mam 176 cm wzrostu i nie było innej opcji jak M:) co jak, co ale rama przełajowa powinna być mała, co przekłada się na jej zwinność. Poza tym nie wiem czy zauważyliście ale dużo błotniaków jeździ sporo w dolnym chwycie, więc jeśli dobierzemy zły rozmiar to będzie trochę kiepsko.
faktycznie z tą kasetą trochę pojechałem;/ jakby teraz kupował to bym wziął 12-25:) nie chce się ktoś zamienić za 12-23? Przebieg 50km:D oczywiście w grę wchodzi tylko sora 8 speed:) jak nie będzie chętnych to jakoś przeboleje..... w sumie na śląsku nie mam takich górek, których bym nie podjechał, poza tym ważę 72kg, więc jakoś sobie poradzę.
wracając do Clarisów dość twardo wskakują biegi co bardzo mi odpowiada (prawie jak Campa :-P ) tylko że po ostatniej eskapadzie w parku coś zaczęło mi grzechotać w lewej klamce co średnio mi się podoba :-(
Raczej 90 % przełajowców śmiga w górnym chwycie, w dolnym rzadko, na ciężkich zjazdach ewentualnie , jak faktycznie hamulec trzeba przycisnąć , pryznajmniej tak wynika z zawodów i filmów.
Co grzechotania w klamce....pewnie prawa, u mnie w tourneyu też coś grzechocze...... ale sie w kółko śmiga więc czasu nie ma na rozbieranie, al;e zwróce uwage chlopakom w Shimano , że to nie jednostkowy przypadek.
Co do biegów to 25 e terenie też będzie twardo , 28 to dobry wybór.
Byłbym wdzieczny za dokładny pomiar ramy:
wysokość - od osi suportu do końca podsiodłowej, oraz, od osi podsiodłowej do osi sterówki
Długość od osi suportu do osi tylnego koła