Skocz do zawartości

Zdjęcie

Endomondo I Strava

590 odpowiedzi w tym temacie

#181 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 05 maj 2014 - 19:54

Przecież jest opcja "ukryj segment"

Robicie problemy...

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

Nie ma to jak ukrywanie 50 segmentów, zeby znaleźć ten jedyny. 

W sumie w PL nie jest najgorzej, popatrzcie sobie na trasy zapisywane w Belgii, Holandii... tam to jest dopiero nawalone segmentów 

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#182 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 05 maj 2014 - 21:09

Prawda, miałem napisać to samo :). W Polsce Strava jest jeszcze raczej mało popularna, więc nie macie co narzekać, segmentów u Was jak na lekarstwo :)

#183 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 maj 2014 - 10:47

Widzisz, Ty twierdzisz, że strava zawyża, zresztą sporo takich opinii widziałem - ja natomiast zauważyłem że mimo wszystko zaniża - pokazuje mniejsze wartości niż veloviewer, ich własny kreator tras oraz inne internetowe kreatory (np. profiler) ;)

Ja nie twierdzę, ja to wiem. Wszelkie Veloviewer i inne kreatory nie pokazują prawidłowych przewyższeń. Dopiero jak przejedziesz daną trasę z GPSem wraz z dodatkową korektą punktów wysokościowych można przyjąć, że dane wartości są prawidłowe.

Skoro Strava wyliczyła sobie 2800 metrów, a z Garmina jest 800 metrów mniej no to sorry - nikt mi nie wmówi, że Strava zaniża :)

Swego czasu Szymonbike wrzucił linka ze Stravy, gdzie niby zaliczył 5 tysięcy metrów przewyższenia, tyle że już z wykresu można było wyliczyć że wyszło niecałe 3 tys ;)

Jeśli nadal nie wierzysz to na chłopski rozum czysta matematyka z podanej wcześniej trasy:
Przeł. Karkonoska - 900 metrów przewyższenia

Podjazd przez Cerny Dul w Czechach - 400 metrów przewyższenia 

Przeł. Okraj od Svobody nad Upou - 500 metrów przewyższenia
Czyli razem 1800 metrów plus jakieś hopki w drodze powrotnej. Jakim cudem Strava wyliczyła tu 2800 to ja nie wiem :)

pzdr

• dawidr lubi to

#184 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 maj 2014 - 15:08

Swego czasu Szymonbike wrzucił linka ze Stravy, gdzie niby zaliczył 5 tysięcy metrów przewyższenia, tyle że już z wykresu można było wyliczyć że wyszło niecałe 3 tys ;)

Nie ma tu żadnej reguły - na przykładzie chociażby mojego wczorajszego treningu jest dokładnie odwrotnie - z wykresu można odczytać więcej niż wyliczyła strava (że trening był dość płaski to akurat łatwo było zsumować różnice między poszczególnymi punktami na wykresie).

Sumowanie przewyższeń samych podjazdów to nonsens, przecież wysokość nabieramy nie tylko na nich :) Nie wiem jak strava je wylicza, czy na podstawie danych z mapy, czy z gps-a, mniejsza o to. W każdym razie wszystkie te kreatory liczą z mapy. Tutaj istotna jest częstotliwość sprawdzania wysokości. Na przykładzie profilerplanner.tk, którego najczęściej używam widzę, że przykładowo przy próbkowaniu co 100m, na tej samej trasie wyjdzie przewyższenie mniejsze niż przy próbkowaniu co 10m. To logiczne - mniejsze prawdopodobieństwo że na tych 10m "zgubimy" jakieś zdobyte metry w górę. Ważne jest też czy dany kreator liczy co do dziesiątych części metra, czy "zalicza" dopiero pełne. Jakkolwiek trasy na stravie są dokładne to pewnie próbkowanie wysokości jest rzadsze i dlatego pokazuje mniej. Nie mówiąc już o endo, które zbiera dane wysokościowe chyba co kilometr :)

Nie można więc bezwzględnie stwierdzić jakie jest rzeczywiste przewyższenie które pokonaliśmy, jakby się uprzeć i liczyć każdy centymetr pokonany w górę to pewnie wychodziłyby wyniki 2 albo i 3 razy większe niż te stravowe :P Myślę że najistotniejsze jest żeby liczyć za każdym razem w ten sam sposób - wtedy wyjdzie miarodajny obraz.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#185 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 07 maj 2014 - 07:35

