Coś mam przeczucie, że najwięcej problemów ze znaczeniem i sensem KOM'ów mają osoby, które ich po prostu nie zdobywają... W takim razie proponuję wziąć się do roboty i przejąć koronę na kilku segmentach. W końcu tak jak ktoś napisał kilka postów temu.. KOMy robią ludzie bez formy i do tego nie czerpią przyjemności z jazdy. Co w takim razie Was powstrzymuje?
![]()
Endomondo I Strava
Posted 03 May 2014 - 18:15
Posted 04 May 2014 - 15:42
Cześć, jak właściwie strava oblicza przewyższenia?
Zrobiłem taki mały teścik: porównałem przewyższenie z mojego treningu z przewyższeniem takiej samej trasy, narysowanej w kreatorze tras na stravie. I co się okazuje:
http://www.strava.com/routes/306670 - narysowana
http://www.strava.co...ities/135405716 - trening
140m różnicy to jednak sporo. Tak sobie myślę, że to może wynikać z tego że ja eksportuję treningi z gpx-a z Trekbuddy, a pewnie większość używa aplikacji lub garminów. U Was też są różnice?
Posted 04 May 2014 - 16:58
Ale mnie nie chodzi o różnice między aplikacjami, tylko o to, że strava na własnym kreatorze tras pokazuje inne przewyższenie niż na treningu na dokładnie tej samej trasie.
Posted 04 May 2014 - 17:23
Jak nie wyklikam, skoro kreator stravy automatycznie rysuje po drogach.
Zrobiłem drugi przykład - 230m różnicy:
http://www.strava.com/routes/314134 - kreator stravy
http://www.strava.co...ities/135083238 - trening
Sprawdź sam na jakiejś swojej trasie, jak Ci się chce ;-)
Posted 04 May 2014 - 19:48
Jak widać, aktualny jest cytat z jednej z lepszych komedii Some Like It Hot - Well, nobody's perfect!. ;-)
W kreatorze na pewno nie wyklikasz _dokładnie_ tej samej trasy IMHO.
"Everybody lies"
EOT ![]()
Posted 05 May 2014 - 11:47
Endo ma też coś pochrzanione z liczeniem kalorii. Mi na ostatniej trasce (40 km w 1,5 h) wyliczył że spaliłem 5000 kcal.
Obliczeń z tej zabawki nie można traktować poważnie. Dziwi mnie że kogoś to dziwi.
Nie ma tam za wielu przydatnych informacji. Apka do lansu!
Posted 05 May 2014 - 12:11
Na przewyższenia na Stravie nie ma co w ogóle patrzeć, bo czasem są kosmiczne wartości, dla przykładu ostatnio znajomy pojechał sobie rundę po Karkonoszach Przeł. Karkonoska-Przeł. Okraj, którą kiedyś jechałem w identycznym układzie. Strava wyliczyła mu 2800 m przewyższenia, według Garmina u mnie było równo 1962 m - różnica prawie niezauważalna ![]()
A z KOM-ami Strava powinna zrobić porządek, bo robi się niezły bajzel, ludzie zamiast całych podjazdów robią KOMy przez nawet kilkaset metrów które byli w stanie pojechać mocno i się cieszą z korony - trochę paranoja ![]()
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Posted 05 May 2014 - 14:13
A z KOM-ami Strava powinna zrobić porządek, bo robi się niezły bajzel, ludzie zamiast całych podjazdów robią KOMy przez nawet kilkaset metrów które byli w stanie pojechać mocno i się cieszą z korony - trochę paranoja
Sam tak robię, ale nie po to żeby mieć KOMa, tylko żeby wiedzieć jak dobry sprint zrobię do tablicy.
Jest to też jakaś informacja o zmęczeniu i śledzeniu postępów.
Zupełnie mi nie przeszkadzają takie KOMy a te które mnie interesują mogę filtrować gwiazdkami.
Posted 05 May 2014 - 16:44
Sam tak robię, ale nie po to żeby mieć KOMa, tylko żeby wiedzieć jak dobry sprint zrobię do tablicy.
Jest to też jakaś informacja o zmęczeniu i śledzeniu postępów.
Zupełnie mi nie przeszkadzają takie KOMy a te które mnie interesują mogę filtrować gwiazdkami.
Make this segment private...
Ah ta strava zaskakuje wielokrotnością opcji ![]()
Posted 05 May 2014 - 17:13
Make this segment private...
Ah ta strava zaskakuje wielokrotnością opcji
Z reguły uznaję podejście typowo googlowe czyli wyszukiwanie interesujących treści a nie ich białkowe(czyt. ludzkie) segregowanie, które przy mnogości opcji staje się bardziej czasochłonne.
Osoby które mają problem z wyszukaniem interesujących segmentów będą musiały poczekać aż strava udostępni więcej opcji filtrowania(dystans, wysokość wzniesienia itp). Mnie nikt nie zmusi do oznaczania segmentów jako prywatne ![]()
Co ciekawe w obecnym filtrze można wybrać poziomy od FLAT/DOWNHILL do CLIMB
Jest ich 6 http://www.strava.com/segments/search
Posted 05 May 2014 - 17:22
Ciebie nikt nie zmusi, ale przez takich jak Ty, co 200m niedługo będą segmenty, no ale przecież wolno Tobie..
Posted 05 May 2014 - 17:40
Na przewyższenia na Stravie nie ma co w ogóle patrzeć, bo czasem są kosmiczne wartości, dla przykładu ostatnio znajomy pojechał sobie rundę po Karkonoszach Przeł. Karkonoska-Przeł. Okraj, którą kiedyś jechałem w identycznym układzie. Strava wyliczyła mu 2800 m przewyższenia, według Garmina u mnie było równo 1962 m - różnica prawie niezauważalna
Widzisz, Ty twierdzisz, że strava zawyża, zresztą sporo takich opinii widziałem - ja natomiast zauważyłem że mimo wszystko zaniża - pokazuje mniejsze wartości niż veloviewer, ich własny kreator tras oraz inne internetowe kreatory (np. profiler) ![]()
Posted 05 May 2014 - 18:00
Ciebie nikt nie zmusi, ale przez takich jak Ty, co 200m niedługo będą segmenty, no ale przecież wolno Tobie..
Mam się czuć winny?
Nie jestem zwolennikiem Stalinowskiej kontroli segmentów.
Będą filtry, będzie dobrze! Chyba że nadal chcesz się upierać przy segregacji. Jeżeli tak, to możemy nawet pokusić się o regulamin segmentów, taki na 10 stron, zwołać w tym celu specjalną komisję z najlepszych specjalistów a później poddać to głosowaniu
joke
Strava powinna odpowiadać na potrzeby wszystkich a nie tylko wybranej grupy której się wydaje że ich segmenty są najlepsze.
To co dla Ciebie jest segmentem, dla kogoś z lepszą kondycją może być tylko śmieciem i co wtedy?