Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#1301 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 02 listopad 2008 - 16:51

sprawdzone, trwale, estetyczne, dosc sztywne, latwe w serwisowaniu, bebenek o uroczym dzwieku...fulcrum racing 5

#1302 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 02 listopad 2008 - 16:54

Basler, Jęsli chcesz mieć pod ten sam kolor to raczej koła gotowe. Jeślli lekkie to składaj napewno będzie lżej i wtrzymalej 8-)

#1303 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 03 listopad 2008 - 21:50

Mam pytanie
Lepiej jeździć na szytkach, czy na zwykłych oponach?
Ile kosztują koła przeznaczone do zwykłych opon?

#1304 MartinezW

MartinezW
  • Użytkownik
  • 44 postów
  • SkądNowogród Bobrzański

Napisano 03 listopad 2008 - 22:06

Siemka!
Co do szytek to są raczej kosztowną impreza jeżeli chodzi o użytkowanie ponieważ, raczej nie są naprawialne. Każde złapanie gumy wiąże się z zakupem nowej szytki (nie są najtańsze). Niestety na ramki przystosowane do szytki nie naciągniesz zwykłej dętki i opony bo są one za płytkie. A co do ceny kół to musisz się bardziej określić o jakie chodzi bo ceny są bardzo mocno zróżnicowane.
Pozdro
marcin

#1305 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 03 listopad 2008 - 22:12

Co do szytek to są raczej kosztowną impreza jeżeli chodzi o użytkowanie ponieważ, raczej nie są naprawialne. Każde złapanie gumy wiąże się z zakupem nowej szytki (nie są najtańsze)

Mit, zresztą pewnie poruszany i na tym forum ;-) Szytki kleimy jak normalne detki - tyle tylko, że do całej operacji potrzebujemy jeszcze igły i dobrej nici. Ewentualnie mozna uzyc uszczelniacza, który załata większość małych dziur. No i ryzyko złapania gumy na szytce też jest mniejsze.

kuba259 przeczytaj przynajmniej poczatkowe i koncowe strony tego tematu - napewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania ;-)

#1306 MartinezW

MartinezW
  • Użytkownik
  • 44 postów
  • SkądNowogród Bobrzański

Napisano 03 listopad 2008 - 22:25

Hmmmmmmmmm... Nie słyszłem o tym patencie . Ale człowiek cały czas sie uczy. Raczej ie odważył bym się na takie smodzielne cerownie szytki :lol:
Pozdro

#1307 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 listopad 2008 - 22:32

Napiszę krótko - nigdy więcej opon. A jeśli jesteś ciekawy dlaczego to przeszukaj ten temat.

#1308 mariusz19

mariusz19
  • Użytkownik
  • 44 postów
  • SkądRadzyń Podlaski

Napisano 03 listopad 2008 - 23:47

Pozwole sie wtracic ja akurat ujezdzam szytki od sierpnia a opony 3 sezon pokonuje w sezonie 10 tysiecy srednie predkosci w tym sezonie to okolo 33 km/h i super zauwazalnej roznicy na korzysc szytek nie zauwazylem czyli detek nie dziurawie 3 sezony 4 kapcie szytki pol sezonu 1 przebita predkosci te same moze jak ktos napisal na innym forum roznice pokazuja sie przy duzych predkosciach ale i w to watpie dla mnie osobiscie nie ma roznicy poza wiekszym cisnieniem i co za tym idzie jazda na tzw kamieniu

#1309 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 listopad 2008 - 13:58

Zapomniałeś napisać na jakich jeździsz oponach a na jakich szytkach. Że szytka to nie znaczy, że każda jest lapsza od opony. Jeśli naczytałes się o zaletach szytek i kupiłeś tandetne >300g, kiepsko wykonane to się nie dziw, że nie czujesz różnicy. Różnica jest dość wyraźna na gładkich oraz na dziurawych nawierzchniach.

#1310 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 04 listopad 2008 - 14:59

znacie jakieś tanie i dobre koła ( na zwykłe opony), znalazłem to na allegro, ale nie wiem czy dobre. Co o tym myślicie? Czy jest jakaś różnica pomiędzy wyborem kół do nowej i starej szosówki? Aktualnie mam bardzo starą i nie wiem czy kierować się przy wyborze kół.
http://allegro.pl/it...o_wh_r_550.html
http://allegro.pl/it...bikestacja.html
http://allegro.pl/it...is_28_cali.html

Jeżeli koło jest kompatybilne na 8/9 przerzutek z tyłu to będę miał problem z zamianą tej kasety na moją starą kasetę ( 5 przerzutek)

Przepraszam za takie proste jak dla innych pytania, ale ja jestem nowy w rowerach szosowych. W swoim życiu wcześniej miałem tylko rower mtb.

