Jump to content

Photo

Wybór kół

• This topic is locked This topic is locked
4494 replies to this topic

#2781 pantani

pantani
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • Skądz wioski

Posted 28 February 2010 - 22:02

Pantani - pierwsze dwa rowery mają koła treningowe, więc wybór jest oczywisty. (chyba było oczywiste, że o tym nie mówimy)

No właśnie: koła treningowe plus opony = wybór oczywisty. Większość osób tu obecnych ma jeden komplet kół na których się od czasu do czasu ściga a głównie trenuje.

Na 3 zdjęciu na moje oko widać że to opona na Shamalach, dziennikarz też zwrócił na to uwagę.

pzdr

#2782 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 February 2010 - 22:13

Podział taki, że opona na codzień, szytka na wyścig nie jest trafiony. Szytki dzielą się na treningowe (tufo, tanie modele Conti) i wyścigowe (VCX, Veloflex, itp.).
Ja nie mam ani jednego kompletu kół szosowych na opony i sobie bardzo to chwalę.
pantani, jakie szprychy dałeś do swoich F20?

#2783 pantani

pantani
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • Skądz wioski

Posted 01 March 2010 - 00:18

Pisałem w poście ;] - DT Comp 2.0 1.8

pzdr

#2784 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 01 March 2010 - 08:57

Na DS Comp to trochę mało do tych obręczy. Na ten sezon F20 są zaskakująco lekkie. Tę różnicę czuć podczas budowy kół.

#2785 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 01 March 2010 - 19:48

Hej
Czy mozna kupić takie zapadki/zęby które ocierają się o bębenek. Dokładnie te co dają charakterystyczny brzdęk piasty.
Otwieram dziś stara piaste sh rx 100 a tam brak jednej pary zębów :shock:

[ Dodano: 2010-03-01, 22:50 ]
Odpowiem sobie sam.
Otóż rozebrałem stary wolnobieg. A w nim identyczne łozyska "bębenka" oraz te zęby/ zapadki. Co prawda szerokość jest inna lecz wazniejsza jest długość(identyczne)

Dla ścisłości czy w ogóle smaruje się tą grzechotke czymkolwiek?
Jak posmarowałem towotem lub smarem grafitiwym to po 5 km mogłem kręcić w miejscu gdyż zęby/zapadki przykleiły się do ośki.

#2786 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 01 March 2010 - 23:21

Na rozgrzewkę :D

Dołączona grafika

Ambrosio na Nemesisach teraz wypala dodatkowo koronę i napis "Królowa północy":

Dołączona grafika

#2787 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 01 March 2010 - 23:59

Karbon, chłopie! Co robi u Ciebie w warsztacie karton po Kellys'ie? Toż to profanacja miejsca świętego ;-)

#2788 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 02 March 2010 - 07:54

Hej
Czy mozna kupić takie zapadki/zęby które ocierają się o bębenek. Dokładnie te co dają charakterystyczny brzdęk piasty.
Otwieram dziś stara piaste sh rx 100 a tam brak jednej pary zębów :shock:

[ Dodano: 2010-03-01, 22:50 ]
Odpowiem sobie sam.
Otóż rozebrałem stary wolnobieg. A w nim identyczne łozyska "bębenka" oraz te zęby/ zapadki. Co prawda szerokość jest inna lecz wazniejsza jest długość(identyczne)

Dla ścisłości czy w ogóle smaruje się tą grzechotke czymkolwiek?
Jak posmarowałem towotem lub smarem grafitiwym to po 5 km mogłem kręcić w miejscu gdyż zęby/zapadki przykleiły się do ośki.

Bębenek nie smaruje się powierzchni niczym oprócz oliwki , ja daje po kropelce na łozyskowanie zapadki i pare kropelek na palucha i lece po biezni, tak aby cokolwiek nie była sucha tylko wilgotna i to tyle !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z tego co wiem zapadki od wolnobiegu jakoś nie pasują do bębenka.

Karbon - masz bałagan jak w dziupli :mrgreen: :lol: ja przynajmniej mam powieszone kółeczka elegancko , porzadek musi być :lol:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2789 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 02 March 2010 - 09:06

Karbon, chłopie! Co robi u Ciebie w warsztacie karton po Kellys'ie? Toż to profanacja miejsca świętego ;-)

Karton jest pełny Scottem :D
Mam mało miejsca i kilka rowerów. Ale drążek pewnie dorobię, tak co by o koła pecyną nie zahaczać.