Jeśli nadal nie wierzysz to na chłopski rozum czysta matematyka z podanej wcześniej trasy:
Przeł. Karkonoska - 900 metrów przewyższenia

Podjazd przez Cerny Dul w Czechach - 400 metrów przewyższenia 

Przeł. Okraj od Svobody nad Upou - 500 metrów przewyższenia
Czyli razem 1800 metrów plus jakieś hopki w drodze powrotnej. Jakim cudem Strava wyliczyła tu 2800 to ja nie wiem  :)

A na pewno jechał przez Cermy Dul,Janske Lazne  ?

Bo kiedy np. po zjechaniu z Przełęczy Karkonoskiej skręcimy w poblizu Vrchlabi na Strażne potem kontynuując do schr.Vyrovka ( prawie 1400 mnp.) zjedziemy do Peca pod Sniezka i wjazd na Okraj +hopki to taka suma ( 2900)  może wyjść.

#186 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 07 maj 2014 - 07:47

Ja jeżdzę często na torze, ta sama liczba okrążeń, a przewyzszenia nigdy sie nie zgadzają - jest jakieś 10 procent błędu, o ile nie więcej. A to przy użyciu Garmina, w tych samych warunkach atmosferycznych, gdzie wachania ciśnienia są pomijalne. Tym bardziej nie ma sie co spodziewać cudów po pomiarach gpsem z komórki i chyba dlatego Strava (jak i inne aplikacje) przepuszcza dane z apki przez jakiś dodatkowy filtr który normalizuje dane.

#187 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 maj 2014 - 09:50

A na pewno jechał przez Cermy Dul,Janske Lazne  ?

Bo kiedy np. po zjechaniu z Przełęczy Karkonoskiej skręcimy w poblizu Vrchlabi na Strażne potem kontynuując do schr.Vyrovka ( prawie 1400 mnp.) zjedziemy do Peca pod Sniezka i wjazd na Okraj +hopki to taka suma ( 2900)  może wyjść.

Jechał tak jak napisałem :) Przez Vyrovkę to jasne, że takie przewyższenie byłoby OK :)

Powielił dokładnie moją trasę, stąd moje zdziwienie jak się pochwalił przewyższeniem ;)

#188 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 07 maj 2014 - 10:20

Mi też takie cyrki z przewyższeniami wyskakiwały tyle, że nie jeżdżę z Endomondo ani Stravą a z Locusem na Xperii Active.

( chodzi mi o bieżące wskazania przewyższeń w czasie jazdy nie  jak potem  eksportowałem np do Endomondo-to inna historia)

W programie można było ustawić ,,FILTR'' jak ma liczyć wysokość ( na ile posiłkować się Gpsem na ile DEM/SRTM na ile sensorem ciśnienia). Miałem ustawiony najwyższy filtr i pokazywał kompletne głupoty.Na prostej np. na odcinku Jg- Podgórzyn potrafił nabić ( pokazać) ca 200 metrów różnicy gdzie 50 m to max. Pod górę czy w dól wskazania były przyzwoite ale na prostej  całkowicie świrował.

Zmieniłem ostatnio FILTR  na ,,średni'' i wskazania są dużo lepsze=prawdopodobne. 

(Czy w Endo.. albo Stravie jest opcja Filtra nie mam pojęcia).

Eksport pliku do Endomondo i Stravy ( czyli co się dzieje po wczytaniu na PC pliku gpx) 

Moim zdaniem:

Endomondo zdecydowanie zaniża wskazania przewyższeń ale także np. zaniża prędkość maksymalną.

Strava albo Garmin Connect  lepsze .

(Ale to może też trochę wina programu, który używam czyli Locusa).

Co oznacza np.,,FILTR najwyższy '' też do końca nie wiem, bo dwie zmienne dane wyskościowe DEM/SRTM + sensor ciśnienia

#189 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 08 maj 2014 - 10:53

W Navime możemy porównać bezpośrednio przewyższenia z mapy i gps - zresztą można zrobić test i zrobić parę kółek tej samej trasy i zobaczyć, jak wygląda na przewyższeniach ta sama trasa. :)

#190 Yuras

Yuras
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądJura

Napisano 08 maj 2014 - 20:51

W Runtastic podobnie... porównujemy przewyższenia na podstawie map i wskazań GPS, możemy wybrać które wskazania nas interesują i ponownie przeliczyć trening. Pierwotne wskazania są wg GPS.

