Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#2721 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 15 luty 2010 - 20:49

Na tej Rodi Kronos zrobiłem szosówką około 800km, była sztywniejsza od jakiejś Rigidy jaką wcześniej miałem, nic złego się z nią nie działo przez ten okres, całkiem ładna.

#2722 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 15 luty 2010 - 20:52

Marceln, żarty sobie robisz? Obręcze Karbonowe w MTB to przyszłość, ktorą niektorzy już odkrywają od niedawna lub od kilku lat.

Karbonowe obręcze w MTB to pic na wodę, to nie szosa, a o uszkodzenie przez kamienie bardzo łatwo. Alu obręcze są wytrzymalsze, lżejsze, znacznie tańsze, no i może trochę mniej sztywne, ale nie przesadnie.

To w takim wypadku ramy karbonowe i np. korby karbonowe powinny byc wymieniane co pol sezonu albo nawet co wyscig wg. Twojego rozumowania. Wiem ze mozesz mieć swoją teorię i przekonania ale mylisz się w tym wypadku.

Spojrz na jakich obręczach jedżą najlepsi, czolowi kolarze swiata. Myslalem ze jestes obeznany w temacie rowerowym skoro działasz w portalu rowerowym...

Podam ci przykłady takich obreczy/kółek jak DT 1250, Fulcrumu Zero Carbon, Reynoldsy czy chociazby Ritchey Carbony które zostały wprowadzone do sprzedazy cość niedawno., ale testowane wiele lat.

Czołowy Team MTB Szwajcarski Swisspower ( już nie istniejący )uzywał koł z karbonowymi ( wpełni ) obreczami juz w sezonie 2007 i 2008. Sam mialem dokladnie takie kola jak ich i powiem ze to jest niesamowite, amortyzacja kol i sztywnośc sa bajeczne. W zasadzie głownei sztywnosc i nośnośc kola. Same kola nie były bardzo ciezkie bo wazyły niespelna 1700 gram, ale były to kola na szytki wiec odejdzie nam ok 100 gram na detki liczac ze szytkimają ok 500-600 gram.

Wszytkie moje opinie potwierdzą Tobie czołowi kolarze górscy ktorzy jedza na karbonowych obreczach mtb. Chocby Marek konwa i Andrze Kaiser. Na swiecie na carbonowych obręczach jedzi juz od wielu lat Thomas Frischnecht

A właśnie. Pare meisięcy temu przeglądalm test kół mtb w angielskiej prasie, bodajrze w SINGELTRACKU i porownywano je z obrecza alu.. nie było nawet co porównywac.

Co do wytrzymałości. Ciekaw jestem jak będzie wyglądac obręcz MTB 290 gram w porównaniu z obręczą ok 300 gramową karbonową. Napewno nie lepiej jak weglówka

Pozdrawiam serdecznie

#2723 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 15 luty 2010 - 20:54

Spike, co do AT450 to zrobiłem na nich około 20 tyś i jeszcze się trzymają, porządna rzecz za taką cenę. :-P

#2724 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 luty 2010 - 21:26

Dominik - a te nity przy łączeniu takie miałeś ?? bo wygląda to nieciekawie, moze pod opaską nie widać ale ogólnie to jakoś nie załadnie.
A czy miejsce łącznie miałeś równe po zewnątrz ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2725 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 15 luty 2010 - 21:49

- Rodi Kronos - 519 g oczkowana , profil kańciasty wysoki 19,8 mm

Co do Kronosa - w poprzedniej odsłonie mojego roweru miałem coś co miało napisane Kronos Racing - nie wiem czy to te, ale koła też nie do zaje*ania przy mojej wadze... pierwszy właściciel machnął na nich koło 20k km, ja po nim dwa sezony - powiedzmy 8k km (moje pierwsze dwa sezony), sprzedałem je jeszcze za 100zł - kolejny właściciel powiedział, że poszły do ponownego zaplecienia i przejeździł cały sezon znów bez narzekania.

Przy czym te co miałem miały taki odcień fioletu chyba w sobie... w każdym razie nie pasowały kolorystycznie do niczego.

#2726 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 luty 2010 - 22:12

- Swift Arriv ( chyba tak sie doczytałem ) 574 g, podobna do Da 28 , profil V na 29 mm

Ja mam od ponad roku te obręcze w swoim stalowym, sztywnym góralu (który służy mi głównie do miasta, choć i większe wypady się zdarzały). Nie mam porównania do jakichś lepszych, ale nie centrują mi się tak łatwo, jak inne koła na obręczach no-name, które mi się przewinęły, opony lekko wchodzą... ogólnie spoko obręcze w swojej cenie :) Dodam jeszcze, że mój znajomy pojechał na nich parę lat temu do Brukseli z Wrocławia (zdjęcie)/cała trasa rowerem)/, a w swoim serwisie montuje je do większości sprzedawanych kół.

#2727 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 luty 2010 - 22:14

Tak to te Racing Kronos, wyglądajakorzystnie, zrobie fotki może.
Maja wade - są na 36 otwe, ale pewne grupy ludzi mówią ze nim więcej szprych tym koło ma mniejszy opór. Dałbym tak 2/1.5 i może by szło jakoś

[ Dodano: 2010-02-15, 22:54 ]
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#2728 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 15 luty 2010 - 23:01

O tak, dokładnie te. Moją dupę woziły bez problemu :)

#2729 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 luty 2010 - 23:17

Swift Arriv? Bójcie się Boga. Te obręcze w wersji 26" są montowane do kół sprzedawanych po niecałe 50 zł/szt. (tylne na wolnobieg). Pewnej granicy w zbijaniu kosztów nie wypada przekraczać.