#1311 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 04 listopad 2008 - 16:11

Bardzo grzecznie prosimy o zadanie sobie trudu w postaci chociaż pobieżnego zapoznania się z tym wątkiem... tam są już odpowiedzi na twoje pytania.

Ale w sumie.... twoje 5 biegów z tyłu... nie wiele da się tu zrobić - żadne współczesne koła ci nie podejdą.

Sam byś do tego doszedł gdybyś poczytał ten wątek.

#1312 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 04 listopad 2008 - 17:49

czyli pozostało mi jeździć tylko na tych co mam? :/

#1313 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 04 listopad 2008 - 19:04

panie Walezy szycie szytki to norma , z rozrzewnieniem wspominam czasy kiedy dostalem moje pierwsze gómodętki ! tak to sie kiedys u nas nazywalo , heh ale byly polatane . teraz jest niebo a ziemia

[ Dodano: 2008-11-04, 19:11 ]
maly nawias , Mariusz 19 szacunek za srednią. mi tam jeszcze brakuje.pozdro

#1314 Sid

Sid
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • Skądsiemianowice

Napisano 05 listopad 2008 - 14:34

co sądzicie o takich kółkach
piasty accent radrunner tylna waży 290gr to mało czy jest wytrzymała
lub na przód rapid 89gr ktoś ma taki zestaw, czy rapid ma taki sam kolor jak runnery?
obręcze trailflyer 490gr
cieniowane szprychy 2-1.8-2
i czy ta piasta runner na tył ma rozstaw 130 mam w widełkach 126 taka jeszcze podejdzie

#1315 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 05 listopad 2008 - 15:17

Accent Roadrunner to dokładnie to samo co szosowe piasty Novateca - jak było wielokrotonie pisane w tym wątku - dość dobra jakość, niezła waga i dobra cena - komplet Noavteców kupisz sporo jeszcze taniej niż Accenty. Tylna piasty ma oczywiście obecny standard szosowy czyli 130mm.

Z tańszych obręczy to bym wziął jednak Mach albo Alexrims.

Szprychy OK

#1316 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 listopad 2008 - 16:47

Novatec to świetne piasty. Są różne wersje tylnych, różne profile korpusów, różne wysokości kołnierzy, oraz bębny w wersji stalowej i aluminiowej. Te ze stalowym bębnem są niewiele tańsze a sporo cięższe. Poza tym są różne kapsle ściskające łożyska - te w wersji z alu bębnem są lepiej wycieniowane.
Novateci nie nadają się jednak do starych ram, których widelec trzeba rozginać. Jeśli haki nie są idealnie równoległe to oś choć aluminiowa się lekko wygina i blokuje łożyska. W tylnej piaście jest to mniej dokuczliwe zjawisko, ale przednie są wrażliwe na to.
Ja sam składam dla siebie koła na Novatecach - przód 82g, tył 282g Campa.

Gdy Novatec rozwinie się to będzie konkurencją dla Dura Ace - jestem tego pewny. Celowo nie wymieniłem Campy bo to co robią z piastami jest żałosne.

#1317 marcin1212

marcin1212
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądBrzeszcze

Napisano 05 listopad 2008 - 17:08

Możesz bardziej rozwinać temat tych piast campy??

Czy w tych novatekach pod campe też wystepuje ten charakterystyczny dźwiek?? czy są cichutkie??

#1318 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 listopad 2008 - 17:15

Cyka głośniej niż Shimano ale nie tak głośno jak Campa.

Dołączona grafika

#1319 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 05 listopad 2008 - 17:20

Co z piastami campy jest nie tak?? Dwoch moich znajomych je ma i juz ladnych kilka sezonow i nie maja z nimi problemu.

#1320 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 listopad 2008 - 17:54

Co z piastami campy jest nie tak?? Dwoch moich znajomych je ma i juz ladnych kilka sezonow i nie maja z nimi problemu.

Nie o to chodzi.
Teraz Campa ma same piasty tylko w grupach Record i Chorus - w obu grupach piasty Record. W niższych grupach nie ma piast na ich stronie. Czyżby się wycofali z produkcji piast na rzecz gotowych kół? To wielki błąd pomijając już fakt tego wizualnego gniota jakim były piasty z ostatniej serii. Takie wielkie i paskudne nakrętki kontrujące to ja widuję w najtańszych piastach Shimano do pseudo-MTB.