Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#361 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 wrzesień 2007 - 09:42

Witam ponownie,
w kółku, którem nabył mam szprychy niewiadomego producenta. Na główkach sygnowane literą "L". Cieniowane 2,0-1,8-2,0 mm. W porównaniu do DT Comp przejście średnicy jest wyraźniejsze (na długości ca. 3-4 mm), ale nie tak wyraźne, jak w innym kółku (skokowo na 1-2 mm).
Kolejna sprawa - piasta. Sprzedający stwierdził, że to Campa, by może Chorus. Bez żadnych opisów na korpusie, korpus klasyczny, częśc centralna lekko baryłkowata, z otworem i pierścionkiem sprężystym (zabezpieczającym). Rozumiem, ze bez zdjęcia się nie obejdzie, ale może ktoś coś wykluczy (np. że to z pewnością nie Campa).

#362 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Napisano 17 wrzesień 2007 - 10:20

Rozumiem ze to kolo przednie ? Lekkie zgrubienie na srodku miedzy kolniezami mialy wlasnie m in Dura ace i Campa, jednak tylko ta druga miala otworek w korpusie.

#363 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 wrzesień 2007 - 10:46

Dzięki, z tego co znalazłem
http://www.tuttocamp...talogs/1998.pdf
moja piasta wygląda dokładnie jak ten Chorus. By sie zgadzało. Zastanawiam sie jeszcze nad szprychami...

#364 £ukasz

£ukasz
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądMałe miasto ;)

Napisano 19 wrzesień 2007 - 13:26

A ja akurat przedstawię inne zdanie o WHR-500. Mam je w rowerze zimowym i mimo, że jakościowo są słabsze niż te w letniej szosie to używam ich znacznie brutalniej niż tych letnich - wiadomo bo mi ich nie szkoda jak i całego roweru;) Przejedziły sporo i nic si ę z nimi nie dzieje. Od nowości nie były centrowane ani razu, jedno kółko ma lekkie bicie góra-dół ale olewam to. Ważę 70kg. Ze swojej strony polecam, za tę cenę można dostać dwie średniej klasy obręcze a tutaj mamy całe koła:)

#365 janczol

janczol
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądPoznań, Turek

Napisano 03 październik 2007 - 20:21

Witam,
Koła muszę wybrać do nowego sprzętu. Najlepiej czarne. Jak myślicie które z "gotowców" byłyby najlepsze?
1. Shimano WH-R561
2. Shimano WH-R601
3. Fulcrum Racing 5 Evo?
Potrzebuje kół w miarę mocnych (ważę 80kg), które dobrze się toczą i są trwałe (łożyska) i najlepiej bezobsługowych, bo jestem leniwy ;-)
Nie mam pojęcia, które wybrać. Jak nie będzie odzewu z Waszej strony, to chyba zrobię losowanie.

Pozdro!

#366 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 03 październik 2007 - 20:32

Kolega ode mnie z grupy rowerowej jeździ na Fulcrumach i używa ich do Cyclocrossu i mówi że są rewelacyjne i jak narazie bezawaryjne

#367 janczol

janczol
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądPoznań, Turek

Napisano 03 październik 2007 - 21:00

Dzięki, Jelitek!
A dużo już zrobił na nich kilometrów? Jak używa do cyklokrosu, to oprócz tego, że obręcze są mocne, to piasty też pewno dość dobrze uszczelnione? Dobrze myślę?
Pozdrawiam!

#368 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 03 październik 2007 - 21:35

ja smigam od połowy sezonu na 561 rewelacja!!!! mimo ze łozyska niechodzą tak jak w DA to wszystko inne super!!! dałem za te koła 480zł i za tą cene nic lepszeg nie znajde. koła sa dlamnie sztywne (waze 71-72kg) przejechałem na nich ok 4tys km, i są idealnie proste, ogólnie nic przynich nie musiałem robić (ma ja od połowy maja)

#369 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 04 październik 2007 - 00:12

Z tego co mówił to najlepsze koła w tej cenie jakie można wybrać. A z tego co wiem to niezły wyjadacz z niego. W sumie to ostro na niej śmiga i wydaje mi się że sporo zrobił kilometrów na nich.

#370 £ukasz

£ukasz
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądMałe miasto ;)

Napisano 04 październik 2007 - 11:39

A co myślicie o american Classic Sprintach?:
https://ssl.allegro....nt_cr_350_.html

Waga jest niezła... może ktoś coś wie o ich wytrzymałości?

#371 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 04 październik 2007 - 15:28

Kurcze i znów kolega z grupy...tym razem inny ;-) Miał takie i powiedział że w życiu nigdy by ich nie kupił. Uszkodził obręcz i nie miał możliwości już kupić takich. Poza tym wytrzymałość tych kół z racji mini łożysk może nie być zbyt dobra.