#2730 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 luty 2010 - 23:35

Wiem o tym , obok mnie hurtownia robi na tych MtB koła ,ale na oczkowanych raczej i tam takie wynalazki znalazłem.
No co :mrgreen: pooglądać można i pokazać :-P to jest niezwiązane z tamtym tematem.

[ Dodano: 2010-02-16, 21:19 ]
Karbon, niby to taka tania obrecz, ale w zasadzie może być jako niskobudżetowa bradzo alternatywa.
Robi się na niej całkiem przyzwoicie, oprócz tego że za mocno nie naciagnie sie bo idzie, ale to co sie da jest wystarczające.
Dając tanią piaste i nierdzewki tanie koła wyjdą ładniejsze niż ksztowały.

Dołączona grafikaDołączona grafika

[ Dodano: 2010-02-17, 12:03 ]
Next pytanie mam , moze Karbon pomoże.
Są koła Bontragera Select - te zwykłe na piastach na kulkach, tam są szprychy 2.0, zastanawiałem sie czy by nie dać Cx RAY , co by zmniejszyć wage :mrgreen: , poprawić wygląd, ale jak kalkuluje to moze nic nie dać mi zysku sztywności, albo i pogorszyć nawet.

#2731 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 20 luty 2010 - 16:03

Dzisiaj kupiłem koła na piastach recorda ( tych super extra kultowych :D ) obreczach mavic open pro oraz szprychach dt wraz z oponami conti grand prix za uwaga.... 160zł :mrgreen:

Koła są w zasadzie w dobrym stanie, tylko w tylnym recordzie przydałoby się zmienić łożyska i bębenek ma luz i teraz nie wiem co z tym zrobić, pozostaje tylko zmiana bębenka czy da się coś wykombinować. Luz jest w obu płaszczyznach: lekki góra-dół i nieco wiekszy na boki. Da się gdzieś dokupić taki bębenek?
A co do łożysk to wie ktoś może jakie maja oznaczenia?

I jeszcze jedna kwestia, komplet kół bez zacisków waży 1680g, nyple są mosiężne, obręcze na 32 szprychy, teraz pytanie - jakie mogą tam być szprychy - DT comp ?
Czy przy wadze 60kg można gdzieś zainstalować szprychy revo oraz jakies alu nyple ? ;) Na tym rowerze tylko i wyłącznie będę trenował, nie będzie żadnego ścigania ( przebieg około 8-9kkm rocznie )

#2732 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 20 luty 2010 - 17:14

Dzisiaj kupiłem koła na piastach recorda ( tych super extra kultowych :D ) obreczach mavic open pro oraz szprychach dt wraz z oponami conti grand prix za uwaga.... 160zł

Lepiej się przyznaj gdzieś taki rarytas za tą cenę wyłapał :P

#2733 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 luty 2010 - 17:34

SPIKE, chcesz do kół dać szprychy, które kosztują tyle co całe te koła? CX-Ray są mniej sztywne niż szprychy znajdujące się w tamtych kołach, więc nie ma to większego sensu. A zmiana na DT New Aero chyba też, bo różnica w masie zadowalająca nie jest.

tomeks, łożyska są kulkowe, więc wystarczy je przeczyścić i ODPOWIEDNIO zmontować piastę. Bęben posiada już łożyska maszynowe, więc tanio można je wymienić. Tylko pamiętaj - nie wymieniaj oryginalnych kulek na inne chyba, że kupisz kulki Campagnolo. Jeśli wymienisz kulki na takie z łożysk wiankowych po 1 zł/szt. to będzie najgłupsza rzecz jaką można zrobić :D

#2734 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 20 luty 2010 - 18:36

travisb, U kolegi, ale on sam chyba nie wiedział co sprzedaje :D

Karbon, A wiesz może co za łożyska są w bębenku? Rozebrałem piaste i znanazłem przyczyne tego luzu, łożyska w bębenku kompletnie zmielone, prawie nic z nich nie zostało :P

Problem łożysk kulkowych już rozwiązany, wystarczyło troche przesmarować i już jest pięknie :)

#2735 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 luty 2010 - 21:01

Łozyska zanies do sklepu z łozyskami i dadzą Ci nowe, ale ni kupuj takich po 5 zł tylko ddeczke lepsze 15-25 zł/ szt.

#2736 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 20 luty 2010 - 23:14

Żeby chociaż było co zanosić :mrgreen: Jak ktoś zna to prosze o wymiary/ oznaczenia tych łożysk, będę wdzięczny :)

#2737 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 luty 2010 - 23:18

Zanieś to co zostało, przecioeż bieżnie zostały, goście pomierzą i będzie dobrze.

#2738 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 luty 2010 - 23:31

Nie widzę na uszczelkach żadnego oznaczenia - mam teraz na tapecie Recordy i Chorusy. Wystarcza same bieżnie i ich wymiary, a w sklepie będą wiedzieli jakie dać.

#2739 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 20 luty 2010 - 23:50

Jak by to kogoś interesowało to:

średnica zew - 26mm
średnica wew - 17mm
szerokość - 6mm

Tylko jest mam problem z wybiciem jednej bieżni, ale może jakoś pójdzie :)
Najważniejsze, że to tylko łożyska są do wymiany.

#2740 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 22 luty 2010 - 22:26

Prezesi wy jesteście obyci w tych sprawach które kółka lepsze "Shimano RS-10" czy "FULCRUM RACING 7" ?