cenie (są na rzep, ale bardzo dobrze trzymają stopę)

#271 Barowy

Barowy
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 24 styczeń 2014 - 18:12

Te Diadory to już nie moje rozmiary :(

palli w przyszłym tygodniu spróbuje przymierzyć r088 i zobacze bo mam w sumie duże stopy więc moze kaurat bo r 160 to już troche przekraczają mój budżet bo chcialem tak do 300 zl  kupić a te shimano idzie w tym okresie szarpnąc za okolo 280 :)

#272 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 luty 2014 - 16:21

Czy ktoś użytkuje Mavic Pro Road albo Galibier?

Znalazłem Mavici Galibier 2014 model za 540zł. uważacie że warto?

Z kolei Mavic Pro Road model 2011 za 520zł.

Jedyna różnica pomiędzy nimi to podeszwa. w Galibier jest włókno szklane z domieszką karbonu, w Pro Road Full Carbon.

Czy będzie to zauważalna różnica?

#273 Jaro

Jaro
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 12 luty 2014 - 19:32

Pod koniec marca bede sie przesiadal na Fizik r3 jak troche w nich pojezdze podziele sie moja opinia.

• michal_lisu lubi to

#274 Barowy

Barowy
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 17 luty 2014 - 15:50

No i przymierzyłem  i jak wczesniej ktos pisał w shr088 dziwny luz na palcach i przymierzyłem sobie diadore aerospeed 2 i cąłkiem inaczej but leży i biorąc pod uwage że na necie ciężko znalesc didore na polskich stronach a w sklepie po przecenie taka sama cena co shimano wiec chyba padnie wybór na diadore i z ta moje pytanie co sadzicie o tych diadorach czy ktoś uzywa spotkał sie z nimi ??

http://www.bikeateli...2-bialo-srebrne

a i jeszcze jedno pytanie jak bardzo rożni sie shimano shr088 a shr107 czy tez jest podobny luz w palcach ??

http://www.centrumro...mano,89076.html

#275 michal_lisu

michal_lisu
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądWawa

Napisano 18 luty 2014 - 00:42

co do shimano to z tego co mierzylem raczej tak, sam męcze się z 088, ale jest to któraś tam z kolei rzecz do wymiany na liście więc puki co dojeżdżam je ;)

#276 Zuby

Zuby
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 19 luty 2014 - 19:51

Cześć! 

Planuję kupić moje pierwsze buty rowerowe oraz pedały. Niestety jest problem, ponieważ nigdy nie miałem na nodze takiego obuwia, a do takiego sklepu mam 90 km (tyle do Warszafki). Czy jest sens ponosić ryzyko i brać w ciemno buty przez internet? Dodam, że przez co najmniej 2 miesiące stolicy nie odwiedzę. Co zrobilibyście na moim miejscu? Budżet wynosi 300-350 zł

#277 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 19 luty 2014 - 20:18

Taniej Ci jednak wyjdzie wybrać się do Warszwy i przymierzyć buty na nodze. Przynajmniej obczaisz rozmiar, jaki ci pasuje, z poszczególnuch firm. Rozmiarówka nie jest ujednolicona i ciężko zgadnąć, jaki numer buta będzie dla Ciebie odpowiedni. Dla przykładu: mam rozmiar 45 i takie buty kupuję. Kiedy przymierzałem szosówki, to okazało się, że Shimano, rozm. 47 był za mały i potrzebowałbym 48. Diadora - 46 za małe, podobnie Sidi. W końcu dobrałem, Sidi rozm. 47. Jeśli miałbyś zamawiać buty przez kuriera, potem zwracać, bo nie pasują i ściągać następne, więcej wydasz na przesyłki, niż na same buty. Wybierz się do sklepu, przymierz lacie różnych firm i jak będziesz wiedział, jaki rozmiar będzie odpowiedni, możesz zamawiać przez Internet, gdyby nie mieli w sklepie.

#278 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 luty 2014 - 21:20

Cześć! 

Planuję kupić moje pierwsze buty rowerowe oraz pedały. Niestety jest problem, ponieważ nigdy nie miałem na nodze takiego obuwia, a do takiego sklepu mam 90 km (tyle do Warszafki). Czy jest sens ponosić ryzyko i brać w ciemno buty przez internet? Dodam, że przez co najmniej 2 miesiące stolicy nie odwiedzę. Co zrobilibyście na moim miejscu? Budżet wynosi 300-350 zł

a ja Ci z kolei powiem, zamawiaj przez internet i siedź u siebie na wiosce skoro "Warszafka" tak daleko...

• Zuby lubi to

#279 ATLETA Odżywki

ATLETA Odżywki
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 21 luty 2014 - 01:52

Hejka

Przywitałem się, więc czas na post nr 2. Szukam swoich pierwszych butów do szosy. Mam dosyć szeroką stopę i raczej wysokie podpicie. Rozmiar jaki nosze na codzień to 44-44.5 długość stopy 27 cm, wkładka zazwyczaj 28 cm. W mojej szosie BMC SLC 01 PRO Machine mam pedałka LOOK Carbon Keo Blade. Nie mam bloków jeszcze. Ten rower to również moja pierwsza szosa, wcześniej tylko MTB. Jestem amatorem i jeźdżić będę rekreacyjnie. Znalazłem takie buty czy będą pasować?:

http://allegro.pl/bu...3915128375.html Shimano sh-r088

http://allegro.pl/pe...3928818094.html Pearl Izumi Race Road RD II te mi się podobają (wygląd)

http://allegro.pl/sh...3936907748.html shimano sh-r107

http://allegro.pl/pe...3994308095.html Pearl Izumi Race Road III nowy model (warto dopłacać?)

http://allegro.pl/no...3991877939.html (ponoć zawyżają rozmiarówkę.. nie wiem czy będą ok)

Proszę o pomoc, bo już tyle się naczytałem u Was że sam nie wiem..

#280 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 21 luty 2014 - 16:25

But musi mieć 3 otwory w podeszwie. Taki będzie pasował do wszystkich pedałów szosowych.

Polecam DMT albo Specialized (S-Works) i NorthWave.

Dodaj odpowiedź