Dzisiejszy trening (50,42km) wg GPS 471/470m... po przeliczeniu wg map 483/482m

...dla porównania wskazania Endomondo z tego samego treningu (zawsze równolegle włączone na tym samym telefonie)

trasa 50,50km - 665/673m

#191 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 13 maj 2014 - 20:38

Odnośnie różnic przewyższeń "na tej samej trasie" na stravie, to proponuje sprawdzić, czy trasa jest rzeczywiście ta sama. Odbiorniki gps lubią robić skoki w boki, szczególnie w lesie, w górach i jak ktoś wrzuci odbiornik gps do kieszeni. Strava przewyższenia bierze z map i ignoruje dane wysokości z zapisu gps.

#192 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 14 maj 2014 - 19:52

Szukałem w Endo czy można wysyłać PW do innych użytkowników. Chyba nie, wszak ja nie znalazłem.

A jak to wygląda w Stravie?

#193 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Napisano 14 maj 2014 - 21:31

Komunikacja publiczna poprzez komentarze

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

#194 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 21 maj 2014 - 08:58

Może ktoś wyjaśnić co oznacza w StraVie taki tekst 

This segment has been flagged as hazardous.

Niebezpiecznego nic tam nie widzę bo to akurat zwykła górka.

Obok tych co istnieją na Stravie robię sobie   bardziej dla własnych potrzeb po troszku   bazę podjazdów=segmentów  ( na razie 3 strony) żebym miał prostszy dostęp ,no i nie zawsze miejsce początku albo zakończenia podjazdu mi się podoba,albo nawet nazwa.

W każdym razie na jednym z podjazdów Sosnówka Górna( attempted by 136 people) ostatnio brak czasów ,wyników i na górze właśnie taki komunikat.

Albo takie coś jest z boku  

''This segment is ineligible for a segment goal because it has been marked as hazardous by another user.''

Czy powód jest taki, że już taki segment istniał i komuś się nie spodobało, że ,,nowa wersja''   czy może coś głębszego.( przez jakiś czas wszystko było Ok dopiero dziś chyba ten komunikat)

#195 Gosc_cezet_*

Gosc_cezet_*
  • Gość

Napisano 21 maj 2014 - 09:12

Ktoś oflagował segment jako niebezpieczny, podał powód (prawdziwy bądź nie) i Strava ukrywa wyniki.

#196 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 maj 2014 - 09:13

ehlo,

jw.

https://strava.zende...nt-as-Hazardous

-- 

Marcin Trzaska

#197 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 21 maj 2014 - 09:19

Jakaś bzdura-co niebezpiecznego w podjeździe do Karpacza przez Sosnówkę. Już nawet psy ''wymarły '' bo ich brak na tej drodze. Ale sprawdzę bo może np.zerwali nawierzchnię , droga się usunęła.....

( Na zjeździe z tej górki kilka lat temu zabił się na przedostatnim zakręcie młody chłopak Szymon, ale to był zjazd nie podjazd)

#198 Gosc_cezet_*

Gosc_cezet_*
  • Gość

Napisano 21 maj 2014 - 09:40

Podejrzewam, że nikt w Stravie nie weryfikuje zgłoszeń - oflagowanie segmentu i podania powodu w stylu "nisko latające UFO" spowoduje też zablokowanie segmentu.

#199 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 21 maj 2014 - 13:51

Było jakiś czas temu głośno o śmiertelnych wypadkach powodowanych przez osoby próbujące bić rekordy na niebezpiecznych segmentach. Oczywiście w Stanach, więc nie obyło się bez prawników i roszczeń w stylu x milionów dolarów dla rodziny głupka, który zabił się walcząc o lepszy czas. A ponieważ Strava to duży biznes i robi się z niej powoli taka mała korporacja, to jestem pewien, że ich prawnicy doradzili im zero tolerancji – jeśli ktoś zgłasza segment jako niebezpieczny, to jest on po prostu blokowany z automatu.  

#200 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2033 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 21 maj 2014 - 13:59

^ i między innymi dlatego pojawiła się grupa trolli na razie poza naszym krajem, która flaguje segmenty dla jaj. 

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

Dodaj odpowiedź