Jump to content

Photo

Endomondo I Strava

590 replies to this topic

#161 seb2k6

seb2k6
  • Użytkownik
  • 138 posts

Posted 03 May 2014 - 18:15

Coś mam przeczucie, że najwięcej problemów ze znaczeniem i sensem KOM'ów mają osoby, które ich po prostu nie zdobywają... W takim razie proponuję wziąć się do roboty i przejąć koronę na kilku segmentach. W końcu tak jak ktoś napisał kilka postów temu.. KOMy robią ludzie bez formy i do tego nie czerpią przyjemności z jazdy. Co w takim razie Was powstrzymuje?

;)

#162 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 04 May 2014 - 15:42

Cześć, jak właściwie strava oblicza przewyższenia?

Zrobiłem taki mały teścik: porównałem przewyższenie z mojego treningu z przewyższeniem takiej samej trasy, narysowanej w kreatorze tras na stravie. I co się okazuje:

http://www.strava.com/routes/306670 - narysowana

http://www.strava.co...ities/135405716 - trening

140m różnicy to jednak sporo. Tak sobie myślę, że to może wynikać z tego że ja eksportuję treningi z gpx-a z Trekbuddy, a pewnie większość używa aplikacji lub garminów. U Was też są różnice?

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#163 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 04 May 2014 - 15:59

U mnie w stravie wychodzi zawsze więcej niż na endo. Ktoś gdzieś kiedyś wspominał, że jeden z programów oblicza sam, a inny zbiera dane z map. Stąd zapewne ta różnica

#164 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 May 2014 - 16:33

ehlo,

Takie małe porównanie trasy mega Żądła Szerszenia 2014:

Mio Cyclo 105 (FW z GB-580P): 898 m /Barometric Altimeter/

Strava: 999 m

Endo: 590 m

Route analyser: 996 m.

-- 

Marcin Trzaska

#165 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 04 May 2014 - 16:58

Ale mnie nie chodzi o różnice między aplikacjami, tylko o to, że strava na własnym kreatorze tras pokazuje inne przewyższenie niż na treningu na dokładnie tej samej trasie.

Ragazza Ravennesa

#166 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 04 May 2014 - 17:02

ehlo,

Takie małe porównanie trasy mega Żądła Szerszenia 2014:

Mio Cyclo 105 (FW z GB-580P): 898 m /Barometric Altimeter/

Strava: 999 m

Endo: 590 m

Route analyser: 996 m.

I wszystko jasne :)

#167 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 May 2014 - 17:04

Jak widać, aktualny jest cytat z jednej z lepszych komedii Some Like It Hot - Well, nobody's perfect!. ;-)

W kreatorze na pewno nie wyklikasz _dokładnie_ tej samej trasy IMHO.

-- 

Marcin Trzaska

#168 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 04 May 2014 - 17:23

Jak nie wyklikam, skoro kreator stravy automatycznie rysuje po drogach.

Zrobiłem drugi przykład - 230m różnicy:

http://www.strava.com/routes/314134 - kreator stravy

http://www.strava.co...ities/135083238 - trening

Sprawdź sam na jakiejś swojej trasie, jak Ci się chce ;-)

Ragazza Ravennesa

#169 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 04 May 2014 - 19:48

Jak widać, aktualny jest cytat z jednej z lepszych komedii Some Like It Hot - Well, nobody's perfect!. ;-)

W kreatorze na pewno nie wyklikasz _dokładnie_ tej samej trasy IMHO.

"Everybody lies" 

EOT :D

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#170 CuoreRosso

CuoreRosso
  • Użytkownik
  • 133 posts
  • SkądŁódź

Posted 05 May 2014 - 11:20

Endo ma też coś pochrzanione z liczeniem kalorii. Mi na ostatniej trasce (40 km w 1,5 h) wyliczył że spaliłem 5000 kcal.

#171 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 05 May 2014 - 11:47

Endo ma też coś pochrzanione z liczeniem kalorii. Mi na ostatniej trasce (40 km w 1,5 h) wyliczył że spaliłem 5000 kcal.

Obliczeń z tej zabawki nie można traktować poważnie. Dziwi mnie że kogoś to dziwi.

Nie ma tam za wielu przydatnych informacji. Apka do lansu!