#2790 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 02 March 2010 - 11:16

jako, że człowiek uczy się na błędach i posiada rozum to też wczoraj przesmarowałem co prawda smarem do łańcucha i daje rade

#2791 wezuwiusz

wezuwiusz
  • Użytkownik
  • 23 posts
  • SkądGorzów Wlkp / Kraków

Posted 02 March 2010 - 13:56

Na YouTube jest sporo filmików "speców" z Hameryki, którzy zmieniając szytki nie nakładają nowego kleju, albo jak zakładają nowe szytki to czekajją aż klej wyschnie. Ludzie się naoglądają takich debili i potem robią głupoty. Na nieprzyklejonej szytce można wrócić do domu jeśli trzeba ją wymienić, ale zakręty wolniutko trzeba brać.
Opony w szosie to samo zło :D

hoho to ja byłem ten od nieprzyklejonych. jeździłem po londynie jako kurier na nieprzyklejonych szytkach i bardzo wierzyłem w to że mi nie spadną i utrzymają się na samym cisnieniu i tak było. na przednim kole szytki nie przyklejam do dziś nawet gdy mam super warunki w domu by to zrobić (w Londynie nie było jakoś czasu pomyśleć o zabiegu klejenia).
Nie chcę tu nikogo namawiać do tego, sam robiłem to tylko dlatego że miałem wtedy bardzo wysoki poziom współczynnika "odkładania spraw na potem" więc nie było to jakoś wyrozumowane rozwiązanie techniczne wypłakane w CADzie :D ktoś mógłby powiedzieć że robiłem to z głupoty, zwał jak zwał. Trochę się cykałem jadąc rano po szerokopasmowej drodze z ciężarówkami do miasta nie powiem, może to znaczy że nie jestem jednak debilem? :D
no ale mam nadzieje że moje doświadczenie zachęci bojaźliwych do jazdy na szytkach , bo jak przykleisz dobrze to już napewno nic nie grozi a wiem że ludzie się boją że to spadnie itd. tutaj poprostu ekstremalny przypadek że nie spadnie. Tylko pompujcie je dobrze bo dwa razy złapałem snejka na świetnej gumie bo taki byłem luzak że mi się nie chciało pompować.
raz mi szytka spadła z przodu jak mnie auto puknęło (była przyklejona). poprostu spadła śmiesznie wyglądała jak taka parówa. A tu fota koła od strony samochodu.

http://www.flickr.co...57613322384888/

i pozdrawiam wszystkich na wiosnę, świetne forum! hej

#2792 sly1984

sly1984
  • Użytkownik
  • 36 posts
  • SkądKonin

Posted 04 March 2010 - 16:55

Witam wszystkich
Chcę zbudować nowe koła. Zdecydowałem, że będą to koła pod szytki. Czy coś takiego w ogóle warte jest uwagi
http://www.allegro.p...8_nowa_m16.html

Z góry dziekuję za pomoc.

#2793 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 04 March 2010 - 17:02

To napewno z allegro ? może to demotywatory " stan nowe / możliwe rysy pochdzące z transportu/ I kup u takich człowieku rame

#2794 sly1984

sly1984
  • Użytkownik
  • 36 posts
  • SkądKonin

Posted 04 March 2010 - 17:05

Też mnie to zdziwiło z tymi "rysami pochodzącymi z transportu" hihi ale z drugiej strony koleś ma dużo pozytywnych komentarzy.
Na zagranicznych forach trochę czytałem o tych obręczach ale chciałbym się upewnić że to nie jest jakieś badziewie.

#2795 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 04 March 2010 - 17:17

A ja kupiłem Ambrosio F20 za ciężkie pieniądze :evil:

#2796 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 04 March 2010 - 17:30

Te Wolbery sa na 36H, takze spoko. Pluje sobie w brode bo kupilem tez Ambrosio Montreal na 36H. Nie zawsze sie zdaza taka okazja jak z tymi Wolberami.

#2797 sly1984

sly1984
  • Użytkownik
  • 36 posts
  • SkądKonin

Posted 04 March 2010 - 17:40

A jakie piasty pod te obręcze byście polecili?? Jestem lekki 64 kg :)

#2798 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 March 2010 - 19:47

GrzegorzP, ile płaciłeś?
sly1984, Novateci sobie kup. A171 i F172.

#2799 mf

mf
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 March 2010 - 20:25

Też jestem na etapie składania kół i mam mały problem - nie mogę znaleźć w sklepach tych obręczy DA22. Ponoć są niedostępne.
Wie ktoś czy da się to gdzieś jeszcze kupić ?

#2800 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 posts
  • SkądPuławy

Posted 05 March 2010 - 07:34

Też mnie to zdziwiło z tymi "rysami pochodzącymi z transportu" hihi ale z drugiej strony koleś ma dużo pozytywnych komentarzy.
Na zagranicznych forach trochę czytałem o tych obręczach ale chciałbym się upewnić że to nie jest jakieś badziewie

Ale jak mają nie mieć rys jak te obręcze mają ze 20lat,nie wiadomo gdzie sie walały, tylko po prostu nie były używane/montowane. To tzw. "leżaki". Mam od tego człowieka komplet Campagnolo Omega i są w porządku.