#372 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 05 październik 2007 - 10:07

Po zrezygnowaniu z kupna piasty torowej do OK (w tym sezonie już nie będzie, na allegro tylko jeden dura-ace jest -.-"), postanowiłem zrobić tylne koło z przedniej piasty z tarczami.

W związku z tym pojawił się dylemat - jaka obręcz na 32 lub 36 szprych możliwie najtaniej i najbardziej wytrzymale? Waga interesuje mnie mniej, z hamulca nie bedę na niej korzystal, wiec problemy typu szybko scierajace sie obrecze mnie nie dotycza. No i nie ukrywam, ze jakos wybitnie podobaja mi sie wysokie obrecze :-P

Na allegro znalazlem cos takiego:
http://www.allegro.p...tw_srebrna.html

Cena jak dla mnie bardzo do przyjęcia, obręcz jest wysoka, tylko jak zaczełem porównywać wagi z innymi to doszedlem do wniosku, ze cos jest nie tak - za ta cene 450 g?

#373 Gosc_Skee-Ball_*

Gosc_Skee-Ball_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2007 - 12:58

Wazę ponad 100 kg, więc mogę coś napisać o wytrzymałości obręczy... ;-)
Kiedyś miałem w tylnym kole 1 sezon na obręcz Mach1, co prawda profil był niższy - materiał zaczął pękać wokół oczkowanych otworów na szprychy. Zdaję sobie sprawę, że to był objaw nadmiernego napięcia szprych, ale kiedy były luźniejsze, to klekotały. Przedtem jeździłem na DP18 Rigidy - przez 7 sezonów, dopóki się nie wytarła od hamowania. Po wywaleniu tego Macha znów wróciłem do DP18. Obręcz jest mocna (no i też ciężka...), o ile pamiętam płaciłem za nią w zeszłym roku ok. 110 zł

#374 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 październik 2007 - 13:13

Po zrezygnowaniu z kupna piasty torowej do OK (w tym sezonie już nie będzie, na allegro tylko jeden dura-ace jest -.-")

a Bikom? ma miche z niskim i wysokim kołnierzem, trudno się symetrycznie otwory robi w zębatce

#375 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 05 październik 2007 - 13:27

Daki: w Arniku nie mieli, wiec obawiam sie zen nawet jesli w Bikomie maja to tylko jakies resztki na magazynach i nie uda mi sie nic zbic z ceny - a ponad 160 zł za piaste (154 + przesylka) to jednak troche duzo ;/]

Tak czy inaczej wysłałem chwilę temu zapytanie o to do Bikomu.

Masz jakieś doświadczenie z tym wierceniem? Mam taki pomysł, żeby przystawić zębatkę do tarczy albo zaznaczyć sobie w ten sposób miejsca w których trzeba to wywiercić, albo wiercić przez otwory w tarczy. No i z tego co widzę, to piasta z tarczówki jest... lżejsza od torowej ;/ (oczywiście nie każda, ale taka za około 60 zł).

#376 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 październik 2007 - 17:18

proponuje nie wiercic wszystkich otworów od razu tylko dwa przeciwległe i przykręcic koronke do piasty jesli bedzie ok to wiercisz reszte jesli nie jest jeszcze miejsce na male poprawki

#377 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 05 październik 2007 - 19:29

Może mi ktoś napisać, gdzie najtaniej dostanie się ładne piasty recorda i obręcze ambrosio chrono f 20? :P Szukam, szukam i nie znaleźć nie mogę. Pewnie gdzieś to tu pisało...

#378 Gosc_cichy70_*

Gosc_cichy70_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2007 - 20:01

no panowie beze przesady z tymi łozyskami, mam American Classic 420 bladded,..wymiana łozysk bajecznie prosta..(choc nie miałem potrzeby wymieniac)a koszt wszystkich łozysk,przód -tył to 48 złotych:) mozna powiedziec ,że zerowy..póki co...kola sprawują sie swietnie:)

#379 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2007 - 20:27

Może mi ktoś napisać, gdzie najtaniej dostanie się ładne piasty recorda i obręcze ambrosio chrono f 20? :P Szukam, szukam i nie znaleźć nie mogę. Pewnie gdzieś to tu pisało...

Co do recorda to przepatrzyłem ponad 20 sklepów internrtowych i tylko na trzech znalazłem interesujące Cię piasty; na wertykalu (przód 332zł, tył 529zł), bikom.pl (przód 240,77zł, tył 507,44zł) i twomark.pl (tylko przód 335zł). Różnica w cenie między wertykalem a bikomem to chyba rocznik; w tym pierwszym pisało 2007 i były czarne a na bikomie srebrne a roku nie było...
Jeżeli chodzi o obręcze to nie rzuciły mi się w oczy, nawet na ebayu, myślę więc, że w ich przypadku chyba najlepszym wyjściem byłoby ściągać je zza granicy. Pozdro!

#380 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2007 - 20:50

Takie obręcze możesz dostać w sklepie u Pana Poręby w Krakowie (ul. Kąpielowa przy zakopiance)