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#172 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 May 2014 - 12:11

Na przewyższenia na Stravie nie ma co w ogóle patrzeć, bo czasem są kosmiczne wartości, dla przykładu ostatnio znajomy pojechał sobie rundę po Karkonoszach Przeł. Karkonoska-Przeł. Okraj, którą kiedyś jechałem w identycznym układzie. Strava wyliczyła mu 2800 m przewyższenia, według Garmina u mnie było równo 1962 m - różnica prawie niezauważalna ;)

A z KOM-ami Strava powinna zrobić porządek, bo robi się niezły bajzel, ludzie zamiast całych podjazdów robią KOMy przez nawet kilkaset metrów które byli w stanie pojechać mocno i się cieszą z korony - trochę paranoja :)

pzdr

#173 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 05 May 2014 - 14:13

A z KOM-ami Strava powinna zrobić porządek, bo robi się niezły bajzel, ludzie zamiast całych podjazdów robią KOMy przez nawet kilkaset metrów które byli w stanie pojechać mocno i się cieszą z korony - trochę paranoja :)

Sam tak robię, ale nie po to żeby mieć KOMa, tylko żeby wiedzieć jak dobry sprint zrobię do tablicy.

Jest to też jakaś informacja o zmęczeniu i śledzeniu postępów.

Zupełnie mi nie przeszkadzają takie KOMy a te które mnie interesują mogę filtrować gwiazdkami.

#174 Gosc_Frank85_*

Gosc_Frank85_*
  • Gość

Posted 05 May 2014 - 14:48

Mnie dzisiaj Endo oznaczyło zupełnie inną trasę niż ta jaką przejechałem. Miał ktoś kiedyś coś takiego - mam na myśli zjechanie z trasy o kilkaset metrów ? Dadam, że wyjątkowo wolno się dzisiaj poruszałem ... Endo odbiera/wysyła co ile sekund ?

#175 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 05 May 2014 - 16:44

Sam tak robię, ale nie po to żeby mieć KOMa, tylko żeby wiedzieć jak dobry sprint zrobię do tablicy.

Jest to też jakaś informacja o zmęczeniu i śledzeniu postępów.

Zupełnie mi nie przeszkadzają takie KOMy a te które mnie interesują mogę filtrować gwiazdkami.

Make this segment private... 

Ah ta strava zaskakuje wielokrotnością opcji ;)

Strava
Instagram

#176 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 05 May 2014 - 17:13

Make this segment private... 

Ah ta strava zaskakuje wielokrotnością opcji ;)

Z reguły uznaję podejście typowo googlowe czyli wyszukiwanie interesujących treści a nie ich białkowe(czyt. ludzkie) segregowanie, które przy mnogości opcji staje się bardziej czasochłonne.

Osoby które mają problem z wyszukaniem interesujących segmentów będą musiały poczekać aż strava udostępni więcej opcji filtrowania(dystans, wysokość wzniesienia itp). Mnie nikt nie zmusi do oznaczania segmentów jako prywatne ;)

Co ciekawe w obecnym filtrze można wybrać poziomy od FLAT/DOWNHILL do CLIMB

Jest ich 6 http://www.strava.com/segments/search

#177 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 05 May 2014 - 17:22

Ciebie nikt nie zmusi, ale przez takich jak Ty, co 200m niedługo będą segmenty, no ale przecież wolno Tobie..

Strava
Instagram

#178 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 05 May 2014 - 17:40

Na przewyższenia na Stravie nie ma co w ogóle patrzeć, bo czasem są kosmiczne wartości, dla przykładu ostatnio znajomy pojechał sobie rundę po Karkonoszach Przeł. Karkonoska-Przeł. Okraj, którą kiedyś jechałem w identycznym układzie. Strava wyliczyła mu 2800 m przewyższenia, według Garmina u mnie było równo 1962 m - różnica prawie niezauważalna ;)

Widzisz, Ty twierdzisz, że strava zawyża, zresztą sporo takich opinii widziałem - ja natomiast zauważyłem że mimo wszystko zaniża - pokazuje mniejsze wartości niż veloviewer, ich własny kreator tras oraz inne internetowe kreatory (np. profiler) ;)

Ragazza Ravennesa

#179 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 05 May 2014 - 18:00

Ciebie nikt nie zmusi, ale przez takich jak Ty, co 200m niedługo będą segmenty, no ale przecież wolno Tobie..

Mam się czuć winny?

Nie jestem zwolennikiem Stalinowskiej kontroli segmentów.

Będą filtry, będzie dobrze! Chyba że nadal chcesz się upierać przy segregacji. Jeżeli tak, to możemy nawet pokusić się o regulamin segmentów, taki na 10 stron, zwołać w tym celu specjalną komisję z najlepszych specjalistów a później poddać to głosowaniu :) joke

Strava powinna odpowiadać na potrzeby wszystkich a nie tylko wybranej grupy której się wydaje że ich segmenty są najlepsze.

To co dla Ciebie jest segmentem, dla kogoś z lepszą kondycją może być tylko śmieciem i co wtedy?

#180 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 05 May 2014 - 18:06

Przecież jest opcja "ukryj segment"

Robicie problemy...

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

Reply to this topic